agnwil 15.01.07, 11:22 mam takie pytanko... ponieważ remontuje korytarz... i wystaje w nim rura gazowa ma ona kolanko... czy moge ja zabudować? czy nie.. jeżeli nie to poproszę o jakiś przepis który właśnie o tym mówi.. z góry dziękuję... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielony_listek Re: Rura gazowa!!! Help 15.01.07, 12:54 Jak kolanko gwintowane, to nie bardzo. Przepisu nie podam, bo wiem to od "mojego" gaziarza (ale skoro mówił, to pewnie jest taki przepis). Ale zorientuj sie, bo ktos na forum bodajże "Wnętrza mieszkań" zrobił zabudowę g-k, ale pozostawiając otwory do ewentualnego sprawdzenia szczelności (znaczy ulatniania gazu). Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bietka Re: Rura gazowa!!! Help IP: *.kosson.com 15.01.07, 14:51 Z tego co wiem wszelkie rurowe instalacje gazowe wewnątrz budynku lub mieszkania muszą być puszczane wierzchem po ścianach. Przepisy również jednoznacznie określają odległości i sposoby montowania instalacji elektrycznych w sąsiedztwie przewodów gazowych. Zabudowywanie rur jest niewskazane z powodu bezpieczeństwa. W przypadku nieszczelności i ulatniania się gazu takie zabudowane instalacje stają się z powodu nagromadzenia się miejscowo gazu "bombą z opóżnionym zapłonem" ;(( Jeśli chodzi o przepisy i odpowiednie paragrafy poda ci je, każdy gazownik z uprawnieniami do wystawiania protokołów szczelności instalacji gazowych. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Nie ma przeszkód 15.01.07, 15:30 jeśli spełnisz warunki, zawarte w rozp. Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Wkleję ci stosowny fragment : ,,Rozdz.7 § 165. 2. Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji - łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione.'' Próbę szczelności przeprowadza oczywiście gazownik z uprawnieniami. Odpowiedz Link Zgłoś