sama18 11.08.05, 08:53 Czy po tabletkach anty-Cilest - zaraz po odstawieniu mogę spokojnie starać się o dzidzie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annalalik Re: Po anty?? 11.08.05, 09:08 Mozesz, ale wzrasta prawdopodobieństwo ciąży mnogiej. Lekarze zalecają 3 miesiące przerwy i dopiero starania. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Po anty?? 11.08.05, 09:25 odczekaj 3-6 miesięcy żeby organizm powrócił do normy hormonalnie. zacznij łykać kwas foliowy i zrób sobie badania na różyczkę i toksoplazmozę - to nigdy nie zaszkodzi, a czas jakoś minie Odpowiedz Link Zgłoś
sama18 Re: Po anty?? 11.08.05, 09:31 Ale ja nie mogę czekać, bo nie mam regularnie okresu. A słyszałam że po odstawieniu łatwiej zajść w ciąże.Tylko boję się że dzidzi coś może byś od hormonów.Fajnie jak by były bliźniaki tylko żeby były zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Po anty?? 11.08.05, 10:16 przed pigułkami miałaś nieregularne okresy? jak długo je brałaś? z tym czekaniem chodzi też o to żeby organizm odnowił zapasy witamin wypłukanym przez tabletki. Odpowiedz Link Zgłoś
sama18 Re: Po anty?? 11.08.05, 10:31 Przed braniem tabletek też miałam nieregularnie ale nie aż tak jak teraz. Brałam przez 3 lata z przerwami w roku ok dwu miesięcznymi. Chciałam w tym roku przestać już je brać żeby pozbyć się hormonów z organizmu i potem starać się o dzidzie. Ale nie miałam bardzo długo- 2 miesięce - okresu i zaczęłam znowu brać.I teraz jak przestanę to chciałabym odrazu starać się zajść w ciąże.Tylko nie wiem czy to dobre dla dziecka będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Po anty?? 11.08.05, 10:57 hmm, może przstać leczyć niereguralne miesiączki pigułkami? przecież to absurd. tak szybko sobie z tym nie poradzisz. niereguralne okresy, to jedno, a to czy są owulacyjne, to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Po anty?? IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.05, 11:02 > Tylko > nie wiem czy to dobre dla dziecka będzie. Może nie być - po pigułkach poziom prolaktyny może być za wysoki, a to może doprowadzić do poronienia. Ja bym czekała 3 m-ce (jak piszą producenci pigułek) albo nawet 6 (jak radzą NPR-owcy). Odpowiedz Link Zgłoś
sama18 Re: Po anty?? 11.08.05, 11:24 To co mam robić??Pomóżcie!!Za niedługo chciałabym mieć bobo!!! Dodam że mam 23 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Po anty?? 11.08.05, 11:34 zacznij do tego, że jeśli okres znowu się nie pojawi nie dasz sobie wcisnąć po raz kolejny pigułek, tylko spróbujesz wywołać go Luteiną, a jak to nie pomoże stanowczo żądaj badań hormonalnych. dziewczyno, masz 23 lata, a załamujesz się jakbyś była dwadzieścia lat starsza przecież jak starania się przedłużą o kilka miesięcy świat się nie zawali. przecież nikt ci nie mówi, że za trzy miesiące na pewno nie zajdziesz. głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
sama18 Re: Po anty?? 11.08.05, 11:46 Dzięki za rady!! Muszę pogadać z moim ginem.Ale nadal nie wiem czy jak teraz odstawię tabletki to zaraz mogę się kochać bez zabezpieczenia?? Czy odczekać trochę.. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Po anty?? 11.08.05, 11:52 trudno radzić. skoro okres się nie pojawia, to i na owulację możesz czekać tygodniami, a wtedy zabezpieczanie ma mały sens. jak się nie zabezpieczysz i zajdziesz, to jest ryzyko straty dziecka z owodu wysokiej prolaktyny, a to boli. i tak łykaj kwas foliowy. Odpowiedz Link Zgłoś
sama18 Re: Po anty?? 11.08.05, 12:16 A skad mam wiedzieć czy cykle mam wogóle owulacyjne? Teraz już kompletnie nie wiem co robic ? Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Po anty?? 11.08.05, 12:18 wiesz, chyba najistotniejsze żebyś się tak nie spinała i nie miała takiego "ciśnienia". z góry nastawiasz się na problemy, a ich może przecież nie być Odpowiedz Link Zgłoś
sama18 Re: Po anty?? 11.08.05, 12:45 To jak sprawdzić czy mam owulacje??Chyba będę próbować zajść w ciąże zaraz po odsawieniu anty. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Po anty?? 11.08.05, 13:03 mierząc temperaturę, szczegóły w linkach na forum Naturalne Planowanie Rodziny. gdzieś są wytyczne dla kobiet, które odstawiły pigułki. ela, wypowiadająca się już w tym wątku, lepiej się na tym zna. Odpowiedz Link Zgłoś
anula.a1 Re: Po anty?? 11.08.05, 18:25 Owulację mozesz sprawdzić idąc w dniu, kiedy mniej więcej możesz mieć owulację do ginekologa na usg dopochwowe. Wtedy widać pechęrzyki i ich grubość. Lekarz może nawet ścisle określic za ile dni one pekną i będzie owulacja. A co do zachodzenia w ciąze to ja też bym radziła zaczekać. Po pierwsze łykać kwas foliowy i witaminy, a po drugie pigułki antykoncepcyjne to nie landrynki, daj organizmowi trochę czasu na regulację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Po anty?? IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.05, 07:46 Najszybciej i najpewniej sprawdzisz, czy masz cykle owulacyjne na podstawie obserwacji śluzu i PTC. Poczytaj wklejone wątki; polecam w ogóle całe strony. Niech Cię nie zrazi ideologiczna podbudowa - te strony to kopalnia wiedzy o cyklach, o Tobie. www.lmm.pl/npr/kurs/18.html www.lmm.pl/npr/kurs/9.html www.iner.pl/?x=1&s=12 www.npr.prolife.pl/npr_po_odstawieniu_pigulki.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ob-gynaec Re: Po anty?? 11.08.05, 19:10 W zasadzie możesz się starać, jakkolwiek istnieje generalna zasada, że do ciąży należy się przygotować i pośpiech nie jest tu wskazany. Nie ma żadnych dowodów, że po odstawieniu OC wzrasta ryzyko ciąży mnogiej. Co innego w przypadku leczenia niepłodności i indukcji owulacji, kiedy to dochodzi do wzrostu stężenia endogennych gonadotropin, jak np. po stosowaniu klomifenu. Co do prolaktyny, w ciąży hiperprolaktynemia jest zjawiskiem fizjologicznym, a jej podwyższone stężenie pomaga w utrzymaniu ciałka żółtego. Odpowiedz Link Zgłoś
sama18 Re: Po anty?? 12.08.05, 08:33 dzięki dziewczyny za wszystkie posty.ale nadal nie wiem czy jak zajdę w ciąże zaraz po odstawieniu tabletek to czy dziecko będzie zdrowe?? Pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Po anty?? IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.05, 08:51 > dzięki dziewczyny za wszystkie posty.ale nadal nie wiem czy jak zajdę w ciąże > zaraz po odstawieniu tabletek to czy dziecko będzie zdrowe?? Najprawdopodobniej tak Życzę dobrych decyzji i powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
sama18 Re: Po anty?? 12.08.05, 09:49 A czy mogłybyście mi polecić jakieś strony gdzie piszą coś o kobietach które zaszły w ciąże zaraz po odstawieniu tabletek? Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Po anty?? 12.08.05, 10:02 pytaj na forum Ciąża i Poród, innych na e-dziecku. ciąża zaraz po odstawieniu nie wpływa na zdrowie dziecka - trochę na twój organizm, bo zanim się zregeneruje znowu jest pozbawiany waznych składników (na rzecz dziecka). Odpowiedz Link Zgłoś
sama18 Re: Po anty?? 12.08.05, 10:05 Więc jak będę brała kwas foliowy i witaminy to może będzie ok? Mam nadzieje !! Odpowiedz Link Zgłoś