smoru1 08.11.13, 21:44 Kim jesteś? Wysnuwasz teorie, o których nikt z nas nie słyszał, nie czytał. Nie podajesz źródła Twojej wiedzy. Nie podoba mi się co robisz i jaki siejesz zamęt. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dee82 Re: Gralint 09.11.13, 09:16 No ja też pierwsze słyszę o takich teoriach. A sporo czytałam w necie, na anglojęzycznych stronach. I jestem w kropce. Smoru jak tam??? Co u Ciebie??? Odpowiedz Link
gralint ? 09.11.13, 11:42 Podalam link do artykulu, podalam nazwisko profesora hematologii dr Windyga, IHiT (Instytut Hematologii i Transfuzjologii) W-wa, oraz dr Yasko (amerykanska specjalistka od tej mutacji). Zrodla sa sprawdzone i jak najbardziej wiarygodne. Takze prosilabym bez napastowania mnie, OK? Z gory dziekuje! Niestety mutacja MTHFR zwlaszcza na sekwencji C daje uposledzenie w metylacji kwasu foliowego wiec podawanie go nie ma sensu, podaje sie metylowany kwas foliowy. Przy mutacji A nie ma uposledzenia metylacji ale z innych wzgledow tez zaleca sie metylowane witaminy B. Z jakich to nie bede pisac bo mnie napastujesz znowu, wiec to nie ma sensu. Nie mam zwyczaju po necie rozsiewac wiadomosci niesprawdzonych. Pzdr., Odpowiedz Link
gralint cd 09.11.13, 12:13 Ew. mozesz napisac konkretniej ktora informacja wzbudza Twa nieufnosc i do ktorej podac link? O rzucawkach czytalam obszerny artykul lekarzy australijskich i nie maja sie one nijak do MTHFR, zwlaszcza do sekwencji A.. Wieksze powiazanie ma gen PAI-1, jesli chodzi o rzucawki. Jest to gen trombofiliczny. Mozna go zbadac wszedzie w polskich szpitalach ktore maja pracownie immunogenetyki, mozna tez komercyjnie w Synevo. Gen MTHFR juz dawno zostal skreslony z panelu trombofilicznego. Poczytaj sobie konsensusy Amerykanskiego i Brytyjskiego kongresu hematologow to sie przekonasz, to samo powie Ci profesor Windyga z IHiT'u. Odpowiedz Link
aleksandra_01 Gralint 12.12.13, 21:35 Gralint, nie masz aktywowanego (czy jakby to nazwać) profilu na gazeta.pl, więc nie mogę do Ciebie napisać prywatnej wiadomości, a bym chciała. Proszę napisz do mnie na maila gazetowego: aleksandra_01@gazeta.pl pozdrawiam Ola Odpowiedz Link