Dodaj do ulubionych

Żywienie optymalne gdy osoba miała udar i

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.05.04, 13:55
ma chore serce...
witam,
mam pytanie do wszystkich znajacych się na temacie. proszę o poważne
opinie ,bo sprawa jest poważna.
co sądzicie o żywieniu optymalnym, gdy osoba miała udar(mężczyzna 68 lat),ma
chore serce a także problemy z oddychaniem? po udarze jest teraz w szpitalu,
nie ma z nim kontaktu,ale nie jest sparaliżowany,nie mowi ,w ogóle brak
kontaktu.doszły do tego problemy z sercem( po zawale kilka lat temu).wyniki
są ok,cholesterol w normie, a nawet poniżej. wg mnie to wlaśnie ŻO
spowodowało wcześniejszy udar,ale nie jestem specjalista. W dalszym ciągu
jest on karmiony tym, zupy kolagenowe, żółtka jaj, watróbka. czy to nie
pogarsza jego stanu? jesli ktoś sie zna na tym, proszę o pomoc. a w ogole Ci
lekarze co propagują to Zywienie?to szarlatani? nie wiem co o tym mysleć. nie
jestem lekarzem, mikrobiologiem w szczegolności, więc nie jestem w stanie
dyskutować na ten temat z kimkolwiek,szczególnie jak ktoś się podpiera danymi
naukowymi. ja osobiście w to nie wierzę, w tę całą dietę i uważam
Kwasniewskiego za hochsztaplera,ale jego wyznawcy, bo tak tzreba ich nazwać
mają inne zdanie na ten temat.
dziękuję za opinie.
Obserwuj wątek
    • vitalia Re: Żywienie optymalne gdy osoba miała udar i 10.05.04, 14:04
      A kto normalny uwierzy że ta dieta leczy>/?/Gdyby to była prawda to wszystkie
      choroby były by leczone tą dietą.zapytaj lekarzy w szpitalu ,co o tym myślą??W
      końcu gdyby wierzyli w te brednie to też by się tak odżywiali,ale znam to
      środowisko na tyle dobrze że wiem na pewno ...żaden z moich znajomych a
      szczególnie kardiolodzy i onkolodzy są ....przeciwko!!!!!!
    • Gość: hydrogen Re: Żywienie optymalne gdy osoba miała udar i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 14:33
      Tu może pomóc chyba tylko lekarz znający się na DO. Niestety dieta ta nie
      działa jak czarodziejska różdżka i dlatego nie ma co się zniechęcać
      niepowodzeniami. Pamiętaj, że za ciężki stan chorego odpowiada generalnie nie
      żywienie optymalne ale wcześniej stosowana dieta. Spustoszenie organizmu
      spowodowane złym odżywianiem naprawia się przez lata (szczególnie w takim
      wieku).

Polecam jeszcze raz kontakt z lekarzem. Warto też zrobić badanie włosów pod
      kątem składu mineralnego. Często kłopoty z sercem mają źródło w np niedoborze
      Mg (tak było u mnie).
      Pozdro
      • Gość: balt Re: Żywienie optymalne gdy osoba miała udar i IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.05.04, 17:24
        wg mnie to właśnie dieta odpowiada za wcześniejsze takie poważne
        problemy.ludzie stosujący to jedzenie zachowują się jak sekciarze.i to nie są
        klopoty z sercem, ale strasznie poważne problemy.a DO jest juz od okolo 3
        lat.uwazam, ze to szarlataneria.nie ma prostych rozwiązań, a Kwaśniewski
        proponuje "czarodziejską różdżkę", a innych lekarzy za idiotów biorących udział
        w spisku itp...już to wystarczy, żeby do tego podchodzić z dystansem. w kazdym
        bądź razie jeśli ktoś jest mocny w biochemii to proszę o wyrażenie swojego
        zdania.
        pozdrawiam,
        • Gość: hydrogen Re: Żywienie optymalne gdy osoba miała udar i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 18:16
          > wg mnie to właśnie dieta odpowiada za wcześniejsze takie poważne
          > problemy

A masz na to dowody? Jeśli nie to lepiej zachować trochę wstrzemięźliwości w
          ferowaniu wyroków. Tym bardziej, że akurat w przypadku schorzeń układu krążenia
          dieta optymalna sprawdza się znakomicie. Nie twierdzę, że pomaga każdemu ale
          wielu pomogła i nie można tego ignorować. W niektórych przypadkach jednak
          potrzebna jest współpraca z lekarzem, bardzo często trzeba stosować
          suplementację mineralną i pewne dodatkowe zalecenia dietetyczne.

Pozdro
          • Gość: are Do Hydrogena IP: *.clubnet.pl 10.05.04, 18:25
            Hydrogen,

do ktorej z 3 grup bys sie zaliczyl? mozna tez byc "mieszancem". starozytni
            "dietetycy" podzielili ludzi wlasnie na takie 3 grupy.

-----------
            1. Drobna kość, osoba szczupła, niewysokiego lub wysokiego wzrostu, mizerna, ciągle marznie, z natury bojaźliwy.
            2. Drobna, cienka dłoń, w dotyku chłodna i sucha.
            3. Ruchy ciała szybkie, lekki chód, powiewny.

------------

1. Średnia budowa ciała, włosy rudawe cienkie lub siwe, łysina, posiada ?trzeźwy" umysł.
            2. Dłoń średniej wielkości, w dotyku ciepła, przyjemna.
            3. Ruchy spokojne, chód normalny, płynny.

-------------

1. Szeroka kość, skłonność do tycia
            2. Ręka szeroka, w dotyku chłodna i wilgotna
            3. Ruchy płynne, zwolnione, chód wolny, ociężały

-------------

hm?
            • Gość: hydrogen Re: Do Hydrogena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 18:57
              Hmm a co to za test? Ze względu na budowę to podpadam pod grupę pierwszą. O
              zimnych rękach zapomniałem wraz z zastosowaniem ŻO (kiedyś rzeczywiście było mi
              zimno szczególnie w ręce).

Pozdro

PS Niedawno czytałem, że te różne typy budowy charakteryzują się odmiennym i
              charakterystycznym metabolizmem.
              • Gość: are Re: Do Hydrogena IP: *.clubnet.pl 10.05.04, 19:14
                Cechy zewnętrzne osób typu X [tzw. dosza wiatr]
                1. Drobna kość, osoba szczupła, niewysokiego lub wysokiego wzrostu, mizerna, ciągle marznie, z natury bojaźliwy.
                2. Drobna, cienka dłoń, w dotyku chłodna i sucha.
                3. Ruchy ciała szybkie, lekki chód, powiewny.

Fizjologiczne właściwości organizmu
                1. Pomimo normalnego odżywiania nie przybiera na wadze, ma problemy z trawieniem.
                2. Sen szybki, powierzchowny.

Właściwości psychiczne i umysłowe (intelektualne)
                1. Pogoda ducha, żywotność.
                2. Szybko chwyta informacje ale i szybko ją zapomina.
                3. Łatwo wchodzi w relacje, kontakty z innymi - komunikatywny.

Jakie pożywienie lubi?
                1. Ciepłe, oleiste (tłuste), lubi dobrze zjeść.

Pory roku
                1. Lubi ciepłe pory roku.
                2. Źle znosi chłodne pory roku: zimą skóra staje się sucha.

Możliwe dolegliwości:
                1. Suchość skóry, zaparcia, bóle stawów i kości

Najkorzystniejsze dla zdrowia produkty:
                Kasze: ryż, pszenica, jęczmień, kukurydza, gryka;
                Produkty mleczne: wszystkie rodzaje ale należy jeść z umiarem;
                Cukry: miód, cukier, dżemy, powidła;
                Oleje roślinne: każdy rodzaj;
                Owoce: wszystkie słodkie owoce, melony, arbuzy;
                Warzywa: buraki, marchew, szparagi, ziemniaki, ogórki, cebula;
                Warzywa zaleca się spożywać na surowo;
                Orzechy: wszystkie rodzaje;
                Produkty zwierzęce: wołowina, wieprzowina, mięso królika, kaczka, ryby, mięso kury, jaja;
                Przyprawy: cebula, czosnek, imbir, cynamon, czarny pieprz, kminek, sól, gorczyca (musztarda);
                Zupy: z pokrzywy, z czosnku, mięsne buliony.

---------------

oto pelne info o Twojej konstytucji. zwroc uwage na "ulubione potrawy" i na
                "produkty zwierzece". jestes genetycznie przystosowany do jedzenia tlustych
                rzeczy. wiecej mozesz znalezc wyszukujac gdzien hasla:

ajurweda
                ayurveda

ja np. chyba podpadam pod dosze sluz (ta dolna) i to sie zgadza:

"Ulubione pożywienie
                Ciepłe, suche, nietłuste. Jedzą niewiele."
                • Gość: are dodam jeszcze ze... IP: *.clubnet.pl 10.05.04, 19:43
                  "W większości przypadków ludzie przedstawiają sobą mieszane typy gdzie cechy jednego typu są wyrażone ostrzej, a drugiego - słabiej. Zaproponowany podział na typy jest raczej umowny. Żeby ustalić indywidualny jadłospis należy znać datę urodzenia, czas i miejsce. Tym niemniej dopasowując swój typ według tych cech, które przedstawiłem można w przybliżeniu ułożyć sobie jadłospis z produktów, które zapewnią Państwu maksymalne zdrowie.
                  Kryteriami tego czy pożywienie odpowiada Państwa typowi będą następujące zmiany w samopoczuciu:
                  1. Wzrosła aktywność umysłowa i fizyczna
                  2. Poprawił się słuch i wzrok
                  3. Oczy stały się czyste
                  4. Język stał się różowy (zginął biało-szary nalot)
                  5. Zmienił się kolor twarzy (cera)
                  6. Lepiej zaczęły rosnąć paznokcie i włosy."

...i wyjasnie co chce powiedziec: (Artur to raz napisal, w watku
                  homeopatycznym) ze jestes prawdopodobnie genetycznie przystosowany do jedzenia
                  tluszczow. natomiast np. mi by szkodzily, co cytowalem w poscie wyzej.

pozdr.
                  • Gość: hydrogen Re: dodam jeszcze ze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 21:52
                    Ha! to o to ci chodziło...No cóż, to, że nasz genotyp "preferuje" różne pokarmy
                    pewnie jest prawdą; brzmi to w każdym razie b rozsądnie. Pytanie tylko jakie to
                    są pokarmy. To jest zagadnienie godne opracowania naukowego i pewnie ktoś to
                    kiedyś zrobi (o ile już nie zrobił-np podobna teoria zw z grupami krwi jest o
                    ile wiem opracowana). Teraz nie mam siły i ochoty dokładnie zgłębiać tematu ale
                    na pewno to zrobię.

Generalnie porządne opracowanie takiej teorii wymagało by uzasadnienia w jaki
                    sposób np budowa ciała przekłada się na preferencje dla określonych pokarmów.
                    Wcześniej pisałem o typie metabolizmu, pewnie są też inne czynniki (np
                    wydzielanie lub nie pewnych enzymów).

Co do DO to chyba zagadnienie jest od niej niezalezne. Przecież pokarmy
                    zwierzęce są na tyle zróżnicowane, że każdy znajdzie coś co mu służy.
                    Chociaż... kto wie. W sumie jestem ciekawy czy jest jakaś grupa ludzi, którzy
                    na diecie węglowodanowej funkcjomują wydajniej niż na tłuszczowej (opty).

Nie jest to wcale takie łatwe do zweryfikowania gdyż ważny byłby efekt
                    długoterminowy z wykluczeniem wpływu czynników niezależnych od diety, na które
                    można wpływać (równowaga mineralna, flora bakteryjna itd) i które mogłyby
                    wpływać na negatywne wnioski w krótkim okresie obserwacji.

Póki co każdy musi sprawdzić na sobie. Ja mogę powiedzieć, że tłuszcze mnie
                    zawsze brzydziły (pewnie tak jak ciebie teraz ;-) i zajadałem się węglami
                    (chleb pizza słodycze etc). Pierwszy tłusty (znaczy optymalny) posiłek czułem
                    jako ciężar w brzuchu przez kilka godzin... No ale jakoś się do tych tłuszczy
                    przystosowałem (geny=const)i teraz źle reaguję na nadmiar węgli.

Pozdrowienia
                    • Gość: are Re: dodam jeszcze ze... IP: *.clubnet.pl 10.05.04, 22:20
                      > (o ile już nie zrobił-np podobna teoria zw z grupami krwi jest o
                      > ile wiem opracowana).

te grupy krwi to "nowosc". a te konstytucje maja ok. 5 000 lat.

> Generalnie porządne opracowanie takiej teorii wymagało by uzasadnienia w jaki
                      > sposób np budowa ciała przekłada się na preferencje dla określonych pokarmów.
                      > Wcześniej pisałem o typie metabolizmu, pewnie są też inne czynniki (np
                      > wydzielanie lub nie pewnych enzymów).

no wlasnie. w 5k lat da sie wiele zauwazyc, a tzw. medycyna konwencjonalna ma
                      cos ze 200. takze dotyczy to flory bakteryjnej i innych takich. po zapachu mozna rozpoznac (nie wiem czy dobrze pamietyam) ok. 150 chorob, takze bije to
                      na glowe med. konw.

> zajadałem się węglami
                      > (chleb pizza słodycze etc)

to sa przetworzone wegle. medycyna naturalna w pierwszej kolejnosci odstawia
                      takie smiecie. ale co innego z pelna maka, kaszami nieoskubanymi itp. slodycze
                      w "jeszcze pierwszej" kolejnosci, m. in. z powodu bialego cukru. kiedys gdzies
                      znalazlem sklad chemiczny sztucznego smaku truskawkowego, bylo tego ze 40
                      chemikaliow.
                      ja teraz zrezygnowalem 2 mies. temu z diety naturalnej i wrocilem do
                      "normalnej", ze slodyczami, bialym chlebem itd. to zeby sie przekonac, ile mi
                      dieta naturalna dala. no i strasznie zaluje, ze poeksperymentowalem. od
                      przyszlego tygodnia znowu dieta - i juz do konca zycia. nigdy wiecej
                      "normalnego" jedzenia! stracilem polowe "sily zyciowej", mam mniej zwinnsci,
                      energia na wyczerpaniu - tak jak przed dieta i oczyszczaniem :(

> Generalnie porządne opracowanie takiej teorii wymagało by uzasadnienia w jaki
                      > sposób np budowa ciała przekłada się na preferencje dla określonych pokarmów.

to nie chodzi imho o budowe ciala. ona jest tylko wskazowka do jakiej doszy ma
                      sie nalezec. rownie dobrze moznaby ja (dosze) rozpoznac po psychice i pewnie
                      jeszcze kilku innych czynnikach.

tak czy inaczej to ze prawdopodobnie jestes doszy wiatru powinno Cie raczej
                      cieszyc, skoro i tak jestes na diecei tluszczowej. bo to by oznaczalo, ze takze
                      wg medycyna naturalnej tluszcz (niekoniecznie DO, ale tluszcz - tak) naprawde
                      Ci sluzy.

pozdr.
                      • Gość: are dodam jeszcze ze... IP: *.clubnet.pl 10.05.04, 22:37
                        ...ze 5 000 lat "badan" to raz, a dwa - ze wtedy nie bylo karteli
                        farmaceutycznych robiacych pranie mozgu w kazdy chyba mozliwy sposob (moje juz
                        przyslowiowe stoliki na ulotki posrodku kazdej przychodni, zamiast ktorych
                        moznaby wstawic kilka krzesel dla pacjentow). dlatego med. konw. ma kule u
                        nogi.

pozdr.
    • Gość: brumbak Re: Żywienie nie -optymalne gdy osoba miała udar IP: *.crowley.pl 10.05.04, 18:38
      Pytanie- Czy pacjent jest w SZPITALU karmiony dieta kwaśnieskiego?
      i kto go karmi
      czy lkearz to zaleca czy tylko
      nie patrzy co ten pacjent je

oczywiście tłusta dieta jest niewskazana przy miażdzycy
      - nawet przy ZDROWIU jest nie wskazana to co dopiero w chorobie
      • Gość: balt Re: Żywienie nie -optymalne gdy osoba miała udar IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 11.05.04, 10:21
        pacjent jest dokarmiany tą dieta w szpitalu.lekarz nie zaleca tego,ale żona
        jest święcie przekonana, że to działa.wyniki wszystkie ma ok,teraz doszła
        gorączka (zapalenie płuc).jest bardzo duża niewydolność serca, i problemy z
        oddychaniem. nie wiem co jeszcze napisac; liczyłem, że odezwą się osoby z
        wykształceniem medycznym, ale widzę że nie bardzo. pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka