Dodaj do ulubionych

instalacja elektryczna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 20:58
witam
chce przerobic - czytaj zrobic na nowo - instalacje w czesci 100-letniej
kamienicy ;]].
pierwsze pytanie - jak sprawdzic, po czym to poznac, czy doprowadzone jest
zasilanie jedna faza czy wszystkie trzy??
drugi problem - cala dotychczasowa instalacja jest wykonana bez bolca
zabezpieczajacego, wszedzie dwa kable. wiec jesli juz mam pruc sciany to moze
od razu dolozyc zxabezpieczenie roznicowo - pradowe? tylko gdzie sie podlacza
drugi koniec tego przewodu?? teoretyzujac jeden koniec do bolca w gniazdkach
a drugi do czego ;)) ?? czy jeden przewod - ten zabezpieczajacy - moze byc
polaczony do wszystkich gniazdek czy kazdy jest osobno, ew dzielenie tego na
kilka grup...
i moze zamiast pruc sciany pociagnac nowa instalacje przy podlodze - pod
listwami wykonczeniowymi. tylko jak sie do tego praktycznie zabrac? jaka
srednica przewodow?? czy dodatkowo sa prowadzone w peszlu czy nie??
oj sporo pracy przed nami ;]]
pozdrawiam, marek
Obserwuj wątek
    • bimber80 Re: instalacja elektryczna 26.12.04, 21:42
      moze zacznijmy od nowa
      najlepiej powiedz gdzie mieszkazs
      jak w wawie lub pod warszawa
      to moge do Ciebie podjechac
      i wtedy zobaczymy co da sie zrobic
      jak cos to tel do mnie 508298298
      najlepiej zadzwon i wtedy pogadamy
      Pozdrawiam
      • Gość: marek Re: instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:31
        no - bardziej stare katowickie...;]
        prowadzenie i laczenie kabli nie jest jakos strasznie skomplikowane i jestem
        raczej sklonny samemu wykonac co sie da - a dopiero final pozostawic
        wykwalifikowanemu elektrykowi jesli bedzie taka potrzeba. ogolna teoria nt
        elektryki to pestka - takie tam szkolne opowiesci, osadzenie i podlaczenie
        gniazdek, poprowadzenie przewodow potrafi zrobic chyba kazdy... tylko czym sie
        kierowac przy technicznych sprawach, przewody o jakich srednicach (1.5 czy 2.5
        mm^2), dodatkowe izolacje czy bez, w peszlu czy bez, jak powinna byc wykonana
        czesc roznicowo-pradowa, czy to tylko odprowadzenie wszystkiego dwa metry pod
        ziemie czy jeszcze cos??
        a moze ktos tez robil remont w starym domu ??
        pozdrawiam, marek
        • bimber80 Re: instalacja elektryczna 26.12.04, 23:35
          postaram sie odpisac w poniedzialek czyli jutro do poludnia
          bo narazie nie jestem za bardzo w stanie ;)
          pozdrawiam
    • bimber80 Re: instalacja elektryczna 27.12.04, 09:13
      Witam
      jezeli chcesz sprawdzic jakie masz zasilanie
      czyli 1-fazowe czy 3-fazowe powinienes zajzec
      do glownej skrzynki w budynku (jezeli 1-fazowe
      to glowne zasilanie budynku - 2 przewody,
      3-fazowe to 4 przewody)
      roznicowke mozesz zamontowac i wtedy do wszystkich gniazdek
      musisz doprowadzic przewod 3 x 2,5 a do oswietlenia 2 x 1,5
      przewod neutralny (zolto-zielony) od roznicowki do bolca
      jezeli chcesz podzielic na grupy to wtedy oprocz roznicowki na glownym
      zasilaniu musisz jeszcze na kazda grupe zainstalowac oddzielna roznicowke
      a z tym jak to zrobisz, czyli czy wezmiesz to w listwach przypodlogowych
      czy bedziesz prol sciany to juz jak Ci pasuje (jakie sa sciany, czy latwo bedzie zrobic bruzdy)
      jak bedziesz potrzebowal cos dokladnie wiedziec to pisz na maila
      Pozdrawiam
      • Gość: fragi Re: instalacja elektryczna IP: 80.54.254.* 27.12.04, 17:26
        Błąd. Do oświetlenia również 3 przewody ! Jeśli zadajesz takie pytania (dlaczego
        3przewody, do czego je podłączyć i jak poznać ile faz jest doprowadzone) to
        lepiej wezwij elektryka i z nim dogadaj się o cenę. Zapytaj potem o ile spuści
        jeśli sam wykujesz bruzdy i położysz przewody.
        • Gość: jacho Re: instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 19:23
          czesc.
          po co wam trzy przewody do oswietlenia ze tak spytam ? zarowki jakie by nie
          byly to zero i faza, a trzeci to co ? ze niby obudowa ?
          • bimber80 Re: instalacja elektryczna 28.12.04, 20:45
            trzeci faktycznie sie przydaje
            a przydaje sie do tego ze jezeli
            chcesz podlaczyc zyrandol w ktorym
            sa powiedzmy 2 zarowki to wtedy mozesz
            kazda zarowke zapalac osobno przelacznikiem 2-klawiszowym
            • Gość: jacho Re: instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 21:29
              no to rownie dobrze moglbym rozdzielic przewod fazowy na dwa i tez wysteruje
              dwie zarowki..... nie wydaje mnie sie zeby PE byl wlasnie do tego....jesli tak
              to rownie dobrze moge w gniazdkach zamiast robic isntalacje roznicowo-pradowa
              zmostkowac bolec z zerem.... wiec jak to w koncu jest ??
              • bimber80 Re: instalacja elektryczna 28.12.04, 21:44
                niby jak zapalisz tylko jedna zarowke
                jezeli bedzie dochodzil tylko jeden przewod fazowy
                a w gniastkach jak zmostkujesz uziemienie z zerem
                to tak samo jak bys mial gniazdko bez uzniemienia
                a teraz jak robisz nowa instalacje to musisz
                przynajmniej jedna roznicowke zainstalowac
                • Gość: jacho Re: instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 22:33
                  przed wlacznik oswietlenia bedzie dochodzila tylko jedna faza - ale przewod
                  rozdziele na dwa: jeden na jedna zarowe drugi na druga - zero moga miec wspolne
                  to niczemu nie przeszkadza. i w ten sposob majac dwa przewody przed kontaktem,
                  faze i zero, wysteruje dowolna ilosc zarowek i bedzie to tak: faza-kabel1-
                  wlacznik1-zarowka1-zero, faza-kabel2-wlacznik2-zarowka2-zero, .....faza-kabelN-
                  wlacznikN-zarowkaN-zero. fakt ze wtedy do oswietlenia musze dociagnac tyle
                  kabli co ilosc_osobnych_punktow_swietlnych + 1 (+1 czyli przewod zero). ty
                  proponowales pociagniecie jednego przewodu z faza i w pierwszy obwod wpiac go z
                  zerem a w drugi z przewodem 'pe'. a mi sie wlasnie wydawalo ze to cale 'pe' nie
                  jest po to zeby robilo za 'drugie zero' - gdyby tak bylo wystarcza mi w
                  gniazdkach zmostkowac zero i bolec zabezpieczajacy - a niby to nie jest dobre
                  rozwiazanie...
                  pozdrawiam
                  • bimber80 Re: instalacja elektryczna 28.12.04, 22:49
                    od wylacznika do zyrandola doprowadzasz
                    przewod 3-zylowy - dwie fazy i zero
                    jedna do jednej zarowki
                    druga do drugiej i zero wspolne

mostkowanie robilo sie kiedys
                    ale teraz trza instalowac roznicowke
                    i do gniazdek doprowadza sie przewod
                    3 x 2,5 (faza, zero i PE) i nic sie nie mostkuje
                    po pierwsze takie sa przepisy
                    a po drugie dla bespieczenstwa uzytkownikow
                    • Gość: jacho Re: instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 00:58
                      no widzisz - to teraz sie rozumiemy :))
                    • competer1 Re: instalacja elektryczna 29.12.04, 12:51
                      bimber80 napisał:

> od wylacznika do zyrandola doprowadzasz
                      > przewod 3-zylowy - dwie fazy i zero
                      > jedna do jednej zarowki
                      > druga do drugiej i zero wspolne
                      >
                      > mostkowanie robilo sie kiedys
                      > ale teraz trza instalowac roznicowke
                      > i do gniazdek doprowadza sie przewod
                      > 3 x 2,5 (faza, zero i PE) i nic sie nie mostkuje
                      > po pierwsze takie sa przepisy
                      > a po drugie dla bespieczenstwa uzytkownikow
                      >
                      >
                      Przepraszam, że się wtrącę, ale co w takim razie podepniesz do zacisku
                      ochronnego w np. metalowej obudowie żyrandola lub kinkietu? Prawdopodobnie tak
                      opisana i zamontowana instalacja w jakimś budynku uzyteczności publicznej nie
                      zostałaby zaakceptowana przez nadzór. W mieszkaniu jak to sie mówi "obleci",
                      ale uważam, że żyrandol zasilany tzw włacznikiem świecznikowym (dwu, trzy -
                      klawiszowym) musi mieć doprowadzone przede wszystkim przewody: zerowy, ochronny
                      PE i następnie fazowe w pożądanej ilości. W przypadku stosowania żyrandoli,
                      kinkietów lub opraw z tworzywa sztucznego, przewodu ochronego nie ma po prostu
                      gdzie podłaczyć i jest on wtedy niewymagany. Nie stosujemy go równiez w
                      przypadku montażu systemów zasilanych napięciem 12V poprzez transformator.
                      Wtedy potrzebujemy tylko dwóch przewodów.
                      • bimber80 Re: instalacja elektryczna 29.12.04, 15:53
                        to jak wiesz ze bedziesz mial
                        metalowy zyrandol to poprowadz przewod
                        4 x 1,5 i wtedy bedziesz mial 2 fazy, zero i PE
                        ale przewaznie nawet i w blokach sa przewody
                        3-zylowe czyli 2-fazy i zero
                        Pozdrawiam
                        • competer1 Re: instalacja elektryczna 29.12.04, 18:20
                          bimber80 napisał:

ciach
                          > ale przewaznie nawet i w blokach sa przewody
                          > 3-zylowe czyli 2-fazy i zero
                          > Pozdrawiam
                          >
                          Zapewniam Cię, że z tych trzech żył jedna to PE i w swoim zakresie już możesz
                          zrobić to co opisałeś powyżej, a więc puszczenie nia napięcia. Standardowo w
                          pokojach o dużej kubaturze kładzie sie kable 4-żyłowe.
                          • Gość: marek Re: instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 21:00
                            witam ponownie
                            widze temat - burza ;]]

mam do Was takie pytanie... jesli przed skrzynka rozdziele PEN na czesc N ktora
                            przeleci przez roznicowke i czesc PE ktora pojdzie 'bokiem' i wykonam cala
                            instalacje podrecznikowo to CZY przewod ochronny musze jeszcze obowiazkowo
                            uziemic?? - listwa ochronna( zabezpieczajaca, uziemiajaca - rozne nazwy sie
                            przewijaja ala chodzi o to samo co proponuja instalowac w najnizszej czesci
                            budynku, piwnicy); czy tez nie trzeba tego koniecznie robic - w koncu przewod
                            PEN przychodzacy z elektrowni jest (teoretycznie) zerowy?? ibnteresuje mnie
                            podejscie praktyczne (wlasne poczucie bezpieczenstwa). wiem ze np w wielu
                            domkach jednorodzinnych nie ma zadnej listwy zakladanej gdzies tam w piwnicy -
                            przewod PE wyprowadza sie w ziemie na glebokosc ok 2 metry, przykreca do
                            sporego kawalka blachy, preta lub czegos podobnego i po sprawie. a z tym
                            ustrojstwem do zamontowania w piwnicy to pewnie chodzi o ten sam skutek tak ??
                            tylko ze w takiej sytuacji efektywniejsze chyba bedzie zakopanie w ziemi....
                            takie moje przemyslenia ;] dajcie znac co o tym sadzicie

i nawiazujac do wczesniejszych wypocin.... jak dobiera sie bezpieczniki?? czy
                            poza kryterium obciazalnosciowym (jaki prad ma to to wytrzymac) jeszcze na cos
                            zwrocic uwage ??

pozdrawiam
                            • kpanas2 Re: instalacja elektryczna 14.01.05, 15:00
                              Nie wiem kto tu doradza ale to przerażające, że ktoś nie mający pojęcia pisze o
                              takich rzeczach. W budynku masz prawdopodobnie zainstalowany układ sieci TN-C,
                              a instalacja wyłączników różnicowoprądowych w tym układzie sieci jest
                              ZABRONIONE przepisami. Nie można rozdzielić sobie przewodu PEN na WLZ. Przewód
                              ochronny jest konieczny do wyrównania potencjału z ziemią ale też GŁÓWNIE po to
                              żeby wyrównać potencjał na wszystkich elementach metalowych budynku,
                              rurociągach wody, gazu, kanalizy itp dlatego schodzi się z szyną do piwnicy bo
                              tam przeważnie wchodzą wszystkie instalacje do budynku. Przy podanym przez
                              Ciebie rozwiązaniu może wystąpić przypadek,że pomiędzy rurą wodną a wanną
                              pojawi się potencjał czyli napięcie, a wyłącznik różnicowy nie zadziała.
    • Gość: derek Re: instalacja elektryczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 21:04
      Piszecie o instalacji trójfazowej? Bo ciągle powtarzcie dwie fazy. Oj elektrycy.
      • Gość: marek Re: instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 21:40
        hehh ;]]
        zeby nie bylo niedomowien - do skrzynki mam doprowadzona TYLKO 1 faze. ale ok -
        dla rozwazan teoretycznych jest mi to obojetnie :)
        • competer1 Re: instalacja elektryczna 29.12.04, 22:07
          Nikt tu o instalacji trójfazowej nie pisze i nie pisał. Chodziło o podłaczenie
          żyrandola do wyłącznika świecznikowego a więc dwu lub trzyklawiszowego. Wtedy
          ile musisz mieć faz na dojściu jeśli nie więcej jak jedną? I na tabliczce
          opisowej masz wtedu N, PE, L1, L2 i L3 ewentualnie. Co do pytania Marka to
          przewód PE doprowadzony do skrzynki bezpiecznikowej przez ZE jest tym własciwym
          i nie ma potrzeby łaczyć jeszcze gdzies dodatkowo. Ważne abyśmy sie zrozumieli!
          Musisz mieć w skrzynce, w mieszkaniu trzy przewody, Fazowy, Zerowy i Ochronny.
          • Gość: marek Re: instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 22:43
            rozpedzilem sie za bardzo przy poprzednim i zapomnialem.........;]

competer1:
            > przewód PE doprowadzony do skrzynki bezpiecznikowej przez ZE jest tym
            własciwym i nie ma potrzeby łaczyć jeszcze gdzies dodatkowo.
            > Musisz mieć w skrzynce, w mieszkaniu trzy przewody, Fazowy, Zerowy i Ochronny.

no wlasnie, zerowy i ochronny sa razem - bezposrednio do tej skrzynki sa
            doprowadzone tylko dwa przewody - wiec czy rozdzielic PEN na dwa przed
            roznicowka i na tym poprzestac, czy dodatkowo ochronny doprowadzic do
            uziemienia??
            i co z bezpiecznikami?? czy poza amperarzem jeszcze na cos powinienem zwrocic
            uwage??
            pozdrawiam
        • Gość: derek Re: instalacja elektryczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 22:11
          Zgoda wiem o co chodzi, ale ktoś nie kumaty, może zamiast zera podpiąc trzecią
          fazę (jak będzie miał taką instalację) a wtedy wiemy co się stanie. A właściwie
          dziwią mnie pytania tego typu. Jeśli ktoś nie ma pojęcia o instalacjach
          elektrycznych to niech się za to nie zabiera i żadne forum mu nie pomoże i tak
          się machnie gdzieś w puszce.
          • Gość: derek Re: instalacja elektryczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 22:12
            I jestem pewien że różnicówki wcale nie podłączy.
            • Gość: marek Re: instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 22:33
              wiec derek - roznicowke podlacze, mozesz byc pewny ;]]

gotowy projekt instalacji jest tylko kwestia czasu - projekt w sensie zebym ja
              wiedzial co gdzie poprowadzic i jak "umeblowac" skrzynke ;] odbior mnie nie
              interesuje - ale to tez pewnie do czasu ;]]

stwierdze to z 'odrobina niesmialosci'... skonczylem technikum elektroniczne i
              choc jako takim elektrykiem nigdy nie bylem 'nieco' sie tam orientuje...
              pomagajac rodzicom budowac dom bylem powiedzmy kims w rodzaju 'pomocnika
              elektryka' - on mi 'przynies-wynies' a ja mu 'a po co to i to'.
              wiec nikt mi nie powie ze zrobienie instalacji to wielki problem... owszem, sa
              kwestie ktore nie byly dla mnie oczywiste od samego poczatku, sa i takie co do
              ktorych jeszcze nie do konca jestem przekonany... mam tez nadzieje ze to o czym
              nie wiem a wedlug wtajemniczonych jest potrzebne dla prawidlowego zrobienia
              instalacji zostanie wyjasnione wlasnie przez Was... wiec po to pytam :)
              • Gość: fragi Re: instalacja elektryczna IP: *.zebyd.com.pl 29.12.04, 23:02
                Szyny wyrównawczej w najniższej kondygnacji budynku się nie "proponuje" jest to
                OBOWIĄZEK jej stosowania. I obowiązkowo do niej MUSI być podłączony przewód PE.
                Może nie być podłączony do przewodu PEN "z elektrowni", ale musi być podłączony
                do szyny wyrównawczej, koniecznie. To bardzo ważne ze względu na możliwość
                porażenia prądem! Przewód PE musi być prowadzony wszędzie w części stałej
                instalacji, a więc również do punktów świetlnych (sufitowych, ściennych,
                wszystkich). To, że żyrandol będzie działał i bez niego o niczym nie świadczy.
                Tak się robiło instalacje za komuny gdy oszczędzało się materiały a nie życie
                ludzkie. Samochód bez pasów bezpieczeństwa też będzie jeździł. Ale nikt na nich
                nie oszczędza. Nikt mądry.
                • Gość: marek Re: instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 00:39
                  napisze to jeszcze raz.....;]]

competer1:
                  > przewód PE doprowadzony do skrzynki bezpiecznikowej przez ZE jest tym
                  własciwym i nie ma potrzeby łaczyć jeszcze gdzies dodatkowo.
                  > Musisz mieć w skrzynce, w mieszkaniu trzy przewody, Fazowy, Zerowy i Ochronny.

no wlasnie, zerowy i ochronny sa razem - bezposrednio do tej skrzynki sa
                  doprowadzone tylko dwa przewody - wiec czy:
                  #1 rozdzielic N na dwa przed roznicowka (wtedy za skrzynka bedzie PE, N i faza)
                  i na tym poprzestac;
                  #2 czy zrobic tak jak #1 i ochronny doprowadzic do szyny wyrownawczej;
                  #3 czy potraktowac PE - czy o to Ci chodzi fragi?? - jako samodzielny przewod w
                  calej instalacji w mieszkaniu, nie laczac go z N, nastepnie przedluzyc PE ze
                  skrzynki z bezpiecznikami do szyny wyrownawczej i do tej szyny podlaczyc tez
                  instalacje c.o., wody i gazu. i co dalej z szyna?? zostaje w piwnicy czy jednak
                  zakopac do ziemi ??
                  i co z bezpiecznikami?? czy poza amperarzem jeszcze na cos powinienem zwrocic
                  uwage??
                  pozdrawiam
                  • competer1 Re: instalacja elektryczna 30.12.04, 13:11
                    Przy takich pytaniach powinieneś dostac jedną odpowiedź: zlecić to
                    wykwalifikowanej osobie,a przynajmniej zaprosić taką na oględziny i poprosić o
                    poradę na miejscu. Grozi to po prostu kalectwem. To, że jesteś elektronikiem to
                    ok, ale uprawnień do 1KV zapewne nie masz ;). z opisu wynika, ze nie masz
                    instalacji trzyżyłowej tylko dwużyłową. Postawienie róznicówki w takim wypadku
                    powinno się zakończyc pomiarami,a do takich też trzeba miec nie tylko
                    uprawnienia ale i doświadczenie. Inaczej cała praca może pójść na marne. Jesli
                    odpowiedni przekrój przewodu PE od szyny wyrównawczej doprowadzisz do skrzynki
                    bezpiecznikowej na listwę PE, a następnie od skrzynki do punktów elektrycznych
                    na zaciski ochronne rozprowadzisz też przewód PE to teoretycznie wyłacznik
                    róznicowo-prądowy powinien działać. Nie powinieneś moim zdaniem łaczyć już z
                    taką instalacją grzejników, rur itp. W takim budynku jak Twój zdarza się na
                    tych elementach spotkać napięcie, i to niemałe :). To wynik uziemiania starych
                    lodówek i pralek u sąsiadów, gdzie izolacja już nie trzyma ;)
                    • Gość: fragi Re: instalacja elektryczna IP: 80.54.254.* 30.12.04, 15:14
                      >Nie powinieneś moim zdaniem łaczyć już z
                      > taką instalacją grzejników, rur itp. W takim budynku jak Twój zdarza się na
                      > tych elementach spotkać napięcie, i to niemałe :). To wynik uziemiania starych
                      > lodówek i pralek u sąsiadów, gdzie izolacja już nie trzyma ;)
                      Właśnie dlatego te instalacje powinny być połączone ze sobą (na szynie
                      wyrównawczej). Pralek nie podłącza się do kranu tylko do przewodu PE. Niektórzy
                      pewnie stwierdzą, że jak pralkę podłączy się do kranu to ona działa (cyt."że
                      niby do obudowy?").
                      Przy doborze bezpieczników bierze się pod uwagę oprócz prądu wyłączania jeszcze
                      charakterystykę czasowo-prądową, ale w mieszkaniu nie zawracaj sobie tym głowy
                      zastosuj zabezpieczenia "S" o charakterystyce B (np.S-191 B-10 A). No i
                      oczywiście stopniowanie zabezpieczeń tzn. gdy główny jest 25 A to na obwody nie
                      ma sensu dawać 32 A. Na pewno wiesz o co chodzi.
                      • Gość: marek Re: instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 20:30
                        no ok. wezme elektryka na 'ogledziny'.... ALE fakt faktem za wykonanie
                        koncowych pomiarow, przyjrzenie sie instalacji i za kilka porad powinien
                        skasowac mniej niz jakbym mial zlecic wykonanie calosci. a przeciez o to
                        chodzi...miedzy innymi....;]]
                        dam znac jak sie to wszystko zakonczy
                        pozdrawiam
                        • competer1 Re: instalacja elektryczna 31.12.04, 10:42
                          Poczytaj troche jeszcze tutaj, ciekawy artykuł: tiny.pl/2pt
                          • Gość: marek Re: instalacja elektryczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.05, 07:58
                            heyho.
                            prace zakonczone ;]]
                            elektryk podpial mi skrzynke, cala reszta "samodzielnie" ;]]
                            spora czesc instalacji poszla w rurkach ktore juz tam byly, na reszte niestety
                            trzeba bylo troche kuc... teraz zostaje juz tylko kosmetyka.
                            jak to w koncu wyglada?? - zab przedlicznikowe elektrowni 25A; roznicowka 25A,
                            30mA i wchodzi na: gniazdka kuchnia-lazienka duzej mocy 16A, pozostale gniazdka
                            10A, oswietlenie 10A.
                            od skrzynki bezpiecznikowej dociagnelem w wygodne miejsce "glowna puszke" w
                            sumie 7 przewodow 2,5mm^2 (3 x fazowe, 2 x neutralne, 2 x pe) i stamtad
                            rozchodze sie z cala instalacja po mieszkaniu. oswietlenie tylko przewodami 1,5
                            mm^2, cala reszta 2,5mm^2, drut oczywiscie. a tego kabla to polkilometra bedzie
                            ... ;]]]
                            elektryk wszystko przemierzyl - jest ok
                            dzieki za wskazowki.
                            pozdrawiam
                            marek
    • competer1 Re: instalacja elektryczna 26.02.05, 14:03

:), gratulacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka