Dodaj do ulubionych

Naprawdę dziwna sprawa.

07.03.10, 00:20
Witam!
Mam niewielkie pytania, które gnębią mnie już od dłuższego czasu. Więc bez owijania w bawełnę, pierwsze pytanie: podczas snu czasami zdarza mi się, że mam koszmar - w pewnym momencie zdaję sobie z tego sprawę i próbuję się obudzić ale nie mogę, nagle dostaję ataku nagłej paniki. Przewodzą temu zawsze jakieś mroczne odgłosy. Teoretycznie budzę się, ale w praktyce w dalszym ciągu pozostaję we śnie. Mogę poruszać gałkami ocznymi, ale nic poza tym, moje ciało po prostu drętwieje (naprawdę beznadziejne uczucie). Próbuję się obudzić, ale nie jestem w stanie, dochodzi do momentu, że walczę z samym sobą (tak jakby) o to, żebym mógł w końcu się obudzić. W ostatnim czasie takie sytuacje zaczynają mi się coraz częściej ukazywać.

Drugie pytanie: Od czasu do czasu, gdy wstanę z fotela, łóżka, lub po prostu zmieniam pozycję np. ze stojącej na siędzącą i na odwrót, mam niezłe zawroty głowy - czuję się otępiały i kompletnie zmęczony ale w pewnym sensie jest to naprawdę przyjemne uczucie (czuję sie wyjątkowo lekko). Nagle robi mi się ciemno przed oczami i ciężko mi nawet utrzymać równowagę. Na temat mojej kondycji i nie tylko słów kilka: odżywiam się bardzo zdrowo (przekąski typu fastfood jem naprawdę rzadko) piję dużo wody i aktywnie prowadzę swój tryb życia (biegam i chodzę na tańce). Niedowagi nie posiadam - specjalnie sobie ją obliczyłem i zmieściłem się trochę ledwo w odpowiedniej wadze ;)
Byłbym wdzięczny za wszelką, okazaną mi pomoc! Dzięki i Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • jerry2507 Re: Naprawdę dziwna sprawa. 07.03.10, 11:13
      czas najwyższy pomierzyć poziom cukru
    • krolewnasciezka Re: Naprawdę dziwna sprawa. 07.03.10, 12:35
      co do pierwszego pytania to wydaje mi się, że masz tzw. "zmory". zdarza się to w
      momencie kiedy umysł się budzi, a ciało jeszcze śpi, to się chyba nazywa paraliż
      senny. towarzyszy temu właśnie uczucie panicznego strachu.
      miałam kiedyś to dość często kiedy kładłam się spać bardzo zmęczona np. po ciągu
      amfetaminowym.
    • easyblue Re: Naprawdę dziwna sprawa. 07.03.10, 14:24
      Co do drugiego pytania - może ciśnienie ortostatyczne. Po zmianie
      pozycji ciśnienie spada i stad te dziwne uczucia.

Co do pierwszego pytania coś niedawno na forum czytałam o czymś
      podobnym, ale muszę poszukać bo nie będę pisać bzdur z pamieci.
      Jedno, co pamietam to to, iż nie jest to oznaka choroby:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka