26.02.13, 18:50
Hej. pomóżcie, jestem po operacji usunięcia torbieli jajnika i mam zacząć brać lek visanne, jestem przerazona jego skutkami ubocznymi, nie wiem co mam robic, mam ogromnego doła doradźcie coś:(
Obserwuj wątek
    • zombiekitty Re: visanne 26.02.13, 21:52
      molesa napisał(a):

> Hej. pomóżcie, jestem po operacji usunięcia torbieli jajnika i mam zacząć brać
      > lek visanne, jestem przerazona jego skutkami ubocznymi, nie wiem co mam robic,
      > mam ogromnego doła doradźcie coś:(

Jestem po półrocznej kuracji Visanne - przeżyłam ;) Nie powiem, że było różowo, bo miałam skutki uboczne (głównie zaburzenia jelitowe i nadmierna senność), ale też nie było tragicznie, jak najbardziej da się wytrzymać. Plus ogromny: czeka się całe pół roku BEZ OKRESU! Jupi!:) Powodzenia, nie ma się czego bać. Oby tylko lek pomógł - nie bój się leku tylko choroby.
      • molesa Re: visanne 27.02.13, 14:00
        dziękuje za słowa pocieszenia , mam nadzieje ze u mnie będzie podobnie, nie mam innego wyjścia na chwile obecną, także musze być dobrej myśli:) pozdr.
      • molesa Re: visanne 27.02.13, 14:02
        a czy można pić alkohol jak bierze się te tabletki??? oczywiscie nie chodzi mi o zalewanie się w trupa :) tylko tak okazjonalnie:)
        • zombiekitty Re: visanne 27.02.13, 18:15
          molesa napisał(a):

> a czy można pić alkohol jak bierze się te tabletki??? oczywiscie nie chodzi mi
          > o zalewanie się w trupa :) tylko tak okazjonalnie:)

wydaje mi się, że tak okazjonalnie, to można, ale na wszelki wypadek jak już wykupisz lek, to dokładnie przeszukaj pod tym kątem ulotkę.
          na pewno musisz pamiętać, że visanne nie jest pigułką anty, więc musisz się w razie czego podczas kuracji tym lekiem dodatkowo zabezpieczać.

nie stresuj się, to tylko pół roku - z perspektywy życia to właściwie nie tak długo, a wiele kobiet całkiem nieźle visanne toleruje:)
          • molesa Re: visanne 27.02.13, 19:02
            własnie w ulotce nic na ten temat nie pisze, ale w poniedziałek ide do gin to sie spytam. A powiedz mi czy dużo przybrałas na wadze po tych tabletkach??
            • zombiekitty Re: visanne 27.02.13, 19:15
              Ja wręcz schudłam, jakieś kilo, na tych pigułkach, bo często bolał mnie brzuch i miałam biegunki. Ale mimo to woda mi się trochę zatrzymywała, bo były dni, gdy twarz miałam jak księżyc w pełni;)

molesa napisał(a):

> własnie w ulotce nic na ten temat nie pisze, ale w poniedziałek ide do gin to s
              > ie spytam. A powiedz mi czy dużo przybrałas na wadze po tych tabletkach??
              • zombiekitty Re: visanne 27.02.13, 19:17
                ... mimo nieprzybrania na wadze przez tę zatrzymującą się wodę czułam się ogólnie jak napompowana i nie ukrywam, że było to dla mnie b. uciążliwe. Ten skutek uboczny znikł już kilka dni po odstawieniu.
                • molesa Re: visanne 27.02.13, 20:16
                  no własnie:( ja kupiłam sobie asequrellę ale nie wiem czy to cos pomoże zobaczymy. Ogólnie nie jestem szczesliwa ze musze brac te tabletki szczegolnie po przeczytaniu tej ogromnej listy skutów ubocznych ale kazdy reaguje inaczej wiec zobaczymy.. a czy oprócz tych skutków które napisałaś jeszcze jakieś miałaś bo czytalam ze nie można wychodzić na słońce bo mogą być przebarwienia czy coś tam i nie wiem jak ja to wytrzymam w lato bez opalania a ja tak lubie na słoncu w lato byc:(
                  • molesa Re: visanne 27.02.13, 20:19
                    I jeszcze mam pytanko jak odstawiłaś już te tabletki to bardzo bolący masz okres czy tak jak zawsze miałaś???
                    • zombiekitty Re: visanne 27.02.13, 20:50
                      molesa napisał(a):

> I jeszcze mam pytanko jak odstawiłaś już te tabletki to bardzo bolący masz okre
                      > s czy tak jak zawsze miałaś???

Przez 5,5 miesiąca brania Visanne w ogóle nie miałam miesiączki, nawet plamień nie miałam, ale dosłownie pod koniec ostatniego opakowania dostałam obfitego okresu, choć niezbyt bolesnego. Od razu po skończeniu ostatniego opakowania Visanne zaczęłam brać Cerazette i przez wiele miesięcy miałam potem problem z niekończącymi się miesiaczkami i plamieniami, ale to już raczej wina Cerazette. Co do bolesności, to nie boli mocno. Ale jak bym się czuła bez żadnych pigułek teraz, to nie wiem, bo przerwy w łykaniu hormonów, jak widzisz, nie miałam.
                  • zombiekitty Re: visanne 27.02.13, 20:46
                    molesa napisał(a):

> no własnie:( ja kupiłam sobie asequrellę ale nie wiem czy to cos pomoże zobaczy
                    > my. Ogólnie nie jestem szczesliwa ze musze brac te tabletki szczegolnie po prze
                    > czytaniu tej ogromnej listy skutów ubocznych ale kazdy reaguje inaczej wiec zob
                    > aczymy.. a czy oprócz tych skutków które napisałaś jeszcze jakieś miałaś bo czy
                    > talam ze nie można wychodzić na słońce bo mogą być przebarwienia czy coś tam i
                    > nie wiem jak ja to wytrzymam w lato bez opalania a ja tak lubie na słoncu w lat
                    > o byc:(

Nigdy nie brałam Asequrelli, więc nie wiem, czy ona coś warta;) Wydaje mi się, że skutki uboczne Visanne wcale nie są gorsze niż zwykłych pigułek anty (pewnie widziałaś choć jedną ulotkę takowych - bywa, że nawet gorzej te ulotki wyglądają;) więc naprawdę, nie ma się co martwić na zapas.
                    Poza zab. jelitowymi i nadmierną sennością, i zatrzymywaniem się wody (te objawy mi ciążyły najbardziej) pamiętam, że miałam jeszcze: ból kości (taki napadowy, silny, ale ja mam ogólnie z tym problem), ból w klatce piersiowej i... chyba tyle ;)
                    Brałam w środku lata, chodziłam po słońcu i nie miałam przebarwień, ale czytałam, że rzeczywiście lepiej się nie opalać.
                    • molesa Re: visanne 27.02.13, 21:30
                      Dzięki bardzo za pomoc i informacje, myśle, że jakoś to przeżyje:) pozdrawiam:)
                      • zombiekitty Re: visanne 27.02.13, 21:31
                        molesa napisał(a):

> Dzięki bardzo za pomoc i informacje, myśle, że jakoś to przeżyje:) pozdrawiam:)

nie ma za co:) pozdrawiam także:)
                      • molesa Re: visanne 27.02.13, 21:32
                        Widzę, że nie masz też lekko:( niestety taki chyba los nas, które mają tą chorobę:( lekarz mówi, że najlepszym lekarstwem jest ciąża, ale po ciąży co????? znowu to samo niestety:(
                        • gwiazdka857 Re: visanne 21.04.13, 12:30
                          czesc,ja biore juz trzecie opakowanie visanne i musze powiedziec ze przez pierwsze 2miesiace bylo wszystko ok,jedynym skutkiem ubocznym byly bardzo wrazliwe piersi ale teraz czuje sie fatalnie.Po pierwsze przytylam 2 kilo w tydzien mimo tego ze cwicze systematycznie,po drugie zaczely mi bardzo wypadac wlosy,boli mnie cale cialo bo jestem jak nadmuchany balon.Zostalo mi jeszcze 15 tabletek do konca trzymiesiecznej kuracji i wtedy ide do kontroli,mam nadzieje ze lekarz nie bedzie kazal mi brac tych tabletek przez kolejne trzy miesiace,bo naprawde nie wiem jak to zniose:(. Jesli chodzi o opalanie to bylam tydzien temu w Hiszpanii i opalalam sie normalnie i nie zauwazylam zadnych zmian na skorze czy cokolwiek innego.
                          • molesa Re: visanne 23.06.13, 21:33
                            Witam, ok 3 tyg. temu zakonczylam leczenie visanne ( po usunięciu torbielijajnika prawego i lewego - laparotomia), po 1 tygodniu zaczęło boleć mnie podbrzusze 30 maja okazało się że mam małe pęcherzyki w prawym jajniku torbiel wielkosci ok 5 cm, 13 czerwca miałam okres wywołany luteiną, torbiel nie zniknęła ból nadal jest ciągły, jajniki w badaniu drażliwe boli mnie codziennie lekarz mowi ze to pierwszy okres po visanne , ze torbiel powinna zniknąć, dodam ze brałam diclac, mam biegunki, rano strasznie mnie mdli, jest mi słabo i ciagly ten bol brzucha i czasami pleców z tyłu odc. lędźwiowy czy to moze mi tak dac popalic torbiel??? pomozcie bo nie wiem juz co robic
                            • yellow.yellow Re: visanne 24.06.13, 15:20
                              molesa napisał(a):

> czy to moze mi tak dac popalic torbi
                              > el??? pomozcie bo nie wiem juz co robic

może... pewnie, że może.
                              poczekaj jak radzi lek. jeśli t. czynnościowa to albo zejście z okresem, albo będziesz musiała pobrać jakieś hormony. jeśli czekoladowa, to sama wiesz co to oznacza.
                              • molesa Re: visanne 24.06.13, 21:45
                                jest coraz gorzej rano mi słabo kreci mi sie w glowie i co 2 dni mam takie bole brzucha ze musze 4 razy sie załatwiac ( tj. stolec) bo mam takie uczucie jakbym miała biegunke. dzisiaj dostalam skierowanie na badania moczu i krwi (narzadów w obrębie jamy brzusznej) ja juz nie mam siły 3 tygodnie mnie meczy rano leze plackiem, po poludniu troche bol puszcza .. w srode mam wyniki lekarz twierdzi ze az tak bolec mnie torbiel raczej nie powinna ze musi to byc cos innego, ja juz nie wiem czekam na wyniki w takim razie :( dopada mnie juz depresja powoli
                                • yellow.yellow Re: visanne 24.06.13, 23:48
                                  poczekaj na wyniki, może to faktycznie coś innego jest przyczyną, albo nałożyły się dwie rzeczy.
                                  czy torbiel "powinna" czy nie "powinna" to takie gadanie wiesz...;) czekoladowa, w ogóle endometrioza, może boleć strasznie, może powodować b.złe samopoczucie, o czym z autopsji wiem, niestety.
                                  • molesa Re: visanne 25.06.13, 12:39
                                    a jakie badania zrobic zeby stwierdzic czy to jest ból spowodowany endometriozą (oprócz laparoskopii)? ostatnio robiłam ca 125 i wynik - 8 ? tydzien po odstawieniu visanne zaczeło mnie pobolewac a teraz to juz na maksa. wczesniej nigdy mnie nic nie bolalo nie miałam dolegliwosci takich jak teraz nawet miesiaczki były bezbolesne. mozliwe ze po operacji i odstawieniu visanne ?? sorki ze tyle pytan ale troche sie martwie i jestem niecierpliwa bo nie wiem co to moze byc:(
                                    • yellow.yellow Re: visanne 25.06.13, 13:50
                                      molesa napisał(a):

> a jakie badania zrobic zeby stwierdzic czy to jest ból spowodowany endometriozą
                                      > (oprócz laparoskopii)?

takie jak napisałaś - mocz, krew, USG... tak na początek, by wykluczyć inne problemy "brzuszne". może warto też wybrać się do gastrologa?
                                      CA125 akurat wiele Ci nie powie... ja np. nawet mając 2 t. czekoladowe miałam ten marker niski...
                                      a jeśli wszystkie badania będą ok, to chyba nie pozostaje nic innego jak zacząć brac hormony.

> ostatnio robiłam ca 125 i wynik - 8 ? tydzien po odstaw
                                      > ieniu visanne zaczeło mnie pobolewac a teraz to juz na maksa. wczesniej nigdy m
                                      > nie nic nie bolalo nie miałam dolegliwosci takich jak teraz nawet miesiaczki by
                                      > ły bezbolesne. mozliwe ze po operacji i odstawieniu visanne ?? sorki ze tyle py
                                      > tan ale troche sie martwie i jestem niecierpliwa bo nie wiem co to moze byc:(

możliwe, że to odstawieniu visanne, sama mam podobny problem, mam duże bóle pod ostawieniu hormonów, a USG czyste.
                                      • yellow.yellow Re: visanne 25.06.13, 13:51
                                        sorry za literówki...
                                        PO odstawieniu
                                        • molesa Re: visanne 25.06.13, 18:40
                                          a jak Ty poradziłas sobie z tym bólem, mogłabys opisac jak cie bolało, co i kiedy, czy tabletki przeciwbolowe działały na Ciebie, jezeli tak to jakie itp??? dziekuje bardzo za odpowiedz:)
                                          • yellow.yellow Re: visanne 25.06.13, 21:42
                                            molesa napisał(a):

> a jak Ty poradziłas sobie z tym bólem, mogłabys opisac jak cie bolało, co i kie
                                            > dy, czy tabletki przeciwbolowe działały na Ciebie, jezeli tak to jakie itp??? d
                                            > ziekuje bardzo za odpowiedz:)

Ja sobie nie poradziłam, bo to czas teraźniejszy;) Wciąż mnie boli i też mam problem, bo szukam przyczyny, jestem umówiona w najbliższych dniach do gastrologa (mam podejrzenie Crohna), się zobaczy.

Z przeciwbólowych stosuję Panadol Femina i Ibuprom.
                                            • molesa Re: visanne 26.06.13, 18:53
                                              hejka wiec zrobiłam wszystkie badania i wyszły książkowo takze na papierku jestem zdrowa, zmieniłam ginekologa i ten przepisal mi duphaston mam brac 12 dni i przyjsc po miesiączce powiedział ze to torbiel czynnosciowa mi daje tak popalic po odstawieniu visanne jajniki zostały zbombardowane i tak zareagowały ze zaraz nie pekł pęcherzyk i powstała torbiel takze nie wiem mam nadzieje ze mi to pomoze pozbyc sie problemu bo juz nie wyrabiam:(
                                              • yellow.yellow Re: visanne 26.06.13, 22:21
                                                mam nadzieję, że duphaston Ci pomoże. t. czynnościowa na usg wygląda inaczej niż czekoladowa, więc pewnie gin. wie, co mówi.
                                                u mnie niestety sprawcą są raczej jelita.
                                                pozdrawiam.
                                                • molesa Re: visanne 27.06.13, 13:20
                                                  a to boli cie brzuch i masz biegunke??? bo mnie własnie czesto goni do ubikacji szczegolnie rano i to jest fatalne:(
                                                  • yellow.yellow Re: visanne 27.06.13, 13:41
                                                    molesa napisał(a):

> a to boli cie brzuch i masz biegunke??? bo mnie własnie czesto goni do ubikacji
                                                    > szczegolnie rano i to jest fatalne:(
                                                    Biegunki to akurat coraz rzadziej, moje jelitowe bóle są nieco bardzie skomplikowane i różnorodne;) Akurat rano czuję się najlepiej. Ponoć poranne biegunki są objawem dość charakterystycznym dla zespołu jelita drażliwego - może w tym kierunku też powinnaś pójść?
                                                  • yellow.yellow Re: visanne 27.06.13, 13:44
                                                    Piszę o tym gdyż mnie gastrolodzy pytają o to, czy mam zaburzenia pokarmowe najczęściej rano (ja akurat odpowiadam na to pytanie negatywnie, bo u mnie występują o różnych porach dnia i nocy, ale rano najrzadziej) i zawsze właśnie mówią o tych porannych biegunkach jako o objawie mogącym sugerować jelito drażliwe.

Diagnoza zespół jelita drażliwego jednak dopiero po przebadaniu się, dlatego tak czy inaczej jeśli męczą Cię takie problemy to dobrze byłoby wybrać się do gastrologa - niezależnie od "zajmowania się" torbielą na jajniku.
                                                  • molesa Re: visanne 27.06.13, 19:22
                                                    ja mam tak, że rano mam przelewanie w brzuchu w jelitach aż slychac to, boli mnie brzuch mocniej niż zwykle i musze w kilkuminutowych przerwach isc po kilka razy do ubikacji ( mam takie uczucie ze co chwile musze isc sie załatwic) , po południu to przechodzi, poza tym cały czas mi sie odbija i mam lekkie wzdęcia moze faktycznie wybiore sie do gastrologa bo moze to torbiel i cos z jelitami dodatkowo
    • natasza.666 Re: visanne 21.05.13, 18:43
      skutki uboczne owszem są, ale to jedyny lek, który mi pomógł. Większość hormonów daje jakieś skutki uboczne i visanne od nich nie odbiega. Mnie straszyli ciągłymi plamieniami, a nie popłynęła nawet kropelka przez cały okres brania. Zatrzymała się woda, ale po odstawieniu zeszła. Cera była gorsza, ale ból jeszcze gorszy, więc sie nie bój. Skutki uboczne miną po odstawieniu, a poprawa jeśli chodzi o endo Ci to wynagrodzi :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka