Dodaj do ulubionych

Wynik usg.

17.01.12, 21:01
Witam!
Od dwóch miesięcy odczuwam pulsujący, kłujący ból w prawym podbrzuszu promieniujący do pleców, podczas badania ból przy ucisku. Oprócz tego nie mam żadnych innych objawów.
Dostałam skierowanie na usg, cała reszta w porządku oprócz:
"Tkliwość pod sondą okolicy prawych przydatków, na tym poziomie widoczna heterogenna struktura średnicy 27-36mm, dająca szeroki cień akustyczny, o nierównym zarysie, z przylegającą hypoechogeniczną otoczką.
Cystis teratogenes adnexis dex. Wskazana konsultacja ginekologiczna lub/i tk miednicy"
Dodam, że dzień przed usg byłam u ginekologa i wszystko było w porządku, nie widziała żadnych nieprawidłowości.
Z wynikami poszłam do lekarza rodzinnego i odniosłam wrażenie, że pani doktor uważa, że "ściemniam" z tym całym bólem, że juz sama nie wiem gdzie ten ból odczuwam. Dostałam skierowanie na tk (pełnopłatne), ale najpierw mam zrobić kał na krew utajoną i przyjść na wizytę. Do tego czasu mam brać nospę i duspatalin retard (nie wiem po co, nie doczekałam się odpowiedzi).
Może ktoś ma pomysł co to za dziwna struktura na usg i co robić dalej? Torbiel? Jak torbiel to gin mogła to przeoczyć? Jak nie na jajniku to gdzie? Warto robić tk?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tigerness Re: Wynik usg. 17.01.12, 21:54
      Pytasz się czy warto robić TK miednicy? Odpowiem, że nawet trzeba wykonać TK miednicy, żeby dokładniej uwidocznić podejrzaną zmianę.
      Ale to jest moje zdanie.
      W USG wyszedł u Ciebie torbielowaty twór typu mieszanego o niejednorodnej echogeniczności w okolicy prawych przydatków o średnicy dochodzącej do 4 cm (torbiel teratogenna).
      Od 2 miesięcy odczuwasz pulsujący, kłujący ból. Poza tym zmiana jest tkliwa pod sondą, ma nierówny zarys, daje cień akustyczny i ma hypoechogeniczną otoczkę.
      Uważam, że nie ma na co czekać i wykonać TK miednicy, skoro otrzymałaś skierowanie (nawet pełnopłatne).
    • osmanthus Re: Wynik usg. 19.01.12, 01:56
      merciii88 napisała:

> Witam!
      > Od dwóch miesięcy odczuwam pulsujący, kłujący ból w prawym podbrzuszu promieniu
      > jący do pleców, podczas badania ból przy ucisku. Oprócz tego nie mam żadnych in
      > nych objawów.
      > Dostałam skierowanie na usg

od kogo?
      ginekologa? rodzinnego?
      zrobiono rowniez usg przezpochwow
      e?

cała reszta w porządku oprócz:
      > "Tkliwość pod sondą okolicy prawych przydatków, na tym poziomie widoczna hetero
      > genna struktura średnicy 27-36mm, dająca szeroki cień akustyczny, o nierównym z
      > arysie, z przylegającą hypoechogeniczną otoczką.
      > Cystis teratogenes adnexis dex. Wskazana konsultacja ginekologiczna lub/i tk mi
      > ednicy"

Tu wyraznie rozpoznano dermoid tumor.

> Dodam, że dzień przed usg byłam u ginekologa i wszystko było w porządku, nie wi
      > działa żadnych nieprawidłowości.

Chesz powiedziec , ze nic nie wymacal/a?
      Czyli to nie ginekolog dal skierowanie na usg?
      Jezeli to prawda i nie wiedzial/a, ze juz masz skierowanie na usg a mimo to na usg nie skierowal/a to nalezaloby zmienic ginekologa.

> Z wynikami poszłam do lekarza rodzinnego i odniosłam wrażenie, że pani doktor u
      > waża, że "ściemniam" z tym całym bólem, że juz sama nie wiem gdzie ten ból odcz
      > uwam. Dostałam skierowanie na tk (pełnopłatne), ale najpierw mam zrobić kał na
      > krew utajoną i przyjść na wizytę. Do tego czasu mam brać nospę i duspatalin ret
      > ard (nie wiem po co, nie doczekałam się odpowiedzi).

W tym momecie rowniez rodzinny majac przed nosem wynik usg sie nie popisal.

> Może ktoś ma pomysł co to za dziwna struktura na usg i co robić dalej? Torbiel?
      > Jak torbiel to gin mogła to przeoczyć? Jak nie na jajniku to gdzie? Warto robi
      > ć tk?
      > Pozdrawiam

Dermoid tumor jajnika jest guzem lagodnym i zlosliwieje niezmiernie rzadko.
      Niemniej jednak dopoki sie go z pacjentki nie wydlubie i nie podda badaniu histopatologicznego zaklada sie, ze moze byc zlosliwy.
      Jezeli masz objawy bolowe, i to od dluzszego czasu, nastepnym, logicznym ruchem byloby laparaskopowe usuniecie guza.
      Operacja ma na celu:
      - potwierdzenie diagnozy cysty na jajniku
      - ocene czy cysta wyglada na zmiane zlosliwa
      - pobranie plynu z otrzewnej do badania cytologicznego
      - wyciecie calej NIENARUSZONEJ cysty do oceny histo-patologicznej (moze to oznaczas rowniez wyciecie calego jajanika)
      - ocene drugiego jajnika oraz innych organow znajdujacych sie w jamie brzusznej
      - wykonanie dodatkowego/dodatkowych zabiegu/zabiegow chirurgicznego/chirurgicznych jesli zajdzie taka koniecznosc

pzdr
      • merciii88 Re: Wynik usg. 19.01.12, 12:31
        Bóle zgłaszałam lekarzowi rodzinnemu. Zaleciła wizytę u ginekologa i dała skierowanie na usg (na które czekałam miesiąc). Tak się złożyło, że wizyta u ginekologa wypadła dzień przed usg.
        U ginekologa oczywiście usg przezpochwowe, tam nie widziała żadnych zmian, o usg następnego dnia wiedziała. W usg dnia następnego wyszła zmiana opisana powyżej.
        Nie napisałam dokładnie o co chodzi z tym tk. Lekarz rodzinny mając przed sobą wynik usg i kartkę od ginekologa wypisała skierowanie na tk, ale pod koniec wizyty mi schowała je do mojej kartoteki, po czym wypisała skierowanie na bad. kału na krew utajoną. Z wynikami mam do niej przyjść i wtedy zobaczymy co dalej. Może mi wypisze skierowanie do chirurga na konsultacje albo jeszcze co innego. Jestem w punkcie wyjścia, badanie kału mogę zrobić najwcześniej za tydzień, czyli już po zakończeniu miesiączki.
        • merciii88 Re: Wynik usg. 19.01.12, 12:52
          * usg ( mam na myśli usg jamy brzusznej), niedokładnie to wszystko opisałam. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka