IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.06, 23:52
Jestem zagrożona żylakami - moja mama je ma , u siebie zauważyłam bardziej
widoczne żyły i czasami bola mnie nogi.
Co powinnam zrobić? Co polecacie , jakie ćwiczenia, tryb życia, dieta,
zabiegi itd.? Mam 30 lat
Obserwuj wątek
    • Gość: hela Re: żylaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 00:05
      a poczytalas juz wszystko, co dotychczas napisano i poradzono w kwestii żylaków?
    • Gość: Kinga Re: żylaki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 00:00
      up
    • Gość: mimi752 Re: żylaki IP: *.proxy.aol.com 07.12.06, 13:51
      ja tez mialam zylaki,usunelam je operacyjnie 1.5 roku temu.nie bylo zle ale
      potem zaczelam brac tab.microgynon i teraz zauwazylam ze pojawily sie na nogach
      pajaczki i male zylaki do tego czuje prawie zawsze bol nog a mam dopiero 31
      lat.gdy sie ma zylaki nie powinno sie dlugo stac itp.najlepiej zmieniac pozycje
      a wypoczywajac powinno sie miec nogi nieco wyzej no i nie zaleca sie goracych
      kapieli.slyszalam ze dobra jest masc kasztanowa.sama ciekawa jestem czy sa
      jakies tab.na wzmocnienie zyl?
      • Gość: erta Re: żylaki IP: *.chello.pl 07.12.06, 14:39
        One są przeciwwskazaniem do przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych(!).Radzę o
        żylakach powiedzieć ginowi na najbliższej wizycie.
        • Gość: kInga Re: żylaki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 23:33
          ja nie brałam nigdy tabletek antykonc. i nie biore
          • Gość: erta Re: żylaki IP: *.chello.pl 08.12.06, 11:23
            Napisałam do mimi752.
    • Gość: fergie18 Re: żylaki IP: *.chello.pl 08.12.06, 13:36
      masz 30 lat i martwisz sie widocznymi zylkami?? ja mam 19 lat i juz w pelni
      rozwiniete żylaki, moze Cie to pocieszy...i wszysycy lekjarze mi wmawiaja ze
      jeszcze za mloda na zabieg jestem....
    • Gość: joanna Re: żylaki IP: *.gprspla.plusgsm.pl 08.12.06, 19:55
      ja jestem przed 30stką i po jednej ciąży. Mama ma duże żylaki, ja też już mam
      na nogach pajączki i wystające ponad skórę żyły w wewnętrznej stronie kolan.

Przede wszytskim profilaktyka:
      -dużo ruchu (pływanie, ćwiczenie rowerka)
      -nie zalecana zbyt długa pozycja stojąca
      -nie palić papierosów
      -nie brać pigułek antykoncepcyjnych
      -nie nosić obcisłej bielizny, spodni
      -nie zakładać nogi na nogę albo w inny sposób blokować swobodny przepływ krwi

Zrób sobie badanie USG żył aby sprawdzić ich wydolność, mi wyszło ok i lekarz
      tylko przpisał mi tabletki które mają zapobiec rozszerzani (cyclo3fort). Maści
      wszelakie podobno wogóle nic nie dają.

Natomiast co do operacyjnego usuwania nie podpowiem bo nie znam dobrze tematu a
      i lekarze mi to odradzają
    • Gość: kInga Re: żylaki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 23:28
      up
      • cito1 Dieta 11.12.06, 11:41
        Jadłospis bogaty w substancje wzacniające, uelastyczniające, uszczelniające
        ściany żył: wit C ( natka pietruszki, owoce cytrusowe, kapusta kiszona)
        flawanoidy- barwniki roślinne( jagody, czereśnie, wiśnie, truskawki ) krzem (
        herbatka ze skrzypu, buraki, fasolka szparagowa, ogórki, cebula ) Pilnować
        dobrej przemiany materii, zaparcia to nie tylko żylaki odbytu ale i zaburzemnia
        krążenia krwi zatem błonnik ( warzywa, kasza, pieczywo razowe, otręby )

Poza tym co pisałyście, spać z jaśkiem pod nogami nie pod głową, nogi mają być
        wyżej niż serce, można podnieść na klockach trochę łóżko tak by uczynić to na stałe.

Mój pan teraz 18go ma kolejną oper żylaków, stą moja obszerna wiedza na ten
        temat. Jak chcesz coś jeszcze wiedzieć to pytaj odpowiem.

PZdr.
        • Gość: Kinga do cito 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:14
          a jaka aktywnośc sportowa?
          • cito1 Re: 12.12.06, 11:11
            Nie rozumiem pytania.
            Natomiast odpowiem tak jak zrozumiałam, czy można uprawiać sport? Nogom służy
            ruch, spacery, bieganie, pływanie, jazda na rowerze które poprawiają krążenie krwi.
    • Gość: Kinga Re: żylaki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 23:35
      up
      • Gość: lotus49 Re: żylaki IP: 202.180.121.* 14.12.06, 09:05
        Napisz wszystko prosze co wiesz na temat zylakow.
        Ja mialam operacje na prawa noge ale zylaki na nowo wyszly,pozniej mialam
        zastrzyki zamykajace zyly ponownie na prawej ale takze na lewej nodze.
        Dzisiaj mam duzo zyl wystajacych naookolo kostek........RATUNKU
        W letnich butach nogi wygladaja fatalnie.........POMOCY

pozdrawiam
        • Gość: kinga Re: żylaki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 23:26
          problem w tym że wiem niewiele i dlatego pytam
          • Gość: lotos47 Re: żylaki IP: *.jetbuster.co.nz 15.12.06, 04:14
            Hi...pytanie bylo skierowane do cito1

pozdrawiam
            • cito1 Ruch 15.12.06, 10:25
              Generalnie nogom nie służy statyczna postawa typu długotrwałe siedzenie lub
              stanie. Dlatego tak ważna jest zmiana pozycji ciała. Jeśli siedzisz za biurkiem
              8 godz wstawaj co chwilę nie proś o podanie rzeczy, jeśli masz pracę stojącą to
              chociaż co jakiś czas wspinaj się na palce i opuszczaj to pomaga pompować krew
              zwiększa jej przepływ. To nie przypadek, że w kodeksie pracy jest zapis o
              zmianie pozycji ciała co godzinę przynajmniej na kilka minut. Nie tylko z
              powodu zylaków ale i kręgosłupa, oczu. To może być spacer do toalety, podejście
              do ksero, tel, lub po dodatki , cokolwiek, nawet podejście do szefa z prośbą o
              podwyżkę wink To zapewne podniosłoby ciśnienie obu stronom.
              Odpoczywaj z uniesionymi nogami, opieraj o ścianę, o oparcie łóżka, przy
              komputerze pod biurkiem ustaw skrzyneczkę i trzymaj nogi wyżej. Efektywnie
              wykorzystać czas spania na to by nogi były wyżej, chyba pisałam już o tym.
              • cito1 Zabiegi 15.12.06, 10:36
                Jest kilka rodzajów:
                - kriostripping - znieczulenie miejscowe lub narkoza, przez nacięcie w nodze
                wprowadza się sondę ochłodzoną do minus 80-100 stopni, żylaki przylepiają się i
                są wyciągane na zewnątrz. Zaleta - mniejszy uraz pooperacyjny, wada w miejscu
                wprowadzenia sondy może pozostać trwały czerwony ślad.
                - miniflebektomia - ( metoda Varady'ego ) polega na wyciąganiu żylaków
                narzędziem przypominającym szydełko przez minimalne nacięcia, których nie trzeba
                zszywać. Zabieg w znieczuleniu miejscowym, po którym można iść do domu.
                - skleroterapia - ( obliteracja ) nieoperacyjna metoda leczenia niewielkich
                żylaków lub pajączków, do żylaka wstrzykuje się lek, powodujący jego stopniowe
                włóknienie ( zrastanie ścian żył ) Nie jest zabiegiem jednorazowym, jednakże
                powtarzany co kilka tygodni w końcu przenosi krążenie do głębiej położonych żył.

Wszystko chyba zależy od wielkości żylaków.

Dopóki nie zaczęłam się interesować tym tematem, myślałam, że żylaki to n a c i
                ą g n i ę te żyły i operacja polega na ich skracaniu smile
                • cito1 I zakaz dawania nogi na nogę! n/t 15.12.06, 10:37

• cito1 Zdjęcie nogi 17.12.06, 19:13
      Tak wygląda noga przed jutrzejszą operacją, postaram wam się pokazać jak
      szczęśliwie będzie - po:
      i97.photobucket.com/albums/l219/zlotoslanos/noga.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka