Dodaj do ulubionych

Kompromitujące nagranie

15.02.25, 22:44
Dzień dobry, od dłuższego czasu czytam forum, nie udzielałam się jednak czynnie. Postanowiłam się odezwać ponieważ potrzebuję porady.
Wczoraj po powrocie ze szkoły mój syn (14 lat) powiedział mi, że został nagrany przez "kolegę" z klasy podczas korzystania z toalety. Chłopak nagrał go z góry, syn nie wie co widać na filmie. Oczywiście natychmiast zgłosił to wychowawczyni, sprawca nie przyznał się, kręcił, w końcu stwierdził , że to nie jego wina tylko mojego syna bo - uwaga - za cicho sikał i chłopak chciał telefonem sprawdzić kabinę. Tak, wiem, tłumaczenie bez sensu. Sprawca dostał uwagę do dziennika. Zaraz po tym jak się dowiedziałam o sprawie zadzwoniłam do dyrektorki szkoły i oświadczyłam, że chcę by zgłoszono sprawę na policję. Dyrektorka poinformowała mnie, że powinnam to zrobić sama jako rodzic. Udałam się z synem na komisariat gdzie dowiedziałam się, że to jednak szkoła powinna sprawę zgłosić. Niestety, z dyrekcją szkoły nie udało mi się już skontaktować - piątek po południu....
I teraz pytanie - czy ktoś mi może wytłumaczyć jak to faktycznie powinno wyglądać? Jaka jest procedura?
Już usłyszałam od kogoś, że przesadzam i nic się nie stało takiego bo to tylko żarty. No dla mnie nie żarty. Dla mojego dziecka też nie. Martwimy się oczywiście czy sprawca nie opublikuje filmu. Dyrektorka zapewniła mnie, że film został usunięty ale jakoś mnie to nie uspokaja.
Wybieram się do szkoły w poniedziałek i chciałabym żeby ktoś mi pomógł uporządkować sobie w głowie czego mogę żądać i do czego mam prawo. Nie wyobrażam sobie, żeby sprawca dalej chodził do szkoły z moim synem. Wiem, że to nie pierwszy wybryk tego chłopaka i jak dotąd wszystko uchodziło mu płazem, bo - umówmy się - uwaga w dzienniku nie robi wrażenia.
Dodam jeszcze, że dostałam maila od matki chłopaka z prośbą o kontakt. Nie odpowiedziałam jednak, ponieważ nie mam ochoty wysłuchiwać tłumaczeń. Mama chłopaka zawsze go broni i jak już wspomniałam mimo wybryków nigdy jeszcze nie poniósł konsekwencji większych niż uwaga w dzienniku.
Drogie emamy - co robić? Pomóżcie ułożyć sensowny plan działania.
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Kompromitujące nagranie 15.02.25, 22:50
      Nie wiem, ale dobrze zrobiłaś, że nie zareagowałaś na info od matki. I bardzo dobrze, że od razu przejęłaś się i działasz!
      Nie daj się!
      Trzymam kciuki!
      I wspieraj syna! Zresztą on widzi, że trzymasz jego stronę, że może Ci zaufać, że ma w Tobie wsparcie.
      Powodzenia!
      • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 15.02.25, 22:53
        Dziękuję smile
    • ta_jedna_karen Re: Kompromitujące nagranie 15.02.25, 22:56
      Przede wszystkim to zastanówcie się z synem, czy nie rozdmuchacie tej afery tak, że to syn będzie ponosił konsekwencje przez długi czas. Policja, przesłuchania, świadkowie, a później znikoma szkodliwość czynu, brak dowodów, a syn nie dość, że zostanie z łatką donosiciela, to jeszcze cała szkoła się dowie, że był nagrany, co na tym rzekomym nagraniu było, lub nie było. Gdybym była matką takiego dziecka, to bym najpierw zrobiła wjazd do domu kamerzysty i rozmówiła się z jego rodzicami, przedstawiając ewentualne scenariusze w zależności od ich reakcji na całą sprawę. No ale co ja tam wiem…
      • livia.kalina Re: Kompromitujące nagranie 15.02.25, 23:00
        >Gdybym była matką takiego dziecka, to bym najpierw zrobiła wjazd do domu kamerzysty

a skad niby ona ma znac adres? Moi synowie, w swoich klasach, znali jedynie adresy najbliższych przyjaciół.
        • ta_jedna_karen Re: Kompromitujące nagranie 15.02.25, 23:02
          Nie mam pojęcia. Gdyby to było pobicie to bym się nie zastanawiała - policja, ale tu jest tak delikatna kwestia, że pomimo oczywistej winy sprawcy, najgorsze konsekwencje może ponieść poszkodowany.
        • kamin Re: Kompromitujące nagranie 15.02.25, 23:16
          Jak odpisze matce chlopaka i poprisi o spotkanie to pozna adres.
      • mava12 Re: Kompromitujące nagranie 15.02.25, 23:17
        >Przede wszystkim to zastanówcie się z synem, czy nie rozdmuchacie tej afery tak, że to syn będzie ponosił >konsekwencje przez długi czas.

tiaaa... jasne...
        To teraz zastanów się się, czy chciałabyś zobaczyć film w sieci, ze sobą w roli głównej, kiedy defekujesz (zmieniasz podpaskę, sikasz), za kilka/nascie lat.
        Przestań głupoty gadać
        Oczywiście, że sprawę doprowadziłam do końca, bez żadnych ustępstw i to tak, żeby bachorowi (który nagrywał) w pięty poszło.
        Nie ma żadnej pewności, że bachor film usunął i nie ma żadnej pewności, co może zostać opublikowane za kilka czy kilkanaście lat.
        Oczywiście, że policja. Czy przez szkołę czy osobiscie. A jesli policja, szkoła, cos by kręcili to wzięłabym prawnika. To nie przelewki tylko przyszłość (dobre imię) mojego dziecka.
        • ta_jedna_karen Re: Kompromitujące nagranie 15.02.25, 23:23
          Uspokój się, bo ci żyłka jakaś pęknie. To trudna sytuacja i najlepiej być taką doradzaczką zza ekranu, której to nie dotyczy - co to ja bym nie zrobiła i jak bym wszystkich ustawiła w minutę. Niech ona się najpierw porządnie zastanowi i może rzeczywiście najpierw skonsultuje z prawnikiem. Już widzę naszą policję w akcji rozprawiająca się z takim szkolnym nagrywaczem.
          • mava12 Re: Kompromitujące nagranie 15.02.25, 23:34
            >Uspokój się, bo ci żyłka jakaś pęknie

tiaaa...? a zaraz piszesz żeby jednak poszła do prawnika.
            No przpraszam ale ja, jako matka Polka, nie pusciłabym tego płazem. Szczególnie dziś, w dobie filmików krążących po sieci i dzieciaków depresji. Że tylko przypomnę syna p. Filiks.
            Nikogo nie chce "ustawiać w minutę" ale jednak nie traktowałabym tego tak lekko, jak ty. To było możliwe 40 lat temu, dzis nie. I tylko przypomnę, że 14 lat to 7 klasa, to nie jest dziecięcy wybryk bo 7 klasa to już chłop, który doskonale wie, co robi.
            • ta_jedna_karen Re: Kompromitujące nagranie 15.02.25, 23:45
              W życiu bym tego lekko nie potraktowała, doradzam tylko ochłonięcie i przemyślenie i przeanalizowanie tego wszystkiego z każdej możliwej strony. Dobrze, że napisała tutaj.
              • hrasier_2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 06:05
                ta_jedna_karen napisała:

> W życiu bym tego lekko nie potraktowała, doradzam tylko ochłonięcie i przemyśle
                > nie i przeanalizowanie tego wszystkiego z każdej możliwej strony. Dobrze, że na
                > pisała tutaj.
                I dobrze, że cię nie posłucha..Bo jak można trolla słuchać.
          • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 04:06
            I właśnie przez takie ... jak ty ofiary przestępstw, nawet poważniejszych boją się zgłaszać to komukolwiek. Bo będą miały łatkę "donosiciela", bo ktoś się dowie... A może gdyby nie takie pustaki, to nie ofiara miałaby konsekwencje, a gnój - sprawca? Bo na razie to pod POZORAMI "troski" zaszczuwasz i zachwycasz do uniewinnienia sprawcy mając w tyłku ofiarę. Paskudne dosyć.
            • nangaparbat3 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 11:39
              Łatka donosiciela ma w naszym kraju moc bomby wodorowej. Pewnie skutki długich lat obcego rządzenia. Etykieta donosiciela, która przylgnie do człowieka w szkole, może się za nim ciągnąć do starości, budzić agresję i wpływać na los. Widziałam to na własne oczy, obserwowałam latami. I to jest straszne, z gruntu złe, niszczące - ale brałabym pod uwagę. Szczególnie w środowisku, gdzie nauczyciele idyrekcja zadowalają się uwagą w dzienniku - to po prostu skandaliczne.
              Z drugiej strony nie wolno snuć przed dzieckiem katastroficznych wizji, co będzie za kilkanaście lat - tym bardziej, że za kilkanascie lat nikt nie rozpozna sikającego na zdjęciu robionym spod sufitu. W dodatku sikanie jest czynnością fizjologiczną, wspólną wszystkim ludziom, ssakom, chyba w ogóle zwierzakom - nie należy wpędzać chłopaka we wstyd i histerię. To nie on zawinił, on nie robił nic, ale to nic złego, wstydzić powinien się kamerzysta.
              Słowa Autorki wątku ( albo którejś z komentujących) że nie wyobraża sobie, by syn chodził nadal z kamerzystą do tej samej szkoły, wydają mi się przesadne.
              Ale to szkoła powinna decydować o karze, chyba wie, jakie były wcześniejsze dokonania nastoletniego paparazzo. Tak naprawdę najważniejsze w tym wszystkim, by chłopak zrozumiał, że zrobił coś złego i nigdy więcej tego nie zrobił. Wydaje się jednak, że w szkole nie ma nikogo, kto umiałby i chciał mu to wytłumaczyć - albo młodzianek jest nieprzemakalny, niestety i tak bywa.
              Z doświadczenia mojego wynika, że szkoła zgłasza wykroczenia popełnione na terenie szkoły, rodzice poza szkołą, nawet jeśli przez kolegę/koleżankę z klasy. Chyba dobrze by było, żeby fotograf i jego rodzice mieli kontakt z mądrym sędzią rodzinnym, bo na szkołę za bardzo liczyć nie można. Ale też okaze się, co po weekendzie - ważne decyzje potrzebują czasu, więc moze i szkoła się ocknie do poniedziałku.
              • mava12 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 12:19
                >Łatka donosiciela ma w naszym kraju moc bomby wodorowej

przestań bredzić. tak może było w prl, gdzie "donosiciel" to był zazwyczaj komuch, który nadawał, zwykle zresztą na swoich osobistych wrogów. Ale to było jakies 40 lat temu. To juz dawno nieprawda, która została w twojej prlowskiej główce.
                Teraz po prostu domagasz się swoich praw, egzekwujesz je i tyle.
                ciekawe dlaczego teraz usiłuje się chronić prawa nawet kilkuletniego dziecka, którego zdjęcia durni rodzice, publikują gdzie się da? Przecież za kilkanaście lat i tak nie pozna tego dziecka. Tylko ze... 5 zajmie dojscie do tego, ze to właśnie nasz dorosły kumpel np. sikał w przed/szkolnym kiblu. A jakie będą na to reakcje, jak to sie rozwinie, to nie wiadomo. Być może doprowadzi ówczesnego przedszkolaka do depresji.
                Naprawdę az szkoda komentować...
                Człowiek ma prawo do ochrony swojej intymnosci. Zadziwię cię, nawet kiedy ma tylko 14 lat.
                A jeśli ktos tego nie szanuje to powinien przekonać się o tym przy pomocy prawa. I gie.. mnie by obchodziło, co kto o tym pomysli.
                Ciekawe jakbys zareagowała gdyby to ciebie ktoś nagrywał w kiblu, podczas czynnosci intymnych? 14-latek ma mniejsze prawa?
                Dodam tylko, że w międzynarodowej korporacji to natychmiast wyleciałaś z roboty, NATYCHMIAST, bo tam "complajenz" jest wyjątkowo surowo przestrzegane, aż do przesady. Są cykliczne szkolenia, co ci wolno a czego nie, nawet w wypowiedzi tylko. W tym przede wszystkim tych amerykańskich korporacjach (żeby było śmieszniej wobec obecnych wydarzeń). Czyli najwyraźniej tam nie pracujesz tylko w jakieś wiejskim urzędzie, o ile w ogóle pracujesz.
                • mmoni Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 19:23
                  mava12 napisała:

> >Łatka donosiciela ma w naszym kraju moc bomby wodorowej
                  >
                  > przestań bredzić. tak może było w prl, gdzie "donosiciel" to był zazwyczaj komu
                  > ch, który nadawał, zwykle zresztą na swoich osobistych wrogów. Ale to było jak
                  > ies 40 lat temu. To juz dawno nieprawda, która została w twojej prlowskiej głów
                  > ce.

To dlaczego "sześćdziesiona" jest popularnym wyzwiskiem wśrod młodych ludzi, którzy PRLu nie znają?
                  • freja08 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 20:36
                    mmoni napisała:

> To dlaczego "sześćdziesiona" jest popularnym wyzwiskiem wśrod młodych ludzi, którzy PRLu nie znają?

Chyba w jakimś półświatku. Ja się dowiedziałam co to jest "sześćdziesiona" będąc już mocno dorosłą, a dowiedziałam się przypadkiem w jakiejś grupie na fb. Nigdy i nigdzie w realu nie spotkałam się z takim wyzwiskiem, choć do szkoły chodziłam z dziećmi z różnych środowisk.
                    • mmoni Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 20:39
                      Mam na myśli obecną młodzież (Słowo zgłoszone w plebiscycie Młodzieżowe Słowo Roku 2021).
                      • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 10:45
                        Ja się zetknęłam, ale nie w kontekście wyzwiska, a raczej "Nie powiem ci, bo nie jestem "sześćdziesiona"!". Czyli raczej dziecko wie, że "sześćdziesiona" to ktoś, kto donosi, wie, że to coś złego, raczej odpowiednik dawnego "Skarżypyta, bez kopyta, język lata, jak łopata", a nie wyzwisko "personalne".
                        Do tego słowo to odnosi się do Art 60 Kodeksu Karnego, jak najbardziej aktualnego, i dotyczy bodajże nadzwyczajnego złagodzenia kary, między innymi statusu świadka koronnego - tu głowy na pniu nie położę, bo ja nie prawnik, trzeba by zapytać bardziej biegłych.
                    • kamin Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 10:33
                      Ja właśnie usłyszałam po raz pierwszy w życiu, a urodzonam w PRLu.
                  • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 21:31
                    Ano właśnie dzięki takim "karenom", co to z góry WIEDZĄ, że dzieciak, który ośmiela się nie dać się opluwać będzie dyskryminowany i będzi8e miał opinię "donosiciela". Zapewne właśnie dzięki wychowanym przez im podobne patusom.
                • konsta-is-me Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 17:22
                  ..."przestań bredzić. tak może było w prl, gdzie "donosiciel" to był zazwyczaj komuch, który nadawał, zwykle zresztą na swoich osobistych wrogów. Ale to było jakies 40 lat temu. To juz dawno nieprawda, która została w twojej prlowskiej główce."

Oj, to byś się zdziwiła jak w niektórych rejonach Polski wciąż jeszcze pokutuje takie myślenie...
                  Na TT jest kanał, prowadzonych przez 2 policjantów, braci
                  Z ich ust pada ,że zawiadamianie o pezekroczonej prędkości czy jakims tam innym drobniejszym przestępstwie jest "kapusiem" i w ogóle powinien sobie dać na luz i nie zawracać głowy.
                  Skoro policja publicznie coś takiego twierdzi, czego się spodziewać po nastolatkach ?
              • taje Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 16:23
                Łatka donosiciela, bo ktoś zgłasza przestępstwo? Serio??
                • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 16:34
                  Szczerze mówiąc to takie podejście mnie kompletnie zszokowało.
                • ta_jedna_karen Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 16:56
                  A czego się można spodziewać po 15 letnich gnojkach, które nie widzą nic złego w filmowaniu kolegi w kiblu?? Sama szkoła nie widzi w tym nic złego i jako rozwiązanie problemu proponuje uwagę do dzienniczka. Przecież nie ja mu przyklejam taką łatkę. Może czytajcie ze zrozumieniem, bo na razie was nick zaślepia. I z mojej strony eot, bo co mnie to obchodzi, nie ja będę musiała do tej szkoły chodzić przez kolejny rok, jeśli policja policja do sprawy podejdzie z takim zaangażowaniem jak szkoła.
      • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 15.02.25, 23:41
        Wstydzić powinien się sprawca i to on zostanie z łatką podglądacza. O nagrywaniu syna wie cała klasa ponieważ wychowawczyni publicznie przepytywała chłopców na temat zajścia. Nikt się z syna nie śmiał.
        • nick_z_desperacji2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 01:21
          I bardzo dobrze. Dajecie z synem jasny przekaz: on się nie ma czego wstydzić. Jak ofiara zaczyna przemykać jak myszka i opuszczać wzrok, to zaczynają się plotki i kpiny, powiedzieć to samo w oczy komuś, kto nie dał się wpędzić w victim blaming mało kto powie.
      • skumbrie Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 06:49
        >Przede wszystkim to zastanówcie się z synem, czy nie rozdmuchacie tej afery tak, że to syn będzie ponosił konsekwencje przez długi czas. Policja, przesłuchania, świadkowie, a później znikoma szkodliwość czynu, brak dowodów, a syn nie dość, że zostanie z łatką donosiciela, to jeszcze cała szkoła się dowie, że był nagrany, co na tym rzekomym nagraniu było, lub nie było.

🤢🤮
        Zamiast mózgu masz guano.
    • skumbrie Re: Kompromitujące nagranie 15.02.25, 23:25
      Napisz to samo na Umarłych statutach na FB.
      • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 15.02.25, 23:42
        Dziękuję, czekam na przyjęcie do grupy.
    • nick_z_desperacji2 Re: Kompromitujące nagranie 15.02.25, 23:37
      Trzymajcie się i powodzenia. I nie daj sobie wmówić, że po co rozdmuchiwać, jak sprawca nie dostanie po łapach za samo nagranie, to przesunie granicę, sprawdzi, co się stanie jak wrzuci gdzieś, itp. Klasa jak zobaczy, że ofiara nie chowa głowy w piasek, to będzie mniej chętna do ewentualnych docinek, jeśli film by wypłyną.
      • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 15.02.25, 23:45
        Dziękuję, chodzi mi właśnie o to, żeby chłopak w końcu dostał za swoje. A przede wszystkim o to, by mój syn wiedział że nie ma się czego wstydzić (wie o tym).
        • hrasier_2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 06:08
          henrietta1982 napisał(a):

> Dziękuję, chodzi mi właśnie o to, żeby chłopak w końcu dostał za swoje. A przed
          > e wszystkim o to, by mój syn wiedział że nie ma się czego wstydzić (wie o tym).
          Przez nie nagłaśnianie takich spraw są później duże problemy. Nie napiszę drastycznie co. To szkoła powinna to zgłosić.
        • jdylag75 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:41
          Dobrze robisz, przykro mi że musicie przez to przechodzić, jesteś dobrym rodzicem. A skoro rodzice tamtego chłopaka demoralizują pobłażliwością, to być może konsekwencje jakie będzie miał po tym, jak skrzywdził Twojego syna, będą najlepsza nauczka dla niego. W szkole też będzie lepiej. Umarłe statuty pomogą
    • alicia033 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 07:49
      Po pierwsze - dałaś się zbyć policji. Tak, mieli obowiązek przyjąć twoje zgłoszenie. Idź dziś, tylko nie daj się zbyć (żądasz przyjęcia zgłoszenia i kropka. Nie ma w procedurze czegoś takiego jak "odmowa przyjęcia zgłoszenia") i zgłoś też od razu skargę na tego geniusza, który cię wczoraj zbył.
      Po drugie - od szkoły możesz żądać i Niderlandów, natomiast nie relegują ucznia na twoje życzenie. Więc jak nie chcesz, żeby syn z nim dalej chodził do szkoły, to to twój syn musi ją zmienić. Realnie to skierują wniosek do sądu rodzinnego o wgląd w sytuację rodzinną ucznia, co potrwa circa tyle, że chłopak zdąży skończyć 8 klasę i szkole problem zniknie.
      • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 08:02
        Policjant z którym rozmawialiśmy odnotował nasze zgłoszenie. Dzwonił przy nas do wydziału ds. nieletnich i poinformowano nas że najszybciej będzie jeśli to szkoła zgłosi zdarzenie. Jeśli nie zrobi tego to my możemy zwrócić się bezpośrednio do wydziału do spraw nieletnich ale potrwa to dłużej.
        Nie sądzę żeby chłopak został wyrzucony ze szkoły z powodu mojego widzi mi się ale z powodu rażącego łamania regulaminu już tak. W szkole obowiązuje bezwzględny zakaz używania telefonów komórkowych. Uczniowie mają obowiązek zostawienia telefonów w szafkach gdy są w szkole. Nie zamierzam przepisywać dziecka do innej placówki. Lubi swoją szkołę, klasę i to nie on powinien ponosić konsekwencję wybryków "kolegi".
        • duramater Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 08:24
          Jeśli to publiczna szkoła, to nie mogą go wyrzucić. W szkole mojego dziecka ucznia po wybryku, przeniesiono do innej klasy a potem rodzice zabrali go do chmury.
          Zobacz może jeszcze jakie są zapisy w procedurach ochrony małoletnich i wymagaj podjęcia kolejnych kroków.
          A co do odbioru klasy, to być może nie tylko Twój syn doświadczył czegoś podobnego. Inni zresztą mogą się obawiać nagrania.
          • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 09:39
            Faktycznie, wyrzucić ucznia nie można ale może zostać przeniesiony do innej szkoły na wniosek dyrektora.
            Odbioru klasy syn się nie obawia, jak już pisałam sytuacja była omówiona na lekcji przy wszystkich uczniach.
            Bardziej obawiam się zaczepek ze strony samego sprawcy, choćby "przypadkowego" faulu na wf, popychania na korytarzu itp.
            • nangaparbat3 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 11:51
              Nie obawiaj się, skoro wie, że nie odpuszczacie, nie odważy się.
        • alicia033 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 09:50

> Policjant z którym rozmawialiśmy odnotował nasze zgłoszenie. Dzwonił przy nas do wydziału ds. nieletnich i poinformowano nas że najszybciej będzie jeśli to szkoła zgłosi zdarzenie.

Nie.
          Policja ma obowiązek przyjąć zgłoszenie podejrzenia popełnienia przestępstwa/wykroczenia i przeprowadzić stosowne postępowanie. Bez względu na to, kto to zgłasza.
          Wniosek do sądu rodzinnego to inny tryb, w którym policja może brać udział ale niekoniecznie musi, zależy od sytuacji.

> Jeśli nie zrobi tego to my możemy zwrócić się bezpośrednio do wydziału do spraw nieletnich ale potrwa to dłużej.

Nie.

> Nie sądzę żeby chłopak został wyrzucony ze szkoły z powodu mojego widzi mi się ale z powodu rażącego łamania regulaminu już tak.

Nie.

> Nie zamierzam przepisywać dziecka do innej placówki.

cóż, twój wybór.

> Lubi swoją szkołę, klasę i to nie on powinien ponosić konsekwencję wybryków "kolegi".

a to ktoś zamierza twojego syna pociągać do jakichś konsekwencji?
          • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 09:56
            >a to ktoś zamierza twojego syna pociągać do jakichś konsekwencji?

Nikt nie zamierza, ale sugerowanie że to moje dziecko miałoby opuścić szkołę którą lubi jest co najmniej nie na miejscu. Sprawca miałby na pewno powód do radości bo już jedno dziecko szkołę zmieniło po tym jak było przez niego gnębione.
            • cottonrose Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 16:19
              Czytam twoje wpisy. Jak najbardziej podzielam twoj punkt widzenia i popieram.
            • alicia033 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 20:24

> ale sugerowanie że to moje dziecko miałoby opuścić szkołę którą lubi jest co najmniej nie na miejscu.

Osobiście preferuję realistyczne podejście do sytuacji i dobro własnego dziecko. Co do ciebie natomiast, to cóż - twoje dziecko i twój wybór.
              • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 20:33
                Dobro mojego dziecka rozumiem inaczej niż Ty. Nie uczę uciekania z trudnych sytuacji.
                Na marginesie - po każdej grubszej akcji sprawca znika ze szkoły na jakiś czas po czym wraca jak gdyby nigdy nic. Nigdy dziecka zgłaszającego nękanie z jego strony nie spotkało nic złego. Nigdy nie czepia się ponownie tej samej ofiary. Tym razem źle trafił. Tyle w temacie.
                • memphis90 Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 07:20
                  >Nie uczę uciekania z trudnych sytuacji.
                  Myślę sobie, że w przypadku prześladowania to może dziecko powinno podjąć decyzję czy chce zmienić placówkę i żyć sobie spokojnie czy „być uczonym nieuciekania od problemu”. Uczyć dziecko to najlepiej na własnym przykładzie (np nie zmieniając pracy z szefem mobberem), nie na jego…
                  • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 08:20
                    No i właśnie to mój syn uznał, że tym razem to już przegięcie i nie odpuści. Bo jak sam powiedział - jeśli teraz nikt z tym nic nie zrobi to sprawca mu już nie da spokoju i film prędzej czy później opublikuje. To nie jest bezwolna marionetka tylko czternastolatek który potrafi powiedzieć czego chce i ma moje pełne wsparcie.
            • memphis90 Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 07:17
              > sugerowanie że to moje dziecko >miałoby opuścić szkołę którą lubi jest >co najmniej nie na miejscu
              Dzisas, zluzuj, pytasz o poradę, to dostajesz uncertain To Ty mówisz, że dziecko za nic „nie będzie chodzić po tych samych korytarzach”, to dostajesz radę jak szybko i skutecznie je uwolnić od traumy 🤷‍♀️. „Co najmniej nie na miejscu” to jest unoszenie się i strofowanie…
              • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 08:26
                No nie na miejscu bo dlaczego ofiara przemocy ma zmieniać szkołę którą lubi.
                Przyznaję, że teraz kiedy emocje opadły inaczej na to patrzę i nie będę wymagać niemożliwego czyli usunięcia sprawcy ze szkoły. Zresztą tylko tutaj o tym pisałam i dostałam informację, że jest to niemożliwe. Ok, przyjmuję do wiadomości.
        • awf-33 Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 21:01

> Policjant z którym rozmawialiśmy odnotował nasze zgłoszenie. Dzwonił przy nas d
          > o wydziału ds. nieletnich i poinformowano nas że najszybciej będzie jeśli to sz
          > koła zgłosi zdarzenie. Jeśli nie zrobi tego to my możemy zwrócić się bezpośredn
          > io do wydziału do spraw nieletnich ale potrwa to dłużej.
          > Nie sądzę żeby chłopak został wyrzucony ze szkoły z powodu mojego widzi mi się
          > ale z powodu rażącego łamania regulaminu już tak. W szkole obowiązuje bezwzględ
          > ny zakaz używania telefonów komórkowych.

Spotkałabym się z matką tego nagrywacza i zapytała grzecznie, czy sama przepisze syna, czy chce się spotkać w sądzie rodzinnym. Serio.
          Nawet jeśli go nie przepisze, to może nauczy się trochę pokory (ze strachu, bo nic innego takimi ludźmi niestety nie kieruje, nie mają refleksji nad sobą).
          • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 21:09
            Szczerze mówiąc myślałam o tym na samym początku. Postanowiłam jednak, że nie będę się kontaktować z matką chłopaka. Teraz trochę ochłonęliśmy, syn twierdzi, że nie ma problemu z tym, że będą razem chodzić do klasy dopóki sprawca nie zacznie znów podskakiwać. Mam nadzieję, że już się nie odważy. Szkoła nadała sprawie bieg i zobaczymy co z tego wyniknie.
    • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 09:52
      Dyrekcją powinna w trybie natychmiastowym wezwać obojga rodziców na spotkanie z policjantem, który przedstawi konsekwencje prawne uczniowi i rodzicowi. Nie ma szans aby za to usunąć ucznia ze szkoły, potrzrbny jest wniosek dyrekcji do kuratorium i zgoda kuratorium, a dyrektorzy tego unikają jak ognia no i nagana dyrektora oraz naganne zachowanie na świadectwie. Tak to się robi u mnie
      • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:02
        Ok, rozumiem. Dziękuję .
    • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 09:56
      Porozmawiaj z synem czy to tylko jednorazowe czy trwa od jakiegoś czasu, bo to wazne
      • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:00
        Nagrywania wcześniej nie było. To typ, który lubi sobie upatrzeć ofiarę i ją gnębić. Kiedyś próbował z moim synem ale mu nie wyszło bo nie było zamierzonego efektu, tzn. syn się nie przejmował i sprawca się znudził. Jeśli chodzi o nagranie to myślę, że moje dziecko miało po prostu pecha że na niego trafiło.
        • zerlinda Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:17
          I szkoda, że już wtedy nie zareagowałaś.
          • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:20
            To szkoła ma wtedy reagowac
          • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:24
            Trudno zgłaszać głupie odzywki i dogadywania a na tym się wtedy skończyło i syn się tym wtedy w ogóle nie przejął
          • nangaparbat3 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 12:05
            Po co mieliby się wtrącać rodzice, kiedy dziecko samo radzi sobie bardzo dobrze?
            Szkoła za to powinna reagować zawsze, kiedy jest świadkiem, także "tylko" głupich odzywek. Reagować natychmiast, niezawodnie, stanowczo ale - jeśli to "tylko" głupie odzywki - używając minimum środków. Proste "Jasiu, wyhamuj" z odpowiednią miną i niezwracaniem bezpośrednio potem uwagi na Jasia jest o wiele skuteczniejsze niż awantury, moralizowanie, uwagi do dziennika, groźby i regulaminowe kary.
        • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:18
          Jeśli dyrekcją nie będzie chciała wezwac policji to ty to zgłoś i postrasz że zgłosisz też do kuratorium
          • zerlinda Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:20
            Nie ma straszyć, tylko od razu do kuratorium napisać.
            • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:24
              Wystarczy postraszyc
        • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:23
          Naciskaj dyrekcję na spotkanie z policja i zgłoszenie sprawy do sądu rodzinnego
          • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:24
            Tak zamierzam zrobić
      • raczek47 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:03
        Naprawdę zadziwiają mnie pomysły niektórych, w tym wątku pomysł, by rozmówic się z rodzicami tego młodego gnoja. Czy autorka tego wpisu w przypadku, gdyby ktoś naruszył jej prawa/ godność/ mienie naprawdę rozmawiałaby osobiście z przestępcą o swojej krzywdzie zamiast iść na policję/ do sądu?
        • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:51
          A mnie zadziwia nazywanie 14 latka gnojem i ogolnie obrzucanie dzieci wyzwiskami nawet wtedy gdy ich zachowanie jest naganne. Ten „gnuj” nadal podlega procesom wychowawczym chyba ze zakładasz ze prawodawca się myli i 14 latek to w pełni ukształtowany człowiek w pełni odpowiedzialny za swoje czyny. Rozmowa z rodzicami jest jak najbardziej konieczna bo to oni nadal za tego nastolatka odpowiadają.
          • raczek47 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 11:42
            71tosia napisała:

> A mnie zadziwia nazywanie 14 latka gnojem i ogolnie obrzucanie dzieci wyzwiskam
            > i nawet wtedy gdy ich zachowanie jest naganne. Ten „gnuj” nadal podlega proceso
            > m wychowawczym chyba ze zakładasz ze prawodawca się myli i 14 latek to w pełni
            > ukształtowany człowiek w pełni odpowiedzialny za swoje czyny. Rozmowa z rodzica
            > mi jest jak najbardziej konieczna bo to oni nadal za tego nastolatka odpowiadaj
            > ą.

I tak go wychowali, że nagrywa inne dzieci przy sikaniu...z kim tu rozmawiać?
            I tak, mlody czy stary- należy nazywać patusów dokładnie tak, jak się zachowują.
            • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 11:45
              Patus, gnuj … takim językiem pewnie posługujesz się wobec dzieci wiec nic dziwnego ze cie to nie razi
              • zerlinda Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 11:58
                71tosia napisała:

> Patus, gnuj … takim językiem pewnie posługujesz się wobec dzieci wiec nic dziw
                > nego ze cie to nie razi
                Widocznie twoje dzieci to też patusy, więc możesz być oburzona, że nazywa się rzeczy po imieniu.
                • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 13:01
                  Najwyraźniej mam inne standarty a pewnie i jezyk trochę bogatszy by rozmawiać o nieodpowiednim zachowaniu nastolatka
                  • zerlinda Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 13:08
                    71tosia napisała:

> Najwyraźniej mam inne standarty a pewnie i jezyk trochę bogatszy by rozmawiać o
                    > nieodpowiednim zachowaniu nastolatka
                    Rodzice małych patusow zawsze tak mówią.
                    • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 15:05
                      „Patus” to wszystko? Nie wiem kim jesteś ale mam nadzieje ze w realu trochę inaczej dajesz wyraz swym emocjom.
                  • raczek47 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 14:29
                    71tosia napisała:

> Najwyraźniej mam inne standarty a pewnie i jezyk trochę bogatszy by rozmawiać o

Jakbyś miała bogaty język, wiedziałabyś, jak się pisze słowo " standardy".

Poza tym bardzo zauważalne jest w Twoich postach, że mocno bronisz patologicznych zachowań i osób zdemoralizowanych. I trudne sprawy wolisz raczej zamiatać pod dywan.
                    Pytanie: dlaczego?
                    • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 14:51
                      Pytanie dlaczego ty każdego kto się z tobą nie zgadzasz określasz patologia?
                      • eliksir_czarodziejski Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 16:49
                        71tosia napisała:

> Pytanie dlaczego ty każdego kto się z tobą nie zgadzasz określasz patologia?

Nie rob z siebie idiotki jak zwykle, kazdy tu juz ciebie zna i pamieta co wypisujesz.
                      • dr.amy.farrah.fowler Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 12:29
                        Nagrywanie kogoś w kiblu Twoim zdaniem mieści się w kategorii niezgadzania się z kimś?
                        • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 13:49
                          Mieści w kategorii głupoty 14 latka i jego nie myśleniu o konsekwencjach. I tym powinna się zająć i szkoła i rodzice
                          • nick_z_desperacji2 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 19:16
                            71tosia napisała:

> Mieści w kategorii głupoty 14 latka i jego nie myśleniu o konsekwencjach. I tym
                            > powinna się zająć i szkoła i rodzice
                            I zajmą się, poprzez zgłoszenie na policję. Może nauczy się myślenia o konsekwencjach zanim wjedzie w kogoś po pijaku, co zdaniem niektórych mieści się w kategorii głupoty 18- czy 19-latka.
                    • eliksir_czarodziejski Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 16:41
                      raczek47 napisała:

> 71tosia napisała:
                      >
                      > > Najwyraźniej mam inne standarty a pewnie i jezyk trochę bogatszy by rozma
                      > wiać o
                      > > nieodpowiednim zachowaniu nastolatka
                      >
                      > Jakbyś miała bogaty język, wiedziałabyś, jak się pisze słowo " standardy".
                      >
                      > Poza tym bardzo zauważalne jest w Twoich postach, że mocno bronisz patologiczny
                      > ch zachowań i osób zdemoralizowanych. I trudne sprawy wolisz raczej zamiatać po
                      > d dywan.
                      > Pytanie: dlaczego?

Tak, dokladnie!!!
                    • memphis90 Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 07:24
                      No ale akurat ma rację. Pisanie o nastolatku „gnój” jest słabe i tyle. Potem o nastolatce w przezroczystej kiecce pisze się, że dziw.ka i że zasługuje na gwałt. 🤷‍♀️
                  • husky_cat Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 13:59
                    Twoje standardy to obrona patusow, którzy lubią dreczyc innych

71tosia napisała:

• 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:06
                      Twoje rasistowskie wypowiedzi i pochwała ksenofobii świetnie pasują do tej dyskusji Zosiu, Henrietta pisała w którymś gdzieś tu cos o wcześniejszych rasistowskich wyzwiskach pod adresem swojego syna (poszukaj)
                      • husky_cat Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:15
                        Jak widzę wciąż mylisz mnie ze swoją córką Zosia.
                        To starość czy brak wychowania? ☺
                        • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:27
                          Nie Zosiu nie mylę - taki mialas poprzedni nick, a dla przypomnienia tobie i innym zakaz pisania na forum dostałaś za swe rasistowskie komentarze.
                          • husky_cat Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:39
                            Nigdy nie miałam nicka "Zosia" to pierwsze.
                            Po drugie to nie bardzo rozumiem co to ma wspólnego z twoją obroną wszelkiego rodzaju patusow.
                            Pamiętam jak opisałam swoja historie gdy w pierwszej klasie liceum byłam dręczona przez pannę zakochana w moim chłopaku i jej przyboczne. Moi rodzice zareagowali może aż przesadnie, ale skutecznie. Ty bronilas tamtych panienek.
                            • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 17:01
                              Mialas (Sofi) i dostalas zakaz pisania na forum. Zreszta nic cie to nie nauczylo, oto probka kilku twych ostatnich wypowiedzi juz jako Husky: 'Przecież tu są Pakistańczycy mordercy i gwałciciele dzieci!!! czy twoje dzieci mają swiadomość tego jak źle im życzysz'
                              'Fałszywa skromność jest niemodna ☺ Pycha i nienawiść też, forumowy Goebbelsie.'
                              'Jeśli uda nam się skutecznie zatrzymać napływ imigrantów to nie będzie też faszyzmu, Normalnie honoris causa z politologii jej dać.'
                              'niech Europa siedzi cicho i pozwoli Izraelowi działać',
                              'Następny przygłup, który ma najwięcej do powiedzenia'
                              'Nie, oboje rodzice powinni być deportowani bez prawa wjazdu do UE. Razem z dziećmi? Tymi już okaleczonymi, i tymi, które za chwilę okaleczą?
                              etc etc
                              Ps nie wiem o jakich to przesladowaniach i dreczeniu piszesz, niestety ale twoje wpisy kojarza mi sie prawie wylacznie z rasitowskimi wpisami jakie zacytowalam powyzej.
                              • husky_cat Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 17:10
                                No i wciąż to nie Zosia. Podobno masz do czynienia z ludźmi z różnych krajów, czy Christine nazywasz Krycha bo tak ci się podoba bo jej nie lubisz? Czy jednak w realu starasz się udawać osobę powyżej poziomu przedszkolaka?
                                A jeśli chodzi o moje wpisy to czas pokazuje, że miałam i mam rację, nie zauważyłaś jak Europa skręca w prawo, prosto w objęcia Putina, zresztą zgodnie z jego planem?
                                Może czas pomyśleć, że nie zalewa nas imugrantami z dobroci serca tylko w konkretnym celu?
                                A jeśli chodzi o wpisy i bana, to poczytaj komentarze na wyborczej pod jakimkolwiek artykułem na temat imigrantów, tutejsza moderacja by nie nadazyla dawać banow 😁
                              • husky_cat Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 17:12
                                A to, że nie pamiętasz naszej dyskusji to trudno, nie chce mi się szukać, w każdym razie jak zwykle broniłas dreczycieli, choć te akurat były już w klasie maturalnej, więc dziećmi nie były
                                • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 19:29
                                  No tak nie chce ci się szukać? Czy jednak nie możesz znaleźć? Tobie ciagle cos się wydaje, np to ze kazdy niemowlak który miał nieszczęście urodzic się w Palestynie zostanie terrorysta wiec jak sugerowalas od razu najlepiej go unicestwić.
                                  • husky_cat Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 20:28
                                    A po co miałabym szukać?
                                    Jak ci zależy to sama poszukaj.
                                    Nie, nie wydaje mi się i jak widzisz w tym wątku nie tylko ja ciebie kojarze cie z obroną patusów ☺
                                    Przypominam jakie poparcie w SG mają terroryści, więc to nie tylko kwestia urodzenia ale i wychowania wśród wielbicieli hamasu, a często krewnych w hamasie. Ale nie wątpię, że dla nastoletnich palestyńskich terrorystów także znalazłbys usprawiedliwienie
                                    • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 21:00
                                      Czyli nic nie znalazłaś ale swoją zwykła metoda ot tak sobie insynuujesz?
                                      Jezeli chcesz dyskutować o terroryzmie (także tym izraelskim) to może załóż oddzielny wątek.
                                      • husky_cat Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 22:12
                                        Nie szukałam, a po co miałbym to robić?
                                        Przypominam, że ja pisałam WYŁĄCZNIE o twojej obronie patusow, w tym i w innych wątkach, co ci zresztą kilka forumek wypomnialo, to ty w kolejnych wpisach wywlekasz jakieś nieistotne kwestie, które nie mają nic wspólnego z tematem wątku.
                                        A Izrael jedynie broni się przed terrorystami, skutecznie, i tego powinniśmy się także nauczyć
                                        • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 23:04
                                          Jeszcze raz - jak zwykle stosujesz metodę rzucania inwektyw i oskarżeń bez dowodów.
                                          • husky_cat Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 23:49
                                            Ja?
                                            Czytałaś ten wątek? Ile forumek zarzuca ci obronę patusow w każdym wątku, w którym jest o nich mowa.
                                            Przeczytaj i policz ☺
                                            A szukać nie będę, po prostu mi się nie chce i szczerze mówiąc to nie widzę powodu by się wysilać dla osoby gorzej wychowanej niż znane mi przedszkolaki ☺
                                            • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 00:11
                                              Jeszcze raz proszę o cytaty w których to bronię i pochwalam zachowanie tego dzieciaka? Te „liczne” panie ani ty jakoś nie potraficie ich znaleźć?
                                              oceniam twoje wpisy na tym forum (nie tylko w tej dyskusji) jako wyjątkowo szkodliwe, rasistowskie i niemądre a wręcz często nawołujące do przemocy i nie było mi trudno je znaleźć Sa tak liczne ze naprawdę nie kosztowało mnie więcej to niż kilka minut - patrz wyżej. Swoją droga to ciekawe ze osoba wręcz histerycznie nawołująca do przemocy wobec muzułmanow tak łatwo stawia się w roli potępiającej przemocowe i rasistowskie zachowania 14 latka? No chyba ze potępiasz tylko to nagrywanie bo rasizm to juz nie bardzo?
                                              • husky_cat Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 08:57
                                                I znowu to samo, bronisz go przed nazwaniem go po imieniu i przed właściwymi konsekwencjami.
                                                Twoja ocena moich wpisów nie jest istotna, istotne jest to, że miałam i mam rację, co pokazują stare i najnowsze zdarzenia.
                                                Ja nie mam nic do muzułmanów, po prostu uważam, że nie są kompatybilni z Europa, niech siedzą u siebie i się cywilizuja.
                                                I okazuje się, większość społeczeństw UE to ze mną się zgadza.
                                                I nie jest to pierwszy wątek, w którym potępiam przemoc w szkole
                      • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 15:34
                        Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Nie pod adresem mojego syna tylko innego dziecka z klasy, które zmieniło szkołę po tych "figlach" chłopaka, który jak widać lubi sobie tak pożartować. Raz nazwie kogoś śmierdząca czarną małpą, raz nagra w toalecie. Oj, takie tam zabawy...
                        A tak serio to nie jest biedny, zaniedbany chłopiec tylko typ któremu nikt wcześniej granic nie stawiał. Łącznie z zachwyconymi jego zachowaniem rodzicami.
                        • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 16:36
                          No cóż w setkach wpisów w tej dyskusji rzeczywiście nie dotycztalam ze rasistowskie wypowiedzi 14latka dotyczyły innego dziecka a nie twojego, to oczywiście kompletnie zmienia twoj odbiór tych wypowiedzi?
                          • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 16:58
                            Nie, nie zmienia. Nadal zadziwia mnie z jakim pobłażaniem traktujesz nastoletnich dręczycieli i łobuzów. Szkoda że z równą troską nie pochylasz się nad losem dzieci, które są przez nich dręczone.
                            • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 17:04
                              a mnie zadziwia ze uważasz wobec 14 letniego niezbyt madrego chlopca lepsze jest dzialanie policji niz rozmowa z jego rodzicami.
                              • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 17:07
                                Skoro to nie pierwszy parszywy wyskok tego gagatka to mniemam, że rozmowy z rodzicami były. Informacje w dzienniku, spotkania z psychologiem szkolnym itp. I wała, mamunia nie zrobiła realnie NIC. No to może policja i kurator pomogą, skoro mamusia nie daje rady?
                                • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 17:12
                                  Dokładnie tak. Tosia i tak zapewne uzna że to biedny bombelek i krzywda mu się stanie jak z policjantem pogada.
                                  • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 19:46
                                    Tosia uzna ze od wychowywania sa rodzice, pedagodzy a interwencja policji to ostateczność. I także w tym przypadku od tego należy zacząć. Jeszcze raz to mam napisać, Pytałaś o opinie napisałam swoją. Ty masz inne zdanie Ok.
                                    Już od jakiegos czasu obserwuje na forum, ze kazdy kto się nie zgadza z „wiodąca teza” dyskusji - broni patologii, jest idiota i z pewnością sam „z patologii” do tego kilka wyzwisk. Naprawdę wam się to podoba? Pytanie nie tylko do ciebie.
                                    • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 19:52
                                      No to skoro szkoła (nie matka ofiary!) powiadomiła policję, to może jednak uznaj, iż ten akurat czternastolatek jest zdemoralizowany w stopniu ponadnormalnym i jest na prostej drodze do stania się osobą wykolejoną.
                                      • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 20:18
                                        To może uznaj ze autorka pytała na forum o opinie i nie kazdy musi się zgadzac z tym co TY napisałaś.
                                    • peggy1 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 20:21
                                      71tosia napisała:

> Już od jakiegos czasu obserwuje na forum, ze kazdy kto się nie zgadza z „wiodą
                                      > ca teza” dyskusji - broni patologii, jest idiota i z pewnością sam „z patologi
                                      > i” do tego kilka wyzwisk. Naprawdę wam się to podoba? Pytanie nie tylko do cieb
                                      > ie.

Jeśli ktoś uważa, że zgłoszenie przytoczonej sytuacji do odpowiednich służb to bycie "konfiturą" (poziom wypowiedzi podobny do "patus") i dodatkowo ma poglądy, że prośba o wsparcie policji jest "nieodpowiednie do wieku i płci (????) to tak - jest idiotą. Pomijam rewelacje o stygmatyzowaniu "konfitury", czyli kogoś kto opowiedział o tym co go spotkało i szuka pomocy.

Historie jak ta przedstawiona w poście startowym obecnie przyczyniają się do tragedii dzieci i młodzieży. Należy takie zachowania ostro ucinać.
                                      • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 20:31
                                        To do mnie? Nie wiem nawet o czym piszesz bo konfitura kojarzy mi się tylko z jedzeniem.
                                        Ps jezeli się z kimś nie zgadzasz to chyba można to napisac bez wycieczek osobistych i obraźliwych epitetów?
                                        • peggy1 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 20:56
                                          Zadałaś pytanie o poglądy, więc odpowiedziałam, przytaczając wypowiedzi z tego wątku (niekoniecznie Twoje) co uważam ja. Nie wiem co w dyskusji jest wycieczka osobistą, bo odpowiadamy sobie nawzajem.
                                          Oczywiście, że można bez obraźliwych epitetów. Natomiast czasem to się aż ciśnie pod klawiaturę
                                    • kadfael Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 20:53
                                      Wyzwiska nie są w porządku. Ale nie jest też w porządku twoje bronienie sprawcy. Takich spraw nie należy zostawiać samym sobie i tak też uważam, że to już jest etap, kiedy powinna wkroczyć policja.
                                      Natomiast próba przekonania przez Ciebie matki ofiary, że jej syn będzie donosicielem to już w ogole kuriozum. W dodatku szkodliwe.
                                      • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 21:02
                                        100/100
                                        Nikt nie mówi, żeby ZACZYNAĆ od policji. Ale w tym przypadku "dziubdziuś" ma już za sobą znęcanie się, wyskoki rasistowskie, zastraszanie... Były grane rozmowy z rodzicami (nie przyjmują do wiadomości), były dostępne szkole środki (psycholog itp) - młodzik ma je z nosie, bo jest bezkarny i doskonale o tym wie. Więc może pora, żeby poczuł, że jednak nie jest bezkarny?
                                      • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 21:04
                                        A to proszę zacytuj w którym miejscu bronię sprawcy? W którym miejscu pisałam o „donosicielu”? Czekam na cytat lub słowo przepraszam, ale pewnie ani jednego ani drugiego się nie doczekam smile
                                        • nick_z_desperacji2 Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 14:39
                                          W każdym. Pracujesz całokształtem, od rozmywania wagi tego, co zrobił, przez tłumaczenie, że to tylko wygłup 14-latka, po twierdzenie, że próby minimalizowania "szkód" z punktu widzenia sprawcy. On młody, on głupi, szkoła powinna z nim porozmawiać. Właśnie tak zazwyczaj zachowują się rodzice takich bombelków. Może zgrzeszył, ale któż z nas nie grzeszy, nie?
                              • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 17:08
                                Po raz ostatni: to nie pierwszy jego wybryk, do wyzwisk rasistowskich i nagrywanie w toalecie dolicz pobicie, zastraszanie i niszczenie cudzych rzeczy. Rodzice nie przyjmują do wiadomości tego że ich syn zachowuje się skandalicznie. Nie robią nic by go zdyscyplinować. Szkoła sobie nie radzi. Pogadanki nic nie dają.
                                • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 17:09
                                  Psycholog, pedagog - to wszystko już było. To może teraz policja mu wytłumaczy.
                              • zerlinda Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 17:35
                                Rozmawiać to ja mogę z rodzicami kolegów mojego dziecka, ludźmi na poziomie. Z patusami nie ma sensu. Tu wyraźnie patologiczni rodzice wychowują przyszła patologię. Rozmawiać z nimi powinna policja, mops, Sąd rodzinny i dyrekcja w szkole. Nie jest rolą rodziców ofiary pochylanie się nad małoletnim bandytą.
                              • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 19:05
                                71tosia napisała:

> a mnie zadziwia ze uważasz wobec 14 letniego niezbyt madrego chlopca lepsze jes
                                > t dzialanie policji niz rozmowa z jego rodzicami.
                                Właśnie w tych rodzicach zazwyczaj jest problem taki że rozmowy z nimi nic nie dają
                                • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 19:31
                                  Dyskusje nic nie dają? No szczególnie jak od razu nazwie sie rodziców „patusami” a syna „gnojem” - jak w powyższych wpisach
                                  • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 21:04
                                    Bo dyskusja z nimi wygląda jak dyskusja z tobą oni zawsze wiedzą lepiej
          • iwoniaw Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 11:57
            Rozmowa z rodzica
            > mi jest jak najbardziej konieczna bo to oni nadal za tego nastolatka odpowiadaj
            > ą.

Z rodzicami sprawcy powinna rozmawiać szkoła, policja i sąd rodzinny oraz kurator, a nie zaangażowani emocjonalnie (co nie dziwne) rodzice ofiary patologicznych zachowań.
          • awf-33 Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 21:08
            71tosia napisała:

> A mnie zadziwia nazywanie 14 latka gnojem i ogolnie obrzucanie dzieci wyzwiskam
            > i nawet wtedy gdy ich zachowanie jest naganne. Ten „gnuj” nadal podlega proceso
            > m wychowawczym chyba ze zakładasz ze prawodawca się myli i 14 latek to w pełni
            > ukształtowany człowiek w pełni odpowiedzialny za swoje czyny. Rozmowa z rodzica
            > ą.

No błagam. 14 lat to mało? Przecież oni nie zrobili nic. Nagrywanie to nie jedyny wyskok. Non stop sobie upatruje jakąś ofiarę. Ile ten proces wychowawczy ma trwać? Do 30 stki? Rozumiem wybryki, żarty , które nikogo nie krzywdzą, a wynikają jedynie z niedojrzałości czy młodzieńczej głupawki. Krzywdzenie ludzie to sprawa tak gruba, że tu nie ma zlituj i można tylko nazywać rzeczy po imieniu. Skoro matka bezustannie go usprawiedliwia to znaczy, ze nie widzi nic złego w jego zachowaniu i nigdy procesu wychowawczego nie prowadziła.
      • raczek47 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:05
        blahblah2 napisał(a):

> Porozmawiaj z synem czy to tylko jednorazowe czy trwa od jakiegoś czasu, bo to
        > wazne

Dlaczego ważne? Jeden raz celowej, z premedytacją próby upokorzenia kogoś, narażenia na stres , na gnębienie nie wystarczy?
        • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:15
          Bo wtedy to mobbing
          • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:15
            A nie jednorazowy wybryk
            • raczek47 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:17
              To nie jest wybryk.
              Nagrywanie kogoś przy sikaniu to demoralizacja, nadająca się do zgłoszenia do sądu rodzinnego.
              • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:18
                To ma znaczenie w sądzie rodzinnym czy jest jednorazowy czy mobbing
                • duramater Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:23
                  Dokładnie. U syna w szkole było nękanie, które się powtarzało.
                  Młody sprawca otrzymał kuratora, nakaz terapii- o tym wiem.
    • zerlinda Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:16
      Wróć na policję i zgłoś gdzie Ci kazali, co z tego, że to potrwa dłużej? Do dyrekcji pismo z informacją do kuratorium, zażądać reakcji. Z rodzicami sprawcy nie rozmawiać, patologia wychowuje patusa, bez sensu jakieś rozmowy z takimi ludźmi. Powodzenia i nie odpuszczaj.
      • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:20
        Jeśli jutro dyrekcja szkoły nie złoży zawiadomienia to ja to oczywiście zrobię. Nie mam złudzeń, że będzie łatwo i szybko ale może w końcu sprawca poczuje, że bezkarny nie jest.
        • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:27
          Powodzenia życzę i napisz prosze jak to się zakonczylo
        • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 11:13
          Poproś o protokół że spotkania
    • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:45
      Przede wszystkim porozmawiałaby z rodzicami chłopca nie po to by sluchac tłumaczeń ale by uświadomić im konsekwencje zachowania dziecka. Rownolegle działałabym ze szkoła - w tym wielu nadal się wychowuje dzieci, głupie pomysły, nawet bardzo głupie sa częścią dorastania a szkoła ma obowiązek reagować. Policja to ostateczność jak inne środki zawodzą a nie pierwszy po który sięgnęłabym w tej sytuacji.
      • duramater Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:48
        Nie polecam rozmowy z rodzicami młodocianego. Niech to robi pedagog- psycholog- dyrektor.
        W przypadku znanej mi sytuacji rodzice delikwenta naciskali na wycofanie oskarżenia. Uruchamiali swoje kontakty.
      • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 10:49
        Z całym szacunkiem ale to uczeń siódmej klasy a nie małe dziecko a nagrywanie kogoś w toalecie to nie wybryk a przestępstwo. Jeśli rodzicom sprawcy trzeba uświadamiać konsekwencje zachowania ich syna to nie ja jestem od tego.
        • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 11:03
          Nie będziesz wychowywać tamtego nastolatka ale i nie ty będziesz decydowac o usunięciu tamtego dziecka ze szkoły, możesz się tego domagac ale nie ty będziesz decydowac. Duża szansa ze chłopcy będą nadal w tej samej klasie. Ja bym z rodzicami chłopca prześladowcy porozmawiała bo to oni maja największy wpływ na swoje dziecko a pośrednio wiec tez na twoje.
          Ps Jezeli twoje dziecko jest od dłuższego czasu atakowane to chyba bym porozmawiała z psychologiem jak wzmocnić dziecko i jak nauczyć zachowań które zmniejsza szanse bycia ofiara.
          • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 11:09
            Nigdzie nie napisałam, że moje dziecko jest prześladowane. Nie, nie jest ofiarą. Skąd ten wniosek? Napisałam wyraźnie, że sprawca parę lat temu próbował dokuczać mojemu synowi ale szybko odpuścił bo przekonał się że nie warto bo moje dziecko się zaczepkami nie przejmuje. Więcej nie próbował.
            Z rodzicami sprawcy nie będę rozmawiać.
            • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 11:17
              Tamten chłopiec nie ujawnił nigdzie nagrań (i pewnie już skasował) wiec jest spora szansa ze policja sprawa się nie zajmie, szkoła dała już naganę wiec tez jest spora szansa ze sprawa się nie będzie zajmować. Ty z rodzicami nie będziesz rozmawiać wiec to pewnie ci rodzice pozostaną przy lekceważeniu problemu. Ja bym zrobiła inaczej.
              • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 11:21
                Spoko, jak Ciebie ktoś nagra w toalecie ale powie, że skasował to nie ma problemu.
                Nie komentuj proszę więcej....
                • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 11:52
                  policja rozpoczyna dochodzenie, rekwiruje telefon (o ile sprawca go jeszcze ma), zleca badanie skasowanych nagrań z dysku, później prosi o oponie specjalistów i kieruje sprawę do sądu. No cóż SPOKO, masz spora wiarę w sprawność działan policji.
                  • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 11:57
                    Nie zniechęcaj jej, wiele zgłoszeń kończy się nadaniem kuratora i dzieje się to szybko
                    • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 13:07
                      Tylko może warto zastanowić się co chce się osiągnąć, bo interwencja policji zwłaszcza gdy nieskuteczna nie wiele da w procesie wychowawczym tego chłopca. Szkolny pedagog i psycholog rozmawiając z dziećmi i włączenie w to rodziców może być bardziej skuteczne.
                      Powszechna wiara na forum ze środki takie jak interwencja policja w stosunku do 14 latka który zrobił głupotę jest dla mnie jednak zdumiewająca.
                      • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 15:49
                        Nie pisz głupot jak się nie znasz. Nie chce mi się nawet co tłumaczyć.
                      • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 16:08
                        Mogę cię zapewnić, że takie działanie odnosi lepszy skutek niż rozmowa oprawcy z psychologiem, pedagogiem czy dyrektorem, z których najczęściej sprawcą sobie robi polewkę. Aktualnie sprawcą dla społeczności szkolnej jest Sigmą wow odważył się na takie coś zapunktował. Jak uczniowie zobaczą że ściągnięci zostali rodzice i policja to zrozumienie, że jednak zachował się jak debil i takie lub podobne zachowania się nie powtórzą.
                        • duramater Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 16:24
                          Ale skąd masz wiedzę jak klasa na to reaguje? Może ma dość pomysłów gościa?
                          W szkole syna były rozmowy z pedagogiem, psychologiem, dyrektorem. Wezwani rodzice i równocześnie policja, potem dochodzenie i sprawa w sądzie.
                          • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 16:48
                            Nie pisze o klasie tylko o calej społeczności szkolnej
                      • eliksir_czarodziejski Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 16:46
                        71tosia napisała:

> Tylko może warto zastanowić się co chce się osiągnąć, bo interwencja policji zw
                        > łaszcza gdy nieskuteczna nie wiele da w procesie wychowawczym tego chłopca. Szk
                        > olny pedagog i psycholog rozmawiając z dziećmi i włączenie w to rodziców może b
                        > yć bardziej skuteczne.

> Powszechna wiara na forum ze środki takie jak interwencja policja w stosunku do
                        > 14 latka który zrobił głupotę jest dla mnie jednak zdumiewająca.

Tosiulka, obronczyni wszelkiej masci mobberow i przemocowcow. Tez mnie to zastanawia czemu zawsze tak broni tego typu osob jak nie podleglosci. Sama taka jest i tak wychowala swoje dzieci?
                        • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 09:10
                          Eliksiurku - bronie mobingu i przemocowcow? To proszę o cytaty.
                          Uważam ze dzieci się wychowuje a działanie policji to ostateczność, ale tu panuje od jakiegos czasu moda na określanie każdego „patologia” i biegania z każdym wygłupem nastolatka na policję.
                          Szkoła zareagowała prawidłowo - dała uczniowi naganę, zrobiono lekcje na której dyskutowano o zachowaniu kolegi, wezwano rodziców - całkiem sporo jak na realia polskiej szkoły. Ale nie - brakuje jeszcze policji, prokuratury i wiezienia.
                          • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 10:06
                            Tak, bronisz przemocowców.
                            Szkoła zawiadomiła policję dziś rano jeszcze przed moim spotkaniem z dyrekcją.
                            • duramater Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 10:11
                              Musiała dyrekcja pomyśleć przez weekend.
                            • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 13:52
                              To poproszę o cytaty - bo na razie to zucasz ot tak oskarzenia i epitety wobec osoby której opinia ci sie nie spodobała.
                          • husky_cat Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:05
                            Tak, dzieci się wychowuje, ale skoro to nie jest pierwsza tego typu akcja w wykonaniu tego chłopaka, to znaczy, że rodzice nie radzą sobie z wychowaniem.
                            Jeśli matka broni syna i jego zachowan to oznacza, że z nią też jest problem.
                          • nangaparbat3 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 21:22
                            Ja sie zazwyczaj z Tobą, Tosiu, zgadzam, tym razem jednak mam wątpliwości. Chłopak już kiedyś doprowadził - jak pisze Henrietta rasistowskimi wyzwiskami - do odejścia że szkoły innego dziecka, to zdjęcie, które zrobił, prawie na pewno po to, by kolegę wyśmiewać, wcześniej mu dokuczał - tyle wiedza dorośli, więc pewnie było tego więcej. Całkiem możliwe, ze dobrze, żeby dzieciak dowiedział się, że to co zrobił nie podoba się nie tylko „paniusiom” (matka kolegi, nauczycielki), ale też mężczyznom i to mającym siłę. A potem panie pedagogik i psycholożki powinny się nim zająć, bo ewidentnie dowalanie innym jest jego sposobem rozładowania emocji i bardzo możliwe, że w życiu mierzy się z nie byle czym. Co do reakcji szkoły to nie podoba mi się ani „uwaga do dziennika” - bo tak o tym pisze Henrietta, Ty mówisz o naganie - to by było ok, ani lekcja podczas której omawia się zachowanie „fotografa” - taka lekcja łatwo się może przemienić w nagonkę. O czym tu w ogóle dyskutować? Zrobił bardzo złe, poniesie karę, nikomu nie wolno tak robić, koniec kropka. A tłumaczenie ,dyskusja nad granicami żartów - kiedy indziej, w oderwaniu od tych konkretnych dzieci.
                            • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 22:43
                              Ale nie przeczę ze dzieciak powinien poniesc kare ale przede wszystkim powinien zostać zmuszonym do przemyślenia zachowania po to by nie wchodzić w role prześladowcy w przyszłości. Na krótko to można osiągnąć strachem (interwencja policji) , na dluzej wątpię. Np można zabronić wyrażania rasistowskich uwag w szkole ale dużo trudniej jest zmienić młodego człowieka by nie myślał jak rasista a to powinno być głównym celem procesu wychowawczego.
                              • nick_z_desperacji2 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 23:36
                                Autorka jest odpowiedzialna za proces wychowawczy swojego dziecka. I uczy je, że ofiara nie jest winna, żeby się chować po kątach, że jak się poda ofiarą przestępstwa, to się to zgłasza, ogólnie jest się widzi coś złego, to się zgłasza. Na apelowanie do sumienia patuska rodzice mieli 14 lat, średnio wyszło. Puatusek wchodzi w wiek, w którym nie jest już bezkarny i dla niego lepiej, żeby się o tym przekonał teraz, niż później. Później to mamusia może patuskowi paczki do więzienia wysyłać, bo za zabicie kogoś na drodze po alko czy prochach na kuratorze się nie skończy. Raz się okazało, że "dobry chłopiec, który tylko z głupoty...." miał bogatą historię pogadanek pedagogicznych i niewspółpracujących rodziców?
                                • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 23:52
                                  I znowu patusek i mamusia paryska, naprawdę nie umiesz inaczej? Nie wiem czy zauważyłaś ale dyskusja z Nanga trochę była na inny temat. I wychowywanie to nie tylko „pogadanki”, nawet w polskiej szkole można zrobić więcej.
                                  • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 00:06
                                    No, niestety, ale młody człowiek, który "dla żartu" się znęca, wyzywa, zaszczuwa - JEST patologią. A mamunia, która go nie umie wziąć w karby - także. Więc po prostu nazwała rzecz po imieniu.
                                    Tak, jakby cię to nie oburzało - uważam (i jednak większość podziela moje zdanie), że w pierwszej kolejności trzeba zapewnić bezpieczeństwo ofierze. Skoro oprawca nie reaguje na prośby i kolejne kary porządkowe - trzeba sięgnąć po silniejsze środki (tu - wezwać policję, być może MOPS, w ostateczności - odebranie dziecka niewydolnej wychowawczo matce/rodzicom i oddanie go do ośrodka). Później, gdy już oprawca nie będzie miał możliwości się znęcać - można się pochylać nad jego problemami, nad zaniedbaniami jego rodziców i cała resztą. Ale w tym momencie - ważniejsza jest ofiara, a nie samopoczucie młodocianego bezmyślnego "Sebixa".
                                    • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 00:24
                                      Oczywiście ze rola rodzica jest zapewnienie bezpieczeństwa dziecku ale rola szkoły jest tez eliminowanie i to trwałe zachowań jak opisane - przemocy, rasizmu czy uczenie poszanowania prywatności. A tego nie da się robić strachem tylko prawdziwa zmiana postrzegania świata i innych, budowaniem w młodym człowieku empatii etc.
                                      I taka ogólna uwaga - nie każde głupie zachowanie nastolatka jest patologia, nie kazde dziecko zachowujące sie złe jest z patologicznej rodziny, nie nadużywałabym tego terminu. Ale tu taka moda: kazda głupota to patologia, każdy egoizm to narcyzm etc
                                      • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 00:40
                                        Sorry, ale jakbyś nie tupała nogami - nastolatek, który celowo, świadomie i przez dłuższy czas dręczy, wyzywa, znęca się - JEST patologią. To nie jest "głupie zachowanie nastolatka". Głupie zachowanie - można by uznać, gdyby to było JEDNORAZOWE. W momencie, kiedy to jest regularne i systematyczne dręczenie to nie ma jak bronić. Być może wynika to z patologicznego zauroczenia nim jego mamusi. Tak, rozkochanie w dzieciątku i niedopuszczanie ewentualności, że nie jest ono cudem chodzącym - to tez jest patologia.
                                        Rola szkoły jest taka czy siaka, tylko że szkoła de facto nie ma ŻADNYCH narzędzi. Poza właśnie uwagą do mamusi w dzienniku elektronicznym. Poza tym może mówić, tłumaczyć, prosić... Organizować spotkania z psychologiem. I w sumie to tyle. Jestem tez na 99% przekonana, że szkoła wobec tego małego gangusa te wszystkie środki zastosowała - tyle, że małolat widząc, iż jest bezkarny i wiedząc, że mamunia go nie da tknąć - miał to w zadku i robił swoje.
                                        I tak, w tej sytuacji pierwszeństwo ma zapewnienie bezpieczeństwa dotychczasowym i potencjalnym ofiarom - czyli takie potraktowanie młodocianego, żeby choćby ze strachu usiadł na tyłku i przestał zagrażać! A potem można się pochylać i zmieniać postrzeganie świata. I nie, nie "rolą rodzica jest zapewnienie bezpieczeństwa" - a rolą placówki (szkoły) jest zapewnienie bezpieczeństwa uczniom na jej terenie. Bezpieczeństwa - czyli tego, żeby nie byli zastraszani, wyzywani czy filmowani w trakcie sikania.
                                        • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 01:05
                                          Tupanie nożkami, patusy, gangusy - inaczej nie umiesz dyskutować? Ty wiesz ze chłopiec jest patologia - ja nie, nie diagnozuje patologii społecznej tak szybko jak ty i na podstawie fragmentarycznych danych jak dla mnie to chłopiec stwarza problemy wychowawcze. Ty wiesz ze szkoła nic nie może zrobić - ja wiem ze dobry nauczyciel może zrobić i to sporo. Rola szkoły jest zapewnienie bezpieczeństwa ale nie tylko Itd
                                          • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 01:19
                                            Wiesz co? Ciekawa jestem czy byłabyś równie wyrozumiała dla "chłopca z problemami" gdyby sfilmował i wrzucił na grupę klasową twoją córkę jak akurat siusia? Albo gdyby przez x czasu każdego dnia syczał do twojego syna "ty skurw... brudasie!"? Albo gdyby każdego dnia twojego syna popychał? Nie, nie bił mocno, tylko popychał, jak śmiecia, jak coś obrzydliwego? I gdyby jego mamusia na wszystkie twoje zgłoszenia jak beton odpowiadała "to nie prawda, mój synek nigdy!". Nie musisz mi odpowiadać - bo ja wiem, jaka byłaby uczciwa odpowiedź. tongue_out
                                            Z mojej strony EOT - wpisujesz się świetnie w narrację fiołka, która zawsze broni wszelkich zwyroli, patusów i psychopatów. Możecie sobie podać ręce i zaśpiewać chórkiem "Kumbaya".
                                            • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 07:29
                                              Tak uważałabym ze jest rownie głupie jak pisanie przez dorosłe kobiety które uważają się za wzor kultury i madrosci o jakimkolwiek dziecku patol, przyglup i gnuj itp
                                              • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 09:23
                                                I nawet, słoneczko, nie umiesz czytać ze zrozumieniem... big_grin
                                                Ani przygłupa ani gnoja (przez "ó", a nie "U"!!!) nie używałam. Patus to określenie, oczywiście, pejoratywne, ale niestety prawdziwe w przypadku zdecydowanie zdemoralizowanego i agresywnego nastolatka.
                                                Nie uważam siebie za wzór czegokolwiek.
                                                • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 09:33
                                                  Sorry No widzisz tak często uzywam słowa gnój ze nawet pisowni nie znam smile

• kocynder Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 09:46
                                                    Zasada wymienności o na ó nie jest wiedzą tajemną. I nie wymaga znajomości konkretnego słowa. Także wróć do podstawówki (zasady ortografii to poziom albo IV albo V klasy) i tym razem nie wagaruj.
                                        • nangaparbat3 Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 15:30
                                          kocynder napisała:

> Sorry, ale jakbyś nie tupała nogami

Jeśli już ktoś w tym wątku tupie, to na pewno nie Tosia.

Być może wynika to z patologicznego zauroczenia nim jego mamusi.
                                          > Tak, rozkochanie w dzieciątku i niedopuszczanie ewentualności, że nie jest ono
                                          > cudem chodzącym - to tez jest patologia.

Fantazja Cię ponosi - nic nie wiesz o jego rodzicach.

> Rola szkoły jest taka czy siaka, tylko że szkoła de facto nie ma ŻADNYCH narzęd
                                          > zi.
                                          Ależ ma. Chłopiec spędza w szkole pół życia. Nauczyciele, z którymi ma do czynienia, modelują jego zachowanie, mają wpływ na klasę, a klasa jako grupa na niego, można wzmacniać jego pozytywny potencjał, oczywiście reagując na niewłasciwe zachowanie, jak pisałam wcześniej, niezawodnie, krótko i konkretnie, można go czymś pozytywnym zainteresować, naprawdę szkoła ma mnóstwo narzędzi.

Poza właśnie uwagą do mamusi w dzienniku elektronicznym.
                                          Poza tym może mówi
                                          > ć, tłumaczyć, prosić...
                                          A to akurat mniej skuteczne narzędzia.

Organizować spotkania z psychologiem

Tak, to by się temu dziecko mogło przydać - na przykład zajęcia socjoterapeutyczne, być może.

. I w sumie to tyle
                                          > . Jestem tez na 99% przekonana, że szkoła wobec tego małego gangusa te wszystki
                                          > e środki zastosowała - tyle, że małolat widząc, iż jest bezkarny i wiedząc, że
                                          > mamunia go nie da tknąć - miał to w zadku i robił swoje.

"Ganguś"? To chyba wymaga istnienia całej grupy jak tu ktoś napisał "oprawców". Naprawdę się rozpędza to forum.

> I tak, w tej sytuacji pierwszeństwo ma zapewnienie bezpieczeństwa dotychczasowy
                                          > m i potencjalnym ofiarom - czyli takie potraktowanie młodocianego, żeby choćby
                                          > ze strachu usiadł na tyłku i przestał zagrażać!
                                          A potem można się pochylać i zm
                                          > ieniać postrzeganie świata.

Ale jak zmieniać? Na takie jak Twóje w tym poscie? "Zadek-tyłek, tyłek-zadek"?

I nie, nie "rolą rodzica jest zapewnienie bezpiecze
                                          > ństwa" - a rolą placówki (szkoły) jest zapewnienie bezpieczeństwa uczniom na je
                                          > j terenie.
                                          Z tym się w pełni zgadzam.

Bezpieczeństwa - czyli tego, żeby nie byli zastraszani, wyzywani czy
                                          > filmowani w trakcie sikania.
                                          Jak najbardziej.
                                          • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 18:43
                                            Ależ ma. Chłopiec spędza w szkole pół życia. Nauczyciele, z którymi ma do czynienia, modelują jego zachowanie, mają wpływ na klasę, a klasa jako grupa na niego, można wzmacniać jego pozytywny potencjał, oczywiście reagując na niewłasciwe zachowanie, jak pisałam wcześniej, niezawodnie, krótko i konkretnie, można go czymś pozytywnym zainteresować, naprawdę szkoła ma mnóstwo narzędzi.

Piszesz jak wygaszona przeze mnie nawiedzona Marzena Żylińska. szkoła nauczyciele mają niewielki wpływ na wychowanie, że dobry nauczyciel wymodeluje, bzdura.
                                      • nick_z_desperacji2 Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 14:50
                                        71tosia napisała:

> Oczywiście ze rola rodzica jest zapewnienie bezpieczeństwa dziecku ale rola szk
                                        > oły jest tez eliminowanie i to trwałe zachowań jak opisane - przemocy, rasizmu
                                        > czy uczenie poszanowania prywatności. A tego nie da się robić strachem tylko p
                                        > rawdziwa zmiana postrzegania świata i innych, budowaniem w młodym człowieku emp
                                        > atii etc.
                                        I jak proponujesz wprowadzić te tęczowe wyrzygi, kiedy dotychczasowe środki, którymi dysponuje szkoła nie zadziałały i juz jedno dziecko ze szkoły uciekło? jednym z elementów edukacji całej społeczności, nie tylko bombelka jest uczenie ponoszenia odpowiedzialności za swoje działania i ponoszenia konsekwencji. Oraz że pewne zachowania zą zabronione pod rygorem prawnym, a nie tylko krzywym spojrzeniem wychowawcy. Z punktu widzenia Twojej córki zapewne wszystko jedno, czy kolega z roku na wrzuci jej pigułki gwałtu z przekonań kulturowych, religijnych, czy ze strachu przed odsiadką.
                                        Swoim zachowaniem de facto ograniczył temu dziecku prawo do edukacji, bo dziecko ma prawo czuć się w szkole bezpiecznie, a jeśli to szkoła rejonowa, to była to jedyna szkoła, która miała prawny obowiązek je przyjąć. J
                                        • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 18:20
                                          Może przeczytaj rozsadny komentarz Nangi bo nie chce mi się powtarzać jej argumentów. Argument typu „jak ktoś twojej córce..” ma wpłynąć na moje emocje? No cóż nie wpływa a napewno nie w stopniu ze będę kogoś wyzywać. Z forum dowiedziałam się ze o ile nagrywanie kogoś w toalecie nie jest akceptowane (nie jest) to wyzwiska pod adresem 14 latka już sa? Rozumiem ze wzywanie policji bez wcześniejszej chociaż proby rozmowy z rodzicami chłopca dla ciebie jest Ok dla mnie nie, kazda pozostanie przy swoim zdaniu. Pare osob na forum (i to te które najbardziej potępiały zachowanie tego 14 latka) uznało ze to powod by obrzucić mnie i moja rodzine wyzwiskami - no coz trudno.
                                          • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 18:36
                                            O ile nie aprobuję wyzwisk typu gnój czy psychol, o tyle określenie patus jest nie tyle wyzwiskiem, co określeniem, iż każdy, kto nagrywa bez wiedzy i zgody inną osobę podczas czynności intymnych (w tym przypadku sikanie) jest patologią. I nie, fakt, że ma lat 14 nie zmienia tego, że to JEST zachowanie patologiczne.
                                            I nadal - wróć do szkoły podstawowej, czytanie ze zrozumieniem to poziom IV klasy. Autorka wątku pisała, że rozmowy z mamunią młodocianego były niejednokrotnie przeprowadzane i mamunia ma je w nosie. Rozmowy z nią i innymi nic nie dały - młodociany bez żalu i wstydu zaszczuł rasistowskimi tekstami ("żartami") kolegę.
                                            I ponowię - jestem na 100% pewna, że gdyby "biedulek nastoletni" nagrał i wrzucił na grupę klasową twoją córkę jak sika - to byś nie była taka milusia. Nie musisz potwierdzać, bo nawet jak się szlachetnie zaplujesz, że ty nigdy - to zełgasz.
                                            • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 18:59
                                              Patus to nie wyzwisko? No to odwracając twoj argument - gdyby twoje dziecko tak nazywali koledzy z byłabyś zachwycona? W końcu mając tak mało informacji jak ty masz o rodzinie tego 14 latka ktoś może uznac ze i twoja rodzina jest patologiczna.
                                              • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 19:47
                                                Wiesz, zasadniczo to gdybym się dowiedziała, że "mój" czternastolatek ma pomysły w rodzaju nagrywania jak kolega sika - to bym się bardzo ostro zastanowiłam, gdzie zrobiłam potężny błąd wychowawczy... A później bardzo ostro wzięła się za nadrabianie zaniedbań. A ta mamusia nie ma śladu - może nie tyle myśli co reakcji.
                                                I nie, to nie jest "odwracanie sytuacji, tylko znów (typowe dla ciebie w tym wątku) zacieranie różnicy między OFIARĄ (czyli niewinnym, nagrywanym) a SPRAWCĄ (czyli winnym, nagrywającym). Tak, ofiara nagrania jest niewinna. I w żaden sposób nie zasługuje na "równanie" ze swoim oprawcą, który zasłużył na określenie patologii.
                                                • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 20:32
                                                  Taaa typowa dla ciebie forma dyskusji- to proszę zacytuj gdzie zacieram te różnice?
                                                  Nie wątpię ze zabrałabym się za wychowywanie ale nadal nie nazwałbyś syna „patusem” a swej rodziny „patologia”?
                                                  • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 20:42
                                                    1. Twoje oburzenie, że ktoś śmie nazywać młodocianego właściwym słowem - a pięknie ignorujesz fakt, że to NIE JEST pierwszy wybryk młodocianego, a kolejny, w tym ma na swoim koncie zaszczucie kolegi rasistowskimi wyzwiskami. Tak, to JEST zrównywanie sprawcy (wyzywającego, obrażającego, stosującego przemoc itd) z ofiarami, które wyzywał i obrażał.
                                                    2. Zasadniczo do takich sytuacji by nie doszło, bo przy PIERWSZYCH sygnałach, że jest coś nieok w zachowaniu syna - wzmogłabym czujność i zwróciła uwagę. Ergo = nie pozwoliłabym na eskalację wynikającą z bezkarności, czyli NIE pasowałoby określenie patologia. Bo tu rzecz nie jest w jednorazowym nagraniu filmiku - a w tym,. że młodociany patus jest od dawna bezkarny, mamuśka ma jego wychowanie w tyłku, a szkoła poza tłumaczeniem (które małolat ma tam, gdzie mamusia jego wychowanie) i rozmowami (które tez ma tamże) nie może nic. No, w sumie może: wezwać policję. I to właśnie, chwała Zeusowi, uczyniła! Bo to jest ostatnia szansa, że mamuśkę potrząśnie jak np dostanie kuratora. A jeśli nie - no to, niestety, ale będzie świadczyło, że zarówno matka jak i jej niby-wychowanek są głęboko zdemoralizowani, czyli są patologią.
                                                  • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 21:04
                                                    To odwróćmy twoje argumenty, wg ciebie można nazwać dziecko patusem (i innymi wulgarnymi określeniami) a rodzine patologia w sumie nic nie wiedząc o tej rodzinie. Nie wiesz co robili, czy robili, dlaczego nie byli skuteczni ale tak sobie wymyśliłaś ze nic nie robili i to juz usprawiedliwia nazywanie kogos patologia.

No i gdzie to zrównanie ofiary z prześladowca? Ach no tak ty sobievtak wymyśliłaś wiec to musi być prawda.
                                                  • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 21:13
                                                    Żadnych wulgaryzmów nie używałam, więc sobie daruj. Określenie patus jest, owszem, pejoratywne, ale dokładnie oddaje treść, czyli to jak się ów młodociany zachowuje. Rodzina zapewne (zapewne a nie na pewno) jest patologiczna, bo patologia to nie tylko chlanie wódy czy inne nałogi, ale tez, szerzej mówiąc niewydolność wychowawcza. No i niezależnie od powodów TA matka jest niewydolna wychowawczo.
                                                    Zrównanie, zrównanie, skarbie. Piany na buzi dostajesz, że ktoś śmie młodocianego bandziora, który ma na swoim koncie zachowania rasistowskie, znęcanie długotrwałe wyzywanie itd nazywać patologią, domagasz się pochylenia nad nim, zrozumienia i takich tam, a bez emocji prześlizgujesz się nad jego ofiarami. Tymi, których wyzywał, gnębił, poniżał... Ewidentnie z twoich wpisów wynika, że współodczuwasz i identyfikujesz się silniej z młodocianym bandziorem i jego niewydolną mamunią, a ich ofiary masz w nosie. Można i tak, ale to świadczy o tobie. I nie świadczy dobrze.
                              • waleria_bb Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 02:24
                                Moim zdaniem mylisz się i jakoś dziwnie utożsamiasz ponoszenie konsekwencji ze wzbudzaniem strachu. Interwencja policji to dla dojrzewającego nastolatka jednak bardzo czytelny sygnał, że przegiął i to może zapoczątkować zmiany. Brak stanowczej reakcji=utrwalanie postawy bezkarności.
                      • nick_z_desperacji2 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 17:25
                        Kurator albo da coś w procesie wychowawczym, albo jak młody będzie szumiał, to poinformuje o tym sąd i szansę dostanie MOW. Zapewniam, to ośrodki są jak na nasz system wyjątkowo skuteczne w prostowaniu takich bohaterów, bo w przeciwieństwie do poprawczaków, większość to nie bandyci, a rozpuszczona gównarzeria. Uregulowany plan dnia, ograniczenie ostępu do internetu, wyjść i ogólnie przyjętych przyjemności, podstawowe obowiązki potrafią zdziałać cuda.
                        Jak kłapanie dziobem pedagoga nie pomoże, to przy następnym wybryku będzie zaczynał cały proces praktycznie z czystą karta.
                      • awf-33 Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 21:13
                        71tosia napisała:

> Tylko może warto zastanowić się co chce się osiągnąć, bo interwencja policji zw
                        > łaszcza gdy nieskuteczna nie wiele da w procesie wychowawczym tego chłopca. Szk
                        > olny pedagog i psycholog rozmawiając z dziećmi i włączenie w to rodziców może b
                        > yć bardziej skuteczne.
                        > Powszechna wiara na forum ze środki takie jak interwencja policja w stosunku do
                        > 14 latka który zrobił głupotę jest dla mnie jednak zdumiewająca.

Takie głupoty wypisujesz w tym wątku, że już Cię proszono byś nie komentowała.
                        Oczywiście, że policja i nawet widmo sądu lepiej zadziała niż pitolenie rodziców. Przechodziłam, przerabiałam i mam wrażenie, że jesteś takim rodzicem, znieczulonym na zło, bo naprawdę nie wiem jak wytłumaczyć Twoje wpisy. To naprawdę przykre. Bardziej stoisz po stronie sprawcy niż ofiary.
                        • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 21:20
                          Mam dokładnie takie same odczucia. Dawno temu w klasie mojej dorosłej już córki było takie dziecko sprawiające trudności wychowawcze i jak czytam wypowiedzi Tosi to mi się tamta mama przypomina. Wg niej jej synek był po prostu żywiołowy i musi się wyszumieć. Zero refleksji, że innym to oględnie mówiąc przeszkadza.
    • andallthat_jazz Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 11:21
      Nie pomoge, ale wspieram w tym, by kretyn poniosl konsekwencje. Przypomniala mi sie historia z podstawowki, kiedy o komorkach mozna bylo pomarzyc. Podobal mi sie chlopak ze starszej klasy. Nagle ktos puscil plotke, ze ten chlopak (8 klasa) byl widziany przy pisuarze i nie ma wlosow lonowych. Nie potrafie wyjasnic dlaczego, ale od tamtego czasu byl kojarzony tylko z tym... 🙄 Szkoda mi go do dzis, chociaz pewnie sam juz zapomnial. Nie wyobrazam sobie sytuacji, by ktos go wtedy nagral i puscil to w swiat... Trzymam kciuki, zeby udalo Ci sie docisnac gnoja. To nie sa przelewki.
    • jasnoklarowna Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 15:05
      Ja napisałabym pisemko do dyrekcji z powtórzeniem rozmowy telefonicznej.
      Typu w związku z moim telefonicznym zgłoszeniem sprawy takiej....... ponawiam swoje stanowisko i wnoszę o zgłoszenie sprawy odpowiednim organom (sąd rodzinny, to się chyba nazywa wgląd w sytuację dziecka czy jakoś tak, szkoła ma takie prawo) zgodnie z ciążącym na dyrekcji placówki obowiązkiem oraz podjęcie działań (konsultację pedagogiczną, psychologiczną). Proszę o pisemną odpowiedź co do podjętych kroków. Możesz dać znać iż w przypadku braku reakcji odpis zgłoszenia przesyłasz do wiadomości organu nadzorującego szkołę.
      W twoim przypadku sprawę można podpiąć nie tylko pod dokuczanie, ale też element podejrzenia zabarwienia seksualnego molestowania. Nagrywanie intymnych części ciała.
      U nas w 7 klasie ciągnęła się pewna sprawa z takim przeniesionym z innej szkoły chłopcem, który pozwalał sobie na coraz więcej. Raz od ciężkiego pobicia innego ucznia powstrzymał go wyefista, raz chłopcy widząc że goni kolejną ofiarę do toalety częściowo go powstrzymali łazience a inny pobiegł po wychowawczynię. I nawet wtedy nic z tym nie zrobiono bo było wszystko na gębę.
      Dopiero jak przyniósł do szkoły nóż matki się skrzyknęły i pisemnie zgłosiły dyrekcji coś w ten deseń że z powodu braku reakcji i obawy o bezpieczeństwo..... nie puszczam dziś dziecka do szkoły. Liczę na rozwiązanie problemu. Każda z mam napisała oficjalnie na dzienniku do dyrektorki i do wychowawczyni i następnego dnia w szkole pojawił się tylko agresor i jeszcze jeden chłopiec, którego rodzice akurat byli za granicą i nie czytali klasowego msg.
      Taka pisemna reakcja zmienia optykę dyrekcji. Momentalnie tego samego popołudnia dyrektorka zareagowała, wezwała rodziców, wychowawczynię i psychologa na rozmowę. Nie wiem czym zaszantażowałą rodziców chłopaka, ale wieczorem dostaliśmy odpowiedzi że od jutra chłopiec już z nimi nie chodzi.

Wiem że nasza sprawa inna niż wasza, ale chodzi o fakt, że ustne zgłoszenia niewiele dają. Dyrekcja naprawdę reaguje na te pisemne bo ma taki obowiązek. Piszmo zostawiasz w sekretariacie i prosisz sekretariat o adnotację na kserokopii że złożono lub wysyłasz dziennikiem.
      Chłopak niezły numer. Założę się że to nie pierwszy taki wybryk.
      • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 15:49
        O, dziękuję pismo faktycznie zaniosę żeby znowu się wszystko magicznie po kościach nie rozeszło.
        I tak, to nie pierwszy wyczyn. Poprzednie to m.in. wyzwiska o charakterze rasistowskim po których adresat zmienił szkołę.
      • sanyie5 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 16:10
        jasnoklarowna napisała:

> Ja napisałabym pisemko do dyrekcji z powtórzeniem rozmowy telefonicznej.
        > Typu w związku z moim telefonicznym zgłoszeniem sprawy takiej....... ponawiam s
        > woje stanowisko i wnoszę o zgłoszenie sprawy odpowiednim organom (sąd rodzinny,
        > to się chyba nazywa wgląd w sytuację dziecka czy jakoś tak, szkoła ma takie pr
        > awo) zgodnie z ciążącym na dyrekcji placówki obowiązkiem oraz podjęcie działań
        > (konsultację pedagogiczną, psychologiczną). Proszę o pisemną odpowiedź co do po
        > djętych kroków. Możesz dać znać iż w przypadku braku reakcji odpis zgłoszenia p
        > rzesyłasz do wiadomości organu nadzorującego szkołę.

Ja bym jeszcze dopisała czas, w którym tej odpowiedzi oczekuję, no nie wiem, tydzień? Dwa tygodnie? Żeby nie było, że czekasz i czekasz.
        • skumbrie Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 20:29
          Nie czekaj na reakcję dyrekcji, będzie "reagować" tygodniami. Jednocześnie pismo do dyrekcji i do kuratorium.
          Kuratorium ma jak na razie magiczny wpływ na niedasizm dyrektorów.
    • bluea.nna1 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 17:24
      Dobrze zrobiłaś. Takie rzeczy trzeba zgłaszać na policję. Mogła zrobic to szkoła, ale możesz i ty.
      • bluea.nna1 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 17:33
        I nie odpuszczaj. Jak tamten dostanie wezwanie na policję, potem do sądu, to może więcej takich rzeczy nie będzie robić.
        • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 18:22
          Na to właśnie liczę.
    • b.bujak Re: Kompromitujące nagranie 16.02.25, 23:54
      spychologia to niestety klasyka państwowych instytucji, nie marnuj na to czasu;
      załatw osobiście - najpierw zgłoszenie na policję - oni powinni skierować sprawę do sądu rodzinnego, sąd najczęściej nakłada na rodzinę kuratora - kurator sam w sobie raczej cudów nie zdziała, ale powinien przynajmniej zadziałać dyscyplinująco na rodzinę;
      wizyta w szkole - z żądaniem zwiększonej czujności wychowawcy i szkolnego pedagoga na wzajemne relacje chłopców - koniecznie z notatką ze spotkania - nie zdziw się, jak będą próbowali zamiatać sprawę pod dywan -> wtedy sama napisz notatkę w dzienniku elektronicznym; i - niestety nie spodziewaj się wiele ze strony szkoły; w tym momencie ważna będzie w razie czego ta notatka;
      i pamiętaj w tym wszystkim o swoim dziecku! rozmawiaj, pytaj jak się z tą sprawą czuje, niech ma świadomość, że ma w tobie oparcie, niech mówi na bieżąco co się dzieje w szkole; niech ma świadomość co się dzieje i dlaczego

przerabiałam takie tematy niestety...
      powodzenia!
    • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 10:12
      Dziś rano szkoła zawiadomiła policję o zajściu jeszcze przed moją rozmową z dyrekcją. Dyrektorka stwierdziła, że ma obowiązek to zgłosić nawet gdybym o to nie prosiła. Najwyraźniej przez weekend przemyślała temat .
      • maly_fiolek [...] 17.02.25, 11:16
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • maly_fiolek [...] 17.02.25, 11:17
          • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 11:38
            Tak, tak, fiołeczku, od dawna jesteś znana z obrony wszelkich patusów, zwyroli i im bardziej zboczony tym tobie milszy.
      • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 11:39
        I bardzo dobrze, może młodociany patusek przemyśli, jak mu się koło d... zakurzy. Albo jego rodzicom, jak "dobry dom" nagle dostanie kuratora.
        • maly_fiolek Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 11:53
          Albo jego rodzicom, jak "dobry dom" nagle dostanie kuratora.

Nagrywanemu to nie pomoże, jak go dotknie ostracyzm.
          • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 12:00
            Tak, najlepiej siedzieć cicho i dać sobie pluć w twarz bo nie daj Boże ktoś powie, że kapuś.
            • maly_fiolek Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 12:13
              > Tak, najlepiej siedzieć cicho i dać sobie pluć w twarz bo nie daj Boże ktoś powie, że kapuś.

Tego nie napisałam, najlepszy jest atak, ale nie taki aby towarzysko zostać spalonym (czyli mieszanie policji - powszechnie znienawidzonej przez chłopców w tym wieku).
              Jako matka dwóch młodych dorosłych synów zostałam uświadomiona o łatce konfitury, i jest ona naprawdę stygmatyzująca.
              • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 12:35
                Gdyby moje dziecko miało być "stygmatyzowane" przez dzieci takiej miłośniczki zboków jak ty to bym się cieszyła. Wolałabym, żeby przyjaźnił się z normalnymi ludźmi, a nie miłośnikami gwałcicieli i psycholi.
                • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 12:38
                  W punkt!
              • zerlinda Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 12:37
                W niezłej patologii obracają się twoi synowie. Pewnie razem z dzieciakami toski.
                • maly_fiolek Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 13:19
                  W niezłej patologii obracają się twoi synowie. Pewnie razem z dzieciakami toski.

Powiedziałabym że to właśnie współpraca z policją jest niepasująca do tego wieku i tej płci ...
                  • peggy1 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 13:55
                    A od jakiego wieku współpraca z policją pasuje? I jakiej płci?

Dla mnie niewiarygodnym jest przypinanie łatki konfidenta osobie, która broni samego siebie sad Właśnie z takimi dziećmi mój młodszy syn chodzi do klasy. I to co się tam jakiś czas temu odwaliło przeszło moje pojmowanie. Ofiarami 13 letnich chłopców były dziewczynki i oczywiście też nikt nie chciał reagować.

"Jako matka dwóch młodych dorosłych synów zostałam uświadomiona o łatce konfitury, i jest ona naprawdę stygmatyzująca." - mojemu 21 latkowi, zawsze obracającemu się w fajnym towarzystwie to się w głowie nie mieści. A gdzie jakieś zasady, bronienie słabszych, negowanie zachowania społecznie uważanego za niewłaściwe? Serio ktoś chce żeby jego dzieci obracały się w towarzystwie, które stygmatyzuje zgłaszanie łamania podstawowych praw człowieka? Szok.
                  • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 15:07
                    Policja nie ma dyscyplinować dzieci, o to w tym chodzi że rodzina na być objęta piecza kuratora bo rodzice są niewydolni wychowawczo. Ale aby kuratora nadać trzeba sprawę zgłosić na policję. Czasami taka rodzina ma też opiekuna z mopsu
                  • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 17:23
                    Tak się składa, że też mam starsze, dorosłe już dzieci, i żadne z moich, ani znanych mi dzieci, nie czuje awersji do policji.
                    • husky_cat Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 17:42
                      Ale jak widać w tym wątku w niektórych kręgach taka awersja przechodzi z rodziców na dzieci ☺

> Tak się składa, że też mam starsze, dorosłe już dzieci, i żadne z moich, ani zn
                      > anych mi dzieci, nie czuje awersji do policji.
              • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:24
                22 lata już pracuje w szkole podstawowej z 14 latkami. Policja nie jest znienawidzona wśród dzieci w tym wieku. Bycie konfid ntem czy szescdziesiona czyli donoszenie w sprawach blachych wiadomo że umacnia grupę i nikt nie chce nim być. Ale to chodzi o sprawy blache. Natomiast mobbing czy czyny zagrażające zdrowiu to zupełnie co innego. Ciężko pracujemy nad tym aby młodzież rozdzielała te dwie rzeczy, specjaliści uczą ich że samo obserwowanie przemocy i nie reagowanie to też udział. Muszę powiedzieć, że młodzież to rozumie i rozróżnia, sama zgłasza jeśli jest świadkiem poważne przewinienia. Ofiary nigdy nie są dotkniete ostracyzmem po całym zajściu. Ostracyzm natomiast często dotyka agresorów. Wizyta policji powoduje, że czują się bezpieczniej, a o agresorach do których przyjechała policja mówią, że zrobili debilna akcje i że jak można być tak głupim. Mały fiołek mówisz dokladnie się jak matki tych agresorów.
                • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:29
                  Fajne jest to, że widać efekty, młodzież nie boi się czuje się bezpiecznie bo wie że uzyska zawsze pomoc. Wie, że sprawcy zostaną odpowiednio ukarani.
                  • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 17:21
                    Dokładnie tak! Konfidentem mógłby być nazwany dzieciak, który skarży bo Jaś nie przebrał butów a Basia odpisuje zadanie. Natomiast młodzież doskonale odróżnia rzeczy ważne od błahych. I nikt nie odsunie się od osoby, która zgłasza przemoc.
              • skumbrie Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:29
                >jako matka dwóch młodych dorosłych synów zostałam uświadomiona o łatce konfitury, i jest ona naprawdę stygmatyzująca.

Wśród patologii z całą pewnością.
          • memphis90 Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 07:31
            Ostracyzm? Za co? Jeśli dzieciak dokucza innym, to wszyscy odetchną.
        • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 13:55
          Następna z „patusami” czy wy już nie potraficie rozmawiać normalnym językiem bez tych wyzwisk o zachowaniu które krytykujecie?
          • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:25
            Po prostu z wami jest coś nie tak
            • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:31
              Pracujesz w szkole? I do dzieci zwracasz się per „patol” „gnuj” „przyglup” a do ich rodziców „patologia”?
              • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:43
                Skąd ten wniosek?
              • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:46
                Współczujemy tym dzieciom patologicznych rodzicow, czasem zdarzają się chorzy psychicznie. Te dzieci byłyby inne gdyby wychowywały się w zdrowej rodzinie
          • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:28
            Sorry, ale dla ciebie nie jest patologią małolat, który filmuje kolegę w kiblu? Bo dla mnie jest. Całkiem serio, nigdy nie interesowało mnie jak koleżanka sika, zresztą w jakim celu niby miałoby mnie to obchodzić? No, nie poradzisz, dla większości normalnych ludzi sama chęć filmowania kogoś podczas czynności tego typu świadczy o byciu nie do końca normalnym, albo tez obracania się w ostro patologicznym środowisku.
            • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:36
              Nie jest, jest dzieckiem z problemami wychowawczymi. Nie nie widzę potrzeby nazywania żadnego dzieci „patusem”, „gnojem” ani „przygłupem”.
              • kocynder Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:41
                Ani gnojem ani przygłupem nie nazwałam. Natomiast patusem - jest. Patus - w sensie skrót od patologiczny. Jakbyś nie tupała nogami - bardziej współczuję jego ofiarom (to ne pierwszy wybryk tego "zaniedbanego biedusia") niż jemu. Możliwe, że jest zaniedbywany, a równie możliwe, ze ma troskliwa mamuńcię gotową jak lwica bronić "maleństwa" i tak jak ty czy fiołek spłycająca jego wredne, sadystyczne i podłe zachowania. Tłumaczącą, że to tylko takie żarciki, że chłopcy tak mają, że bez przesady... No, k..., NIE! To NIE SĄ żarciki, chłopcy tak nie mają i zgłoszenie tego policji to nie jest przesada.
              • peggy1 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:56
                "patologie społeczne - zjawiska społecznego zachowania się jednostek i grup oraz funkcjonowania instytucji społecznych, pozostające w sprzeczności z wartościami i zasadami akceptowanymi przez dane społeczeństwo"

Nagrywanie w toalecie nie jest jednak w naszym społeczeństwie zjawiskiem powszechnie akceptowalnym. Nazywamy sytuację jaką jest.
                • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 17:10
                  'patologiczne zachowanie' a 'patus' dla ciebie to to samo? Osobe chora psychicznie nazywasz 'psychol' czy 'swir'?
                  • zerlinda Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 17:30
                    71tosia napisała:

> 'patologiczne zachowanie' a 'patus' dla ciebie to to samo? Osobe chora psychic
                    > znie nazywasz 'psychol' czy 'swir'?
                    Nie pogrążaj się. A porównanie z...
                    • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 19:33
                      argument „nie pogrążaj się” Jest wyjątkowo merytoryczny, Jezeli to wszystko co masz do powiedzenia to może zastanów się czy warto?
                      • zerlinda [...] 17.02.25, 19:57
                        • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 20:24
                          Nie znasz mnie ja nie znam ciebie i nie mam zamiaru wypowiadać się o „elitach” do których należysz czy o tym jak wychowujesz dzieci ale najwyraźniej styl dyskusji w której musisz mnie obrażać ci odpowiada. Moim zdaniem bardziej to świadczy o tobie ale cóż…,
                          • zerlinda Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 06:38
                            Zwykle takie patusy jak ty czują się bardzo urazone za słowa prawdy i nazywanie rzeczy po imieniu.
                            • 71tosia Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 07:41
                              Najwyrazniej anonimowość dodaje ci mnóstwa odwagi a obrażanie kogoś uważasz za metodę dyskusji - to nie najlepiej świadczy o tobie, ale to twoj problem.
                              • zerlinda Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 10:57
                                Mój problem jest niczym przy twoich problemach.
                                I tak, gdyby mnie ktoś nagral/ zrobił zdjęcie w wc, to zostałby nazwany patusem, zboczeniem, i jeszcze gorzej. A na policję poszłabym w trybie natychmiastowym i zadała działań. I gdzieś bym miała, czy sprawca jest chory ma głowę czy miał ciężkie dzieciństwo. Ty możesz się wzruszać nad patologią, inni nie muszą.
    • maly_fiolek [...] 17.02.25, 11:16
      • login.na.raz Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 11:46
        Może ty wypnij d... publicznie, w końcu i kobiety i mężczyźni mają takie same pośladki i odbyt, nie ma potrzeby ochrony ich wizerunku.
        • maly_fiolek Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 11:52
          nie ma potrzeby ochrony ich wizerunku.

Już napisałam jak moim zdaniem najlepiej chronić wizerunek. I nie masz racji, wizerunek pośladków i miejsc intymnych mają zdecydowanie wyższą wartość dla kobiet niż dla mężczyzn.
          • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 12:02
            maly_fiolek napisała:

> nie ma potrzeby ochrony ich wizerunku.
            >
            >wizerunek pośladków i miejsc intymnych mają zdecydowanie wyższą wartość dla kobiet niż dla mężczyzn.

Że co proszę??
            • maly_fiolek Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 12:10
              Że co proszę??

No tak jest, na przykład mężczyźni nie mają większego problemu z oddawaniem moczu pod drzewo na szlaku turystycznym. Ja mam.
              • zerlinda Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 12:39
                Ależ oddawaj mocz pod krzakiem, kto ci broni? Może jeszcze ktoś zrobi fotke twojej waginy i opublikuje. Przecież to nic takiego.
                • maly_fiolek Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 13:21
                  >>No tak jest, na przykład mężczyźni nie mają większego problemu z oddawaniem moczu pod drzewo na szlaku turystycznym. Ja mam.

>Ależ oddawaj mocz pod krzakiem, kto ci broni? Może jeszcze ktoś zrobi fotke twojej waginy i opublikuje. Przecież to nic takiego.

Umiesz Ty li czytać ze zrozumieniem?
                  • zerlinda Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 13:27
                    Ty uważasz, że mężczyźni nie mają problemu z pokazywaniem dudy a ja uważam, że ty nie powinnaś mieć. Może ktoś ci pstryknie fotke jak sikasz, będzie trochę śmiechu i zabawy. Nie powinnaś mieć z tym problemu przecież!
                    A tak poważnie to gdyby nie internet to tylko rodzina i znajomi by wiedzieli, żeś debilka i kretynka. A tak jesteś znana z głupoty nawet na innych kontynentach.
          • blahblah2 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 14:51
            Jesteś pewna🤣🤣🤣podaj publikacje naukowa
    • jasnoklarowna Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 18:43
      Henrietta
      Bardzo jestem ciekawa jak zakończy się ta sprawa, dasz znać po wszystkim?
      Ja rozumiem że to w Polsce, tzn realia naszych szkół?

I nie odpowiadałabym na prośbę tamtej mamy o kontakt. Już ze 2 razy słyszałam o sytuacjach, że przy konflikcie dzieci/młodzieży nadopiekuńczy rodzice agresorów kontaktowali się w jednym tylko celu. Proszenia o wycofanie oskarżeń, jak nie doszło do tego to obśmiewanie i bagatelizowanie sytuacji.
      W pierwszym przypadku mama jeszcze próbowała robić czarny PR dziecku skrzywdzonemu i jego mamie, a w drugim tatuś straszył.
      Teraz też mi się przypomniało że kiedyś tu na forum ktoś opisywał konflikt kilku chłopców i tam też tata atakował zgłaszającą sprawę mamę. Nie przypomnę sobie teraz czego to dotyczyło. Może ktoś pamięta?
      • iwoniaw Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 18:49
        Takich wątków na przestrzeni lat bylo mnóstwo, a reakcje rodziców agresorow jak z jednej sztancy - dlatego zgadzam się, że nie ma najmniejszego sensu z nimi dyskutować, niech sielę tym zajma ludzie, którzy maja do tego przeszkolenie i którym za to płacą. Gdyby rozmowa z rodzicami miala sens, to w ogóle nie doszłoby do takiej eskalacji zachowań, bo już po pierwszej uwadze ze szkoły (w kwestii "tylko" przezwisk czy wyśmiewania) zwróciliby uwagę na to, co wyprawia ich dziecko i wdrożyliby jakieś wychowywanie.
      • henrietta1982 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 20:57
        Tak, szkoła w jednym z większych miast w Polsce.
        Tak jak pisałam - szkoła zgłosiła sprawę na policję, mamy czekać na kontakt.
        Wbrew złowrogim przepowiedniom niektórych uczestniczek forum, syn nie spotkał się z ostracyzmem, nie został zwyzywany od konfidentów ani konfitur. Sprawca starym zwyczajem nie zjawił się w szkole i jak zwykle po wyskoku pewnie będzie "chorował".
        Dyrekcja również odradza mi rozmowy z rodzicami filmowca - amatora.
        Nie mam złudzeń, że poniesie pełne konsekwencje, bo telefon już pewnie ma nowy, ale może trochę z tonu spuści.
        • peggy1 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 21:03
          Super, że zareagowałam, a szkoła stanęła na wysokości zadania.
          • peggy1 Re: Kompromitujące nagranie 17.02.25, 21:03
            peggy1 napisała:

> Super, że zareagowałam, a szkoła stanęła na wysokości zadania.
            >

Zareagowalas 🙂
            • majaa Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 10:12
              Owszem, dobrze, że dyrektorka zawiadomiła policję, ale nie jestem przekonana, czy tak by się stało, gdyby nie determinacja Henrietty. Chyba wciąż jeszcze panuje przekonanie, że takie nagrywanie to zwykła niegroźna zabawa. No i rzeczywiście tak bywa, tyle tylko, że niestety nie zawsze, więc dobrze jest dmuchać na zimne w takich przypadkach.
        • eriu Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 10:08
          Telefon może mieć nowy ale dostęp do starej chmury. I tę starę chmurę trzeba sprawdzić bo tam nagranie nadal może być.
    • k.messi Re: Kompromitujące nagranie 18.02.25, 00:13
      Daj znać, jak efekty!
      Fajnie, że walczysz u boku syna. Piszę to jako dorosła, która była ofiarą prześladowania w szkole.

Takie były czasy, że za mną (poza mamą) nie stanął nikt...
    • nojabrina88 Re: Kompromitujące nagranie 24.02.25, 11:44
      I co się dzieje w sprawie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka