Dodaj do ulubionych

ściany pękają

IP: *.76.classcom.pl 28.01.06, 08:49
Cztery lata temu zrobiłam generalny remont mieszkania.Już po pół roku tynki
na ścianach zaczęły pękać. Reklamowałam. Przyszli, czymś pomalowali, ale
dalej pękają.Mówią, że to dlatego, że nie chciałam gładzi.A poza tym, to
tynki w tych czasach były do du.. i ponoć wszędzie pękają. Proponują nowy
remont z gładzią na mój koszt. Co robić? Wszystkie ściany są pokryte
pajęczyną pęknięć!!!
Obserwuj wątek
    • pyot Re: ściany pękają 28.01.06, 09:13
      Hej...
      Mis,to,co ma zjawisko u Ciebie może mieć,i zapewne ma kilka źródeł.
      Napisz jaki budynek,z czego ściany,tynki...,jakich materiałów ( o ile wiesz )użytio podczas ostatnigo remontu,etc...
      Nie lubię wytykać czyjejkolwiek pracy,tym bardziej na odległośc,ale w Twoim przypadku jeżeli ktoś mówi takie rzeczy ;
      - >> Mówią, że to dlatego, że nie chciałam gładzi. <<

To nie rozsądne.
      Pozdrawiam.
      • Gość: mis Re: ściany pękają IP: *.76.classcom.pl 28.01.06, 09:47
        Dzięki za kontakt.
        Budynek z cegły z 1929r. Był remontowany podczas zimy. Jakich tynków użyli nie
        wiem bom blondynka. Ale coś sami mieszali, a coś kupowali gotowe w
        supemarketach budowlanych. Zaznaczam, że przed remontem, owszem gdzie niegdzie
        pękało, ale po remoncie to pękają wszystkie tynki, drobniótka pajęczynka. Gzie
        niegdzie pusto pod tynkiem - słychać jak popukam.
    • andrzej.sawa Re: ściany pękają 28.01.06, 14:30
      Z tą gładzią to pic.Dobrze położony tynk nie ma prawa pękać.Głupi "fachowiec"
      narzeka na materiał,dobry robi porządnie.Ale najprowdopodobniej jakąś warstwę
      trzeba położyć,albo może nakleić tapetę szklaną,handlowałem taką.
      • pyot Re: ściany pękają 28.01.06, 17:07
        Hej..
        :)
        --
        Objawy typowe odparzeniom,tak głuch pogłos jak i "pajęczynka".
        Tu nie pomorze dodatkowe nakładanie czegokolwiek,przynajmniej na długa metę,przykro mi...:(
        Mis,blondynki są ok...
        Pozdrawiam.
        • Gość: mis Re: ściany pękają IP: *.76.classcom.pl 28.01.06, 17:22
          Dzięki. Ale co robić???
          • ekipa.wawa Re: ściany pękają 28.01.06, 17:29
            Od nowa polska Ludowa Zbić tynk fuszerkę i nałożyc nowe .
            A zasuszoną głowę wykonawcy starych źle położonych tynków
            powieś sobie w salonie przy kominku . Lub idź do sądu , masz
            w ogóle jakieś papiery od tego , kto Ci zrobił taką partaninę..
            Jeśli nie wątpię , aby miał znowu ochotę , na ponowną robotę w ramach
            tak zwanej gwarancji . Sądy przeciążone sa , tego typu sprawami za jakieś
            5 lat , jak dobrze pójdzie , w Warszawie dojdziesz ,, sprawiedliwości ,, ..
            Pozdro. ekipa.wawa
            • andrzej.sawa Re: ściany pękają 28.01.06, 21:34
              Dobra,na odległośc nic nie powiem,gdzie chałupa,zobaczę ,może będę w stanie dać
              diagnozę,
              • Gość: mis Re: ściany pękają IP: *.76.classcom.pl 29.01.06, 08:03
                Dom jest w Krakowie.Ale tu chodzi o ściany wewnętrzne w mieszkaniu.
    • bb43 Re: ściany pękają 28.01.06, 23:36
      czy przed nałożeniem nowej warstwy tynków tynki były odbijane czy położono je
      na stare istniejące warstwy?. Ważną sprawą przed narzuceniem tynków na stare
      tynki jest ich zmoczenie, czy ta czynność była wykonywana?
      • Gość: alex Re: ściany pękają IP: *.76.classcom.pl 29.01.06, 00:47
        tynki nie były odbijane. Ekipa oczywiście sądzi, że zmoczyła. Ja wątpię, czy
        dostatecznie.
        • Gość: Tomek-Dortmund Re: ściany pękają IP: *.versanet.de 29.01.06, 01:25
          Tynki wszystkie zbic, dobrze gruntowac, tynk maszynowy K 75 najlepiej narzucic
          bo jest elastyczny, jesli ma byc elastyczny i stabilny np do piwnicy to marmorit
          polecam, dobry tynkarz nie musi gladzic.....
          • Gość: mjs Re: ściany pękają IP: *.76.classcom.pl 29.01.06, 07:58
            Dzięki wszytkim za dobre rady. Widzę, że będzie kolejny remont i kolejne
            wydatki. już jestem chora!!!
            • Gość: ona Re: ściany pękają IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.01.06, 13:23
              to wkoncu ajk są pajęczynki na ścianach to wystarczy zagruntować i położyc głaz
              czy należy taki tynk skuć?
              • Gość: cromwel Re: ściany pękają IP: 217.153.82.* 29.01.06, 13:40
                jak wystepuja pajeczynki
                a w dodatku tynk odspojony jest od sciany
                to trzeba skuc
                a wlasciwie wydlubac kilka elementow tynku a reszta spadnie
                to efekt zacierania tynku "na swiezo" albo slabego zwilzenia scian przed tynkowaniem
                gladz stanowczo odradzam
                jedyne co mozna to polozyc plyty K-G na stelazu
                ale tylko kiedy chodzi o jedna ,badz fragment,sciany

pzdr.
                • Gość: ona Re: ściany pękają IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.01.06, 14:41
                  tynk nie jest odspojony nie ma głuchego dzwięku tylko jest poprostu pajęczynka
                  w niektórych miejscach-tam gdzie był głuchy odgłos tynk został skuty.Ale czy w
                  tej pajęczynce przed położeniem gładzie wypada skuć też ten tynk z pajęczynką
                  czy tym wypadku można tylko zagruntowac?
                  • Gość: mis Re: ściany pękają IP: *.76.classcom.pl 29.01.06, 17:18
                    Głuchy dzwięk jest w kilku miejscach.
                    • Gość: cytryna Re: ściany pękają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 18:51
                      mam mieszkanie w 100 letniej kamienicy,problem z pajączkami wydawał się nie do
                      usunięcia,walczyłam z tym od lat,tynki,gładzie,wreszcie
                      od 3 lat mam na ścianach i suficie mam tapetę z włókna szklanego tzw.sufitówką
                      zwaną też welonem,jest wreszcie spokój ściany gładkie bez spękań.
                      • Gość: ona Re: ściany pękają IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.01.06, 20:15

CZY KTOS ODPOWIE MI NA PYTANIE???
                        tynk nie jest odspojony nie ma głuchego dzwięku tylko jest poprostu pajęczynka
                        w niektórych miejscach-tam gdzie był głuchy odgłos tynk został skuty.Ale czy w
                        tej pajęczynce przed położeniem gładzie wypada skuć też ten tynk z pajęczynką
                        czy tym wypadku można tylko zagruntowac?
                      • andrzej.sawa Re: ściany pękają 29.01.06, 21:02
                        cytrynko o tym właśnie pisałem przy początku tego wątku.Zresztą tapeta szklana
                        oprócz wersji dekoracyjnej ma wesję nazwijmy to maskującą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka