Dodaj do ulubionych

kaszel od miesiaca

22.11.12, 16:07
Witam

Prosz o porade co zrobic. Od miesiaca mam duszacy kaszel. 1 lekarz - moze krtan, antybiotyk, 2 lekarz-zatoki i leki na to 3 lekarz - oskrzela i antybiotyk, 4 lekarz-laryngolog leki plukanie gardla i za tydzien kontrola. Nikt nie wysyla mnie na zadne badania. Nie wiem co z tym zrobic i do kogo sie udac. Choruje tez na tarczyce i przyjmuje hormowy w niewielkich ilosciach
Obserwuj wątek
    • barnaba_01 Re: kaszel od miesiaca 22.11.12, 18:46
      Przyczyn może być wiele. Ciało obce (ale domyślam się, że to już zostało wykluczone), infekcja lub zanieczyszczenie dróg oddechowych. Może to byc też alergia lub astma, której objawy mogą nasilać się właśnie w tym okresie. Ja mam 28 lat i dopiero w tym roku wystąpiły u mnie objawy astmy.
      Radzę: iść do alergologa, zrobić testy, przede wszystkim spirometrię - szybkie i bezbolesne badanie pojemności i wydolności płuc. Jeśli lekarz będzie marudził to "wymuś"na nim te badania.
      I nie stresuj się tym niepotrzebnie,bo to tylko pogłębi twoje dolegliwości.
      Daj znać, jak już coś będziesz wiedzieć, bo sama jestem tego ciekawa :)
      Pozdrawiam ciepło!
      • aqua48 Re: kaszel od miesiaca 22.11.12, 20:21
        Przede wszystkim zrób sobie RTG płuc i podstawowe badania krwi !!!
        • horpyna4 Re: kaszel od miesiaca 22.11.12, 20:33
          Warto też zadbać o nawilżenie powietrza w mieszkaniu. Przy dużej różnicy między temperaturami na zewnątrz i wewnątrz (ogrzewanie) powietrze w mieszkaniu jest bardzo suche. Ja kaszlę, jak nie ma nawilżaczy na kaloryferach.

No i alergia - ja mam alergię na aspartam, właśnie objawia się ona uporczywym kaszlem. Co gorsza, nie dzieje się to od razu, tylko dopiero po kilkunastu godzinach, więc trudno skojarzyć objaw z przyczyną. Ale jak skojarzyłam i skreśliłam w trybie natychmiastowym gumy do rzucia, to kaszel przeszedł od razu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka