Dodaj do ulubionych

Kosztorys remontu

IP: *.jelonki.robbo.pl 21.11.06, 19:37
Pomóżcie!!! Jak mam zrobić kosztorys planowanego remontu. Wymaga tego ode
mnie bank ponieważ mieszkanie jest na kredyt. Czy mogę zrobić go sam czy musi
to być firma remontowa?
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Kosztorys remontu 21.11.06, 20:57
      880249997, zapraszam. Wykonam.
    • Gość: gogość Re: Kosztorys remontu IP: *.chello.pl 21.11.06, 22:00
      Kolega ma całkowitom racje i skorzystaj z tej pomocy
      • kbor Re: Kosztorys remontu 21.11.06, 22:09
        Formularz musi byc poswiadczony przez kogos z uprawnieniami budowlanymi, a
        podstawowe ceny mozna znalezc zdaje sie w Sekocenbudzie.
        • Gość: amilka1 Tez potrzebuje pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 22:13
          WItam, i ja na potrzeby kredytu hipotecznego musze przedstawic w banku taki
          kosztorys prac wykonczeniowych do przeprowadzenia.

Prosze o kontakt,
          amilka1@gazeta.pl
          • Gość: rownyjerzy Re: Tez potrzebuje pomocy IP: *.acn.waw.pl 21.11.06, 22:43
            Proszę o kontakt , mogę wykonać kosztorys.
        • jarecki_2 Re: Kosztorys remontu 21.11.06, 22:39
          Taki kosztorys nie musi być poświadczony przez nikogo z uprawnieniami (chyba, że
          bank wyraźnie sobie tego życzy, ale ja się nie spotkałem) budowlanymi. To nie
          projekt domu czy instalacji elektrycznej, tylko kosztorys :-).
    • jarecki_2 Re: Kosztorys remontu 21.11.06, 22:36
      Proponuję wykonanie kosztorysu na bazie KNR, wykonany w programie seko wydanym
      przez sekocenbud z pieczątkami firmowymi. Normalny, profesjonalny kosztorys
      wystawiony przez firmę. Nie zdarzyło się jeszcze, żeby jakikolwiek bank
      zakwestionował mój kosztorys. Kosztorysy takie jak proponowany przeze mnie, są
      również podstawą do wypłat odszkodowań np. po zalaniu mieszkania czy innych
      "kataklizmach".
    • Gość: gość Re: Kosztorys remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 22:49
      Kosztorys nie zawsze musi być potwierdzony przez inżyniera lub inspektora.
      Banki mają swoich "biegłych" w tej kwesti.Nie zawsze są zgodni z tym co knr
      przedstawiają. Wystarczy że pośrednie są inne niż w przepisach i LIPA.
      A jakie są dla Warszawy stawki rbh,pośrednie,i zysk ??? kto ma firmę i pojęcie
      o kosztorysach będzie wiedział.Nech ASKO sie w maliny nie da wpędzić.
      Roboczogodzina 8,80zł, pośrdnie 64,5% a zysk 12,5% robię kosztorysy dla PBH.
      • jarecki_2 Re: Kosztorys remontu 22.11.06, 13:47
        Więc doskonale wiesz, że kosztorys dla banku to nie to samo co kosztorys
        wykonawczy i możesz zrobić jaki Ci się podoba zasadniczo według potrzeby klienta
        a nie banku. Stawki, które podajesz oczywiście mogą być zgodne z prawdą ale nie
        muszą i być może bank sobie takich wymaga, co z punktu widzenia banku, jest
        oczywiście korzystne tylko również nie wpuszczaj w maliny kolego, bo przy takich
        stawkach to człowiek będzie myślał, że starczy mu kredytu na dwa mieszkania a
        nie tylko na jedno, co również może się z prawdą mijać i jak na razie nikt nie
        stara się wpuścić nikogo w maliny tylko pomóc. Oczywiście Twój głos się liczy
        (jako przedstawiciela interesów banku, kredytodawcy a nie przedstawiciela
        inwestora kredytobiorcy), jest wartościowy i nawet ma, w pewnym sensie, sens.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka