Dodaj do ulubionych

dorosłe dzieci

IP: *.lubaczow.sdi.tpnet.pl 28.06.01, 18:10
czy powinno sie ingerowac w zycie dorosłej osoby,która robi głupstwa? wiązanie
się z męzczyzną dwa razy atarszm od siebie i na dodatek z dziećmi to dla mnie
brak wyobrażni albo efekt wychowania pod kloszem. nie wiem co o tym myślec i co
robic
Obserwuj wątek
    • Gość: kaja Re: dorosłe dzieci IP: *.chello.pl 04.07.01, 00:07
      Nie nie powinno sie tego robic bo to nic nie da,kazdy ,ze powiem truizm musi
      swoje zycie przezyc sam Oczywiscie ze sercr boli ale skad wiesz ze dziewczyna o
      ktorej piszesz(corka?) nie przezywa wlasnie najpiekniejszych chwil swojego
      zycia? Jasne ze z Twojego punktu widzenia to wchodzenie w ogien ale na pewno
      ingerujac w ten zwiazek nic nie zmienisz tylko zrobisz sobie z niej wroga.Jesli
      sie ma rozpasc to sie rozpadnie a moze nie...?Kazda matka marzy dla swojego
      dziecka o krolewiczu z bajki ale rozni bywaja krolewicze.
      Ja sama kiedys zwiazalam sie z facetem 2 razy od siebie straszym i mimo ze
      wszystkie madre kobiety z mojego otoczenia mnie ostrzegaly trwalam jak glaz
      przy swoim.Mam z tym Panem 2 je doroslych dzieci,przezylam z nim cudowne
      chwile .....a pozniej sprawdzily sie wszystkie czarne scenariusze i co ? Ale
      wtedy nie pomagaly zadne ingerencje swiat byl zly i glupi a ja kochalam i bylam
      gotowa byc z nim na przekor wszystkiemu.To moze przykre ale chyba trzeba
      pozostawic sprawy wlasnemu biegowi. Teraz rowniez nie zawsze podobaja mi sie
      wybory mojej corki.Rozmawiam (spokojnie) ale nie ingeruje.I jakos jej samo
      mija. Pozdrawiam kaja
    • joanna.markiewicz Re: dorosłe dzieci 06.07.01, 14:47

Jeśli w trosce o bliską osobę chcemy podzielić się z nią swoimi niepokojami
      związanymi z jej decyzjami, oczywiście należy to zrobić. Problem jednak jest
      nie
      w tym „czy” , a raczej „jak” to zrobić. Na pewno nie może to być krytyczna
      ocena tej osoby, czy jej decyzji. Nikt nie może wiedzieć na pewno co jest dobre
      dla innej osoby, czego potrzebuje i czym się kieruje podejmując niektóre
      decyzje. Na ogół wypowiedzi zaczynające się od „powinnaś” lub „dobrze było by”,
      są mało skuteczne i nie przyjmowane przez tych, do których mówimy. Dużo lepsze
      i skuteczniejsze są wypowiedzi, które opisując zachowania, z którymi się nie
      zgadzasz, mówią o tym jakie uczucia budzi w Tobie to, co może być następstwem
      tych zachowań czy decyzji /to jak Ty to widzisz, co budzi Twój niepokój/.
      Należy jednak pamiętać, że taka wypowiedź straci swoją moc jeśli będziemy ją
      powtarzać wielokrotnie, niech to będzie jedna, poważna rozmowa. Jeśli
      zdecydujesz się na taką rozmowę, bądź przygotowana /przygotowany/ na negatywną
      reakcję swojej rozmówczyni, pozwól jej na to i nie obrażaj się.
      Jeżeli uwagi kierujemy do naszych dorosłych dzieci, trzeba pamiętać, że nasze
      dzieci nie są naszą własnością, mają prawo do własnych wyborów i decyzji,
      popełniania błędów, układania sobie życia inaczej, niż to sobie wyobrażamy my
      rodzice. To nie łatwe pozostawić im wolność w tej sprawie, ale bardzo im
      potrzebne. A one widząc, że szanujemy ich wybory będą nam wdzięczne i będą
      czuły, że mają w nas przyjaciół.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka