Dodaj do ulubionych

kabina prysznicowa

IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 16.11.02, 11:40
Planuje remont lazienki.Chce zainstalowac kabine zamiast wanny.Nie wiem jaka
kabine prysznicowa wybrac. Z polistyranu czy ze szkla.Wady i zalety.Czy ktos
moglby doradzic.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nikita Re: kabina prysznicowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.02, 23:31
      Tylko ze szkła. Ładniej wygląda (wg. mnie) i się mniej brudzi. Te z polistyrenu
      zachodzą strasznie. Niestety szklane są droższe, a jak masz jeszcze trochę
      więcej pieniędzy to weź z powłoką, nie pamiętam jak to się fachowo nazywa, po
      której spływa woda, to i z kamieniem nie ma problemu. I wybierz taką w której
      łatwo zdejmuje się drzwi i nie mają za badzo zakręconego profilu (tego po
      którym suwają się drzwi - to bardzo ułatwia mycie.

Miłych prysznicy
      • Gość: Aguś Re: kabina prysznicowa IP: nat:* / 192.168.2.* 21.11.02, 22:24
        Nikita ma rację. Jednak nie warto kupować kabin z powłoką - słono się za nią
        płaci, a pół roku nie ma po niej śladu. Są specjalne płyny do powierzchni
        szklanych. Firma Ravak - 35 zł za buteleczkę, starcza na rok. Zapobiega
        kamieniowi, zaciekom po wodzie. Możesz też kupić kabinę ze szkła typu "grapes,
        cincilla" czyli nieprzezroczystego. Nie polecam, znacznie pomniejsza optycznie
        łazienkę (ale dobre do dużych wnętrz).
        Kabina z polistyrenu (plastiku) jest do wyrzucenia po roku użytkowania. Uważaj
        też na tanie kabiny ze szkła z drzwiami przesuwnymi. Najlepiej kupować drzwi
        otwierane.
        • mdziura Re: Do Aguś 22.11.02, 09:09
          Dlaczego trzeba uważać na tanie kabiny z drzwiami przesuwanymi?
          A może wiesz czym wyczyścić właśnie plastikowe drzwi w kabinie prysznica.
          Niestety kupiłam mieszkanie na rynku wtórnym z taką właśnie kabiną i narazie
          nie będę jej wymieniać a tylko muszę czymś wyszorować.
          Magda
          • Gość: Aguś Re: Do Aguś IP: nat:* / 192.168.2.* 23.11.02, 21:48
            Pojęcia nie mam czym to myć. Najrozsądniejsze wydaje się jakieś mleczko do
            czyszczenia. Raczej nie proszek, bo polistyren się strasznie rysuje.
            Trzeba uważać na tego typu kabiny. Po jakimś czasie zawodzi mechanizm
            przesuwania drzwi, plastikowe wypełnienie zachodzi kamieniem i staje się żółte.
            Szkło też zachodzi kamieniem, ale łatwiej je doczyścić (cilit mu nie straszny).
            Powodzenia.
            • Gość: Ania Re: Do Aguś IP: *.acn.waw.pl 24.11.02, 10:42
              Agus,
              Wlasnie wyrzucam zainstalowana 3 lata temu kabine RAVAK. Nie dalo sie jej
              doczyscic niczym (Cilit niszczy skore czyszczacego ale nie zmywa wcale kamienia
              zazolcen na kabinie - nie licz na to, sprawdzalam wiele razy nawet szczoteczka
              do zebow i zezloszczona ze mam narastajacy zolty kamien zdecydowalam sie
              wyrzucic te kabine).

Kupilam za namowa fachowcow porzadna ale niestety droga kabine Duscholux z
              powloka anty .... i wlasnie ja zakladamy.
              Przy okazji zmiany kabiny, musialam tez wymienic brodzik bo RAVAK ma taki typ
              brodzika ktory do zadnej innej kabiny nie pasuje (to nie fair bo inni
              producenci tak nie robia i na ogol zawsze cos mozna innego dobrac).

W sumie, wyrzucilama na tania kabine 1500 zlotych plus robocizna i wiem juz ze
              na takich rzeczach nie wolno oszczedzac.

Ania
              • Gość: krzysztof Re: Do Aguś IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 24.11.02, 18:50
                Agus,bardzo rozsadnie podeszlas do sprawy,gratuluje!!!Naprawde.
              • Gość: Aguś Re: Do Aguś IP: nat:* / 192.168.2.* 24.11.02, 20:49
                Dobrze wiedzieć, że Ravak to badziewie: niektóre kabiny tej firmy wyglądają
                porządnie, ale cóż...
                Myślę, że Duscholux to bardzo dobry wybór. Powłoka po jakimś czasie Ci się
                jednak zmyje. Po jakim - ciężko wyczuć.
        • marimag Re: kabina prysznicowa 25.11.02, 20:29
          Drzwi otwierane - umnie się nie sprawdziły:
          pod ich ciężarem (szkło) skrzywiała sie cała kabina i na gwarancji
          wymienili.Sanplast.
          z otwieranych drzwi skapuje woda po kąpieli.
          Przesuwane trzeba co pweien czas smarować silikonem - prowadnice.
          • jorin Re: kabina prysznicowa 28.11.02, 17:29
            > Drzwi otwierane - umnie się nie sprawdziły:
            > pod ich ciężarem (szkło) skrzywiała sie cała kabina i na gwarancji
            > wymienili.Sanplast.

marimag, jak dokladniej to skrzywienie wygladalo? Zamowilam szklana kabine
            otwierana Gemini i teraz nie wiem, jak chuchac, poki jeszcze zimne :)

I przy okazji - jaki model poszedl 'w zastepstwie' tego feralnego?

J
            • marimag Re: kabina prysznicowa 01.12.02, 21:53
              Po otwarciu drzwi, pod ich ciężarem rama przekrzywiała się w kierunku skrzydła
              drzwiowego - pochylała się cała rama na bok. W efekcie niemożliwe było
              zamknięcie drzwi bez pociąnięcia ramy w drugą stronę, lub na siłę, ale wtedy
              dolna krawędz drzwi szorowała po dolnej listwie ramy. Wymiar kabiny 90x90.
              Firma sanplast dała (po perturbacjach- temat na osobny list)nową kabinę ze
              swojej oferty z przesuwanymi drzwiami w ww wymiarze.
              • Gość: Jola Re: kabina prysznicowa IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.12.02, 22:29
                ja kupilam co prawda parawan, a nie kabine, ale to podobnie dziala. wszyscy
                polecali szklo, ale to chyba nie byl najlepszy pomysl. szklo jest bardzo
                ciezkie- nie ma znaczenia czy to kabina czy parawan. pod tym ciezaram po
                jakims czasie wyrabiaja sie prowadnice, czy zawiasy, na ktorych to ciezkie
                szklo jest osadzone, traci sie rownosc poziomow/pionow i cieknie woda. nie
                wiem jak to najlepiej wyjasnic, ale chyba wiesz o co mi chodzi. teraz
                kupilabym jednak plastik, zamiast mocowac sie z ciezarami - nie trzeba chodzic
                na silownie :)))
    • Gość: gaga Re: kabina prysznicowa IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 27.11.02, 14:34
      Zdecydowałam się na kabinę ze szkła (sanplast). Polistyrenowe odstraszyły mnie
      skutecznie swoim widokiem. Szkło przed pierwszym użyciem zostało zaimpregnowane
      stosownym środkiem HG i jak dotąd sprawuje się nieźle.
      Inna ińszość, że po każdej kąpieli wycieram i kafle i kabinę do sucha.

Najlepsza kabina IMHO to wyłożona kaflami wnęka z otwieranymi szklanymi
      drzwiami. Niestety, z braku miejsca byłam zmuszona do tradycyjnej kabiny.

Pozdrawiam
      • Gość: pola Re: kabina prysznicowa IP: *.akk.net.pl 28.11.02, 16:07
        A ja mam wybudowaną z pustaków szklanych kabinę i foliową zasłonkę i nie
        narzekam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka