Dodaj do ulubionych

Stany depresyjne

26.06.11, 11:57
Witajcie,

mam problem ze stanami depresyjnymi, niepohamowanymi napadami płaczu, huśtawką nastrojów, czyli tym co nazywane jest generalnie PMSem. Stany te nasilają się od kilku miesięcy i teraz już ani ja, ani najbliższe otoczenie nie jesteśmy w stanie z tym wytrzymać. Sam okres tez jest bolesny i długi.

Wiem, że były już podobne wątki, ale większość wypowiadających się radzi tabletki antykoncepcyjne (te odpadają) albo preparaty ziołowe, a ja się boję, że to nagłe nasilenie się objawów może być efektem zmian zdrowotnych. I tu pojawia się pytanie - do jakiego lekarza? Robić badania krwi i do ginekologa (tabletki anty odpadają), lekarza rodzinnego, psychologa (jako nastolatka miałam wiecznie stany depresyjne)?

Będę wdzięczna za wskazówki.
Obserwuj wątek
    • mel.la Re: Stany depresyjne 26.06.11, 12:53
      Poczytaj o PMDD - przedmiesiączkowe zaburzenie dysforyczne:

mam-efke.pl/articles.php?article_id=169

• mel.la Re: Stany depresyjne 26.06.11, 13:05
        Ps. Piszczykowna napisz do mnie na skrzynke.
    • iwonanb Re: Stany depresyjne 26.06.11, 13:46
      Witaj .
      Przede wszystkim nalezaloby przyjrzec sie blizej Twoim objawom.
      Wazny jest Twoj wiek. Powinnas udac sie do lekarza, ktory stwierdzi czy Twoje nastoroje wynikaja rzeczywiscie z zespolu napiecia przedmiesiaczkwego (PMS), czy jest to depresja niezwiazana z cyklem. Objawy PMS lub PMDD wystepuja przed miesiaczka a sa nieobecne podczas tygodnia po mesiaczce.
      W przypadku PMDD, ktory jest ciezsza odmiana PMS stosuje sie wiele lekow, w tym hormonalnych , antydepresantow, witaminy (B-6), preparaty wapnia, bardzo pomocne sa terapie relaksacyjne.

• dobrakobieta3 Re: Stany depresyjne 26.06.11, 14:42
        Jak nic - menopauza. Czyli hormony czyli JAK CI LUDZIE Z SIECI MAJĄ POMÓC???????
        Co tu można zdiagnozować nie wiedząc o Tobie kompletnie NIC? Ani ile lat, ani czy rodziła, ani ma się leczyła...

Jasne, wszystko najlepiej tłumaczyć "stanami depresyjnymi" - tylko czy to cokolwiek rozwiązuje...? Nie wydaje mi się. Najpierw trzeba CHCIEĆ sobie pomóc a potem zadawać nierozgranięte pytania.
        • piszczykowna Re: Stany depresyjne 26.06.11, 17:24
          Jak mają mi pomóc ludzie w sieci? Chociażby odpowiadając na moje pytanie - czyli do którego z wymienionych przeze mnie lekarzy udać się najpierw. Nie oczekuję ani diagnozy, bo po to mam zamiar się wybrać do lekarza, ani cudownego wyleczenia poprzez dotykanie monitora.

> Jasne, wszystko najlepiej tłumaczyć "stanami depresyjnymi" - tylko czy to cokol
          > wiek rozwiązuje...? Nie wydaje mi się.
          A widzisz, ja inaczej nie potrafię wyjaśnić mojego dzisiejszego wybuchu płaczu podczas oglądania reklamy czekoladek i mojego comiesięcznego zdołowania jak tylko stanami depresyjnymi i PMSem. Miałabym to sobie wymyślać uprzykrzając sobie i innym życie? Po co?

Najpierw trzeba CHCIEĆ sobie pomóc a pot
          > em zadawać nierozgranięte pytania.
          A co jest takiego nierozgarniętego w moim pytaniu o lekarzy? Myślisz, że nie jest podyktowane chęcią pomocy sobie?
      • piszczykowna Re: Stany depresyjne 26.06.11, 17:32
        iwonanb napisała:

> Witaj .
        > Przede wszystkim nalezaloby przyjrzec sie blizej Twoim objawom.
        > Wazny jest Twoj wiek. Powinnas udac sie do lekarza, ktory stwierdzi czy Twoje n
        > astoroje wynikaja rzeczywiscie z zespolu napiecia przedmiesiaczkwego (PMS), czy
        > jest to depresja niezwiazana z cyklem. Objawy PMS lub PMDD wystepuja przed mie
        > siaczka a sa nieobecne podczas tygodnia po mesiaczce.
        > W przypadku PMDD, ktory jest ciezsza odmiana PMS stosuje sie wiele lekow, w tym
        > hormonalnych , antydepresantow, witaminy (B-6), preparaty wapnia, bardzo pomoc
        > ne sa terapie relaksacyjne.
        >
        Dziękuję za odpowiedź. W tym tygodniu będę miała kontrolne badanie krwi (od zawsze niskie żelazo), więc i hormony zrobię i wybiorę się do ginekologa w pierwszej kolejności. Do jakiegoś innego lekarza powinnam jeszcze pójść?
        Lat mam 27 i do tej pory PMS objawiał mi się lekkim rozdrażnieniem i chandrą. To co się ostatnio ze mną dzieje jest dość niepokojące.
        • iwonanb Re: Stany depresyjne 26.06.11, 17:46
          Do jakiegoś innego lekarza powinnam jeszcze pójść?

PMDD często ma podłoże psychologiczne. Stres, nadmiar codziennych obowiązków i szybkie tempo życia sprawia, że kobiety są bardziej rozdrażnione i nerwowe. Do tego nieprawidłowa dieta, brak ruchu i używki dokładają swoje. I tak rozwija się PMDD, które jednak można leczyć. Pomoże w nim endokrynolog i psychiatra. Oprócz leczenia farmakologicznego, ważny jest także ruch, odpowiednia dieta (jadłospis bogaty w wapń, magnez i wit. B6).
    • easyblue Re: Stany depresyjne 26.06.11, 17:50
      Dlaczego nie chcesz brać pod uwagę tabletek hormonalnych/antykoncepcyjnych??

> ja się boję, że to n
      > agłe nasilenie się objawów może być efektem zmian zdrowotnych.
      No ale jakich? Przecież nie chrypki czy łupieżu:)
      Jak nic masz zaburzenia hormonalne. Ale od prawdziwego zdiagnozowania jest lekarz. Poziom hormonów, wywiad, badanie ginekologiczne. Jak to będzie w porządku to moze warto zasięgnąć opinii psychiatry? Jeżeli ten stwierdzi, zę z Twoją głową wszystko ok, ale masz jednak depresję, to będziesz wpadać co miesiąc po receptę i tyle. Jak okaże się zę kryje się za tym coś wiecej, może zaleci terapię u psychologa.
      A mozę u Ciebie to i hormony i pogłębiająca się depresja /ta ma różne oblicza/?
      • encore258 Re: Stany depresyjne 26.06.11, 20:39
        heh, ja używam magnetoterapii - w prostym wydaniu. Jakiś czas temu zakupiłam opaskę na rękę trion:Z dokładnie tu - www.trionz.pl - opaska emituje jony ujemne, mi pomaga w stanach depresyjnych podczas PMS i na ból ręki (tzw. "łokieć tenisisty"). Myślałam, że to ściema, ale koleżanka poleciła i sprawdziło się. Myślałam, że to kolejne placebo, ale jakoś działa! dodatkowo ma atesty jako urządzenie medyczne, więc raczejmusi działać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka