Dodaj do ulubionych

Ocieplenie budynku

07.12.05, 21:08
Mieszkam w domu jednorodzinnym z lat 60-tych. Mury mają przeszło 40 cm
ocieplane w środku szlaką. Na wiosnę planuję ocieplenie budynku, właściwie
mogłabym zrobić tylko elewację (tak mówi mąż), ale stara elewacja ma drobne
pęknięcia ( ulica blisko) więc myślę, że steropian wyrówna wszystko. Ile
kosztuje robocizna 1 m (mam 120m)i wynajęcie rusztowania.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tadek Re: Ocieplenie budynku IP: 213.17.140.* 08.12.05, 09:37
      Też się mam zamiar za to zabrać i po wstępnej analizie kosztów (Górny Śląsk)
      wyszło 65zł/m2. Cenę podały firmy, których pytałem. Cena obejmuje całość robót
      ze sprzętem i materiał (65zł/m2 przy grubości 5cm styropianu, każdy nast. cm to
      dodatkowy 1zł/m2). Przy liczeniu powierzchni do ocieplenia nie odejmujemy
      powierzchni okien, gdyż obróbka ich jest pracochłonniejsza, więc kosztuje tyle
      co ich powierzchnia.
      Pozdrawiam
    • gosiek70 Re: Ocieplenie budynku 08.12.05, 12:15
      przemyśl styropian - ostatnio słyszałam opinię, że poci się od strony muru i
      powoduje wilgoć w domu oraz, że jest doskonałym siedliskiem dla gryzoni (myszy,
      szczury...). G.
      • rispetto Re: Ocieplenie budynku 08.12.05, 12:24
        gosiek70 napisała:

> przemyśl styropian - ostatnio słyszałam opinię, że poci się od strony muru i
        > powoduje wilgoć w domu oraz, że jest doskonałym siedliskiem dla gryzoni
        (myszy,
        > szczury...). G.

mam nadzieję, że nie od ekipa.wawa? To nieprawda. Wilgoć w domu powoduje brak
        wentylacji, a nie styropian na elewacji.
        • gosiek70 Re: Ocieplenie budynku 08.12.05, 12:44
          ekipę.wawa nie uważam za autorytet (chociaż tak się wymądrza). Opinię tę
          słyszałam od wujka, który jest właśnie na etapie ocieplania domu. Wybrał watę
          szklaną. G.
          • rispetto Re: Ocieplenie budynku 08.12.05, 12:47
            Wata pewnie lepsza, ale droższa i trudniejsza w układaniu. Mieszkam na osiedlu,
            gdzie wszyscy, którzy robili ocieplenie wykorzystywali styropian i nikt nie ma
            wilgoci, grzyba itd.
            • gosiek70 Re: Ocieplenie budynku 08.12.05, 12:51
              i oby tak zostało. :) G.
      • erzecznikknauftherm Re: Ocieplenie budynku 05.09.14, 11:10
        Styropian ma bardzo niską nasiąkliwość - czyli praktycznie nie wchłania wilgoci. Aby wilgoć nie pojawiła się pomiędzy warstwą konstrukcyjną a ociepleniem ze styropianu, ważne jest aby wykonywać montaż płyt styropianowych w miesiącach o temp powyżej +5stC oraz na podłożu (ściany zewnętrzne), które jest pozbawione wilgoci. A więc ściana powinna być sucha, pozbawiona wilgoci z opadów atmosferycznych i tej powstającej na skutek schnięcia przegrody po tynkowaniu ścian od środka pomieszczeń mieszkalnych.
        e-rzecznik Knauf Therm
        • rekord88 Re: Ocieplenie budynku 09.09.14, 16:40
          dobry stary wątek odświeżyć to coś co mnie napawa optymizmem. , osoobiście uwazam, że styropian jest najlepszym izolatorem , bardzo dobrze by był wysokiej jakości znanego rpoducenta który gwarantuje deklarowane parametry dla mnie podium w kraju ma TermoOrganika
    • julia3 Re: Ocieplenie budynku 09.12.05, 20:53
      Sama robocizna 22złm2( na śląsku) oczywiście rusztowanie to sprawa ekipy,
      nie Twoja.

Jeśli szukasz firmy do tej roboty, to popytaj w miejscu gdzie sprzedają
      styropian, maja dobre rozeznanie.( Ja tak znalazlam).
      Potem pogadaj z fachowcami, niech pokaża Ci domy ktore ocieplali.
      Wtedy sama ocenisz ich fachowość.
      A wcześniej radzę poczytać jak takie prace się wykonuje, uwierz mi.....to
      ważne!!
      Pozdrawiam:))
    • erzecznikknauftherm Re: Ocieplenie budynku 05.09.14, 11:03
      W przypadku planowania takiej termomodernizacji istniejącego budynku, warto przeanalizować najpierw możliwe rozwiązania dotyczące wyboru grubości i parametrów technicznych danego styropianu. Ważna jest także jakość styropianu i co za tym idzie zgodność deklarowanych przez producenta parametrów z rzeczywistością.
      e-rzecznik Knuaf Therm
      • erzecznikknauftherm Re: Ocieplenie budynku 08.10.14, 11:27
        W razie dodatkowych pytań związanych ze styropianem, proszę pisać.
        e-rzecznik Knauf Therm
    • wisnia_99 Re: Ocieplenie budynku 15.03.18, 18:51
      Polecam Ci ocieplić dom pianą poliuretanową. Więcej informacji nt. tej metody ocieplenia znajdziesz tutaj:
      www.drewnolim.com/oferta/izolacje-piana/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka