ann99 13.11.03, 13:24 Mam takie pytanie czy przy owulacji zawsze obserwuje sie sluz plodny?Czy jest mozliwe, ze tego sluzu nie zaobserwuje, a mimo to owulacja nastapi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mija4 Re: brak sluz plodnego a owulacja 13.11.03, 15:10 witam Ann, widzę ,że mamy ten sam problem. miałam lekki ból jajników w pokresie okołoowulacyjnym , natomiast śluzu płodnego ani śladu. Tak wogóle to jestem jakaś "sucha" przez cały cykl. Wiem co czujesz i jaką opinię chciałabyś przeczytać- będę czekać na odpowiedz pani doktor z niecierpliwoscią . Trzymaj się ! Bądźmy dobrej myśli! Odpowiedz Link Zgłoś
fenka Re: brak sluz plodnego a owulacja 13.11.03, 15:41 Dziewczyny, a czy prowadzicie pomiar temperatury? Bo śluz jedynie sygnalizuje, że owulacja być moze będzie, ale potwierdza ją właśnie skok temperatury. Dzięku temu dużo łatwiej interpretować oznaki, bo z tym śluzem płodnym bywa różnie: raz jest go mało, innym razem wydaje mi się, że za długo, ale temperatura rozwiewa wątpliwości. Poza tym można potem sprawdzić, kiedy była owulacja, odliczając od ostatniego dnia cyklu 13-14 dni. Wiem, ze taka informacja "po czasie" na niewiele może się zdać osobom starającym się o dziecko, ale zawsze jest to jakaś wskazówka na przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
ann99 Re: brak sluz plodnego a owulacja 14.11.03, 09:28 No wlasnie - caly cykl jakby "suchy"...Mierze temperature, ale jest to moj pierwszy miesiac pomiarow, wiec nie mam doswiadczenia.Wczoraj mialam temp 36.5 a dzis 36.7. Nie wiem czy to jest ten "skok"?Ale sluzu nie obserwowalam... Odpowiedz Link Zgłoś
fenka Re: brak sluz plodnego a owulacja 14.11.03, 09:37 Nic się nie martw, ja na wykresy pierwszych dwóch cykli patrzyłam jak krowa w malowane wrota... ale z cyklu na cykl jest coraz lepiej, tego się poprostu trzeba nauczyć i potrzeba na to czasu. Nie zniechęcaj się. Jeśli jest zupełnie sucho (a może być zwłaszcza, jesli niedawno odstawiłaś tabletki anty.), to owulacji raczej jeszcze nie było, co do temperatury - u mnie zdarza się, że skok to tylko 1 kreska. Odpowiedz Link Zgłoś
ann99 Re: brak sluz plodnego a owulacja 14.11.03, 13:22 Tabletki odstawilam w sierpniu, wiec troche czasu juz minelo...no i tak calkiem "sucho" to tez nie jest, ale nic "ciagnacego sie" itp... Poza tym bylam w srode u gin (zapomnialam go wedy o to spytac) i on stwierdzil,ze prawy jajnik wyglada jakby miala byc z niego owulacja...stad przyszlo mi do glowy to pytanie.A nie chce sobie robc za bardzo nadziei, bo staramy sie o dzidzie i nie chce potem miec wielkiego rozczarowania... Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi(moze jeszcze cos doda p.Doktor?) Odpowiedz Link Zgłoś
mija4 Re: brak sluz plodnego a owulacja 25.11.03, 14:53 może słyszałyscie o metodach wspomagających wytwarzanie śluzu. nie wiem czy to prawda, ale ktoś w jakimś wątku pisał o łykaniu oleju z wiesiołka, piciu soku z marchwi i pisu syropu na kaszel, który rozrzedza śluz.Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: brak sluz plodnego a owulacja 25.11.03, 22:00 Naturalnie- jeśli wystąpi to nie w 100% oznacza owulację, ale jego brak też jej nie wyklucza- bo są to tylko pośrednie objawy owulacji a nie pewne( pewnie rozpoznać owulację pozwala usg i laparoskopia, i oczywiście ciąża Odpowiedz Link Zgłoś