Dodaj do ulubionych

Tarczyca .... pogubilam sie :(

12.05.04, 23:05
Pod koniec marca dostalam skierowanie na USG tarczycy wynik taki:

"Tarczyca dwuplatowa , polozona prawidlowo.Plat prawy o wymiarach :%, 5x2,0x2,2cm lewy:5,5x2,0x2,0cm ;ciesn grubosci:0,4cm.
Echostruktura miazszu niejednorodna (bez widocznych guzkow),echogenicznosc obnizona".

TSH : 0,59 czyli w normie ....

Udalam sie do endokrynologa , spojrzala na wyniki po czym zapytala pielegniarke co ze mna zrobic.Nie zapytala czy cos mi dolega , jak sie czuje ...doslownie nic...Bylam w szoku.Podumaly nad jodem , po czym kiedy zobaczylam w ich oczach niezdecydowanie powiedzialam , ze moze nic przyjmowac narazie nie bede...i tak zostalo ...

Pare dni temu inny lekarz wyslal mnie ponownie na USG tarczycy , teraz wynik byl inny :

"Tarczyca dwuplatowa polozona prawidlowo.Plat prawy :42 x 15 x 21mm , plat lewy : 38 x 15 x 18mm . Ciesn szer.ok. 3 mm . Miazsz tarczycy jednorodny , prawidlowej echogenicznosci"

Zrobilam dodatkowe badania na FT4 i FT3 ...

FT4 - 1,0
FT3 - 1,01

Wiem , ze wynik FT3 jest ponizej normy....

Wiec jest tak , ze TSH mam w normie a FT3 zanizony czy ktos wie co to oznacza ? U endokrynologa (oczywiscie innego) mam konsultacje w nastepnym tygodniu....
Obserwuj wątek
    • Gość: bbbbbbbbb Re: Tarczyca .... pogubilam sie :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 18:05
      Nie martw się. Idż poprostu do specjalisty sprawdzonego. Napewno ci pomoże.
      Bądz tylko ostrożna z lekami na tarczycę. poczytaj na forum.
      Myślę, że twoje wyniki to nic grożnego. Obecnie większość kobiet ma problemy z
      tarczycą. Z tym się żyje. Pzdr
    • Gość: Ala Re: Tarczyca .... pogubilam sie :( IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 13.05.04, 21:25
      Szczerze mówiąc nie dziwię sie Tobie. Trudno byłoby mi zinerpretowac Twoje
      badania, bo zarówno tsh do hormonów tarczcy ma się nijak, jak i jedno badanie
      usg do drugiego. Głowa do góry, może obejrzy Cię dobry lekarz i sugerując sie
      badaniem podmiotowym i przedmiotowym doradzi co jest najlepsze. Może za jakiś
      czas trzeba będzie powtórzyć badania. pozdrawiam.
    • Gość: Agnieszka Re: Tarczyca .... pogubilam sie :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.04, 14:51
      Czasem zdarza sie ze sa takie sytuacje ze reakcja sprzezenia zwrotnego jest
      spozniona i moze sie okazac ze przysadka reaguje dopiero po jakims czasie na
      wzrost lub spadek hormonów tarczycy. I na odwrót. Tak bylo niejednokrotnie w
      moim przypadku. Mysle ze powinnas isc do kompetentnego endokrynologa, ale
      przypuszczam ze on sam moze chciec odczekac i powtórzyc badania niz aplikowac
      ci niepotzrebnie leki. Czasem sama natura zrobi wiecej niz najlepsi lekarze.
      Pozdrawiam
      • daffne Dziekuje Wam bardzo :) n/t 14.05.04, 20:05
        Pozdrawiam serdecznie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka