luisa3 26.05.04, 15:19 Otóż,mam problem,w jakim momencie można zarazić się tą chorobą.Tzn.kiedy osoba jest chora cZy także wcześniej taka osoba może zarazić. L Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anakonda Re: świnka IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 26.05.04, 15:31 Źródłem zakażenia jest chory człowiek oraz osoby z bezobjawowym przebiegiem choroby. Do zakażenia dochodzi głównie drogą kropelkową lub przez kontakt bezpośredni z chorym; rzadziej przez kontakt pośredni (przedmioty świeżo zakażone śliną osób chorych). Chory jest zakaźny dla otoczenia już około 2-3 dni przed wystąpieniem pierwszych objawów. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
luisa3 Re: świnka 26.05.04, 15:40 dziękuję za odpowiedź,ale bardzo mnie ona zmartwiła.bylismy u znajomych gdzie jedno dzicko było po śwince a drugie właśnie dziś ją dostałoi boje się czy się nie zaraziliśmy.Znajomy nie pamieta czy przechodził już tą chorą dlatego się bardzo boję.Jeszcze jedno po jakim czasie wychodzi ta choroba? L. Odpowiedz Link Zgłoś
luisa3 Re: świnka 28.05.04, 13:37 Czy objawy świnki to spuchniete okolice za uszami czy broda i policzki? Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: świnka 28.05.04, 20:23 no coz okres wylegabia choroby to 2-3 tygodnie zwykle ok. 18 dni, zas okre zarazliwosci to 2-6 dni przed wystapieniem objawowi do 9 dni od ich pojawienia sie...a typowe objawy to powiekszenie jednej lub obu slinianek przyusznych z towarzyszacym silnym bolem, przy tym czesto podwyzszona temp., na blonie sluzowej policzka od strony jamy ustnej mozna dostrzec zaczerwienione ujscie przewodu slinowego, objawy choroby narastaja przez 2-3 dni i trwaja ok.tygodnia... Odpowiedz Link Zgłoś