Dodaj do ulubionych

problem z kolanem

27.03.12, 21:09
Od jakiegoś czasu po upadku na snowboardzie czuje że w kolanie przy dotyku przesuwaja mi sie jakies drobne odlamki. Teraz upadlam na treningu na to kolano i caly czas czuje bol. Czym moga byc te odlamy i co z tym zrobic? Prosze o szybka odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: problem z kolanem 27.03.12, 21:13
      domino171 napisała:

> Od jakiegoś czasu po upadku na snowboardzie czuje że w kolanie przy dotyku prze
      > suwaja mi sie jakies drobne odlamki. Teraz upadlam na treningu na to kolano i c
      > aly czas czuje bol. Czym moga byc te odlamy i co z tym zrobic? Prosze o szybka
      > odpowiedz.

Pewnie Cię moja odpowiedź zaskoczy, ale ja bym poszedł do lekarza.

S.
      • domino171 Re: problem z kolanem 27.03.12, 21:22
        W rodzinie mam lekarza to mi powiedzial ze to normalne, ale z tego co mi sie wydaje to odczuwanie bólu nie jest czyms normalnym.
        • snajper55 Re: problem z kolanem 27.03.12, 21:29
          domino171 napisała:

> W rodzinie mam lekarza to mi powiedzial ze to normalne, ale z tego co mi sie wy
          > daje to odczuwanie bólu nie jest czyms normalnym.

Może ten z rodziny Cię nie lubi?

S.
          • voxave Re: problem z kolanem 28.03.12, 06:51
            Natychmiast do ortopedy-----zrobić prześwietlenie i może rezonans---operacja jak nic.
        • kradam Re: problem z kolanem 28.03.12, 10:32
          > W rodzinie mam lekarza to mi powiedzial ze to normalne, ale z tego co mi sie wy
          > daje to odczuwanie bólu nie jest czyms normalnym.
          Ból po upadku na kolano jest czymś normalnym. Dojście do takiego wniosku wymaga lekarza?

• spector1 Re: problem z kolanem 28.03.12, 17:09
      To, ze ktos jest lekarzem (szczegolnie internista) nie oznacza, ze wie jak funkcjonuje kolano i jak je zbadac. Czesto specjalista -ortopeda odwala chalture , bo nie wie co sie stalo i przepisuje jedynie srodki pp. Zadnego bolu kolana nie mozna lekcewazyc.

Manie tomografii , ktora stawia sie na pierwszym miejscu (przed badaniami klinicznymi) krytykuja wybitni specjalisci w ponizszym linku.
      Dlaczego pan radiolog, na ktorego opisie bazuje ortopeda , sam nie leczy, czy asystuje przy operacji w charakterze wybitnego konsultanta.
      Bez badan nikt ci diagnozy nie postawi. Mozna sie jedynie domyslac co sie stalo z kolanem.
      Odpowiedzi na szereg dodatkowych pytan ulatwilyby postawienie diagnozy lecz nikt nie chcialby poswiecac na to pol dnia.

Nieleczona kontuzja czesto staje sie chroniczna.
      Pozniej tylko specjalisci ,tacy jak autorzy w.w linku ,sa w stanie pomoc wyjsc z impasu.
      Im dluzej sie czeka z kolanem tym moze byc gorzej.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3213012/?tool=pmcentrez
      Tak na marginesie : wiekszosc lekarzy specjalistow nie zna j.ang. Nie sa wiec oni w stanie zrozumiec o co chodzi w tym artykule - jest to artykul naukowy ,napisany jednak prostym jezykiem. Jaka znajomosc tematu takie leczenie.
      Podobniez coraz wiecej Polakow szczyci sie biegla znajomoscia j.ang.
      Specjalizacja w j.ang pochwalic moga sie jednak pochwalic nieliczni.
      Sytuacje pogarsza fakt, ze specjalisci olewaja nauke j.ang i doksztalcanie sie bo ida na skroty
      goniac jedynie za kasa.
      Nie wiem czy istnieje w j. polskim odpowiednik w.w artykulu , z ktory bylby "instrukcja" dla
      specjalistow.

Spector

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka