Dodaj do ulubionych

Cytologia II+ stan zapalny, czy robić posiew?

02.09.06, 09:42
Witam
odebrałam wynik cytologii: II grupa, cytologia nieprawidłowa- stan zapalny.
Do lekarza idę we wtorek. Zastanawiam się czy zacznie mnie leczyć czy każe
zrobić posiew? Bo jeśli do leczenia konieczny jest posiew to mogę go zrobić w
poniedziałek co oszczędzi mi podwójnego czekania do lekrza.
Będę wdzięczna za pomoc.
pozdrawiam
magda
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: Cytologia II+ stan zapalny, czy robić posiew? 02.09.06, 10:53
      na dwoje babka wrozyla.
      Jedni robia posiew przy takim wyniku, drudzy - przepisuja antybiotyk o szerokim
      spektrum dzialania.
      • ob-gynaec Re: Cytologia II+ stan zapalny, czy robić posiew? 02.09.06, 11:03
        W każdej szyjce jest mniejszy lub większy odczyn zapalny, będący wyrazem "walki"
        systemu immunologicznego z licznymi drobnoustrojami. Jeśli nie ma objawów
        infekcji dróg płciowych, to stosowanie jakichkolwiek preparatów, a już na pewno
        antybiotyków, i to o szerokim spektrum, jest bezsensowne - może wręcz zaszkodzić
        niszcząc fizjologiczną florę w pochwie.
        Stąd rady Aleksandry są, delikatnie mówiąc, nietrafione...
        • aleksandra1977 Re: Cytologia II+ stan zapalny, czy robić posiew? 02.09.06, 13:42
          powiedz to wiekszosci lekarzy...
        • aleksandra1977 Re: Cytologia II+ stan zapalny, czy robić posiew? 02.09.06, 13:59
          i to nie sa moje rady, ale rzeczywistosc i metody leczenia naszych lekarzy...
          • Gość: ewqa Re:do ob-gynaec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 15:29
            Czyli mam rozumiec,ze druga grupa cytologii ze stanem zapalnym to fizjologia,
            ktora nie wymaga leczenia?
            • Gość: zaraz_zaraz Re:do ob-gynaec IP: 62.121.129.* 02.09.06, 15:37
              Jeśli się przeczyta uważnie to co napisał ob-gynaec, to można zrozumieć, że
              leczenie nie jest wskazane, jeśli w opisanym przypadku brak objawów infekcji.
              • Gość: ewqa Re:do ob-gynaec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 15:47
                Przeczytalam Jego wypowiedz kilkakrotnie i dlatego powyzej zadalam pytanie.
                Kiedys mialam taki wynik bez zadnych objawow infekcji a moj lekarz najpierw
                przepisywal mase galek a potem mi nadzerke wypalil. Juz teraz wiem,ze wypalac
                nie musial ale pierwsze slysze,ze stanu zapalnego sie nie leczy. Prosze o
                wytlumaczenie.
                • aleksandra1977 Re:do ewqa 02.09.06, 16:01
                  czyli co? Jeśli przyjąć to, co napisał ob-gynaec, to Twój lekarz robił to
                  niepotrzebne i... mój też, bo skoro stan zapalny jest zawsze, to należałoby
                  przyjąć go za prawidłowość.
                  Mam w rodzinie 4 ginekologów, w tym 3 ginekologów-onkologów i zawsze mi
                  mówiono, że tylko I grupa potwierdza wszystkie prawidłowe komórki
                  powierzchownych warstw nabłonka wielowarstwowego płaskiego tarczy szyjki
                  macicy, komórki gruczołowe z kanału szyjki.
                  Jeśli wynikiem jest II grupa, to oprócz komórek stwierdzonych w I grupie,
                  występują liczne komórki zapalne. A takiego stanu nie wolno zaniedbać.
                  Jeszcze nie zdażyło mi się, gdy mój wynik jest II grupą i moja p. dr nic z tym
                  nie zrobiła. Na całe szczęście.
                  • honeybeam Re:do ewqa 02.09.06, 21:17
                    Co Wy wypisujecie tutaj??? Cytologia II grupa to cytologia mieszcząca się w
                    normie. Tego typu grupę ma większość kobiet.

kobieta.interia.pl/zdrowie/badania/news?inf=305717
                    co innego jeśli cytolog dostrzeże komórki przemawiające za stanem zapalnym.
                    Może być II grupa i stan zapalny. Natomiast sama II grupa bez komentarza jest
                    stanem parwidłowym.
                    • Gość: ewqa Re:do ewqa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 21:28
                      Caly czas czekam na odpowiedz ob-gynaeca w sprawie drugiej grupy nadzerki ze
                      stanem zapalnym. Oczywiscie,ze druga grupa to normalna rzecz o ile nie ma stanu
                      zapalnego.
                    • aleksandra1977 Re:do ewqa 02.09.06, 23:50
                      tylko, że autorka wątku sama napisała, że

"...odebrałam wynik cytologii: II grupa, cytologia nieprawidłowa- stan zapalny."
                      • zuella Re:do ewqa 05.09.06, 11:45
                        Ludzie, wszystkie stany zapalne się leczy.Grupa druga bez stanu zapalnego jest
                        ok.,ale jeżeli zapalenie jest i nie będzie się go leczyć to w końcu zrobi się
                        grupa III,a to już nie przelewki.Wiem bo tak miałam.Pozdrawiam
                        • yagiennka Re:do ewqa 05.09.06, 13:28
                          Hmm, a II grupa z "lekkim stanem zapalnym"? Ja tak miałam i nie kazali mi tego
                          leczyc tylko zlecona jest kontrola po 3 miesiącach, wybieram się niedługo. Sama
                          stosowałam sobie gałki propolisowe na własną rękę. Czy ten lekki stan zapalny
                          mógł się utrzymac po przeleczonej grzybicy?
                          • muisie Re:do ewqa 05.09.06, 13:47
                            Wiecie co to roznie bywa i zalezy od lekarza, ja na przyklad mialam w wynikach
                            grupe II i stan zapalny i lekarz mi powiedzial ze nic z tym nie robimy wiec nie
                            wiem... ale teraz po waszych wypowiedziach mam obawy...
                            • Gość: agunia26 Re:do ewqa IP: *.cable.satra.pl 05.09.06, 13:55
                              II grupa cytologii to wynik prawidlowy i takowy ma wiekszosc kobiet
                              wspolzyjacych regularnie. Natomiast jesli chodzi o stan zapalny to tak jak ktos
                              napisal powyzej, jesli nie daje on zadnych widocznych czy odczuwalnych objawow
                              to leczenie nie jest konieczne.
                              • skinnycow Re:do ewqa 05.09.06, 19:24
                                Kiedys mialam II grupe i "mierny stan zapalny" Ginekolog zalecil lactovaginal
                                (nawet chyba mozna go kupic bez recepty w aptece) i nastepe badanie wyszlo mi
                                juz grupa I.
    • magnin Re: Cytologia II+ stan zapalny, czy robić posiew? 05.09.06, 21:20
      Byłam dzisiaj u lekarza. Po dokładnym zbadaniu powiedział, że w szystko w normie
      (wydzielina, szyjka, zbadał ph-też ok). Powiedział, że jeśli nie mam objawów
      stanu zapalnego to nie ma potrzeby go leczyć- to stan fizjologiczny. Dodatkowo
      zrobił usg- wszystko ok.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka