Gość: asoko IP: *.jelonki.robbo.pl 21.11.06, 19:37 Pomóżcie!!! Jak mam zrobić kosztorys planowanego remontu. Wymaga tego ode mnie bank ponieważ mieszkanie jest na kredyt. Czy mogę zrobić go sam czy musi to być firma remontowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gogość Re: Kosztorys remontu IP: *.chello.pl 21.11.06, 22:00 Kolega ma całkowitom racje i skorzystaj z tej pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
kbor Re: Kosztorys remontu 21.11.06, 22:09 Formularz musi byc poswiadczony przez kogos z uprawnieniami budowlanymi, a podstawowe ceny mozna znalezc zdaje sie w Sekocenbudzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amilka1 Tez potrzebuje pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 22:13 WItam, i ja na potrzeby kredytu hipotecznego musze przedstawic w banku taki kosztorys prac wykonczeniowych do przeprowadzenia. Prosze o kontakt, amilka1@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rownyjerzy Re: Tez potrzebuje pomocy IP: *.acn.waw.pl 21.11.06, 22:43 Proszę o kontakt , mogę wykonać kosztorys. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Kosztorys remontu 21.11.06, 22:39 Taki kosztorys nie musi być poświadczony przez nikogo z uprawnieniami (chyba, że bank wyraźnie sobie tego życzy, ale ja się nie spotkałem) budowlanymi. To nie projekt domu czy instalacji elektrycznej, tylko kosztorys :-). Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Kosztorys remontu 21.11.06, 22:36 Proponuję wykonanie kosztorysu na bazie KNR, wykonany w programie seko wydanym przez sekocenbud z pieczątkami firmowymi. Normalny, profesjonalny kosztorys wystawiony przez firmę. Nie zdarzyło się jeszcze, żeby jakikolwiek bank zakwestionował mój kosztorys. Kosztorysy takie jak proponowany przeze mnie, są również podstawą do wypłat odszkodowań np. po zalaniu mieszkania czy innych "kataklizmach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Kosztorys remontu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 22:49 Kosztorys nie zawsze musi być potwierdzony przez inżyniera lub inspektora. Banki mają swoich "biegłych" w tej kwesti.Nie zawsze są zgodni z tym co knr przedstawiają. Wystarczy że pośrednie są inne niż w przepisach i LIPA. A jakie są dla Warszawy stawki rbh,pośrednie,i zysk ??? kto ma firmę i pojęcie o kosztorysach będzie wiedział.Nech ASKO sie w maliny nie da wpędzić. Roboczogodzina 8,80zł, pośrdnie 64,5% a zysk 12,5% robię kosztorysy dla PBH. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: Kosztorys remontu 22.11.06, 13:47 Więc doskonale wiesz, że kosztorys dla banku to nie to samo co kosztorys wykonawczy i możesz zrobić jaki Ci się podoba zasadniczo według potrzeby klienta a nie banku. Stawki, które podajesz oczywiście mogą być zgodne z prawdą ale nie muszą i być może bank sobie takich wymaga, co z punktu widzenia banku, jest oczywiście korzystne tylko również nie wpuszczaj w maliny kolego, bo przy takich stawkach to człowiek będzie myślał, że starczy mu kredytu na dwa mieszkania a nie tylko na jedno, co również może się z prawdą mijać i jak na razie nikt nie stara się wpuścić nikogo w maliny tylko pomóc. Oczywiście Twój głos się liczy (jako przedstawiciela interesów banku, kredytodawcy a nie przedstawiciela inwestora kredytobiorcy), jest wartościowy i nawet ma, w pewnym sensie, sens. Odpowiedz Link Zgłoś