beemka1 21.05.04, 10:11 Do jakiego lekarza udać się, żeby ocenił moje pieprzyki? Dermatotog, onkolog? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hanka Re: pieprzyki IP: *.ip-pluggen.com 21.05.04, 18:41 Onkolog zajmuje sie juz WYKRYTYM rakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: pieprzyki 21.05.04, 21:56 Gość portalu: Hanka napisał(a): > Onkolog zajmuje sie juz WYKRYTYM rakiem. Nieprawda! Ja byłam ze swoimi znamionami właśnie u onkologa - chirurga. Żeby mi je usunął , a znamiona nie były wcale rakowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: pieprzyki 21.05.04, 19:44 Czy ktos wie ile kosztuje usuniecie jednego pieprzyka lub takiego czegos odstajacego,malego/jakby cycuszka na szyi/Bylam u dermatologa ale niewiele sie dowiedziałam,mysle ze lepiej isc do kogos kto bezposrednio zajmuje sie usunieciem.Dowiedzialam sie ze lepiej isc do onkologa a on moze skierowac dalej.Ale chyba i tak sie za to płaci nie malo.Wiem ze mozna usunac roznymi metodami /np.krioterapia-zamrożenie/ale jaka metoda jest najlepsza i najtansza? A tak w ogóle to czy ktos wie co zle funkcjonuje w organizmie ze sie te pieprzyki robia?bo przeciez nie wszyscy maja z tym problem ale wiem ze sporo ludzi.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: pieprzyki 21.05.04, 22:03 Ja usuwałam na kasę chorych ( parę lat temu) a w tym roku też , tzn. też państwowo.Miałam tyle pieprzyków, że prywatnie niechybnie bym zbankrutowała. Na zabieg czekałam tydzień, chirurg wyciął mi szybko i bezboleśnie w znieczuleniu miejscowym, trzy jednocześnie. Blizny znikają mi po contractubexie. Po poprzednich pieprzykach w ogóle nie mam śladu. Dużo zależy od ręki lekarza. Z kolei koleżanka miała kiedyś usuwany pieprzyk laserem. Paprało jej się to tylko i nie chciało się zagoić. Chirurgiczne usuniecie jest lepsze, bo wycinki ida do badania histo , a laser usuwa je bez sladu, więc nic nie mozna już zbadać. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: pieprzyki 22.05.04, 00:11 Kolezanka usuwala z polecenia u chirurga plastycznego ( duze na twarzy), sladow brak, 400 zl sztuka ( Krakow) Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: pieprzyki 22.05.04, 16:59 A czy ktos niedawno usuwał pieprzyki na NFZ?czy w ogole obecnie tak mozna?bo 400 zł razy ilosc pieprzykow to ogromna kwota.Przeciez to nie zabieg plastyczny tylko pieprzyki,ktore sa wynikiem zlego funkcjonowania organizmu ale jak z tym walczyc lu zapobiegac nowym to jeszcze sie nigdy od zadnego lekarza nie dowiedziałam.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: pieprzyki 22.05.04, 17:08 W/g mojego lekarza walczyc mozna tylko w jeden sposob, uniakac slonca za wszelka cene, nieopalac sie, blokery 100, nie draznic skory w zadens posob ( chemia, kosmetyki dla alergikow. Nie da sie zmienic osobniczej sklonnosci do punktowego odladania melaniny. na NFZ tez mozna - ja mam na przyklad taki wybor ( tez twarz)- dobry szpital i oddzial- rok czekania na termin, gdzie indziej z marszu ) prawie) ale jak sam lekarz mi powiedzial ( sam tam pracowal)-prosze uwazac to straszni rzeznicy, wytna, zaszyja- no super, prywatnie u naprawde dobrej pani chirurg ( widzialam 3 osoby po usuwaniu znamion u niej, ani jedno nie spaprane) 400 zlx4. Wiekszosc pieprzykow wystarczy obserwowac, ja ma do usuniecia ,bo sa w bardzo newralgicznych miejscach. I co tu wybrac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: pieprzyki IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 22.05.04, 17:54 Witaj, ja usuwałam w NFZ. Trzy pieprzyki rok temu, bliższe informacje pod tym linkiem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=12128287&a=12139714 W tym roku miałam usunięte 2, za jednym zamachem, było to tydzień temu. Obecnie czekam na wynik histopat. oraz na zdjęcie szwów. Wszystko przewidziano na najbliższy czwartek. Tego dnia będę też miała usunięte kolejne dwa pieprzyki. Potem moje znamionka mają być jeszcze raz dokładnie obejrzane i zapadnie decyzja - co dalej jeszcze wycinać, a co obserwować. Prywatnie - zbankrutowałabym. Usuwa mi te pieprzyki bardzo miła Pani Chirurg z naszej przychodni (Wałbrzych). Potrzebne było skierowanie, dostałam je od dermatologa, chociaż rok temu miałam też od rodzinnego. Na wizytę u dermatologa czekałam chyba ze dwa dni, w tym czasie zarezerwowałam też wizytę u chirurga, u nas termin oczekiwania to ok. 1- 2 tygodnie. Do onkologa oczekuje się u nas średnio 3-4 miesiące. Trochę się boję o wynik jednego ze znamion, więc wizytę mam zarezerwowaną. Niestety, dopiero na sierpień! Co do zapobiegania, wspomniano tu już o maksymalnym unikaniu słońca, ważne jest stosowanie kremów z olbrzymim filtrem, nie powinno się chodzić na solarium. Ale jak pieprzyki mają się pojawić, toniestety i tak się pojawią. Słyszałam teorię, że jeżeli ktoś w dzieciństwie się sporo opalał, to późniejsze unikanie słońca już całkowicie pojawianiu się nowych znamion nie zapobieże :-((( Nie mniej jednak pozdrawiam kolejną bladą twarz! A tak na serio, ja blada niejestem, na szczęście wymyślono samoopalacze :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: pieprzyki 22.05.04, 17:56 moze po prostu 1600 zl zadobrze zrobiona twarz jest dla mnie do przejscia:) Tak naprawde do usuniecia kwalifikuje sie jeden ( pod nosem) drazniony przy kazdym katarze. Reszty chce sie sama pozbyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: pieprzyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.04, 18:18 Mieszkam blisko Walbrzycha,napisz prosze dostałas skerowanie od dermatologa do chirurga?Miłas to usuwane w przychodni czy szpitalu?Nie wiem jak to jest ale jak ja prosiłam o skierowanie od dermatologa to mi odmówił,powiedział ze tylko prywatnie.Piszesz o szwach,to cała operacja-wystraszyłam sie.Jesli chodzi o ta nadprodukcje melaniny to rozumiem ,ale musi byc jakas tego przyczyna i tego wlasnie nie wiem.Oczywieste jest ze nie wolno sie opalac ale coś zle funkcjonuje ze mamy nadmiar tej melaniny?Nieraz mysle ze usuniecie tych pieprzykow to taka walka z wiatrakami bo ciagle robia sie nowe.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: pieprzyki 22.05.04, 22:56 Jesli chodzi o mechanizm: jesli przyjrzysz sie ludziom zobaczysz,ze niektorzy sa wprost obsypani znamionami, podczas gdy inni maja jakies tam pojedyncze plamki. Melanina jest integralnym skladnikiem naszej skory wlasciwej,jest brazowym barwnikiem odpowiedzialna jest np za opalenizne ( zbliza sie wtedy do powierzni skory). U niektorych ososb wystepuje, przy normalnych ilosciach sklonnosc do grupowania sie barwnika w skupiska - wlasnei znamiona, pieprzyki. To nie choroba,opalanie pobudza melanine=pobudza grupowanie barwnika=pobudza powstawanie pieprzykow. Nie ma sensu usuwac wszystkich pieprzykow, raczej obserwowac, usuwac nalezy takie ktore sie zmieniaja, rosna, zmieniaja barwe, swedza ( po obejrzeniu przez lekarza) albo sa w jakis sposow draznione ( twarz, pachwiny, stopy). To nie jest powazny zabieg, drobna interwencja w znieczuleniu miejscowym, szwy sa konieczne, zeby sciagnac brzegi skory i nie dopuscic do utworzenia brzydkiej blizny. Najwazniejsze to ne wpadac w panike:) POzdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: pieprzyki - do Ewy IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 23.05.04, 21:23 Witaj, w przychodni na Podzamczu Pani dermatolog wypisała skierowanie do chirurga. Prosiłam ją o to. Z opowieści znajomych wiem, że gdy dermatolog nie chce wystawić skierowania, mówią, że ostatnio np. pieprzyk swędzi, rośnie, krwawi, etc... Są lekarze, którzy z zasady nie chcą wystawiać skierowań. A są też tacy którzy uważnie przyjrzawszy się znamieniu wiedzą, że wycinanie nie jest konieczne. Niestety, nie ma ludzi nieomylnych, lekarz również może się omylić. Jeżeli Twój dermatolog nie chciał wystawić państwowo skierowania do chirurga, to albo nie ma takiej potrzeby (może być tak, że znamię nie odpowiada ze względów estetycznych i wtedy faktycznie - raczej uda się je wyciąć tylko prywatnie. Może też być tak, że lakarz po prostu się myli lub jest niechętny wystawianiu skierowań). W takiej sytuacji możesz iść do innego, p. rodzinnego i tam spróbować. Jeżeli bardzo Ci zależy na państwowym wycięciu - wspomnij, że rośnie itd... A jeżeli chcesz, zapisz się na wizytę do onkologa, skierowań nie potrzeba, tylko się dość długo czeka i onkolog oceni konieczność wycięcia. Do onkologa jednak wybieraj się wtedy, jeżeli faktycznie niepokoi Cię Twoje znamię. Ze względów kosmetycznych - raczej szkoda zawracać onkologom głowy. Co do samego zabiegu, robili mi to w przychodni, w chirurgicznym gabiecie zabiegowy, Leżałam sobie na stole, pielęgniarki zabawiały mnie rozmową w trakcie oczekiwania na zadziałanie znieczulenia. Akurat mam od pewnego czasu taką sytuację, że po dość poważnej operacji neurochirurgicznej mam znaczne problemy z mową, więc wszystko co chcę lekarzom przakazać, wcześniej mam wypisane i wydrukowane, więc to zabawianie rozmową przez pielęgniarki i lekarkę chirurga było zabawne. one mówiły, rozbawiały mnie, ja mogłam tylkojąkająco pmrukiwać. Ale zabieg przeszedł. Znieczulenie działa znakomicie, wydaje mi się, że to lignokaina, ale głowy za to nie dam. A co z tą melaniną - nie mam pojęcia. Urodziłam się jako niemal białoskóra. Mama zawsze chroniła mnie przed słońcem. Pieprzyków nie było. Gdy byłam nastolatką, odbiło mi, chodziłam na solarium (wtedy, kilkanaście lat temu była mowa, że solarium nie jest szkodliwe, że jest o wiele zdrowsze od słońca itp...). Opalałam się też na słońcu. A potem pieprzyki pojawiały się niemal lawinowo :-((( Odstawiłam słońce i solarium. Pieprzyki były, a ostatnio odbija im, rosną, powiększają się, wybrzuszają i ciemnieją. Coś musi być z tym słońcem, mimo że unikam go od lat (oczywiście całkiem uniknąć się nie da i nie wolno, wit. D3 też jest niezbędna), pieprzyki degenerują się. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: pieprzyki IP: *.ostrow-maz.sdi.tpnet.pl 23.05.04, 21:05 Ja zapisałam się dzięki akcji Twojego Stylu na bezpłatne badanie dermatoskopowe 29.05.2004.Zadzwoń pod nr.0801-145-145 od godz.13-17.Badanie jest w 28 miastach Polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: pieprzyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 17:48 Nie znasz wykazu tych miast?a moze znajde w internecie?napisz cos wiecej jesli wiesz.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kropeczka123 Re: pieprzyki 24.05.04, 18:04 Witaj, Ja również zapisałam się na takie badanie w Warszawie dzwoniąc pod numer podany w "TS" [0801 145 145]. Niestety nie ma podanych miast, musisz zadzwonić i się dowiedzieć, chociaż ja dzwoniłam tydzień temu i miejsc było już bardzo mało. Jest natomiast napisane, że 19 czerwca będzie dzień otwarty w Klinice Dermatologii CKS MSWiA w Warszawie i tam też będzie można bezpłatnie zbadać skórę i skonsultować się ze specjalistami. Informacje pod adresem: www.czerniak- stop.pl. Pozdrawiam K. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosia Re: specjalista 26.05.04, 12:24 uznaną i doskonalą specjalistką w tej dziedzinie jest doktor Kania z kliniki w katowicach ul. Francuska - polecił mi ją inny doskonały lekarz. Zajmuje się diagnozą i opisem znamion, kwalifikacją ich do ewentualnej terapii czy zabiegu. Niezbyt łatwo się do niej dostac niestety. Ja próbuje - mam znamiona po oparzeniu słonecznym na plecach. Ostatnio podejrzanie swędzi mnie jeden pieprzyk - umiejscowiony akurat przy pasku biustonosza. Strasznie się tego boje, unikam slońca - zeszłego latajednak przesadziłam z solarium - odbiło mi chyba. Zamierzam usunąc to znamię. Odpowiedz Link Zgłoś