Dodaj do ulubionych

Cała prawda o błonniku pokarmowym

22.02.14, 15:48
cudowny-blonnik.pl/ - w bardzo dobrej cenie można kupić tu błonnik. moim zdaniem to kuracja dobra na wiele problemów. ja sama zastoowałam ją już dwuktornie, poza tym staram się jeść żywność bogatą w błonnik, jak razową maką, owoce i warzywa itp. naprawdę, dużo więcej nie trzeba robić dla zdrowia.
Obserwuj wątek
    • baladyna Cała prawda o błonniku pokarmowym 22.02.14, 18:07
      Zanim zaczniesz paść się kolejnym wynalazkiem zastanów się nad ilością glutenu w twojej diecie! Hos!
      • iso_1 Re: Cała prawda o błonniku pokarmowym 22.02.14, 19:31
        Dawno takich bzdetów nie czytałem...
        • ken-ya Re: Cała prawda o błonniku pokarmowym 25.02.14, 16:27
          Tez o tym blonniku mysle - ze zboze idace do elewatora jest pryskane na grzyby I robactwo ,potem zluszczana jest ta skorka zeby zrobic z niego make. No to ta skorka czyli blonnik jest zdrowa czy nie?
    • maniekpi Re: Cała prawda o błonniku pokarmowym 26.02.14, 09:42
      Błonnik nie jest przyswajalny przez ludzki organizm.
      Jest w całości usuwany z organizmu.
      Poglądy ma się w tedy,gdy brakuje wiedzy.
    • saqigar Re: Cała prawda o błonniku pokarmowym 18.04.14, 13:43
      Po co suplementy, wystarczy zadbac o racjonalne odzywianie i do diety wprowadzic, np. platki owsiane (ale nie blyskawiczne).

A co do szkodliwosci nadmiaru blonnika, zacytuje:
      "Co za dużo, to niezdrowo

Nadmiar błonnika wpływa dokładnie odwrotnie na przewód pokarmowy, może powodować zaparcia, zwolnienie perystaltyki, aż do jej całkowitego porażenia. Sprzyja też tworzeniu się nadmiaru gazów i wzdęć. Błonnik wiąże duże ilości wody, dlatego bardzo ważne jest picie dużych ilości płynów, aby zapobiegać zaparciom. Nadmiar błonnika może być również winny anemii, osteoporozie, a nawet niechcianej ciąży. Utrudnia on bowiem wchłanianie niektórych substancji z przewodu pokarmowego, może więc doprowadzić do niedoboru żelaza i zaburzeń wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach -A,D,E i K. Kobiety, które stosują doustne środki antykoncepcyjne powinny przyjąć takie dawkowanie tabletek, by były one spożywane jak najpóźniej po posiłku bogatym w błonnik."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka