29.04.07, 20:58
Mam pytanie - czy zawsze 2 pierwsze dni cyklu są niepłodne?
Obserwuj wątek
    • wiosenka1 Re: okres 29.04.07, 21:03
      wg mnie tak, ale jest @, na indiańca hi hi
      • 83kimi Re: okres 29.04.07, 21:08
        Na indiańca, czyli jak? ;-)
        • nglka Re: okres 30.04.07, 04:18
          Indianin jest czerwonoskóry :)
          • wiosenka1 Re: okres 30.04.07, 11:15
            moze jasniej, przytulanko w trakcie @ - na indiańca
            • 83kimi Re: okres 30.04.07, 11:32
              Chyba strasznie przemęczona jestem, bo nie załapałam w pierwszej chwili o co
              chodzi... :-) No ale nie jest tak źle, wcale nie musi na indiańca podczas
              okresu...
              Mam jeszcze jedno pytanie - jak to jest z okresem, kiedy można zajść w ciążę
              podczas okresu, czy tylko wtedy, jeśli w tym czasie wystąpi śluz płodny? I jak
              rozpoznać, że ma się w tym czasie śluz płodny?
    • 83kimi up 30.04.07, 18:19
      • wiosenka1 Re: up 30.04.07, 18:32
        no wlasnie to jest problem, bo jesli sluz plodny rozpocznie sie 5 dc na
        przyklad, kiedy to jeszcze jest @, to poprostu go nie zauwazysz, proponuje w
        trakcie @ uzywac prezerwatyw, zmniejsza tez ryzyko infekcji

a po @ wiadomo baczna obserwacja sluzu
        • 83kimi Re: up 30.04.07, 19:29
          Po okresie raczej nie zdecydowałabym się na seks bez zabezpieczenia. Słyszałam,
          że pierwsze 2 dni cyklu są zawsze niepłodne, natomiast 3 może już byc płodny,
          choć jest to rzadkość.
          • agafrytka Re: up 30.04.07, 20:07
            Kimi,w tym sęk,że nigdy nie wiadomo kiedy pojawi sie śluz plodny.W czasie @
            jest to praktycznie nie do wyłapania.Jezeli sluz płodny pojawi sie w czasie @
            to owu nastapi bardzo szybko i wtedy mamy do czyienia z b.krotkim cyklem.Ale
            niestety z gory nie mozna tego przewidzieć.
            • 83kimi Re: up 30.04.07, 21:27
              Rozumiem, czyli z tego wynika, że nawet 1 dnia cyklu można zajść w ciążę?
              • agafrytka Re: up 30.04.07, 21:50
                Kimi,poszukaj w pamięci najkrótszego swojego cyklu.To istotne info.Na podstawie
                długosci cyklu można zobaczyć ile dni jest ewentualnie niepłodnych.
                Pierwszego dnia cyklu zajść w ciążę nie możesz.Dziecko może począć się wówczas
                kiedy żyje komórka jajowa.Ale ten fakt musi poprzedzac faza śluzowa.W śluzie
                płodnym plemniki przeżyją.Znam przypadek małżeństwa,które 7 lat nie mogło
                począć dziecka/bardzo króciótkie cykle/.Aż lekarz podpowiedział im ,żeby
                spróbowali w @.I udało się.W momencie krwawienia był już obecny śluz płodny.A
                tuz po @ owulacja.Ale mówię-to były bardzo krótkie cykle.
                Kimi czy absolutnie wykluczasz poczęcie dziecka?.Jeżeli tak, to radzę korzystać
                tylko z II fazy.
                Poza tym współżycie w silne krwawienie ciąży nie przyniesie,ale za to może
                wzmóc krwawienie i bardzo łatwo o infekcje.Jeżeli bardzo się uprzecie na
                współżycie w tym czasie,to należy bardzo dokładnie umyć narządy płciowe.Zawsze
                terzba myć,ale w tym wypadku-szczególnie.
                • 83kimi Re: up 30.04.07, 22:39
                  Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Zadałam to samo pytanie na Zdrowiu kobiety,
                  ale tam wszyscy na mnie naskoczyli... a tutaj zupełnie inna atmosfera... :-)
                  • agafrytka Re: up 30.04.07, 23:40
                    Nie przejmuj się.Zawsze wychodzę z założenia,że jak któś jest w kiepskim
                    nastroju to musi być albo bardzo nieszczęśliwy,albo babeczka żyje z mężem nie
                    tak jak by tego chciala,albo wielkimi krokami zbliża się @/choroba wsciekłych
                    krówek/,albo....albo...albo nie potrafi zrozumieć,bo sama nie jest
                    rozumiana,albo...tysiace innych powodow.Niemniej jednak wkurza mnie fakt,że
                    ktoś na kogos wrzeszczy.Jestesmy doroslymi ludźmi,a nie gówniarzami.I nikt nie
                    ma prawa sie na Ciebie wydzierać.A jak mu się coś nie podoba to niech swoje
                    komentarze zachowa dla siebie.I już.
                    To,że pytasz to znaczy,że poszukujesz.i to jest cudne.Kto pyta,nie błądzi.
                    Kimi to jaki byl ten najkrotszy Twoj cykl?Pamietasz?
    • wiosenka1 Re: okres 01.05.07, 11:07
      to fakt to forum jest przesympatyczne
      • 83kimi Re: okres 01.05.07, 11:34
        Najkrótszy w życiu to pewnie 21 dni lub mniej, ale przez ostatnie lata raczej
        tak krótkich nie miałam, a odkąd odstawiłam we wrześniu tabletki
        antykoncepcyjne (brałam je rok) - najkrótszy był ostatni - 26 dni.
        • wiosenka1 Re: okres 01.05.07, 12:05
          ja nie wiem czy wowczas trzeba brac pod uwage ten cykl 21 dniowy, tu niech Aga
          sie wypowie

ale jesli brac pod uwage ten 26 dniowy, to Twoja lutealna II faza zaczyna sie
          ok 11-16 dc, wszystko zalezy od jej dlugosci (pomiar tempek by tu pomogl, kazda
          kobieta ma stala ilosc dni w II fazie cyklu), czyli dalej dedukujac, plodne dni
          moga sie rozpoczynac nawet 5-6 dc, wszystko zalezy od dlugosci fazy lutealnej

przy 21 dniowym cyklu, ho ho, plodnosc moze sie zaczac nawet ok 1-2dc,
          przerazajace, wowczas tylko masz nieplodnosc bezwzgledna, po skoku tempki

goraco zachecam sie do mierzenia tempek, chocby tylko dla tej bezwzgledej
          nieplodnosci po owu

pozdrowionka
          • 83kimi Re: okres 01.05.07, 12:30
            Dzięki. :-) Takie krótkie cykle (na przemian z długimi) miałam przez pierwsze 3-
            4 lata miesiączkowania, a pierwszy okres dotałam ponad 11 lat temu, potem
            raczej nie mialam krótszych niż 25-26 dni, a najczęściej jest to 27-29 dni. Od
            września wszystkie cykle wahają się w granicach 26-29 dni.
    • wiosenka1 Re: okres 01.05.07, 13:29
      na moj gust mozna jednak zajsc w ciaze w 1 dc, choc to bardzo malo
      prawdopodobne i dlatego rzadko sie zdaza:
      1)boli brzuch, jest @ nie ma sie ochoty, itd
      2)sluz wyplywa z @, wiec i nasienie tez wtyplywa, zmniejszaja sie szanse
      3)40% szans przy trafionym przytulanku
      4)1 dc czyli owu ok 5-10dc i tu wszystko rozbija sie o zywotnosc plemnikow i
      coz faza lutealna ok 14 dni i wychodzi nam w sumie przyzwoity cykl

Kimi to tylko załozenia.
      • 83kimi Re: okres 01.05.07, 13:59
        Rozumiem, czyli w takim razie bez zabepieczenia lepiej się kochać tylko po
        owulacji, bo nie ma możliwości sprawdzenia przed czy ma się dzień płodny czy
        nie?
        • wiosenka1 Re: okres 01.05.07, 14:08
          jest taka mozliwosc!!!
          mierzysz tempki i obserwujesz sluz

na podstawie wykresow tempek (6 cykli), od najkrotszego cyklu z tych 6
          obserwowanych odejmujesz 20dni (faza lutealna plus dni plodne przed owu) i
          wychodzi Ci ostatni dzien nieplodnosci wzglednej, wzglednej gdyz jesli nagle
          ciut szybciej pojawi sie plodny sluz to stopujesz z przytulankami

moze na przykladzie: mierzysz tempke 6 cykli: 27,28,25,29,30,27-taka dlugosc
          cykli, nakrotszty z nich 25 minus 20 rowna sie 5, czyli do 5dc mozna wspolzyc,
          ale co 2 dzien obserwujac sluz, tu @ przeszkadza

ale jesli Twoj najkrotszy cykl to 26 dni, wiec do 6 dnia wspolzyjesz

kolejna sparwa, to 20 dni ktore odejmujesz jest przyjete ksiazkowo, bo 14 dni
          fazy II i 6 dni przed owu plodnych, ja od lat mam II faze trwajaca 11 dni, wiec
          odejmowalam 17 dni nie 20, czyli mialam przed owu wiecej dni na przytulanka,
          ale te 17 przyjelam na wlasna reke i przez 15 lat mam 2 planowane ciaze

ale zeby ustalic sobie odpowiednia ilosc dni do odjecia dla siebie, musisz
          minimum obserwowac sie przez 6 cykli, po 12 bedziesz mistrzynia

zachecam do NPR, na poczatku mozesz wspomagac sie gumkami

przyczytaj sobie u gory linki i pytaj oczywiscie
          • 83kimi Re: okres 01.05.07, 15:12
            Dzięki. :-) Problemem jest chyba to, że podczas okresu raczej trudno zauważyć
            śluz płodny. Ja temperatury nigdy nie mierzyłam, ale śluz płodny pojawia się u
            mnie przeważnie krótko po okresie, czyli koło 8-10 dnia cyklu...
            • wiosenka1 Re: okres 01.05.07, 15:24
              no tak trudno, przez ok 6 dni przed owu sa plodne dni, ale ciezko je obliczyc
              bez mierzenia tempek, nigdy zreszta nie wiemy ile bedzie trwala I faza cyklu

niektore dziewczyny maja 28 dniowe cykle, non stop, ale zawsze moze sie
              przytrafic jakis figiel
              • tedesca1 Re: okres 01.05.07, 16:58
                witam to ja mam pytanko, zazwyczaj podczas okresu krew wypływa mi właśnie ze
                śluzem, tak mam praktycznie w każdym cyklu, jest go dość dużo, czy to może być
                śluz płodny?? dodam, że zwykle w połowie cyklu też mam śluz płodny
                • wiosenka1 Re: okres 01.05.07, 17:49
                  moze to sa skrzepy, sluz by zginal w krwi??? sama nie wiem
                  a jakie sa dlugie Twoje cykle?
                  • tedesca1 Re: okres 01.05.07, 18:07
                    30-31, hm nie wiem jak to dokładnie wyjaśnić, krew wogóle nie wsiąka mi w
                    podpaskę, przez cały okres miałam podpaski bez kropelki krwi na nich, wszystko
                    zostaje w środku, dopiero w toalecie wypływa mi długi ciągnący jakby śluz z
                    krwią ;/
                    • 83kimi Re: okres 01.05.07, 18:14
                      Ciekawe... chyba przy tak długich cyklach niemożliwe, aby dni płodne były już w
                      trakcie okresu...? Ale niech odpowie ktoś z większą wiedzą, ja się nie znam...
                      • wiosenka1 Re: okres 01.05.07, 20:21
                        tak, w trakcie @ sluz plodny to niemozliwe, przy 30 dniowych cyklach owu jest
                        gdzies ok 14-16dc, wiec plodny sluz ok 8-10dc, to sa jakies skrzepy

a jaki maja kolor, chyba krwia podbarwione? a kiedys mialas inaczej, czy moze
                        poprostu nie zagladalas, bo czasem (sama tak mam) jak sie naczytam forum, to i
                        u siebie wynajduje, hi hi???
                        • agafrytka Re: okres 01.05.07, 23:44
                          Cześć dziewczyny.Niestety nie da się wyłapać śluzu plodnego w czasie
                          @,ponieważwłaśnie podczas miesiaczki widać sluz,który wyglada jak plodny,ale
                          nim nie jest/oczywiście kiedy jest płodny to juz inna bajka/.Dlacego tak się
                          dzieje? Otóż tuz po jajeczkowaniu w fazie ciałka żółtego przez 10-12 dni e
                          śluzówce macicy przebiega faza wydzielnicza tzw,serekcyjna.Polega to na tym,że
                          warstwa czynnościowa błony śluzowej ulega rozpulchnieniu,gruczoły wydzielają
                          dużę ilości ŚLUZU i glikogenu.Błona śluzowa macicy przygotowuje się do
                          zagnieżdżenia zarodka.W momencie kiedy do zaplodnienia nie doszło ciałko żółte
                          słabnie,zmniejsza się dopływ do krwi blony śluzowej.Naczynia blony śluzowej
                          rozszerzaja się,ich scianki oslabione niedokrwieniem,pod naporem cisnienia krwi
                          pękają.Krew "odrywa" blonę,złuszcza się endometrium.Dlatego oprócz krwimozna
                          zaobserwować również śluz.Tylko pytanie:czy jest to już śluz plodny?Najlepiej
                          dowiedzieć się tego podczas obserwacji,kiedy po @ sa dni suche tzn,że faza
                          śluzowa dopiero przed nami.

Kimi,myslę,że 21 dniowego cyklu nie ma co brac pod uwage,bo był to cykl z
                          okresu dojrzewania,a wtedy mogly dziac się różne cuda.Jeżeli mialaś najkrótszy
                          cykl 26 dniowy to pierwsze 6 dni masz niepłodne.Ale pamietaj,że jest to
                          niepłodność względzna,czyli :nie mazemy przewidzieć tego,że np w 5 dniu pojawi
                          sie plodny śluz.Powiem szczerze,że gdybym zaobserwowała u siebie śluz plodny w
                          7 lub 8 dniu cyklu to chyba nie korzystalabym z nieplodności/?/na poczatku
                          cyklu.no chyba,że dziecko byloby mile widziane.
                          Pewna na 1000% jest II faza-dobrze rozpoznana,przy mierzonej tempce jest to
                          bardzo proste-trzy wyższe niezakłócone tempki,a trzecia musi byc wyższa od
                          linii podst o 0,2 i musi to być wieczór.Rano nawet przy trzeciej wyzszej można
                          się zdziwić,tak jak zdziwilo się pewne malżeństwo,ktore współżyło w dzień
                          trzeciej wyższej tempki,ale o 14-i poczęło się dziecko.A to niespodzainka!Ale
                          wieczor jest pewny.
                          Pozdrawiam
                          • wiosenka1 Re: okres 02.05.07, 11:35
                            Agus dobrze ze jestes juz znami...pieknie to wytlumaczylas

malutkie pytanko, czy informujac kogos - ponizej napisze - wprowadzam w blad?
                            w tej mojej ksiazce "NPR" mam tak, czy mozna tez bazowac na takiej informacji,
                            czy to zbyt przestarzale?

wzrost temperatury jest rozpoznawany wtedy , gdy różnica wynosi 0,2 stopinia
                            lub wiecej pomiedzy ostatnia nizsza, a jedna z trzech nastepujacych po sobie,
                            niezakloconych wyzszych temperatur?

sama juz nie wiem

dzieki Agus

• 83kimi Re: okres 02.05.07, 12:28
                              Dziękuję za informację. :-)
                              Niestety nie wiem, czy mogę mierzyć temperaturę, ponieważ moja normalna
                              temperatura wynosi przeważnie 35 - 35,5, czasami wzrasta do 36, a jak się
                              gorzej czuję spada poniżej 35, więc nie wiem, czy na podstawie temp[eratury uda
                              mi się zaobserwować owulację.
                              • wiosenka1 Re: okres 02.05.07, 16:14
                                mysle ze tak, bedziesz tylko niskotemperaturowa
                              • agafrytka Re: okres 02.05.07, 21:43
                                Kimi no jasne,że jest sens.Na pewno wyłapiesz skok.Jestem o tym przekonana.Na
                                razie znasz tempki pierwszej fazy i są one niskie,no i bardzo dobrze,ale jak
                                podskoczą to jeszcze możesz się zdziwić,że mogą być tak wysokie.Już nie jedna
                                dziewczyna na tym forum się o tym przekonała.
                                Chyba,że jesteś z niskotemperaturkowa.Ale to nie problem.Zawsze po owu tempka
                                wzrasta i utrzymuje się na wyższym poziomie aż do @.Nieważne jaki to jest
                                poziom,ważne ,że można wyznaczyć sześć niższych temperatur i tempki wyższe.
                                Dlatego kobitko się nie zniechęcaj i więcej wiary w siebie.Niedługo wszystko
                                będziesz robic z zamkniętymi oczami.
                                No to pa,powodzonka.
                            • agafrytka Re: okres 02.05.07, 21:52
                              Wiosenka,Ty kobieto to dopiero kochasz życie.Nieźle orientujesz się w metodzie.
                              Odnośnie tego cytatu powiem tak:Rotzer mówi tak mniej więcej,bo nie
                              cytuję.Tempki wyzsze muszą być wyższe od sześciu
                              niższych,przedwzrostowych.Pierwasza i druga powinna znależć się nad linią
                              podstawową i może to byc wzrost nawet o pół stopnia,ale trzecia wyższa musi być
                              koniecznie! wyższa od linii podstawowej o przynajmniej 0,2.Jeżeli trzecia
                              wyższa nie spelnia tego warunku trzeba czekać na czwartą wyzszą,a ta z kolei
                              może być wyzsza tylko o pół stopnia.
                              Inna sytuacja jest wówczas,kiedy tempki bardzo wolno wzrastają.Np utrzymują się
                              ciut nad linią podstawową.Wtedy należy poczekać do wieczora piątej tempki i
                              tutaj przyjąć niepłodność.
                              A z jakiej książki ten cytat?
                              • wiosenka1 Re: okres 02.05.07, 22:35
                                dzieki Agus, bede zglebiac temacik

Naturalne Planowanie Rodziny, Duszpasterstwo Rodzin Diecezji Gdańskiej 1991
                                opracowal zesp pod kierunkiem lek. med. spec. ginek-endokrynologa Anieli Samoc,
                                na koncu nazwiska "c" jak cma lub cwikla, moja klawiatura nie pisze tej literki
                                poprawnie

te ksizke Rotzera musze jakos zdobyc, pozdrowionka
                                • agafrytka Re: okres 03.05.07, 01:09
                                  Ciekawe jaką metodą oni idą?Info o książce Rotzera podałam u Papillonka.Jeszcze
                                  raz bardzo polecam.Czytajac ją nie będziesz miała żadnej wątpliwości.
                                  Pozdrawiam
                                  • wiosenka1 Re: okres 03.05.07, 11:30
                                    Popatrz Aga teraz sie doinformowalam, poszperalam w tresci, metody objawowo-
                                    termiczne, objawowe na podst Holta, ale dalej pisza ze wlasnie Rotzer opracowal
                                    wlasna metode obj-term i do tego obserwacja śluzu Billingsowie

zwrocilam uwage na zasadnicza roznice wyznaczania lini podstawowej, jesli
                                    tempki rosna powoli to faktycznie łatwo o pomylke w tej mojej metodzie wg
                                    mnojej knizki, w tej mojej knizce nic nie pisza, ze po szczycie sluzu czekamy
                                    na pierwsza wyzsza tempke i dopiero rysujemy linie liczac nizsze tempki wstecz,
                                    jednak jest inne zabezpieczenie, ze od szczytu sluzu zaznaczamy S 1 2 3 4 dzien
                                    i dopiero jest nieplodnosc bezwzgledna (S-szczyt), nie potrafie wytlumaczyc za
                                    bardzo o co mi chodzi, nie wiem czy zaskoczylas

na moj gust wychodzi na to samo, inne zalozenia, ale oznaczenie nieplodnosci
                                    bezwzglednej jednakowe

jesli Agus masz checi porownac, zrobie ksero mojej knizki i Ci podesle, skoro
                                    to Twoj konik...

pozdrowionka
                                    • 83kimi Re: okres 03.05.07, 16:25
                                      Na razie to temperatury jeszcze nie mierzę, te dane, które podałam, to moja
                                      przeciętna temperatura, ale nigdy nie mierzyłam rano. Ja po prostu mam bardzo
                                      dziwną temperaturę...
                                      • wiosenka1 Re: okres 03.05.07, 22:21
                                        tak to wlasnie zrozumialam ze ta tempka niska to spod pachy, czyli Ci ciagle
                                        zimno!

ale te tempki spod pachy nie dowodza niczego, taka Twoja uroda, wykresiki na
                                        pewno Ci wyjda, zaparzsamy w kazdym razie do mierzenia, i sluzymy porada
                                      • agafrytka Re: okres 04.05.07, 10:15
                                        kimi nie masz dziwnej tempki.Ta temperatura mierzona pod pacha jest po prostu
                                        niemiarodajna.Trzeba mierzyć tempki w jamie ciała/usta,odbyt,pochwa/oczywiscie
                                        wybieramy jedno miejsce.Spróbuj,zobaczysz jak pięknie tempki się ukladją w dwu
                                        fazowy cykl.Bedziesz wiedziała o co chodzi,kiedy jesteś płodna,a kiedy nie.
                                    • agafrytka Re: okres 04.05.07, 10:12
                                      Wiosenko,piszę szybko,bo dzieciakami zająć się chcę.Zaskoczyłam to co napisałaś.
                                      S 1 2 3 4 i dopiero niepłodność bezwzględna - oczywiście,że to Rotzer.Ale on
                                      tak niepłodność bezwzględną wyznacza kobietom po porodzie i babeczkom
                                      przekwitajacym,kiedy w pierwszym przypadku nie wróciła jeszcze płodność,a w
                                      drugim dzieją się "cuda" w cyklu,cykl sie wydłuża i trzeba sobie jakoś
                                      radzić.Natomiast jeżeli chodzi o tempki wyższe i wyznaczanie linii podstawowej
                                      to tak jak napisałam wczesniej
                                      Pa,milego dzionka.
    • 83kimi Re: okres 04.05.07, 18:04
      Dzięki. :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka