Dodaj do ulubionych

Rodacy, wracamy? ja te ja Wierzynski!

13.08.05, 07:02
rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_050813/plus_minus_a_12.html
podejrzewam jednak, ze sa rowniez inne powody dlaczego on opuszca USA. ten
kraj w szybkim tempie upodabnia sie do totalitarnego ZSRR, teraz w Polsce
jest wiecej wolnosci niz w USA.
Obserwuj wątek
    • loquin.phd Wątpię. USA nigdy nie będą totalitarne. Co ... 13.08.05, 08:05
      ... jakiś czas przechodzą fazy prohibicji, mccarthyizmu, bushyzmu, lecz
      Wilsonów, Rooseveltów, Kennedych i Clintonów nigdy im nie zabraknie. Zaś w
      polskim interesie leżą świetne stosunki polsko-amerykańskie, dziś i jutro. We
      francuskim nb. też, i polsko-amerykańskie, i francusko-amerykańskie.

Tęsknota emigrantów, no właśnie. Île de France, Ty jesteś jak zdrowie! Kto nie
      poznał rozległych równin Yvelines, pagórków paryskich, dolin Sekwany i Oise,
      ten się nie dowie. Ta północ, te mgiełki, ta klasyczność.

Do krain dzieciństwa, wrytych na całe życie w świadomość, tęskni się bardziej
      niż do Ojczyzn duchowych. Ja np. nigdy nie tęskniłem za Wielkopolską i Dolnym
      Sląskiem, gdyż opuściłem je mając niespełna 3,5 roku, a doznań swojskich
      dostarczył mi region paryski. Za niematerialną Polską zaś tęskniłem dość
      często. Być może dlatego wolę przebywać w Warszawie. Dla mnie Polska to
      pochodzenie i sfera wpływów, nie zaś ojczyzna, tak jak ją opiewał Mickiewicz.

Wiem natomiast, że wielu zachodnich emigrantów w Polsce przerażają korupcja,
      przemoc, brak ustabilizowanych i przyjaznych stosunków z Rosją oraz
      • salomonna Re: Wątpię. USA nigdy nie będą totalitarne. Co .. 13.08.05, 17:48
        masz racje, ze w obecnej Polsce najbardziej przeraza brak suwerennosci
        politycznej, korupcja, wywolana przez wladze nedza mas, oraz polityczny-mafijny
        kapitalizm. Tyle, ze na razie w PL jest jeszcze wiecej wolnosci niz w USA. To
        prawda, ze kiedys prohibicje, mccarthyizmy, bushyzmy byly przejsciowymi
        zjawiskami w USA, ale teraz one moga sie stac zjawiskiem permanentnym ze
        wzgledu na wieksze mozliwosci techniczne wielkiego brata oraz na prosty fakt
        demograficzny. Przy % zwroscie kolorowych, rzadzace oligarchie beda musialy
        stale uciekac sie do oszustw wyborczych, przemocy i terroru wewnetrznego, zeby
        utrzymac "prawa", ktore sobie przyznali, do pasozytowania na calym
        narodzie.
        • warmi2 Re: Wątpię. USA nigdy nie będą totalitarne. Co .. 14.08.05, 02:32
          " Tyle, ze na razie w PL jest jeszcze wiecej wolnosci niz w USA"

Hahahaha ...

Glupota polaczkow nie zna granic.
    • dzenko Re: Rodacy, wracamy? ja te ja Wierzynski! 13.08.05, 09:26
      dobre... stary czlowiek stoi nad oceanem i teskni moze za Polska? moze za
      dziecinstwem? moze za swietym spokojem od wrednej zony:)? i czeka ze to moze
      Batory zacumuje w poblizu a on zabierze sie na poklad i w polskim porcie po
      pol-rocznym rejsie polski lud chlebem i sola w takt muzyki Mazowsza i Slaska
      go przyjmie w swoje ojczyzniane ramiona:)
      Jlez to kosztuje wysilku czy dolarow przejsc sie do biura podrozy kupic bilet i
      w pare godzin przenies sie z NY do Polski? I jaki to problem gdy nie bardzo
      wychodzi w Polsce... za tydzien , miesiac, czy rok, odebrac walizki spowrotem na
      lotnisku w NY?
      rence opadaja:)
    • colaborator Pakazi mienia takoj stranaju chdie tak WOLNO .... 15.08.05, 03:24
      ...dyszet czielowiek.
      salomonna napisała:

> rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_050813/plus_minus_a_12.html
      > podejrzewam jednak, ze sa rowniez inne powody dlaczego on opuszca USA. ten
      > kraj w szybkim tempie upodabnia sie do totalitarnego ZSRR, teraz w Polsce
      > jest wiecej wolnosci niz w USA.
      Mial byc masowy eksodus po wyborze Busha na prezydenta. Zgadnij? nastapil
      gwaltowny spadek wyjazdow. Nawet wielbiciele Micheala Moora wola wybrzydzac
      niz ruszyc sie do Euroarabii.
      • gurru a ja czytalem, ze duzo ludzi pochodzenia Europej- 15.08.05, 04:09
        skiego wraca do Europy. Na masowe migracje nie ma co liczyc na razie, poki w
        Europie bedzie terroryzm.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka