Dodaj do ulubionych

DOKI -żona jest lekarzem -chora

IP: *.net.autocom.pl 22.01.04, 19:47
Żona jest lekarzem 75 lat. -Ma wielogodzinne okresy bólu mięśni -nóg, rąk...
nie ma temperatury, złe samopoczucie. Śroki antyreumatyczne, przeciw zapalne
(voltaren) nie przynoszą poprawy. Kiedy bóle miną dobre samopoczucie. Nie
możesobie pomódz. Co byś radził, podpowiedział.
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora IP: *.sdh.sk.ca 22.01.04, 21:27
      A chcesz ode mnie pare sugestii??

1. Peripheral neuropathy (wykrywa neurolog)
      2. Porphyria (typowo powinny byc tez bole w brzuchu i zaczyna sie zwykle u
      mlodszych ludzi, ale moze jednak?) tez nie ma goraczki i bole moga byc
      okresowe.
      3. HIV (dosc slaba mozliwosc, ale tez moze jednak byc)
      • Gość: Ewa Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 21:45
        Peripheral neuropathy,porphyria-co to sa za schorzenia neurologiczne i jak to
        mozna rozpoznac.Pytam dlatego,ze mam bardzo podobne objawy tez mam czeste
        ataki bolu stawow i miesni,promieniujace po calym ciele.Bole nie do
        wytrzymania,obezwladniajace,jest mi slabo,brak powietrza,nie moge oddychac.Bol
        jest tak wielki ze leze i lzy mi sie leja z bolu.Bylam na badaniach w szpitalu
        na oddz.reumatologicznym i stwierdzono ze to fibromialgia.Zazywam leki
        przeciwbolowe/tramal/i przeciwdepresyjne.Jednak nie mam pewnosci czy ta
        diagnoza jest wlasciwa.Czy z tej fibromialgii moglyby byc az takie bole?
        Neurolog mnie tam nie badal,czy moze powinnam sie do niego udac?Pozdrawiam i
        prosze Artura i Dokiego o odpowiedz
        • Gość: Artur Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora IP: *.sdh.sk.ca 22.01.04, 22:09
          Bo moze masz fibromialgie.
          Porphyrie rozpoznaje sie m.in. po porphyrynach obecnych w moczu
          a polineuropatie wykrywa badanie neurologiczne i EMG.
          • Gość: Ewa Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.04, 18:21
            Nie wiem jak to jest,ale mi stwierdzono w szpitalu fibromialgie a badan moczu
            na porphyryny mi chyba nie robiono.Neurolog mnie wcale nie badal i co to jest
            polineuropatie i EMG?
            • Gość: Artur Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora IP: *.sdh.sk.ca 26.01.04, 18:39
              Gość portalu: Ewa napisał(a):

> Nie wiem jak to jest,ale mi stwierdzono w szpitalu fibromialgie a badan
              moczu
              > na porphyryny mi chyba nie robiono.Neurolog mnie wcale nie badal i co to
              jest
              > polineuropatie i EMG?

Trudno mi powiedziec co w twoim przypadku byloby warte zrobienia. O tym co
              lekarz mysli decyduje rodzaj objawow, ich nasilenie, dynamika, odpowiedz na
              leczenie itp. Fibromialgia, tak jak pisze to Mariusz ponizej jest rozpoznawana
              przez wykluczenie innych chorob. Zreszta rozpoznanie fibromialgii nie znaczy
              wiele wiecej niz przyznanie sie do porazki, tzn ze nie wiemy tak naprawde co
              pacjentowi jest. Trudno mi powiedziec jak wiele chorob lekarz musi wykluczyc
              by rozpoznac fibromialgie. Zalezy to od objawow choc moze i troche od lekarza
              i jego wnikliwosci. Jeden lekarz uzna sie za pokonanego szybciej i da ci
              etykietke fibromialgii tez szybciej a inny moze zlecic wiecej badan. Nie ma tu
              nietety regul.
              Kiedys w przyszlosci byc moze okaze sie, ze pod rozpoznaniem fibromialgii
              kryje sie szereg roznych chorob wynikajacych z odmiennego patomechanizmu,
              ktore w dodatku zupelnie inaczej sie leczy.
              Jezeli rzeczywiscie twoje objawy sa takie same jak opisane powyzej przez meza
              tzn nagle zaczynajace sie i nagle konczace bole konczyn (a nie innych czesci
              ciala), bez goraczki i przy braku reakcji na srodki przeciwbolowe i przy
              niskim OB to mozesz podazyc sladem wymienionych w tym watku sugestii. Jezeli
              natomiast twoje objawy sa inne to sorki, ale te sugestie ciebie nie dotycza.
              • Gość: Ewa Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.04, 17:12
                Dzieki za odpowiedz,ale jakie inne choroby nalezaloby wykluczyc wg.Ciebie i
                jakie badania przeprowadzic.Bylam na oddz.reumatologicznym i wykonano mi tylko
                podstawowe badania stwierdzajac fibromialgie,tez niby dlatego ze wyniki mam
                dobre/Jesli chodzi o bole to maz tej Pani pisze ze ma bole nog,rak...OB tez
                mam w normie.Bole wystepuja nie do wytrzymania,promieniuja od stawow nog i rak
                po calym organizmie,wystepuje zupelne oslabienie trwa to kilka-kilkanascie
                godz.potem troszke sie uspokoi i znow boli.Bol nie zalezny jest od ruchu,o
                boli caly czas/Bralam diprophos.W szpitalu zabronili mi barac te zastrzyki ale
                tylko po nich czulam ulge.Wiem ze sa szkodliwe ale nie sztuka jest cos
                skutecznego zabronic a nie wskazac cos w zamian.No w zamian dostalam
                tramal,chyba ostatni srodek przed morfina i co dalej?I tak jak bralam tramal
                to bylo lepiej,przestane brac znow boli .Zalecono mi gimnastyke i
                kioterapie/ale jestem uczulona na zimno wiec nie moge/poza tym zadnego innego
                leczenia.Co ja mam z soba zrobic?Pomozcie prosze
          • pia.ed Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora 29.01.04, 18:49
            No wlasnie, u EWY stwierdzonao fibromialgie, nic innego.
            Nazywa sie to czasem "reumatyzmem miesni". FIBROMIALGIE rozpoznac mozna
            poprzez wysluchanie objawow opisanych przez pacjentke, a takze poprzez
            naciskanie pewnych kluczowych punktow na ciele pacjentki, ktore przy ucisku
            wywoluja silny bol. Robi to lekarz reumatolog. Zadnych lekarstw sie nie
            przepisuje, bo w zasadzie leczenia nie ma.
            Mozna lagodzic bole poprzez lekka gimnastyke, plywanie w cieplej wodzie,
            masaze, cwiczenia relaksujace. Pewne srodki antydepresyjne dzialaja takze
            przeciwbolowo.
            Choroba ta moze trwac dlugie zazwyczaj okresy czasu, potem moze nastapic
            poprawa. Osoby majace ciezki rodzaj fibromyalgii moga byc zmuszona do lezenia
            w lozku przez pare tygodni, a w okresie poprawy moga nawet pracowac na pol
            etatu. Wazne jest zeby "sluchac sygnalow swojego ciala" i nie robic niczego na
            sile. Jesli ma sie bole to trzeba wszystko odlozyc, nawet to najwazniejsze, i
            pojsc do lozka czy w jakis sposob relaksowac sie.
            RELAKS i mierny RUCH sa podstawa, aby czuc sie wzglednie dobrze. Dlatego
            gimnastyka w basenie z ciepla woda (ponad 30C)jest najlepsza pomoca.
            • Gość: Artur Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora IP: *.sasknet.sk.ca 29.01.04, 19:17
              Problemem jest to ze bolesnosc owych punktow wystepuje rowniez bez fibromialgii
              u zdrowych albo u chorych na cos innego.
              Jak pisalem wyzej i Mariusz pisal, diagnoza fibromialgii jest przez wykluczenie
              innych chorob. Uniwersalnego leczenia nie ma. Podejrzewa sie, ze fibromialgia
              to nie jedna choroba a grupa chorych, stad mozna probowac roznych metod
              leczenia i liczyc, ze ktoras pomoze.
              Nie jest to moja specjalnosc, ale z tego co czytalem, to niektorzy chorzy
              odczuwali poprawe po suplementach podstawowych kwasow tluszczowych, mieszanka:
              olej lniany, olej z wiesiolka, olej rybny (ok 10 g dziennie) albo po
              intensywnej codziennej gimnastyce. Ale bylo tez sporo chorych, ktorym to nic
              nie pomoglo, wiec trzeba miec tez troche szczescia.
        • Gość: Jasio Fibromyalgia IP: *.ipt.aol.com 23.01.04, 17:04
          www.fibromyalgiacure.com/fibromya.htm
          > Wspolczuje. Przejrzyj ten material dla orientacji.

P.S. Lekarze 'tutejsi' i w tym przypadku sa impotentami...
          • Gość: Jasio Re: Fibromyalgia. P.S. IP: *.ipt.aol.com 23.01.04, 17:06
            www.nutritioninstitute.com/Fibromyalgia.html
          • Gość: Ewa Re:do Jasia: Fibromyalgia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.04, 15:02
            Jasiu!prosze Cie i blagam czy mozesz cos przetlumaczyc?Te strony sa z
            pewnoscia bardzo ciekawe ale ja nic nie rozumie a tam bardzo chcialabym sie
            dowiedziec cos wiecej o tej fibromyalgii.Pozdrawiam i prosze o pomoc
      • Gość: maz Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora IP: *.net.autocom.pl 23.01.04, 16:52
        Dziękuję za sugestię Arturze :)
        • Gość: Artur Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora IP: *.sdh.sk.ca 23.01.04, 17:35

Twoj problem to to, ze objawy sa niespecyficzne i nie wskazuja na jakas
          konkretna chorobe. Jest to wiec raczej cos, co przebiega nietypowo. Diagnoza
          moze nie byc latwa.

Jeszcze przyszla mi do glowy choroba mitochondrialna. Tez moze warto kiedys
          sprawdzic jezeli inne badania nic nie wniosa. Ta choroba robi sie ostatnio
          dosc czesta nawet u doroslych.
    • jadwiga_r Do Jasia 23.01.04, 18:05
      Jasiu!
      Mam prośbę,czy możesz przetłumaczyć na język polski te teksty o
      fibriomialgi,dotyczące stosowanych leków i sposóbu codziennej pielęgnacji
      człowieka.Wielu forumowiczów nie zna języka angielskiego i nie mogą skorzystać
      z tej literatury którą polecasz.
    • Gość: Mariusz Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 20:56
      Nasilone bóle mięśni i stawów dotyczące głównie obręczy barkowej i biodrowej u
      osoby w tym wieku wymagają wykluczenia m.in. polimialgii reumatycznej.
      Fibromialgia jest rozpoznaniem stawianym po wykluczeniu innych chorób.
      Porfiria w tym wieku to casus- bardzo gruby test to sprawdzenie czy mocz po
      wystawieniu na światło ciemnieje. Polineuropatii z reguły towarzyszą
      zaburzenia czucia.
      Jeśli dolegliwościm towarzyszy podwyższone OB i/lub CRP to rozpoznanie
      polimialgii reumatycznej jest bardzo prawdopodobne i trzeba to sprawdzić.
      Reasumując powinniście wrócić do tych lekarzy i może konkretnie zaptyać o
      polimialgie reumatyczną. Oczywiście przyczyn może być wiele, zupełnie innych.
      Pozdrawiam. Z jakiego kraju piszesz?
      • Gość: Artur Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora IP: *.sasknet.sk.ca 25.01.04, 06:26
        W polimialgii zwykle jest goraczka i sztywnoc konczyn oraz opad ponad 50 mm.
        W polineuropatii nie musza koniecznie wystepowac zaburzenia czucia (choc czesto
        wystepuja).
        Polimialgie leczy sie sterydami a polineropatie preparatami poprawiajacymi
        czynnosc wlokien nerwowych. W obu przypadkach zwykle srodki przeciwbolowe nie
        na wiele sie zdadza.
      • starzec1 Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora 26.01.04, 10:19
        Gość portalu: Mariusz napisał(a):

> Nasilone bóle mięśni i stawów dotyczące głównie obręczy barkowej i biodrowej
        u
        > osoby w tym wieku wymagają wykluczenia m.in. polimialgii reumatycznej.
        > Fibromialgia jest rozpoznaniem stawianym po wykluczeniu innych chorób.
        > Porfiria w tym wieku to casus- bardzo gruby test to sprawdzenie czy mocz po
        > wystawieniu na światło ciemnieje. Polineuropatii z reguły towarzyszą
        Z Polski. -Dziękuję

> zaburzenia czucia.
        > Jeśli dolegliwościm towarzyszy podwyższone OB i/lub CRP to rozpoznanie
        > polimialgii reumatycznej jest bardzo prawdopodobne i trzeba to sprawdzić.
        > Reasumując powinniście wrócić do tych lekarzy i może konkretnie zaptyać o
        > polimialgie reumatyczną. Oczywiście przyczyn może być wiele, zupełnie innych.
        > Pozdrawiam. Z jakiego kraju piszesz?
      • starzec1 Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora 26.01.04, 10:21
        Z Polski. Dziękuję. -maz
        • Gość: Mariusz Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.04, 19:23
          Ups. Tego dnia byłem naprawdę zmęczony ale reszta, o której pisałem jest
          prawdziwa.
          Pozdrawiam.
      • starzec1 Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora 26.01.04, 10:28
        Wiem, że OB jest niskie. Nie pytam ile bo się denerwuje. -maz
        • pia.ed Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora 29.01.04, 18:50
          Napisalam komentarz do sygnatury EWA , ale znalazl sie w srodku i nie jest
          zbyt widoczny.
    • Gość: maz Re: DOKI -żona jest lekarzem -chora IP: *.net.autocom.pl 18.02.04, 10:19
      Dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka