Dodaj do ulubionych

Ciężko oddychać

08.06.13, 15:05
Witam.
Pewnego razu w zimę wszedłem do szkoły( z zimnego dworu, do gorącego pomieszczenia), i po kilkunastu, kilkudziesięciu minutach siedzenia (na niewygodnym krześle) miałem poniższe objawy:
-ból w klatce piersiowej, przy łapaniu powietrza się nasilał
- oddychałem mocno, głębokimi łykami brałem powietrze a cały czas czułem w środku jakbym prawie wcale nie oddychał, brakowało mi powietrza. Po jakimś czasie coś jakby mi się odetkało i oddychałem lepiej.
Wyszedłem ze szkoły i wszystkie objawy mi ustąpiły, wstałem z niewygodnego krzesła i wyszedłem na świeże powietrze. Nie wiem czy to były tego przyczyny.

Poszedłem do lekarza, który powiedział że to na pewno astma. Lekarz za bardzo nie słuchał moich szczegołów i szybko był pewny. Dostałem skierowanie do pulmonologa i ventolin.

Nie wiem ale chyba pomógł ten ventolin, czułem się dobrze i przestałem go brać.
Pulmonolog powiedział, że to nie jest astma, spirometria wyszła mi bardzo dobrze.
I tak co miesiąc do niego chodzę i nic z tego nie ma, teraz będę szedł trzeci raz.

Na rowerze robię duże dystansy i wszystko jest ok. Ale czasem mam uczucie, że jakby oddycham no ale tak za mało tego powietrza mi wlatuje, podczas jazdy rowerem tak raczej nie mam. Najczęściej jak leże wieczorem i oglądam film.
Często jak leże lub siedzę i nagle wstanę i zacznę coś mówić to mam mało tlenu i muszę co chwile przerywać żeby złapać oddech podczas mowy.

Bardzo też stresuje się chorobami i boje się śmierci chociaż mam dopiero 20 lat. Jakie kolwiek objawy mi się pojawiają to szukam czy to nie są przyczyny śmiertelnych chorób i przez to jestem jeszcze bardziej przestraszony i jest mi gorzej.
Nie wiem czy to nerwy czy nie. Jak leże zrelaksowany i wstanę i zacznę mówić to brakuje mi powietrza a wtedy nie jestem zdenerwowany więc nie wiem. Dodam jeszcze, że przeważnie jak się budzę rano to mam zatkaną jedną dziuerke w nosie, tą na której leże. W dzieciństwie miałem chwilową astme, uczulenia na pyłki, i ciągle katar lub zapchany nos. Czy to nerwy ? Czy to coś z nosem ? Czy może kręgosłup, bo dużo siedzę ?
Obserwuj wątek
    • pytam715 Re: Ciężko oddychać 10.06.13, 18:33
      dodam ze mam cisnie 110\130 na 60\55
      serce mnie kuje czasem
      jakoś tak dzisiaj dziwnie jakby mi drętwieje, albo lewa pierś albo gdzieś przy sercu, takie dziwne uczucie, coś jakby mrowienie, jakby coś dotykało, leżało w tym miejscu. To uczucie jest pare sekund i znika.

Może mam nerwice ?
      • szaman.ka Re: Ciężko oddychać 10.06.13, 19:12
        Nerwice masz nawet na pewno.Normalna,zdrowa osoba w Twoim wieku nie stresuje się możliwymi chorobami ,a śmierć wydaje się wtedy tak odległa,że się myśli,że nas to nie dotyczy.
        Możesz na skutek napięć nerwowych mieć płytki oddech i dlatego Ci brak powietrza.Trzeba nauczyć się prawidłowo oddychać.Jeśli masz zapchany nos,to organizm jest niedotleniony.Miałes badany nos czy nie masz skrzywionej przegrody? Prawdopodobne jest też,że Twoja alergia znowu się odezwała i dlatego masz zapchany nos.
        • robak.rawback Re: Ciężko oddychać 10.06.13, 22:46
          mysle ze trzeba na spokojnie podejsc. jsli masz nerwice i to jest powodem to tez trzeba sie tym zajac a nie bagatelizowac ze nerwica to wyluzuj. moze na jalas zajecia z meedytacji albo jogi pochodzic - to moze dotlenia - slyszalam ze medytacje wyciszaja organizm.

tak sie zastanawiam moze wogole masz niedotlenienie - nie wiem czy to ma taki jasny zwiazek ale moze warto sprawdzic poziom wit b12, zelaza, ferrytyny, TIBC, kwas foliowy, jakas morfologie zeby zobaczyc czy masz dobre wyniki?
          moze masz niedobory ktore powoduja ze organizm jest niedotleniony?
          moze masz klopoty z krazeniem jesli masz takie zaburzenia przy wstawaniu - to hyba nie powinno sie zdarzac u osob mlodych. tez nie wiem dlaczego z powodu nerwicy mialoby ci brakowac powietra po siedzeniu na kszesle - czy byly czynniki ktorte mogly powodowac stres dodatkowo - np egzamin, upierdliwi koledzy etc...

cos wygoglalam o problemach z oddychaniem - jest sporo roznych propozycji co do tego, t jedna z nich.

chorobawiencowa.mp.pl/lista/show.html?id=64585
          • szaman.ka Re: Ciężko oddychać 11.06.13, 10:11
            Tak,masz rację ! Nerwicę trzeba leczyć ! Tylko,że leczenie farmakologiczne może przytłumić tylko objawy,a nie rozwiąże problemu.Potrzebna Ci jest psychoterapia,która dotrze do istoty Twoich problemów.Warto pójść z tym do PZP i poprosić lekarza o takie skierowanie.
            • pytam715 Re: Ciężko oddychać 11.06.13, 23:29
              poszedłem do innego lekarza
              zadała mi kilka pytań i powiedziała że to może nerwica i dostałem skierowanie na ekg i tarczyce.
              wkońcu jakaś normalna się trafiła, zobaczymy jak badania
              • szaman.ka Re: Ciężko oddychać 12.06.13, 11:50
                Bardzo dobrze zrobiłeś.Jeśli się okaże ,że to tarczyca,to ją trzeba leczyć.
                Proszę mnie nie rozumieć,że sugeruję że wymagasz leczenia psychiatrycznego.Nerwicę się leczy psychoterapią,a nie psychiatrycznie.
                Taka jest jednak droga,ze to lekarz psychiatra daje skierowanie ,jeśli się chce skorzystać z psychoterapii refundowanej przez NFZ,a nie prywatnej.
    • bona62 Re: Ciężko oddychać 12.06.13, 01:36
      Jak ktoś młody,żle się czuje to najprościej nerwowy ,wymyśla,do psychiatry.Badania tarczycy powinny coś wyjaśnić.
    • pytam715 Re: Ciężko oddychać 17.06.13, 14:56
      TSH w normie, ekg też.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka