Dodaj do ulubionych

pytanko do ob-gynaec

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 13:51
mam pytanko - wynik cytologi III CIN 3 ale nie według PAP tylko tym innym
sposobem co to może być czy to już oznacza komórki rakowe. W środe miałam
pobrane wycinki i czekam na wyniki 14 dni troche sie boje.nadmienie że 12 lat
temu miałam wypalaną nadżerke i coś na bliżnie po tej nadżerce się lekarzowi
nie podobało aha czy pobolewanie dołu brzucha po tych wycinkach to normalny
objaw 5 dni brałam antybiotyk.Dziękismile
Obserwuj wątek
    • ob-gynaec Re: pytanko do ob-gynaec 28.06.05, 14:23
      Decydujący będzie wynik badania histopatologicznego; CIN oznacza nieprawidłowe
      komórki występujące w obrębie tylko nabłonka (zmiany śródnabłonkowe, dawniej
      określano to mianem dysplazji). W zależności od tego, jaką grubość nabłonka
      zajmują takie komórki - mówimy o różnych stopniach nasilenia CIN.
      Dopiero gdy zmienione komórki zajmują całą grubość nabłonka mówi się o raku
      wewnątrznabłonkowym (przedinwazyjnym), a gdy przekroczą błonę podstawną nabłonka
      - mówimy o raku inwazyjnym. Część zmian CIN 3 wycofuje się samoistnie, jednak w
      około 50% przypadków może dojść do postępu (trwa to nawet kilka lat).
      Postępowanie zależy od wieku pacjentki; u młodych kobiet, jeżeli rozpoznanie CIN
      3 potwierdzi się, najlepszym wyjściem będzie wycięcie fragmentu szyjki
      (najlepiej pod kontrolą kolposkopu), czyli amputacja lub konizacja szyjki macicy.

Po wycinkach mogą pojawiać się takie pobolewania, szczególnie jeśli lekarz
      dodatkowo łyżeczkował kanał szyjki i jamę macicy.
      • Gość: kasia Re: pytanko do ob-gynaec IP: *.cable.satra.pl 28.06.05, 15:57
        dzieki za odpowiedz dodam że wyciągnieto mi wkladke , ktora mialam tylko miesiac ,gdyz moj gin. pobral cytologie zakladajac ja .troche to dziwne ale co tak tez sie zdarza.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka