Dodaj do ulubionych

Jestem załamana..

10.08.07, 10:07
Jak w tytule..Wczoraj zmieniłam ginekologa.W lutym miałam usuwaną
nadżerkę ,od kilku miesięcy plamiłam przed miesiączką ,pani gin
twierdziła ,że mam być cierpliwa wszystko się unormuje,zaspisała
harmonet.Poszłam do innej ,pokazała mi wczoraj w lusterku szyjkę.Nie
krwawię z macicy (zaburzenia hormonalne) a z szyjki,normalnie jest
rana ,endometrioza .Czyli ogólnie niedokładnie zrobiona
elektrokoagulacja?Pobrała mi cytologię i z wynikiem zgłosić się na
wymrażanie..Zaraz też zaznaczyła mi ,że może mi się to wracać ..Poza
tym jestem zdziwiona bo zapewniła mnie ,że po zabiegu mogę zaraz
wracać do pracy.
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: Jestem załamana.. 10.08.07, 10:15
      Czy Ty wiesz co to jest endometrioza?
      • monia.147 Re: Jestem załamana.. 10.08.07, 10:19
        Tak wiem.Ona mi tłumaczyła ,że mam zewnętrzną i wyrasta mi przez
        kanał szyjki na zewnątrz.
        • Gość: 1mzeta Re: Jestem załamana.. IP: *.bulldogdsl.com 10.08.07, 12:21
          Ja bym na Twoim miejscu poszła jeszcze do innego gina na konsultację.
          A do tego czasu nie łam się na zapas.
          • Gość: veea Re: Jestem załamana.. IP: *.ghnet.pl 10.08.07, 20:20
            to jes tak zwana nadżerka rzekoma, mikroskopijny zmieniony obraz szyjki
            jesli chcesz pisz na priv, mam podobny problm, ale bez wypalania
            a jaką masz cytologie?
            • monia.147 Re: Jestem załamana.. 11.08.07, 10:46
              Aktualnie nie wiem bo mam dopiero pobrany wymaz,przedtem,w styczniu
              miałam 3 grupę .Dwa miesiące goiło mi się to ustrojstwo i teraz
              znowu czeka mnie zabieg.Veea miałaś wymrażaną?
              • veea Re: Jestem załamana.. 11.08.07, 12:37
                nie, ja miałam leczenie solcogynem, czyli pobudzanie tkanki do złuszczania sie,
                regeneracji
                narazie czekam jakiś czas i bede robic cytologie czy jest poprawa
                ale nie kazda nadżerka jest spowodwana stanem zapalnym, czasem jest to
                zwyrodnienie tkanki po przebytych infekcjach, wtedy jest ona bardziej podatna,
                zmienia kolor u ujścia szyjki macicy i wygląda na stan zapalny, choc nim nie jest
                ja mialam grupe 2 i nawet pałeczki dordoleina, ktore pojawiają sie wyłącznie
                przy braku jakiejkolwiek infekcji, wiec obraz jest zmieniony choc infekcji w
                klasycznym rozumieniu nadżerki nie mam
                dlatego u mnie lekarka zastosowała probe zmuszenia do regeneracji
                pozdrawiam
                • veea i jeszcze jedno 11.08.07, 12:39
                  endometroiza to co innego niż nadżerka, cóz to za lekarka fantastka, co am
                  piernik do wiatraka?
                  a plamienie moze nie miec nic z nadżerka wspolnego, zrób usg dopochwowe,
                  poszukaj na białym forum dobrego ginekologa ze swojej miejscowosci, ja moge ci
                  polecic tylko z krakowa
    • Gość: aga Re: Jestem załamana.. IP: *.98.102.10.ip.airbites.pl 11.08.07, 12:57
      nadżerkę miałaś usuwaną "w ciemno" czy też z uprzednią kolposkopią, wycinkiem na
      histopatologię?
      • Gość: monia.147 Re: Jestem załamana.. IP: 195.116.171.* 11.08.07, 14:53
        Kolposkopii nie miałam(tak ,wiem,wiem powinna być .Polak mądry po
        szkodzie)Wyniki histo. po dwóch tygodniach ok.Jak to określiła pani
        doktor ;była to zwykła ektopia i już teraz będzie pani miała spokój;
        No i doopa .5 i pół miesiąca i znowu czekam co dalej.
        • Gość: myszka trochę z innej beczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.07, 15:16
          dziewczyny nie dajcie się zrobić w balona-kolposkopia jest na NFZ!!
          ja już miałam z tym przejścia, zapłaciłam.wcześniej nie było nawet mowy, że jest
          opcja na Fundusz
        • aga55jaga Re: Jestem załamana.. 11.08.07, 15:48
          pobranie wycinka bez kolposkopii nie ma sensu. Wycinek zostaje pobrany z
          przypadkowego, zmienionego miejsca. Kolposkopia określa dokładnie miejsca
          "podejrzane" - i dopiero z nich pobiera się materiał do oceny histo. Tak jak
          napisała poprzedniczka, kolposkopia jest refundowana, jednak jeżeli masz gdzieś
          w swoim mieście dobrego specjalistę nie żałowałabym na twoim miejscu pieniędzy
          na prawidłową diagnostykę i ocenę. Ta Twoja cyto III nie jest prawidłowa, i tak
          naprawdę nie zostało ustalone źródło - dlaczego miałaś taki wynik? NIe wiesz,
          czy był to silny stan zapalny ,czy też poważniejsze zmiany typu CIN (niestety
          ocena materiału cytologicznego wg Bethesda w grupie III mieści zarówno stan
          zapalny jak i dysplazję), Nie bez znaczenia jest także sposób pobrania cytologii
          - niemiarodajne są wszelkie patyczki, szpatułki, jeżeli miałaś tak teraz pobraną
          cytologię - ew wynik dobry może nie być prawdziwym.
          • Gość: monia.147 Re: Jestem załamana.. IP: 195.116.171.* 11.08.07, 17:05
            Macie rację z tą kolposkopią ,cytologię przed zabiegiem miałam
            pobieraną szczoteczką.na moje pytanie skąd w takim razie tak wysoka
            grupa jeśli badanie histopatologiczne wyszło dobrze pani doktor
            wzruszyła ramionami a ja byłam zbyt szczęśliwa by dociekać .No i
            teraz masz babo placek.Znów czekam na wynik i zabieg a obecna pani
            doktor straszy mnie jeszcze wizją wyskrobywania kanału szyjki brr..
            • aga55jaga Re: Jestem załamana.. 11.08.07, 20:40
              hm... na twoim miejscu udałabym się do dobrego specjalisty. Zrób w końcu tę
              kolposkopię! Faktycznie może nie dolegać ci nic groźnego ale musisz liczyć się
              też np z CIN (dysplazją szyjki), w tym przypadku wymrażanie, wypalanie i tego
              typu metody odnoszą odwrotny skutek, gdyż zmiana nie zostaje usunięta w całości,
              a raczej tylko z wierzchu, rozwija się nadal, znowu obejmuje tarczę szyjki, nie
              chcę cię straszyć ale CIN II i III nie wychwycone i nie leczone chirurgicznie w
              odpowiednim momencie może rozwinąć się w nowotwór przedinwazyjny. Dopilnuj
              diagnostyki!
    • Gość: beti Re: Jestem załamana.. IP: 217.98.4.* 27.12.07, 20:53
      Też jestem załamana. Odebrałam dzis wynik hist pat. po elektrokonizacji i w rozpoznaniu jest napisane lakonicznie cin 1, czyli to samo, co przed zabiegiem. Co dalej? czy czeka mnie teraz operacja usuniecia szyjki ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka