Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje adaptacja projektu?

12.05.10, 12:16
Witam
Proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami w kwestii kosztów adaptacji
projektu, czyli wrysowanie projektu w działkę wraz z przyłączami. Będę
wdzięczny za wszelkie opinie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • green-blue-eye Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 12.05.10, 17:37
      1,5 roku temu 2200zl.miejscowosc 70tys mieszkancow.
    • Gość: archi Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: 193.59.73.* 12.05.10, 23:17
      docelowo o wiele więcej niż zaprojektowanie domu od podstaw
      • Gość: maly budowlaniec Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.icpnet.pl 07.12.11, 23:48
        cena 1400,00 zł www.adaptacjaprojektu.com.pl
    • dagam81 Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 04.03.11, 12:53
      Ja znalazłam 1499zł tutaj na przykład: moj.extradom.pl/adaptacja-projektu.aspx
      W cenie są formalności i projekt przyłączy. O ewentualne przeróbki samego projekty i jakieś dodatkowe opłaty trzeba pytać.
      • Gość: Bart Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.icpnet.pl 02.08.11, 11:40
        Czy już na każdym forum musi się znaleźć spamerska reklama tego "ekstradomu"?
      • Gość: budom Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.icpnet.pl 07.12.11, 23:49
        na 1400 lub 1680pln z vat
      • Gość: iwoneg Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.echostar.pl 20.11.12, 10:53
        kupiłam od nich projekt i za adaptację za którą inni architekcie chcę 1400 oni zaproponowali 3800! banda naciągaczy! pomijam fakt że termin realizacji przez nich takiej adaptacji to uwaga 3 miesiące! wszędzie indziej do 3 tygodni.
    • Gość: inżynier adaptacja to nie "wrysowanie na działkę" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 18:04
      Adaptacja typowca polega na przeprojektowaniu fundamentów, izolacji i konstrukcji dachu do warunków panujących na działce tzw warunki lokalne; gruntowe, wodne, strefa śniegowa/wiatrowa...

Nazywanie wrysowanie typowca na działkę "adaptacją" to bardzo duże nadużycie słowa adaptacja...
      • Gość: aga Re: adaptacja to nie "wrysowanie na działkę" IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.11, 13:32
        Inzynierze, ciekawi mnie ilu architektow adaptujacych gotowca, zastanawia sie nad panujacymi warunkami i tym wszystkim co piszesz... moj architekt "adaptujacy" projekt, nie byl nawet na mojej dzialce... no, ale wzial zaledwie 800zl, komu by sie chcialo :/
        • Gość: inżynier za 400-800 zł żaden... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 19:04
          Prawdziwa adaptacja to koszt min ~3-5 tys netto /zależne od warunków gruntowych/.
          Płacąc grosze nie oczekujcie prawdziwych projektów.
          • Gość: inżynier bez badania geotechnicznego nie ma adaptacji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 19:10
            "Adaptacja" bez badań gruntu to fikcja - sprowadza się do adaptowania do.... niewiadomych warunków czyli zwykła fikcja.

Oszczędności na projekcie zawsze odbijają się na budynku. Pękanie ścian, woda w piwnicy i tak dalej to efekty takiego "oszczędzania".
            • Gość: aga Re: bez badania geotechnicznego nie ma adaptacji. IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.11, 12:26
              jesli chodzi o moja cene, to podal ja architekt, sama wtedy nie mialam pojecia ile taka usluga moze kosztowac... wzielam architekta z polecenia, podal cene, "wrysowal" moj projekt w dzialke, opisal, podpisal i oddal, nie wspominajac nawet co jeszcze powinien zrobic :/ czyja to zatem wina? moja? a badania gruntu robilismy sami... no i nie mamy piwnicy...
              • Gość: inż "z polecenia" bo dobry czy tani? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 14:27
                Winny jest Inwestor, który szuka "taniego" projektanta. Nie oszukujmy się ~95% polskich inwestorów nie interesuje jakiej jakości jest dokumentacja, ważna jest tylko CENA oczywiście jak najniższa...
                Tlumaczenie że inwestor się "nie zna" też nie ma głębszego sensu - skoro się nie zna to trzeba zatrudnić kogoś kto się "zna" i poprowadzi cały proces od zamawiania projektu/adaptacji po kontrolę budowy - taka osoba nazywa się Inspektor Nadzoru Inwestorskiego .... ale "kosztuje". A wam chodzi o to by było TANIO a nie DOBRZE.
                • Gość: aga Re: "z polecenia" bo dobry czy tani? IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.11, 00:46
                  "MY" i "WY" skads to znam :/
                • Gość: polak Re: "z polecenia" bo dobry czy tani? IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.13, 17:58
                  Ale inżynierze pierdoły opowiadacie i szukacie naiwnych. budowa domu dzisiaj to nie jest wielka sztuka.Technologia dzisiejsza to jak klocki lego i nie strasz ludzi.
                  • mrpilot Re: "z polecenia" bo dobry czy tani? 14.06.15, 23:06
                    "budowa domu dzisiaj to nie jest wielka sztuka.Technologia dzisiejsza to jak klocki lego"
                    najlepszy komentarz :D
                    proszę mi pokazać Pana dom za parę lat, pogadamy o kosztach ogrzewania, naprawach pęknięć w ścianach, czyszczeniu tynków, już nie mówiąc o wartości domu jeśli chciałby go Pan później sprzedać.
                    pozdrawiam ;)
        • Gość: architekt Re: adaptacja to nie "wrysowanie na działkę" IP: *.wroclaw.mm.pl 15.01.14, 12:13
          Każdy architekt zastanawia sie nad tymi problemami, bo inaczej to on odpowiada za kłopoty. Architekt, niestety, ma najwiekszą odpowiedzialność, a każdy chciałby, zeby pracował za darmo. Klientom, którzy wyskakują z tekstem "tyle pieniędzy za tych kilka kresek" odpowiadam - proszę sobie to samemu narysowac. Ja biorę pieniądze za tą pieczątkę na końcu.
        • mirastolp Re: adaptacja to nie "wrysowanie na działkę" 29.05.16, 15:44
          mógłbym dostać namiar na architekta? mirastolp@gmail.com Potrzebuję tanio zaadoptować projekt
      • Gość: wizjonerzy.tv Re: adaptacja to nie "wrysowanie na działkę" IP: 46.134.11.* 13.03.11, 11:44
        Tak jak kolega pisze. Nie jest to taka banalna czynność. Adaptacja czyli prostymi słowy przystosowanie projektu typowego do miejscowego prawa.(warunków zabudowy lub planu miejscowego) wymaga nie tylko wrysowania budynku na działkę ale często dużego przeprojektowania budynku. uwzględznienia instniejących przyłączy, warunków geologiczych wielkosci budynku, a często zmiany układu pomieszczeń w uwagi na rozmieszczenie względem stron świata aby dostosować do wygody użytkowników. pozdrawiam, wizjonerzy.tv cena zależy wiadomo - od projektanata. w naszym mieście ok 400 tys mieszkańców na 2011 rok w granicach 3000 zł
        • Gość: toreon Re: adaptacja to nie "wrysowanie na działkę" IP: 212.244.185.* 03.08.11, 14:19
          Mam to już dawno za sobą ale z tego co kojarzę, po złożeniu wniosku o pozwolenie na budowę, starostwo dodatkowo zażądało m.in. tzw. geologicznych warunków posadowienia budynku więc nie było to raczej proste wrysowanie projektu w działkę.
    • Gość: gość Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.elartnet.pl 07.03.11, 12:57
      Do pozwolenia na budowę potrzebujesz: 1) projekt zagospodarowania terenu wykonany na mapie do celów projektowych + opis do projektu zagospodarowania terenu 2) adaptację fundamentów do panujących warunków gruntowych i strefy klimatycznej (przemarzanie gruntu).
      Projekty może wykonać uprawniony architekt i konstruktor + zaświadczenia o przynależności di izby i opłaceniu należnych składek. U mnie bez zmian w projekcie kosztuje 800 zł architektura + 300 zł konstrukcja.Projekt oczywiście w 4-ech egzemplarzach . Obecnie przyłącza są na zgłoszenie nie wymagane jest pozwolenie na budowę.
      • zielonki Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 07.03.11, 22:46
        gosciu a przyłącza się robi też bez projektu?
        Jak można powierzać swoje życiowe przedsięwzięcie facetowi co nawet sobie nie Szanuje!
        • Gość: inzynier Bo to Polska... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.11, 14:54
          Z bolącym zębem do najlepszego prywatnego (drogiego) dentysty, z popsutym autem do ASO... a budowa domu z najtanszego projektu i najtańszymi pijakami zatrudnionymi na czarno.
        • zynka_pat Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 10.04.14, 18:03
          Jeżeli dana firma bądź osoba posiada uprawnienia budowlane wtedy bez obaw możecie brać z tzw. "gwarancją" praktycznie każdy produkt, projekt.
    • architect-projekty Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 12.03.11, 21:02
      witam
      uważam, że 1500zł za adaptację to stanowczo za mało, chyba że wykonuje ją osoba z uprawnieniami do wszystkich branż czyli architektury, konstrukcji, instalacji sanitarnych i elektrycznych, no i pewnie bez przyłączy bo te sa teraz na zgłoszenie. Ale czy dom może funkcjonować bez przyłączy? nie , więc potem okaże się że trzeba zapłacić za projekty przyłączy do zgłoszenia. Na miejsce inwestycji też oczywiście żaden z tych adaptujących się nie pofatyguje bo nie ma za to zapłacone ( tu wskazówka dla Inwestorów wg prawa budowlanego Inwestor ma prawo wezwać projektanta pisemnie do pełnienia nadzoru autorskiego i wówczas Pan Projektant będzie musiał przyjechać na budowę bez gadania, łaski nie zrobi )
      Co do wcześniejszego wpisu pytam dlaczego architektura 800 a kontrukcja 300, przecież w tym gotowcu architektura jesT już wymyślona a konstrukcję TRZEBA PRZELICZYĆ I DOSTOSOWAĆ DO LOKALNYCH WARUNKÓW. I jeszcze co z branżystami? przecież oni też muszą adaptować projekt.
      4 osoby do adaptacji gotowca za 1500zł? I to jeszcze pewniw brutto? A kiedy oni zarobią na nasz ZUS? Jeżeli natomiast chodzi o projekt indywidualny to koszt rzędu 10000-120000zł to przecież 2-3% wartości budynku na który Inwestorzy biorą kredyty w wysokości 500000zł.
      Kupujecie projekty typowe za 2000zł i żałujecie 2000zł na adaptacje a ja adaptując każdy z tych projektów i zmieniając np. technologię ścian lub stropu zaoszczędziłbym na każdym minimum 3000zł. Projekt indywidualny domu twzorzy się pod wymagania Inwestora, który będzie w nim żył najczęściej całe życie, a prokjekt gotowy często wybierany jest na siłę bo będzie taniej, i wszędzie wkoło będą stały domy takie same, gdzie nie pojedziesz to zobaczysz wkrótce swój dom, w całej Polsce.
      pozdrawiam forumowiczów

• Gość: tnt Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: 212.244.16.* 01.06.11, 13:47
        Po wejściu do adaptacji branżystów, przestaje się opłacać kupować "gotowce" (szczególnie gdy są robione duże zmiany w adaptowanym projekcie budowlanym). Jeszcze trochę dołożyć i można mieć projekt indywidualny nie sztampowy.
    • mavox Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 02.08.11, 00:07
      z mojego doświadczenia mogę polecić firmę z Oleśnicy (działają również we Wrocławiu), koszt adaptacji projektu 1990zł, w tym jest projekt szamba, przygotowanie rysunków do uzgodnienia zjazdu, ewentualne odrolnienie. znalazłem ich w internecie adaptacjaprojetu.com , wszytko było tak jak uzgodniłem z nimi na początku, mam na myśli terminy i resztę.
    • joanka-r Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 02.08.11, 12:49
      póltora roku temu 3,500 tys. ale nie obchodziło nas nic, za mapkami i wyrysami biegał architekt, któremu to zleciliśmy.
    • rixonss Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 03.08.11, 14:29
      0200 zło
    • doktor50 1100-5000 zł? 03.08.11, 15:18
      Adaptacja projektu to koszt różny i zależny od tego jaki to dom i jaki jest zakres prac. Na favore.pl gdzie jest pełno firm architektonicznych i gdzie są ceny usług wykreśliłem zakres kosztów od 1100 zł do nawet 5000 zł.
      Najtańsza oferta z woj. mazowieckiego
      www.favore.pl/294714_uslugi-projektowe-adaptacja-projektow-gotowych-grodzisk-mazowiecki-mazowieckie.html
      Ale z doświadczenia wiem, że nawet prosta adaptacja to koszt 2000 zł. Przecież to masa roboty jest i wiele rzeczy trzeba na nowo wykreślić.
    • Gość: aaa Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.centertel.pl 11.08.11, 19:38
      1500,- to może przy dobrych wiatrach kosztować architektura + konstrukcja..., ale to też mało. Potrzebujemy:
      -architekt z koordynacją (czyli biega za Ciebie po urzędach i koordynuje pracę branż) - 1500-2000,-
      -konstruktor 1000,- (chyba, że nagle okaże się, że trzeba coś dodatkowo przeliczać np. mur oporowy przy wjeździe)
      -drogowiec 500-1000,- (projekt wjazdu na działkę jeśli jest trudny teren)
      -wod-kan 500-1500,-
      -zdarza się jeszcze, że nie ma możliwości podłączenia się z deszczówką i jest wymagany projekt (zależy od miasta) 500,-
      -elektryk - adaptacja 1000,- , przyłącza 500,-
      sumować nie będę. Wychodzi więcej niż się inwestorom wydaje. Można samemu szukać poszczególnych fachowców i samemu koordynować ich pracę. Widzi się wtedy, za co dokładnie się płaci. Projekty gotowe nie są już tak opłacalne, od kiedy urzędy wymagają adaptacji branż. Pozdrawiam.
      (P.S. Ceny tak na oko - pewnie gdzieniegdzie jest taniej lub drożej, ale tyle osób musi mieć zapłacone mniej więcej)
      • Gość: aaa Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.centertel.pl 11.08.11, 19:43
        P.S. Założyłam, że nie chce Pan jedynie dostać pozwolenia na budowę, ale jednocześnie go zbudować. (stąd doliczona cena projektu przyłączy i latania znowu z uzgodnieniami)
      • evimiz Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 03.01.12, 12:52
        faktycznie, trochę tych kosztów adaptacji się nazbiera... nawet jakby zdrożały... ale wydaje mi się że projekty gotowe mają te zaletę, że dzięki wizualizacjom, mimo wszystko lepiej "widać" przyszłą inwestycje...i pod siebie się już tylko adaptuje, wiadomo nikt nie ma dwóch takich samych działek.. więc te koszta są, często zróżnicowane..
    • Gość: budowlaniec Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.icpnet.pl 07.12.11, 23:45
      zapraszam do serwisu Centrum Adaptacji Projektów Gotowych cena tylko 1400,00 zł
      więcej na [url=http://adaptacjaprojektu.com.pl/]Tekst linka[/url]
      • Gość: Projektant Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.11.12, 21:18
        Koszt adaptacji to 1500zł. Z doświadczenia wiem, że te projekty gotowe posiadają dużo błędów konstrukcyjnych, albo projektuję się stropy "lane na mokro" w całości co znacznie przedraża wykonawstwo!
        Wniosek, kup gotowy projekt zaoszczędzisz 100zł a wydasz na murarza 5000zł więcej!
    • Gość: budowlaniec Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.icpnet.pl 07.12.11, 23:45
      zapraszam do serwisu Centrum Adaptacji Projektów Gotowych cena tylko 1400,00 zł
      więcej na [url=http://adaptacjaprojektu.com.pl/]adaptacjaprojektu.com.pl[/url]
      • Gość: inżynier Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.12, 13:51
        > zapraszam do serwisu Centrum Adaptacji Projektów Gotowych cena tylko 1400,00 zł

Do pierwszej katastrofy budowlanej ... przy takich cenach na obronce z urzedu nie bedzie cie stac HAHAHAHA
    • Gość: budowlaniec mlody Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.icpnet.pl 07.12.11, 23:47
      1400 zł w centrum adaptacji projektów gotowych
    • sebastiianb Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 10.12.11, 17:35
      Polecam po czytać na tej stronie można się wiele dowiedzieć!!!
      dochodowapracazgoogle.blogspot.com/
    • Gość: futur Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.13, 17:14
      To wszystko zależy od konkretnego projektu. Biuro projektowe - prosimy o kontakt i szczegóły to ocenimy.
    • mart.zieba Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 17.06.13, 17:53
      Powiem, że ciężko jest określić. To w zależności o jaki dokładnie projekt chodzi. Czy masz już jakiś gotowy projekt, czy np chciałbyś aby został on stworzony od podstaw. Polecam Ci stronę rekomendowanifachowcy pl, gdzie będziesz mógł się zapytać prawdziwych fachowców :)
    • Gość: Paul@ner Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.13, 10:46
      tutaj wszystko ci powiedzą, zalezy od działki, miejscowości itp. Mnie adaptacja projektu wyniosła 2500 zł z dostosowaniem do strefy górniczej i to jest dobra cena.
      Sprawdź sobie ich ofertę, bo ja nic nie musiałem robić:) wybieramprojekt.pl/all-inclusive/

pzdr.
      • Gość: Ania Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.free.aero2.net.pl 28.11.13, 11:08
        Ja w Rzeszowie za adaptację projektu zapłaciłam 2900 zł, dostarczyłam dokumenty tj. decyzję o warunkach zabudowy, mapę do celów projektowych, kupiłam w biurze projekt domu, czekałam około 2 tygodnie i złożyłam projekty do pozwolenia na budowę, nawet wnioski miałam wszystkie wypełnione, biuro ConSteel plus koło Zakładu Gazowniczego, polecam ja byłam zadowolona., tel
      • Gość: Paweł Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? IP: *.play-internet.pl 10.04.14, 17:02
        Ja zapłaciłem 1900 zł, polecam Pracownia Dom plus w Rzeszowie tel. 785051785. Jestem zadowolony z ich usług.
        • kajas32 Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 27.09.14, 22:58
          Wrocław ok 2000zł polecam biuro projektowe ratajgroup.pl współpracowałam z nimi 2 razy i uważam ,że naprawdę warto ceny konkurencyjne i obsługa na najwyższym poziomie.Studenci bez uprawnień chcieli tylko 300zł mniej .Więc cena jak na biuro i pracowników z uprawnieniami ok.
          • disable5 Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 14.10.14, 07:51
            Witam,

Polecam Biuro projektowe KBProjekt. Ich oferta jest szeroka. Projekty garaży, budynki gospodarcze,
            domy jednorodzinne - większe, mniejsze, budynki wielorodzinne, budynki komercyjne i przede wszystkim lata doświadczenia.

www.kbprojekt.pl/

Ponadto trwa ciekawa promocja "PROJEKT INDYWIDUALNY W CENIE GOTOWEGO"

www.kbprojekt.pl/czytaj/projekt-indywidualny-w-cenie-gotowego

Oznacza to, że możemy zamówić indywidualny projekt domu jednorodzinnego do 150m2 wg. własnych upodobań, płacąc za niego jak za projekt typowy.
            • disable5 Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 14.10.14, 07:51
              Witam,

Polecam Biuro projektowe KBProjekt. Ich oferta jest szeroka. Projekty garaży, budynki gospodarcze, domy jednorodzinne - większe, mniejsze, budynki wielorodzinne, budynki komercyjne i przede wszystkim lata doświadczenia.

www.kbprojekt.pl/

Ponadto trwa ciekawa promocja "PROJEKT INDYWIDUALNY W CENIE GOTOWEGO"

www.kbprojekt.pl/czytaj/projekt-indywidualny-w-cenie-gotowego

Oznacza to, że możemy zamówić indywidualny projekt domu jednorodzinnego do 150m2 wg. własnych upodobań, płacąc za niego jak za projekt typowy.
    • wybieramprojekt-pl Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 27.06.15, 18:31
      Zapraszamy do zapoznania się z ofertą biura wybieramprojekt:
      Adaptacja projektu domu do działki za 1200 zł.
      Przyłącza wraz z uzgodnieniami: 1610 zł.

Napisz, by dowiedzieć się więcej o ofercie: kontakt@wybieramprojekt.pl

wybieramprojekt.pl
      • kajas32 Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 09.07.15, 02:57
        Uważam,że na adaptacje projektów powinno się robić kompleksowo aby nie szukać później projektantów ,którzy przy małych zleceniach jednorazowych mają kosmiczne stawki.
    • ekotypowe adaptacja projektów typowych 02.11.15, 12:35
      Projekty gotowe: ekoTypowe.pl oraz rzetelna adaptacja do działki: ekoarchitekci.pl
      Cała obsługa projektu począwszy od mapy i badań geotechnicznych, gotowe projekty domu, projekty indywidualne, przyłącza, zjazd również pomoc przy realizacji inwestycji.
      Więcej również na facbooku. Tekst linka
    • bogdan_warszawa Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 13.11.15, 11:55
      Polecam
      marmostyl.pl - marmur warszawa
      art6.pl projektowanie wnętrz warszawa
    • mtrela Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 19.11.16, 19:25
      Adaptacja gotowych projektów Domów
    • maxis-111 Re: Ile kosztuje adaptacja projektu? 30.12.16, 21:11
      Adaptacja samego projektu to koszt przeważnie od 1500-4000zł ale do tego dochodzą koszta dodatkowe, badania gruntu itp. oraz często dużo płaci się za wszelkie zmiany w projekcie. Za projekt indywidualny zapłacisz, jak dobrze poszukasz, ok. 7-12 tys. zł, ale na prawdę warto bo decydujesz całkowicie co i jak ma być w kwestii umiejscowienia oraz materiałów. Polecam artykuł na ten temat: zbudujmydom.pl/index.php?page=projekt-domu-indywidualny-czy-adaptacja-gotowego
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka