marghot 04.08.06, 11:20 czy są tu kobity, które urodziły dziecko mając już rzs? interesuje mnie czy choroba po porodzie pogłębiła się, czy może zanikła, czy dziecko odziedziczylo chorobe itp itd z góry dziekuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewakaja Re: RZS a ciąża 23.02.07, 15:39 Choruje na RZS od 17 lat, z doświadczenia zdobytego w środowisku wiem, że jeśli zaplanujesz swoją ciąże z lekarzem reumatologiem, to odpowiednio zredukuje on leki przed ciążą, by nie zaszkodziły dziecku. W czasie ciąży następuje remisja choroby spowodowana zmianą gospodarki hormonalnej w organizmie, więc leki nie są potrzbne. Niestey zaraz po porodzie trzeba się przygotować do gwałtownego nawrotu choroby. Tylko od Ciebie i lekarza zalerzy jak sobie z tym poradzicie. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Ewa Odpowiedz Link
pulzara Re: RZS a ciąża 01.08.07, 10:56 Nie mam rzs, lecz mieszana chorobe tkanki lacznej, ktora moze sie w rzs przeksztalcic. Symptomy dotycza tylko i wylacznie malych stawow rak i nog. Jestem w piatym miesiacu ciazy i czuje sie dobrze. Przed zajsciem w ciaze musialam zmienic leki na takie, ktore nie szkodza dziecku i biore je caly czas. Nie zauwazylam zadnej zmiany: ani pogorszenia ani remisji. Mam nadzieje, ze choroba nie bedzie miala wplywu na moja ciaze. Do tej pory wszystko ok. Pozdrawiam pul Odpowiedz Link