05.01.09, 11:03
Witam,
Jestem zainteresowany tematyką implantów zębowych. Trochę czytałem o
procesie wstawiania implantów, ale czy jest na forum ktoś, kto może
z własnego doświadczenia napisać jak to wygląda? Chodzi o
przygotowanie, ból, czas zabiegu, wrażenie po zabiegu itd.
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • olgas76 Re: Implanty 26.01.09, 02:51
      Cześć,
      Ja mam wstawiony implant i jestem bardzo zadowolona.
      Proponuję Ci porozmawiać ze stomatologiem.
      Osobiście korzystałam z usług specjalistów z kliniki Dent-a-Medical.
      Pozdrawiam
      Ola
      • 0kubus Re: Implanty 31.05.10, 18:39
        mialem kilka roznych konsultacji implantologicznych kazdy z innym lekarzem bo a
        to tego nie ma a to temu cos wypadlo a to ten nie pracuje juz.. a mial byc 1
        lekarz ktory sie mna zajmuje i co.. wiecznie przerzucaja z rak do rak i uwazaja
        ze jest oki.. ech makabra, a to ich dzwonienie namaiwanie to istne
        nagabywanie... telesprzedaz sobie urzadzaja jak orange z przedluzaniem umow
    • lechu32 Re: Implanty 01.07.09, 21:06
      zabiegi wszczepiania implantów można zobaczyc na www.bicon.com/c_new.html
      lub www.magicdentalstudio.pl/www/index.php/galeria
      co do wrażeń, to moja siostra miała wszczepiony implant, w czasie zabiegu nic
      nie czuła, znieczulenie miejscowe, troszkę odczuwała wstrząsy w wyniku jakiegoś
      zabiegu regeneracji kości, ale po zabiegu nie czuła nic, nawet opuchlizny nie
      miała, nie wiem czy to zasługa lekarza czy organizm siostry. Teraz czeka na
      zrośnięcie się implantu z kością i za dwa miesiące będzie miała odbudowywany ząb
      na implancie.
    • pmrg Re: Implanty 31.08.10, 11:05
      Moja mama ma kilka implantów i myślę że to środek godny polecenia. Jej nowe zęby
      są ładne, wyglądają naturalnie, a zabieg nic nie boli z reguły. Jest bardzo
      zadowolona z implantów. Współcześnie można też przebierać w materiałach i
      rodzajach. Opłaca się. Mogę też polecić dobrego specjalistę z Poznania:
      www.savan.poznan.pl
      • telys Re: Implanty 09.10.10, 20:35
        Ja też mam 2 implanty i jestem bardzo zadowolona mimo wcześniejszych obaw.Sam zabieg niebolesny,trwał ok. godziny.Potem trzeba poczekać kilka miesięcy na wgojenie i zrobienie koronek.Rozumiem obawy .Ja sama biegałam po różnych gabinetach na konsultacje ale na szczęście trafiłam do dobrego specjalisty-dr Barańskiego z gabinetu Babice Dental.
        Komfort gryzienia-bezcenny;)
      • nat-ka50 Re: Implanty 24.11.17, 21:55
        nie stać Was na uczciwą reklamę tylko spamujecie, hieny!!
        rzygać się chce, nic tylko "moja mama" "moja siostra" miała wszczepiony implant i mogę polecić dobrego specjalistę, czy na prawdę uważacie, że ludzie to matoły i się nie zorientują, ze to SPAM?
      • nat-ka50 Re: Implanty 27.11.17, 19:50
        spam
    • estetika Re: Implanty 21.10.10, 10:56
      Implanty zastępują utracone korzenie własnych zębów. W uproszczeniu jest to tytanowa śruba umieszczona w kości, która w procesie osseointegracji ulega trwałemu z nią zrośnięciu. Umożliwia to wykonanie na niej odbudowy protetycznej. W zależności od zaplanowanego rozwiązania protetycznego możemy wykonywać pojedyncze korony, mosty lub całe protezy mocowane na implantach. Lekarz wspólnie z pacjentem podejmuje decyzję o najlepszym dla niego rozwiązaniu. Sam zabieg jest bezbolesny, przeprowadzany w znieczuleniu miejscowym. Obecnie istnieje niewiele przeciwwskazań do przeprowadzenia takiego zabiegu jednak o możliwości wszczepienia implantów decyduje lekarz po przeprowadzeniu badania. Najczęstszym problemem, przed którym stajemy jest brak odpowiedniej ilości kości, w którą możemy ów implant wszczepić, stosując odpowiednie materiały i techniki przeprowadzamy wówczas zabieg tzw. augmentacji odbudowując brakującą kość.
      Proces odbudowy zębów za pomocą implantów może przebiegać jednofazowo lub dwufazowo. W pierwszym przypadku po wszczepieniu implantu montowana jest od razu tymczasowa korona protetyczna i po okresie wgojenia implantu (od 3 -5 miesięcy) zamieniana na ostateczną koronę. W drugim przypadku po wszczepieniu implant jest pozostawiony do wgojenia i po tym okresie jest montowana korona ostateczna. Które z nich zostanie wybrane zależy od kilku czynników i decyzję o tym podejmuje lekarz po konsultacji z pacjentem.

Pacjenci dobrze znoszą wszczepianie impalntów, wiadomo, ze po zabiegu może pojawic sie ból czy lekka opuchlizna, co jest normalne przy takich zabiegach, dolegliwości te jednak po kilku dniach ustępują.

Pozdrawiam
      NZOZ Estetika
      Al. Kościuszki 106/116
      90-442 Łódź
      • nat-ka50 Re: Implanty 24.11.17, 22:05
        wreszcie konkretna informacja a nie reklama gabinetu
    • witosse Re: Implanty 19.11.10, 01:06
      Chodzi o
      > przygotowanie, ból, czas zabiegu, wrażenie po zabiegu

Przygotowanie to konsultacja implantologiczna, wykonanie zdjęcia RTG lub tomografi komputerowej, wykupienie przepisanych lekarstw i zażywanie na kilka dni przed zabiegiem (szczegóły po konsultacji), profesjonalna higiena (skaling i piaskowanie), jeśli jest potrzebna, później zabieg wykonany w znieczuleniu miejscowym, najlepiej podawanym z komputerowo sterowanego dozownika, jeżeli boisz się lub czujesz dyskomfort dostaniesz pigułkę lub gaz na rozluźnienie, wszczepienie jednego implantu to od 0,5h do 1h w zależności od miejsca wszczepienia (z przodu łatwiej, boki i tył trudniej), jeżeli dochodzi odbudowa kości to oczywiście dłużej no i dodatkowy koszt, sam zabieg wykonany w sterylnych warunkach: implantolog + 2 asystentki + pacjent.
      Po zabiegu zimny kompres przez 48 godzin i lekarstwa ciąg dalszy, po 2 dniach wizyta kontrolna, po 2 tyg. zdjęcie szwów, i później oczekiwanie na koronkę.
      poszczególne etapy takiego leczenia :
      www.youtube.com/watch?v=7NN2OVEvnp4
      lub www.magicdentalstudio.pl/www/index.php/galeria
    • monika2409 Re: Implanty 25.01.11, 12:15
      Ja tez polecam. Sama jestem "użytkowniczką" 2 implantów (górna jedynka i dolna 4) i jestem naprawdę zadowolona- wyglądają całkowicie naturalnie i dobrze się "noszą":) w Krakowie jest dobry gabinet, który specjalizuje się w implantach - ja tam robiłam- a na ich stronach tez znajdziecie ciekawe informacje jak to wygląda i jak się zakłada - tutaj macie link www.studiose.med.pl/a99/co-to-jest-implant/ bardzo przystępnie wszystko jest tam wyjaśnione. Ja wszystkim niezdecydowanym polecam tą metodę, bo lepiej mieć implant niż dziurę w uzębieniu , co jest nie tylko nieestetyczne ale i chyba niezdrowe
      • mikulitek Re: Implanty 29.10.18, 00:56
        Takie co naturalnie wyglądają są najlepsze :) ale to niestety nie każdy implantolog potrafi. No i trzeba wybrać dobre materiały, żeby nie wyglądało jak ruska szuflada :D Ja co prawda ze Szczecina i na Podzamczu robiłam, ale doskonale rozumiem, o co ci chodzi :)
    • waltana Re: Implanty 04.02.11, 19:32
      A gdzie ten doktor przyjmuje? Też szukam dobrego implantologa, głównie we Wrocławiu, bo stąd jestem, ale to jest na tyle poważna sprawa, że jestem w stanie pojechać też gdzieś poza granice Dolnego Śląska. Póki co we Wrocławiu mam polecony jeden gabinet, Tarabuła, gdzie przyjmuje dr Hahn, ale jeszcze nie jestem zdecydowana, dlatego chętnie skorzystałabym z Waszej pomocy. Słyszałyście coś o tym doktorze? Podobno dobry, ale coś niewiele opinii o nim znalazłam.
    • margearyt85 Re: Implanty 08.06.15, 22:39
      Może nastąpić lekki ból po zabiegu, ale da się wytrzymać. U mnie obyło się bez komplikacji i jestem zadowolona z implantów. :) Mogę też polecić klinikę Unident Union we Wrocławiu :)
    • rpawlow Re: Implanty 11.06.15, 09:39
      Jak robisz implanty w profesjonalnym gabinecie to nie ma strachu. Tak moim zdaniem powinien wyglądać taki gabinet godny zaufania z odpowiednim sprzętem - www.bmqmed.pl/
    • camel_3d tu masz forum.. 19.06.15, 09:36
      forum.gazeta.pl/forum/f,48945,IMPLANTY_trzecie_zeby.html
    • 9agatka Re: Implanty 29.08.16, 09:05
      Moim zdaniem najlepiej będzie, jak znajdziesz lekarza do którego chcesz się udać i z nim porozmawiasz. Technika się zmienia, a co do bólu - każdy z nas to odczuwa zupełnie inaczej.
      • mikulitek Re: Implanty 29.10.18, 01:59
        Święta racja, nie ma co dywagować i zastanawiać się na forum, który lepszy. Warto poczytać opinie, żeby nie latać po całym mieście po gabinetach, ale później warto sobie sprawdzić jakiś konkret i pogadać z lekarzem. Ja polecam stomatologię na podzamczu ze Szczecina. Tam mają mega podejście
    • tinysiskin Re: Implanty 29.08.16, 10:26
      Mój mąż ma wstawiony implant i jest bardzo zadowolony. Wiadomo, ból był, ale to bardziej po zabiegu, niż w trakcie, bo znieczulenie ustało i musiał się przyzwyczaić. Teraz implant jest jak jego własny ząb. W internecie pojawiła się publikacja (implantmasterspoland.pl/aktualnosci/kazdy-ma-szanse-na-usmiech), w której można wyczytać, że aż 99% implantów przyjmuje się bez problemów. To spory sukces.
    • mysliciel662 Re: Implanty 06.09.16, 09:22
      Nie każdy może się na taki zabieg zdecydować. Lepiej porozmawiać z dentystą.
      • pan.sergiey Re: Implanty 10.09.17, 16:29
        W ogóle to same wartościowe posty tutaj - mnóstwo przydatnej wiedzy. SAm jestem na etapie zbierania się do takiego zabiegu i przyznam szczerze, że nieco się boję i częściowo forumowicze mi rozwiewaja wątpliwości. ;) Co do samego zabiegu to chyba wszystko wiem, natomiast szukam miejsca, gdzie mógłbym go przeprowadzić. Chodzi mi o Bielsko akurat - słyszałem o gabinecie rodentica.pl/ - podobno niezły chirurg dentysta, Bielsko wiecie coś na ten temat? Czy nie ma sąsiadów tutaj? :)
    • skyfall001 Re: Implanty 27.09.17, 10:15
      Zdaje mi się, że o takie kwestia najlepiej pytać samego lekarza, on powinien wszystko dokładnie powiedzieć.
    • mikulitek Re: Implanty 02.10.17, 09:37
      Ja polecam Stomatologię na Podzamczu ze Szczecina. Doktor prowadzący tę klinikę jest prawdziwym specjalistą.
    • marcel0989 Re: Implanty 15.11.17, 22:41
      a gdzie będziesz robił? nikt tak dobrze nie wytłumaczy jak lekarz który specjalizuje się w implantach. Dlatego mogę tobie polecić klinikę sobotadent gdzie na prawdę wszystko super tłumaczą, ludzkim jezykiem. Sam miałem tam wczepiane iplanty i mogę polecić z ręką na sercu tą klinikę
    • natalia880 Re: Implanty 29.11.17, 00:24
      Implanty super wszczepiają w sobotadent.pl/. Mają najnowocześniejszy sprzęt i bardzo dobrego specjaliste
      • kkatarzyna371 Re: Implanty 26.12.17, 12:37
        Ja implanty wstawiałam w UniMed Dent w Łodzi. Wszystko poszło sprawnie, dyskomfort ograniczony do minimum. Jestem bardzo zadowolona. Cenowo również nie można narzekać.
    • mikulitek Re: Implanty 02.01.18, 14:59
      A co chcesz wiedzieć? Napisz priv, odpowiem na pytania :) najlepiej jednak od razu do lekarza pójść, bo wiesz, u mnie mogło wyglądać to tak, a u Ciebie inaczej. polecam Ci Stomatologię na Podzamczu ze Szczecina. Jak się z nimi skontaktujesz, pomogą :)
      • wer43 Re: Implanty 05.11.18, 14:20
        podbijam watek, szukam sprawdzonego miejsca gdzie zrobie implant, Kraków, ewentualnie okolice
        • kantyczka32 Re: Implanty 28.11.18, 12:51
          ja mogę polecić to centrum na Szczepanskim Scandinavian Clinic, skonczylam robic implant jakos miesiąc temu, spodziewałam się długich terminow bo oni są dość znani w Krk ale wszystko poszlo bardzo sprawnie, a efekt super, o co najbardziej się balam bo w moim przypadku chodzilo o dwójkę. Także mogę ich polecić na pewno
    • 13piatek13 Re: Implanty 05.03.19, 20:00
      Widze same stare wpisy, a obecnie? ktoś coś?
      • medicaladvisor.pl Re: Implanty 18.03.19, 12:09
        jest wiele gabinetów stomatologicznych oferujących implanty. jedne tańsze drugie droższe. Wg mnie lepiej wybrać dobry i zapłacić więcej niż później poprawiać i zastanawiać się nad ich estetyką. Część oferuje super promocje, rabaty ale wychodzę z założenia, że po paru latach nawet nie będę pamiętała, że zapłaciłam o 1000 zł więcej byle mieć ładny uśmiech. Czy mam godnego polecenia lekarza. Kilka gabinetów owszem, ze specjalistami zajmującymi się odbudową kostną czy podnoszeniem zatoki. Nie będę reklamować publicznie a Pacjentów zainteresowanych zapraszam do kontaktu prywatnego ;)
        Pozdrawiam
        KArolina z MedicalAdvisor.pl
    • laryssa1977 Re: Implanty 30.10.19, 21:40
      Ja robiłam implanty rok temu, 4 sztuki, w centrum dentystycznym w Międzyborowie pod Warszawą, skusiła mnie promocyjna cena i nie żałuję, bo było wszystko super. Wcześniej musiałam zrobić tomografię, zrobiono wycenę, potem przyjechałam na zabieg, który trwał około 2 godzin...nic nie bolało, potem przez dwa trzy dni trochę byłam opuchnięta, ale normalnie chodziłam do pracy. Po pół roku wstawiono mi korony, to były 4 wizyty bo założenie śrub gojących i potem wyciski, no tak jak to do koron zawsze. No i mam zęby :)
    • olo89 Re: Implanty 20.12.20, 06:55
      Moi brat robił implanty w Eurodental w Warszawie. Jest bardzo zadowolony z efektów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka