Gość: marianna IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 16.11.02, 11:40 Planuje remont lazienki.Chce zainstalowac kabine zamiast wanny.Nie wiem jaka kabine prysznicowa wybrac. Z polistyranu czy ze szkla.Wady i zalety.Czy ktos moglby doradzic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nikita Re: kabina prysznicowa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.02, 23:31 Tylko ze szkła. Ładniej wygląda (wg. mnie) i się mniej brudzi. Te z polistyrenu zachodzą strasznie. Niestety szklane są droższe, a jak masz jeszcze trochę więcej pieniędzy to weź z powłoką, nie pamiętam jak to się fachowo nazywa, po której spływa woda, to i z kamieniem nie ma problemu. I wybierz taką w której łatwo zdejmuje się drzwi i nie mają za badzo zakręconego profilu (tego po którym suwają się drzwi - to bardzo ułatwia mycie. Miłych prysznicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: kabina prysznicowa IP: nat:* / 192.168.2.* 21.11.02, 22:24 Nikita ma rację. Jednak nie warto kupować kabin z powłoką - słono się za nią płaci, a pół roku nie ma po niej śladu. Są specjalne płyny do powierzchni szklanych. Firma Ravak - 35 zł za buteleczkę, starcza na rok. Zapobiega kamieniowi, zaciekom po wodzie. Możesz też kupić kabinę ze szkła typu "grapes, cincilla" czyli nieprzezroczystego. Nie polecam, znacznie pomniejsza optycznie łazienkę (ale dobre do dużych wnętrz). Kabina z polistyrenu (plastiku) jest do wyrzucenia po roku użytkowania. Uważaj też na tanie kabiny ze szkła z drzwiami przesuwnymi. Najlepiej kupować drzwi otwierane. Odpowiedz Link Zgłoś
mdziura Re: Do Aguś 22.11.02, 09:09 Dlaczego trzeba uważać na tanie kabiny z drzwiami przesuwanymi? A może wiesz czym wyczyścić właśnie plastikowe drzwi w kabinie prysznica. Niestety kupiłam mieszkanie na rynku wtórnym z taką właśnie kabiną i narazie nie będę jej wymieniać a tylko muszę czymś wyszorować. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: Do Aguś IP: nat:* / 192.168.2.* 23.11.02, 21:48 Pojęcia nie mam czym to myć. Najrozsądniejsze wydaje się jakieś mleczko do czyszczenia. Raczej nie proszek, bo polistyren się strasznie rysuje. Trzeba uważać na tego typu kabiny. Po jakimś czasie zawodzi mechanizm przesuwania drzwi, plastikowe wypełnienie zachodzi kamieniem i staje się żółte. Szkło też zachodzi kamieniem, ale łatwiej je doczyścić (cilit mu nie straszny). Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Do Aguś IP: *.acn.waw.pl 24.11.02, 10:42 Agus, Wlasnie wyrzucam zainstalowana 3 lata temu kabine RAVAK. Nie dalo sie jej doczyscic niczym (Cilit niszczy skore czyszczacego ale nie zmywa wcale kamienia zazolcen na kabinie - nie licz na to, sprawdzalam wiele razy nawet szczoteczka do zebow i zezloszczona ze mam narastajacy zolty kamien zdecydowalam sie wyrzucic te kabine). Kupilam za namowa fachowcow porzadna ale niestety droga kabine Duscholux z powloka anty .... i wlasnie ja zakladamy. Przy okazji zmiany kabiny, musialam tez wymienic brodzik bo RAVAK ma taki typ brodzika ktory do zadnej innej kabiny nie pasuje (to nie fair bo inni producenci tak nie robia i na ogol zawsze cos mozna innego dobrac). W sumie, wyrzucilama na tania kabine 1500 zlotych plus robocizna i wiem juz ze na takich rzeczach nie wolno oszczedzac. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Do Aguś IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 24.11.02, 18:50 Agus,bardzo rozsadnie podeszlas do sprawy,gratuluje!!!Naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aguś Re: Do Aguś IP: nat:* / 192.168.2.* 24.11.02, 20:49 Dobrze wiedzieć, że Ravak to badziewie: niektóre kabiny tej firmy wyglądają porządnie, ale cóż... Myślę, że Duscholux to bardzo dobry wybór. Powłoka po jakimś czasie Ci się jednak zmyje. Po jakim - ciężko wyczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
marimag Re: kabina prysznicowa 25.11.02, 20:29 Drzwi otwierane - umnie się nie sprawdziły: pod ich ciężarem (szkło) skrzywiała sie cała kabina i na gwarancji wymienili.Sanplast. z otwieranych drzwi skapuje woda po kąpieli. Przesuwane trzeba co pweien czas smarować silikonem - prowadnice. Odpowiedz Link Zgłoś
jorin Re: kabina prysznicowa 28.11.02, 17:29 > Drzwi otwierane - umnie się nie sprawdziły: > pod ich ciężarem (szkło) skrzywiała sie cała kabina i na gwarancji > wymienili.Sanplast. marimag, jak dokladniej to skrzywienie wygladalo? Zamowilam szklana kabine otwierana Gemini i teraz nie wiem, jak chuchac, poki jeszcze zimne :) I przy okazji - jaki model poszedl 'w zastepstwie' tego feralnego? J Odpowiedz Link Zgłoś
marimag Re: kabina prysznicowa 01.12.02, 21:53 Po otwarciu drzwi, pod ich ciężarem rama przekrzywiała się w kierunku skrzydła drzwiowego - pochylała się cała rama na bok. W efekcie niemożliwe było zamknięcie drzwi bez pociąnięcia ramy w drugą stronę, lub na siłę, ale wtedy dolna krawędz drzwi szorowała po dolnej listwie ramy. Wymiar kabiny 90x90. Firma sanplast dała (po perturbacjach- temat na osobny list)nową kabinę ze swojej oferty z przesuwanymi drzwiami w ww wymiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: kabina prysznicowa IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.12.02, 22:29 ja kupilam co prawda parawan, a nie kabine, ale to podobnie dziala. wszyscy polecali szklo, ale to chyba nie byl najlepszy pomysl. szklo jest bardzo ciezkie- nie ma znaczenia czy to kabina czy parawan. pod tym ciezaram po jakims czasie wyrabiaja sie prowadnice, czy zawiasy, na ktorych to ciezkie szklo jest osadzone, traci sie rownosc poziomow/pionow i cieknie woda. nie wiem jak to najlepiej wyjasnic, ale chyba wiesz o co mi chodzi. teraz kupilabym jednak plastik, zamiast mocowac sie z ciezarami - nie trzeba chodzic na silownie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: kabina prysznicowa IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 27.11.02, 14:34 Zdecydowałam się na kabinę ze szkła (sanplast). Polistyrenowe odstraszyły mnie skutecznie swoim widokiem. Szkło przed pierwszym użyciem zostało zaimpregnowane stosownym środkiem HG i jak dotąd sprawuje się nieźle. Inna ińszość, że po każdej kąpieli wycieram i kafle i kabinę do sucha. Najlepsza kabina IMHO to wyłożona kaflami wnęka z otwieranymi szklanymi drzwiami. Niestety, z braku miejsca byłam zmuszona do tradycyjnej kabiny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: kabina prysznicowa IP: *.akk.net.pl 28.11.02, 16:07 A ja mam wybudowaną z pustaków szklanych kabinę i foliową zasłonkę i nie narzekam :) Odpowiedz Link Zgłoś