Dodaj do ulubionych

pierwsze objawy ciąży

06.02.03, 12:26
Pani Doktor,
Prosze bardzo o pomoc, bo nie wiem, jakie powinny być pierwsze objawy ciąży.
Czy u każdej kobiety jest podobnie czy inaczej? Nie mam mdłości, ani
wymiotów, nie ogarnia mnie senność, ani zmęczenie, czy to normalne? Mam na
razie cięższe i trochę powiększone piersi i częściej oddaję mocz. Czy w
późniejszym terminie moga pojawić się dolegliwości, o których piszę wyżej?
Prosze o rady też Wszystkich Was kobiet, które kiedykolwiek były w ciąży i
mogą mi poradzić?
Obserwuj wątek
    • yula Re: pierwsze objawy ciąży 06.02.03, 13:11
      u kazdej to jest indywidualnie, ja niemal od poczatku mialam mdlosci i wstret
      do niektorych zapachow, ale czytam na innych forach ze niektore nie maja
      zadnych obiawow. Obrzmiale piersi i czestsze sikanie to dosc czesty objaw tez
    • lili Re: pierwsze objawy ciąży 06.02.03, 13:11
      chyba nie sadzisz,ze sa jakies "obowiazkowe" objawy ciazy (oprocz braku
      miesiaczki i podwyzszonych hormonow) ???
      oslawione objawy,o ile w ogole sie pojawiaja to zwykle dopiero na poczatku 2
      miesiaca.Niektore osoby bardzo zle to znosza,a inne moga w ogole nie zauwazyc
      ze sa w ciazy do 3 miesiaca.
      reasumujac-ciesz sie ze poki co nic ci nie dolega.
    • mutak Re: pierwsze objawy ciąży 06.02.03, 13:39
      Dzieki za radę ,
      Mam bardzo mieszane uczucia, raz myśle, ze jestem w ciązy a raz, że chyba nie.
      Idę do lekarza w poniedziałek dopiero, i to wszystko tak jakoś mi się strasznie
      dłuży. I nie wiem, co myśleć...
      • fuine Re: pierwsze objawy ciąży 06.02.03, 13:51
        Do poniedziałku jeszcze ho, ho, a nawet dalej... Dlaczego nie zrobisz sobie
        testu ciążowego? 12-15 zł, duża wiarygodność wyniku (możesz dla pewności zrobić
        nawet dwa różne), a apteki otwarte są nawet w weekend.
        Fuine
        • mutak Re: pierwsze objawy ciąży 06.02.03, 14:06
          fuine napisała:

> Do poniedziałku jeszcze ho, ho, a nawet dalej... Dlaczego nie zrobisz sobie
          > testu ciążowego? 12-15 zł, duża wiarygodność wyniku (możesz dla pewności
          zrobić
          >
          > nawet dwa różne), a apteki otwarte są nawet w weekend.
          > Fuine

Robiłam sobie test: i w okienku kontrolnym jest niebieska kreska (tak jak być
          powinno), a w okienku wyniku mam też niebieską kreską, ale jest bardzo słaba,
          jest bardzo jasna i sta nie wiem, czy to ciąża.
          • krop.ka Re: pierwsze objawy ciąży 06.02.03, 14:56
            Jeśli w okienku wyniku pojawiła Ci się choćby niewyraźna, ale jednak kreska, to
            wg ulotki świadczy o ciąży. Może masz jeszcze za mało hormonów, żeby kreska
            była wyraźna - który to dzień cyklu? Na Twoim miejscu powtórzyłabym jutro rano
            test.
            Pozdrawiamsmile
            • mutak Re: pierwsze objawy ciąży 06.02.03, 15:16
              krop.ka napisała:

> Jeśli w okienku wyniku pojawiła Ci się choćby niewyraźna, ale jednak kreska,
              to wg ulotki świadczy o ciąży. Może masz jeszcze za mało hormonów, żeby kreska
              > była wyraźna - który to dzień cyklu? Na Twoim miejscu powtórzyłabym jutro
              rano test.
              > Pozdrawiamsmile

W zasadzie to jest już 43 dzień cyklu (od ostatniej miesiączki). test robiłam
              sobie tydizeń temu, 30 stycznia. Dzwoniłam równiez na infolinię tej firmy od
              testów i poinformowano mnie, że najmniej wyraźna kreska świadczy o wyniku
              pozytywnym. Więc nie wiem, co mam mysleć, a jeszcze nie mam żadnych nudności i
              wymiotów....
              • agniecha3 Re: pierwsze objawy ciąży 06.02.03, 15:41
                i naprawde nie musisz miec zadnych nudnosci ani wymiotow smile
                jesli masz watpliwosci, mozesz powtorzyc test - tydzien po tamtym druga kreska
                powinna byc juz naprawde mocno widoczna smile jesli i to Cie nie przekonuje,
                mozesz zrobic w laboratorium test z krwi.
                Tak czy inaczej, mysle, ze nawet nie powtarzajac testu mozesz sie cieszyc z
                malutkiego lokatora, bo on po prostu w Tobie jest.
                pozdr
              • krop.ka Re: pierwsze objawy ciąży 06.02.03, 15:54
                No, skoro to już 43 dc, to możesz jak najbardziej podejrzewać ciążęsmile Mam
                nadzieję, że się cieszysz - ja bym skakała z radości! smile)) Jestem w 55 dc i ani
                okresu, ani maluszka...
                A jeśli chodzi o objawy - trochę wcześnie na nie, a poza tym nie zawsze wygląda
                to tak "książkowo". Moja koleżanka nie miała żadnych nudności, czuła się
                świetnie i gdyby nie spóźniająca się miesiączka i test ciążowy z pozytywnym
                wynikiem, nigdy by nie przypuszczała, że jest w pierwszych tygodniach ciąży.
                Trzymaj się, będzie dobrze!smile
                • mutak Re: pierwsze objawy ciąży 06.02.03, 16:01
                  Wielkie dzięki za rady....i pocieszenie, troche mnie to uspokoiło, ale i tak
                  nadal mam jakieś obawy... i aż do poniedziałku, jak nie pójde do lekarza, będę
                  niespokojna.
                  • tolka3 Re: pierwsze objawy ciąży 06.02.03, 16:50
                    Czego się obawiasz? Ciesz się, wypoczywaj do poniedziałku, bo stres i strach
                    nie pomogą na pewno. A spokój, radość i dobry humor pomogą i Tobie i
                    maluszkowi, który zaczyna pewnie rosnąć w Twoim brzuchu smile Strasznie Ci
                    zazdroszczę! Trzymaj się ciepło i nie martw się na zapas. Naprawdę czasem nie
                    ma żadnych objawów.
                    • lili Re: pierwsze objawy ciąży 06.02.03, 17:49
                      sluchaj,lekarz o ile nie ma dopochwowego usg tez ci nic nie powie ,tylko...
                      wysle cie ma test z krwi (koszt ok 25 zl).
                      wiec najlepiej zrob go sobie jutro-odpowiednio wysoki wynik hcg w 43 dniu cyklu
                      swiadczylby o ciazy.Albo powtorz test apteczny,mocniejsza kreska tez powinna
                      byc pozytywnym objawem.Gdyby cos bylo nie tak,po tygodniu mialabys juz raczej
                      wynik negatywny.
                      przez internet nikt ci nie postawi 100% diagnozy smile)
      • gosiak74 Re: pierwsze objawy ciąży 07.02.03, 10:57
        Ja jestem w 11 tygodniu (zaszłam w ciążę po ICSI). Przez dwa tygodnie od
        zabiegu do testu ciążowego modliłam się o mdłości, aby tylko była ciąża. Byłam
        gotowa na mdłości całodobowe przez kilka miesięcy, byle tylko okazało się,że
        zostanę mamą. Test okazał się pozytywny, a w 4 tygodniu pojawiły się mdłości i
        wstręt do zapachów. Wierz mi, że żałuję tego, że tak modliłam się o te mdłości.
        Coś okropnego
    • mutak Re: pierwsze objawy ciąży 07.02.03, 09:11
      Dziewcdzyny!
      Właśnie zrobiłam sobie test po raz drugi, i wyszedł pozytywny. Ale z radościa
      jeszcze się wstrzymam do wizyty u lekarza....: -)
      • tolka3 Re: pierwsze objawy ciąży 07.02.03, 09:31
        Gratulacje!!! Pozdrowienia dla dzidziusia smile))
      • krop.ka Re: pierwsze objawy ciąży 07.02.03, 09:35
        Gratuluje! smile))))
        Trzymaj sie ciepło i dbaj o siebiesmile
        I dawaj znać, co u Ciebie i maluszkasmile))
        • mutak Re: pierwsze objawy ciąży 07.02.03, 10:02
          Jak powiedziałam, będę się cieszyć po wizycie u lekarza, o cyzm Wam napisze we
          wtorek....Dzieki. smile))
    • mutak Re: pierwsze objawy ciąży 07.02.03, 13:32
      Test mi wyszedl pozytywnie, a ja mam jakeiś dziwne, skromne upławy w kolorze
      czerwonym, jakby śluz zakrwawiony. Czy to naormalna rzecz? Pomóżcie mi i
      odpowiedźcie....
      • alfika Re: pierwsze objawy ciąży 07.02.03, 14:24
        Nie martw się, normalna.
        Są kobiety, które mają nawet normalne, choć bardziej skąpe miesiączki przez
        pierwsze 3-4 miesiące ciąży smile Takie plamienia tym bardziej się zdarzają. A
        lekarza w poniedziałek o wszystko wypytaj! Nawet z karteczki z pytaniami, na
        pewno zrozumie.
        Trzymajcie się zdrowo oboje z maleństwem smile
        • mutak Re: pierwsze objawy ciąży 07.02.03, 14:59
          Ale czytałam gdiześ, że około 8-10 dnia może zostać z maciciy wydalony zarodek
          i wtedy właśnie pojawia się krwawienie. Ale czy w zwiazku z tym powinnam mieć
          test pozytywny. A może powinnam go powtórzyć jutro? Tak sie denerwuję i
          martwię, że sama nie wiem, co robić.....boję się....
          • agniecha3 Re: pierwsze objawy ciąży 07.02.03, 16:36
            mutak, jesli rzeczywiscie nie masz mozliwosci isc wczensiej do lekarza, a
            martwisz sie, mozesz zrobic test z krwi (bHCG) jeszcze dzis i drugi raz jutro.
            Ten hormon na poczatku ciazy powinien rosnac i jesli jutrzejszy wynik bedzie
            wyzszy od dzisijeszego - wszystko jest oksmile
            trzymam za Ciebie kciuki
            • ykke Re: pierwsze objawy ciąży 07.02.03, 18:41
              Gdyby to było wczesne poronienie, to krwawienie byłoby silniejsze-tak jak
              miesiączka.Poczekaj kilka dni i powtórz test.Jutro to chyba za wczesnie,bo hCG
              utrzymuje się w organizmie dłużej i nie będzie wiadomo, co to oznacza.Daj znać!
              I nie bój się,bedzie dobrze!!!!
    • monika.antepowicz Re: pierwsze objawy ciąży 09.02.03, 11:38
      Myślę że u każdej kobiety objawy te pojawiaja sie w różnej kolejności i różnym
      nasileniu- na pewno wczesnym objawem jest obrzmienie i bolesnosć piersi,
      sennosc i zmęczenie, częstsze oddawanie moczu. nudności zazwyczaj pojawiaja sie
      później, po terminie spodziewaznej miesiączki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka