10.08.21, 20:26
Od kilku dni mam zaparcia. Chyba nigdy nie trwały one u mnie tak długo. Coś tam wydaliłam przez te dni, ale była to mała ilość stolca w porównaniu do tego, ile jadłam ostatnio, bo jadłam dużo. Kał wychodził zwykle w małych częściach po kolei, raz tylko czułam że nie jest stwardniały, ale i tak wtedy wychodził małymi kawałkami. W inne dni kał był bardzo twardy i z ledwością go wyparłam z jelita/odbytu. Gazy puszczam, ale nie są one takie jak kiedyś, są krótsze i wydaje mi się, że trudniej mi je puścić, ale może to dlatego, że z uwagi na zaparcie stresuję się, że bąk również nie wyjdzie (mam nerwicę i często gdy się stresuję, że nie dam rady, to potem rzeczywiście nie umiem dać rady), samym zaparciem też się stresuję. Nie boli mnie brzuch, aczkolwiek 2 dni temu zaczęłam mieć kłujący/przeszywający ból (taki skurcz jakby) w łopatce i pod lewą piersią, ale myślę że mógł on być od braku ruchu i złej postawy, po spacerze ból znacząco się zmniejszył, więc to chyba nie było od zaparcia. Mam też okres teraz, a zwykle w tym czasie mam trudności z wypróżnianiem, ale tym razem zaparcia pojawiły się u mnie jakieś 2 dni wcześniej, poza tym zwykle już w 2/3 dzień okresu mogłam się normalnie wypróżnić, a mi nadal nie przechodzi. Co robić?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Zaparcia 10.08.21, 20:32
      Zacznij leczyć nerwicę, bo wkrótce nic w twoim organizmie nie będzie normalnie działać.

A przy okazji - wypijaj co wieczór zaparzoną maczałkę Normosanu, czas parzenia powinien być podany na opakowaniu (chyba 15 min, ale nie pamiętam).
      • jatakniesmialogram Re: Zaparcia 10.08.21, 22:08
        Obecnie oczekuję na wizytę u psychiatry, którą mam dopiero w lutym 2022...
        Mogłabyś podać mi jakiś link do tego specyfiku? Nie wiem o który dokładnie chodzi
        • horpyna4 Re: Zaparcia 10.08.21, 22:52
          Po prostu Normosan, najlepiej w saszetkach. Jest w aptekach i sklepach zielarskich.

Normosan jest mieszanką ziół. Zawiera m.in. korę kruszyny, która działa rozmiękczająco na zatwardziałą zawartość jelit.
    • sp9tcu Re: Zaparcia 10.08.21, 23:26
      O siet
      nerwica i tyle
      rano koło 5 wypij szkalnke lub dwie wody
      • horpyna4 Re: Zaparcia 11.08.21, 09:17
        Podobno najlepiej przegotowanej, tak zalecały stare poradniki domowe. Ale nie sprawdzałam.
    • agat-ka Re: Zaparcia 23.08.21, 07:25
      Kefir, siemie lniane, woda z cytryna rano na czczo, Lactulosum, Alax, Senes(xenna lub inny preparat), babka lancetowata. Nie wszystko na raz. Stosować wymiennie, Mnie najlepiej pomaga sieme lniane(lub nasiona chia) łyżeczka zalana małą ilościa wrzątku wieczorem i wypita rana.Lewatywa pomaga od razu ale jeszcze nie stosowałam. Enterosgel ukrainski koleżanka mi polecała kurację, jeszcze nie wypróbowałam. Dieta z przewagą surowych produktów, olej lniany z jogurtem rozmieszany lub inny. Ocet jabłkowy - dodatkowo odchudza i reguluje pęcherz moczowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka