Dodaj do ulubionych

interpretacja badania USG tarczycy

09.05.22, 15:05


Proszę o interpretację wyniku USG tarczycy.Tarczyca dwupłatowa,niepowiększona,położona w miejscu typowym,o równym zarysie zewnętrznym i cechach prawidłowej spoistości miąższu.Prawy płat wym.14x12x44,lewy płat 13x13x45.Cieśń szer.3,8 mm.Wcentralnej części prawego płata tarczycy uwidoczniono pojedyńczy guzek lity,wielk.9x6x7 mm,normoechogeniczny,dobrze ograniczony i ukrwiony obwodowo.Wskazane wykonanie kontrolnej biopsji cienkoigłowej.Echogeniczność pozaguzkowego miąższu tarczycy nieznacznie jednorodnie obniżona z cechami podwyższonego unaczynienia-nie można wykluczyć komponenty przewlekłego zapalenia autoimmunologicznego.Węzły chłonne wzdłuż naczyń szyjnych,w dołach nadobojczykowych i w okolicy przedtchawiczej-niepowiększone. Wyniki badań.TSH 1,360uIU/ml (norma 0,270-4,200),FT4 0,98ng/dl (norma 0,93-1,70),FT3 4,26 pmol/l (norma 3,10-6,80),TPO 59,00 IU/ml (norma <34),ATG 35,1 IU/ml (norma <115)Do tego dochodzi złe samopoczucie.
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka