merciii88
17.01.12, 21:01
Witam!
Od dwóch miesięcy odczuwam pulsujący, kłujący ból w prawym podbrzuszu promieniujący do pleców, podczas badania ból przy ucisku. Oprócz tego nie mam żadnych innych objawów.
Dostałam skierowanie na usg, cała reszta w porządku oprócz:
"Tkliwość pod sondą okolicy prawych przydatków, na tym poziomie widoczna heterogenna struktura średnicy 27-36mm, dająca szeroki cień akustyczny, o nierównym zarysie, z przylegającą hypoechogeniczną otoczką.
Cystis teratogenes adnexis dex. Wskazana konsultacja ginekologiczna lub/i tk miednicy"
Dodam, że dzień przed usg byłam u ginekologa i wszystko było w porządku, nie widziała żadnych nieprawidłowości.
Z wynikami poszłam do lekarza rodzinnego i odniosłam wrażenie, że pani doktor uważa, że "ściemniam" z tym całym bólem, że juz sama nie wiem gdzie ten ból odczuwam. Dostałam skierowanie na tk (pełnopłatne), ale najpierw mam zrobić kał na krew utajoną i przyjść na wizytę. Do tego czasu mam brać nospę i duspatalin retard (nie wiem po co, nie doczekałam się odpowiedzi).
Może ktoś ma pomysł co to za dziwna struktura na usg i co robić dalej? Torbiel? Jak torbiel to gin mogła to przeoczyć? Jak nie na jajniku to gdzie? Warto robić tk?
Pozdrawiam