23.01.06, 15:23
Jako ze moj ginekolog nei ma zwyczaju badac piersi podczas rutynowej wizyty, zaczelam myusle o tym zeby skontrolowac je przez usg.
Tylko zastanawia mnie czy po wykonaiu takiego badania osoba je wykonujaca od razu poinformuje mnie o ewentualnych nieprawidlowosciach czy tez bede musiala sie z wynikime badania udac do ginekologa.
Poza tym czy jest potrzeba wykonywania tak po prostu kontrolnego usg, dodam ze mam 22 lata i cy osoba je wykonujaca nie uzna tego za moja nadgorliwosc smile
Obserwuj wątek
    • dorotakatarzyna Re: piersi 23.01.06, 18:36
      Jeśli zapłacisz, to ta osoba nie ma nic do gadania. Rak zdarza się i u
      dwudziestolatek. Badanie wykonuje zwykle radiolog, wynik dostajesz od razu.
      Tylko jeśli jest zły to musisz iść z nim do onkologa. U nas takie badanie
      kosztuje 40 złotych. Gorzej ze zdobyciem skierowania.
    • Gość: zuza Re: piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 19:09
      jaką nadgorliwość? twoje zdrowie i dobrze, że o nie dbasz
      a piersi może ci zbadać też lekarz rodzinny
    • zaba_pelagia Re: piersi 23.01.06, 19:32
      Wiesz, wiele nienadgorliwych siedzi teraz w poczekalni Centrum Onkologii... A
      osoba od USG na bieżąco opowiada co widzi i w dodatku wypisuje od razu opis
      badania.
    • lilith76 Re: piersi 24.01.06, 09:05
      badaj piersi co miesiąc - to też pomaga wcześnie wykryć zmiany. u gina jesteś
      raz do roku, w międzyczasie wiele może się zdarzyć.
      skoro lekarz nie bada piersi, to stanowczo o to poproś - w końcu to jego
      obowiązek.
    • natka110 Re: piersi 24.01.06, 11:02
      Ja mialam pierwsze problemy w wieku 12-13 lat - piers mi spuchla i zrobila sie
      cala w guzkach, okazalo sie ze to zapalenie kanalikow mlecznych zwiazane z
      dojrzewaniem, od tego czasu sama kontroluje, i robie USG na zyczenie - swoje
      wlasne, nie jak mi dadza skierowanie.
      Jesli masz obawy, kontroluj sama po okresie, kup sobie fantoma w aptece i cwicz-
      kosztuje chyba z 10 PLN, taka sztuczna piers z guzkami w srodku, na ktorej sie
      uczy jak rozpoznac guzek czy inne zmiany w Twojej wlasnej.
      • todea Re: piersi 24.01.06, 11:29
        dzięki za odpowiedzi dziewczynysmile
        JA chce wykonac to badanie prywatnie, wiec skierowanie chyba mi nie bedzie potrzebne.
        A jesli o samobadanie chodzi to wlasnie ono mnie sklonilo do myslenia o USG gdyz obawiam sie ze sama moge cos przeoczyc albo uznac za naturalne.
        A ginekologa jakos mi tak nieswoje prosic o zbadanie mi piersi, moze to glupie ale chyba bym nie potrafila sie przelamac, dlatego wole to zrobic w formie usg
        a tak na marginesie szkoda ze nie tak malo jest lekarzy ktorzy nie proszeni, w ramach rutynowej wizyty konstroluja tez piersi.
        Moze ktoras z Was zna takiego lekarza we wrocławiu ktory robi to bez upoinania sie
        • slapcio Re: piersi 25.01.06, 08:50
          Badanie piersi podczas wizyt u ginekologa powinno być standardem - moja lekarka
          nigdy "nie przepuści" tej przyjemności. A kontrolne USG w tym wieku i tak warto
          zrobić, po prostu dla kontroli, opis powinnaś dostać na miejscu. Pomysl nad
          zmianą lekarza.
    • todea Re: piersi 25.01.06, 11:10
      chętnie bym zmieniła jakbym wiedziała na kogo smile a szczerze mówiąc dośc już
      mam takiego "próbowania", zaczęłam już wątpić czy istnieje we WRocławiu
      ginekolog do którego pójde i zrobi wszystkie badania jakie trzeba. bo
      zazwyczaj jak bada sam piersi to si etrzeba o cytologie upoimnac i takie tam.
      Moj nie ma w zwczaju badac piersi ale pilnuje cytologii i usg... echh trzeba
      się było urodzić chłopem wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka