Dodaj do ulubionych

Problem z sercem

02.02.13, 00:06
Cześć ;)
Od paru lat mam problem z serduchem i do dziś sobie z nim nie poradziłam...
Przy wykonywaniu prac w domu (np przy schylaniu się) dostaję ataków - serce zaczyna walić jak oszalałe, robi mi się słabo, zaczynam się pocić... Po paru minutach ustaje i jest okej.
Oczywiście byłam z tym u lekarza - zlecono mi komplet badań kardiologicznych ale wszystko wyszło OK ;] Stwierdzono, że nic mi nie jest... Tarczyca ok. Nadal co pewien okres czasu (tydzień, dwa, trzy...) pojawia się u mnie taki atak. I to nie od przemęczenia tylko pojedynczej czynności jak schylanie. Klatka piersiowa dosłownie mi lata (czuje to aż w gardle).
Biorę od jakiegoś czasu magnez, piję melisę... Ale nie jestem jakoś specjalnie nerwową osobą. Prowadzę normalny tryb życia, jestem szczupła. Jeśli chodzi o ruchliwość to tylko prace domowe, nie uprawiam sportu. Co może być przyczyną moich problemów? Gdzie jeszcze powinnam się zgłosić? Z góry dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • agnieszka22sk Re: Problem z sercem 02.02.13, 00:08
      Dodam tylko, że ciśnienie i puls na co dzień mam wzorowe.
    • easyblue Re: Problem z sercem 02.02.13, 09:18
      UKG serca miałaś robione? Holter?
      W jakich sytuacjach pojawiają się te szopki z sercem?
      • agnieszka22sk Re: Problem z sercem 02.02.13, 09:45
        Szopki z sercem tak jak napisałam pojawiają się przy pojedynczych czynnościach jak schylanie.
        Jak wrócę do domu (wieczorem) to napiszę dokładnie co miałam robione + wyniki.
        • grazkavita Re: Problem z sercem 02.02.13, 12:04
          Dobrze robi sercu lampka czerwonego wina. Można tez je wzmocnić przez suplementacje koenzymem Q10 lub kwasami omega 3.
    • mag401 Re: Problem z sercem 02.02.13, 12:56
      Witam Cichocki Warszawa! Zastanów się czy jak jesteś głodna masz PUSTY żołądek czy masz te sensacje. Jest taka bożliwość , że jelita i żołądek zajmują dużo miejsca. Przy pochyleniu naciskają na przeponę a ta naciska na końcówkę serca. Kardiolog powie, że to nie jego sprawa a gastrolog powie to samu. Przyjmij tą moją wypowiedź jako jedną z sugestii ale nie uciekaj od lekarza.
    • agnieszka22sk Re: Problem z sercem 02.02.13, 13:11
      Badania jakie miałam robione:
      badania krwi + moczu
      za niskie HDW, za niskie OB, dość liczne nabłonki płaskie w osadzie moczu
      TSH w normie
      echo serca - wszystko w normie
      EKG OK
      też mi się wydaje, że przyczyna może być mechaniczna ale nie znam się na tym ;]
      • rotkaeppchen1 Re: Problem z sercem 03.02.13, 09:29
        TSH w normie - czyli jaki jest wyniki?
        • agnieszka22sk Re: Problem z sercem 04.02.13, 01:40
          2.68 podana norma to 0.27 - 4.20
          • rotkaeppchen1 Re: Problem z sercem 04.02.13, 06:42
            Ujdzie - wg nowych norm, gora to 2,5. A najlepiej ponizej i do 2. Ja bym to badanie dla pewnosci co jakis czas powtarzala plus dodatkowo ft3 i ft4, bo dobre badanie hormonow tarczycy to badanie calej trojki na raz.
            A nie masz innych objawow problemow z tarczyca? Mozesz zrobic test na forum Choroby tarczycy i hashimoto.
    • agnieszka22sk Re: Problem z sercem 02.02.13, 15:51
      Więc Holtera nie miałam robionego.
      Dodam tylko, że mam wrażliwy żołądek do tego stopnia, że już kiedyś próbowałam się leczyć w tym kierunku, zdiagnozowano u mnie zespół jelita drażliwego i na tym się skończyło. Nie miałam gastroskopii.
      • aqua48 Re: Problem z sercem ? 02.02.13, 16:12
        Zgłoś się do ortopedy. Takie same objawy jak poważne problemy z sercem dają zmiany zwyrodnieniowe (i nie tylko) kręgosłupa. Jeśli dzieje Ci się to przy schylaniu to bardzo prawdopodobne, że właśnie z tym masz problem.
        • agnieszka22sk Re: Problem z sercem ? 02.02.13, 18:21
          Jeśli o kręgosłup chodzi to na pewno mam skrzywiony (od noszenia torebki na jednym ramieniu) ale zbadam go dokładnie.
          A co z gastroskopią? Holterem? Też naciskać na te badania?
          Czy moja przypadłość może być groźna czy traktować to zupełnie na spokojnie?
    • boloyes Re: Problem z sercem 02.02.13, 19:08
      Witaj Agnieszko : Wychodzi na to że dom lub pewne czynności które wykonujesz w domu wiążą się z jaką traumą z przeszłości. Świadomy rozum nie dopuszcza takiej możliwości , ale duch chcąc CIĘ odsunąć od "tego" poprzez ciało daje Ci znać coś jest nie tak w postaci przez Ciebie opisanych objawów. Ja miałem podobne objawy z sercem wszystkie badania łącznie z koronografię OK, potem zatory w żylakach - co się okazało. Miałem zrobione pewien rytuał Hawajski zwany Ho'oponopono , u nas w europie nazwano by głęboką analizę psychologiczną (Trwało to 5 godzin)z którego wynikał że źródłem moich problemów zdrowotnych są skumulowane emocje. Opracowano ze mną też drogę wyjścia z tego problemu. Pozdrowienia Boloyes
      • agnieszka22sk Re: Problem z sercem 02.02.13, 19:46
        Moje problemy na pewno nie mają takiego podłoża. Nie dzieje się to tylko przy pracach w domu. Np prowadząc samochód. I nie mam żadnej traumy :)
    • boloyes Re: Problem z sercem 03.02.13, 14:07
      Witaj Agnieszko. Ja też tych dwóch dolegliwości nie łączyłem.Z tymi dolegliwościami da się żyć -Tylko jak długo? Jeśli Cię dopadną "bóle serca" przerwij pracę wejdź w głąb siebie i porozmawiaj z tym bólem. Nie interpretuj niczego pozwól na swobodny przepływ myśli, obrazów - możesz ich zapisać lub zapamiętać . Coś co Ci proponuje wygląda na niedostateczne, ale "rzeczy-zdarzenia" są takie jakie są wszystko zależy jak je interpretujemy. Życzę życia bez dolegliwości.
    • 0oo.owieczka Re: Problem z sercem 03.02.13, 16:17
      To wygląda na przepuklinę rozworu przełykowego przepony (tzw. przepuklina przepony). Gdy schylasz się żoładek przemieszcza się przez otwór w przeponie do klatki piersiowej i uciska mięsień sercowy.
      • agnieszka22sk Re: Problem z sercem 04.02.13, 01:23
        wszystko mozliwe...
        a do kogo sie z tym udac? i jak by wygladalo leczenie jakby sie potwierdzilo?
        dzieki i pozdrawiam :)
        • agnieszka22sk Re: Problem z sercem 04.02.13, 22:53
          w takim razie udam sie do ortopedy z kregoslupem oraz wezme pod uwage mozliwosc przepukliny przepony, dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam :)
    • 29gocha Re: Problem z sercem 10.04.13, 13:00
      ja przerobilam już chyba większość kardiologów w Łodzi. Niestety większość z nich albo nie umialo się mna zająć albo po prostu byli tak niemili że rezygnowałam. Mialam poważne arytmie,a leczenie okazywalo się nieskuteczne. Poczytałam trochę na forach i znalazłam klinikę kardiologiczną med pro. Jestem z pod Łodzi więc do Zgierza miałam niedaleko. Jechałam tam z negatywnym nastawieniem bo przecież tyle już przeszłam ale na szczęście okazało się że pracują tam naprawdę świetni lekarze. Nie trać nadziei i walcz o swoje zdrowie!
    • ka80 Re: Problem z sercem 11.04.13, 12:23
      Ja mam podobnie. Schylanie się, nagłe wyjście na mróz powodują szybsze bicie serca, jakby przestawianie się na inny rytm-ja to tak nazywam. Tylko że u mnie jest to zupełnie inna sprawa bo od 2 lat choruję na arytmię i jestem na lekach. Ja staram się po prostu unikać takich sytuacji jak gwałtowne pochylanie itp. Jak już mnie to dopadnie to biorę kilka głębokich oddechów otwieram okno, szklanka wody. Jak nie pomaga to jest gorzej. Radzę wspomóc się magnezem z wit B6 ewentualnie zbadać potas i zastosować suplemnentację żeby utrzymać go na poziomi 4.5.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka