Dodaj do ulubionych

polipy mlodziencze u dzieci

IP: *.tnt49.ewr3.da.uu.net 29.12.04, 20:49
Czy ktos moze ma dziecko chore na polipy mlodziencze jelita grubego? Moja 10-
letnia corka choruje na to od kilku lat. Jak do tej pory nie znalezlismy na
to odpowiedniej terapii, lekarze tez wiele na ten temat nie wiedza.
Obserwuj wątek
    • Gość: katarzyna Re: polipy mlodziencze u dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 14:04
      Chorowalam na to, bedac malym dzieckiem (podobno juz sie z tym urodzilam)..
      Mnie zostaly one zaraz wyciete (potrzebne byly 2 zabiegi), gdyz moga byc
      powodem raka jelita grubego.
      Na pani miejscu wybralabym sie do jakiegos dobrego specjalisty, gdyz u mnie to
      juz 15 lat temu bylo i jakos nie ma nawrotow. Zastanawiajace, ze 15 lat temu
      wiedziano, co zrobic, a teraz nie :/
      Moze to dlatego, ze ja leczona bylam w Niemczech.

Pozdrawiam, zycze powodzenia.. W razie czego prosze pytac :) Z checia odpowiem.
      • Gość: kasia Re: polipy mlodziencze u dzieci IP: *.250.15.143.Dial1.Weehawken1.Level3.net 30.12.04, 20:02
        Dziekuje Katarzyna za informacje. Ja nie powiedzialam wszyskiego gdyz sie nie
        tego opisac krotko. Otoz polipy wykryto u mojej corki (wtedy 6 lat) gdy bylismy
        w Kanadzie. Byli bardzo zaskoczeni tym przypadkiem, twierdzili, ze to drugi w
        Kanadzie, przyznam, ze niezbyt nas to podbudowalo. Potem przez kolejne lata co
        roku robili kolonoskopie i przy okazju wycinali polipy. Po ostatniej
        kolonoskopii, poniewaz stwierdili, ze polipy sie odnawiaja, dano nam 2 opcje:
        albo wyciac cale jelito, wiadomo z czym to sie laczy, albo sprobowac lekastwo
        Celebrex, stosowany przy innego rodzaju polipach (rodzinnych). Wybralismy opcje
        lekarstwa, ale ostatnio zostalo ono wycofane ze wzgledu na dzialanie uboczne.
        Obecnie przeywamy od niedawna w Stanach i chcemy tutaj zasiegnac opinii na
        temat leczenia polipow mlodzieczych. Jakos nie bardzo wierzymy juz lekarzom w
        Kanadzie, ich wiedza na ten temat jest niezbyt rzetelna, a wydawaloby sie, ze
        jest inaczej. Moze rzeczywiscie jest to przypadlosc ludzi z europy, w kazdym
        razie nam powiedziano, ze w Kanadzie to bardzo nietypowe schorzenie.
        Katarzyna, czy robisz teraz kolonoskopie co jakis czas? Czy robiono Ci badania
        genetyczne?, Czy stosujesz jakas diete? Prosze napisz mi jak najwiecej, kazda
        informacja jest dla mnie cenna. Martwimy sie razem z mezem o nasza corke
        bardzo, nie chcemy Jej zaszkodzic, ale opcje operacji zostawiamy jako
        ostatecznosc.
        Jeszcze raz dziekuje, pozdrawia,
        Kasia.
        • Gość: katarzyna Re: polipy mlodziencze u dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 19:58
          witam..
          Ojj.. to rzeczywiscie powazne.. :(
          Kolonoskopie mialam robiona ze dwa razy po operacjach. Rok pozniej i potem pare
          lat pozniej. U mnie polipy zniknely i nie bylo problemu, ale chyba powinnam sie
          wreszcie na kolejna wybrac. Hmm.. 15 lat temu badania genetyczne nie byly
          zbytnio popularne. U mnie lekarze powiedzieli, ze wlasciwie nie wiadomo, skad
          te polipy i dlaczego. Dieta, jak dieta - staram sie nie jadac rzeczy, ktore z
          zasady powoduja raka i sa niewskazane dla pacjentow, ktorzy maja problemy z
          jelitem grubym (fast food itp.), ale u mnie jakos to dobrze poszlo. Musze
          powiedziec, ze w sumie sie zupelnie nie orientuje. Ale z checia sprawdze w
          Niemczech, jak to jest. Poszukam tez w internecie, tylko wreszcie musze sie
          zarejestrowac na stronach medycznych (jak wiadomo teraz wszystko jest
          niedostepne dla zwyklych smiertelnikow i trzeba przesylac faksem papiery
          dokumentujace zwiazanie z kregiem medycznym - nie mam faksu :/ ale teraz sie
          juz postaram:) ).
          Z checia tez zapytam sie moich profesorow, tylko w sumie musze sie zastanowic,
          ktorego: histologa, pediatry, gastrologa czy ki innego :D
          w razie czego: kairbe@gazeta.pl - moze przejdzmy na kontakt mailowy:)
          Ale ogolnie rzeczywiscie podobno u dzieci polipy sie rzadko zdarzaja, czeste sa
          natomiast u doroslych.
    • Gość: mmm Re: polipy mlodziencze u dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 21:48
      u mojego synka zdiagnozowano polipy mlodziencze rok temu, czyli jak mial 6 lat.
      w poważnym szpitalu centrum zdrowia matki i dziecka poogladali sobie (w pelnej
      narkozie) wszystko co trzeba dokladnie i polipow nie wycieli bo pani doktor
      ktora badanie - kolonoskopie przeprawadzala miala tylko zbadac a nie wycinac.
      podobno wyciecie w takiej sytuacji jest banalne, nie wycieli (mam wrazenie ze
      sie pani nie chcialo). Bylismy na konsultacjach u innego lekarza i ten nas
      pocieszyl: polipy mlodziencze czesto odrastaja - wlasnie w mlodosci, nie maja
      tendencji do rakowacenia. z tego sie wyrasta. a czasem dochodzi do tzw.
      samoamputacji czyli taki polip urywa sie w czasie pobytu w toalecie i wtedy
      dochodzi do lekkiego krwawienia. od tego cholernego badania w tym renomowanym
      szpitalu raz miala miejsce taka sytuacja. probuje sie nie martwic. syn
      znajomych tez mial takie polipy tyle ze mu wycieli i chyba nic sie dalej nie
      dzieje. albo nie robili kolonoskopii. moze jak maly podrosnie i bedzie mozna go
      zbadac bez usypiania to sprawdzimy co sie dzieje. narazie wierze ze z tego sie
      wyrasta i ze polipy mlodziencze nie grożą niczym poważniejszym. myslę, że taka
      poważna operacja jaką was straszą to sprawa, którą trzeba dokladnie przemyslec
      i skonsultowac. mam nadzieje, ze traficie na dobrych lekarzy. pozdrawiam
      • Gość: kasia Re: polipy mlodziencze u dzieci IP: *.248.68.176.Dial1.Weehawken1.Level3.net 04.01.05, 20:18
        Przyznam, ze pocieszyla mnie twoja wypowiedz mmm, zaden lekarz w Kanadzie nam
        tego nie powiedzial. Odnosnie krwawienia to nasza corka tez mila krwawienie i
        to powazne w tydzien po ostatniej (zeszlorocznej) kolonoskopii. Prawdopodobie
        cos zle zrobil lekarz operujacy, tak przynajmniej powiedziala do nas pediatra
        naszej corki. Tez staramy sie myslec pozytywnie i opcje operacji na razie nie
        bierzemy pod uwage. Tutaj w Stanach obecnie chcemy sie wybrac do jakiegos
        dobrego gastrologa. Acha, mam jeszcze pytanie ile wasz synek ma tych polipow i
        jak do tego doszlo, ze je wykryli?. Na razie pozdrawiam i dziekuje serdecznie.
        Kasia
        • Gość: mmm Re: polipy mlodziencze u dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 21:12
          kolonoskopia wykazała dwa polipy. i dopiero to badanie wykylo polipy -
          potwierdzilo diagnozę, a do lekarza - naszej pediatry poszlismy bo zauważylismy
          jak mały mial ok. 5 lat krew przy wycieraniu pupy. moze dwa razy sie tak
          zdarzylo. pierwsze rozpoznanie brzmialo: pęknięcie śluzówki - przypadłość ponoc
          u dzieci częsta. leczenie polegało na smarowaniu odbytu jkimiś maściami. ale
          kiedy po chyba roku sytuacja sie powtorzyla - znowu male ślady krwi, pediatra
          skierowała nas do chirurga. jego wstepne badania nic nie wykazały. jakies
          badanie - nie pamietam nazwy w takiej lekkiej narkozie (głownie ze względu na
          wiek pacjenta) tez nic nie pokazały. i tak trafilismy do szpitala. reszte
          hostorii znasz. od czasu tego nieszczesnego pobytu w szpitalu minął juz ponad
          rok. synek zameldował raz o "czerwonym" po wyjsciu z toalety. i tyle czekamy,
          aż podrosnie i albo niepokojące objawy miną albo powtorzymy badanie. bądź
          dobrej myśli, tak jak i my jesteśmy :-)
    • Gość: kasia do katarzyny IP: *.250.87.122.Dial1.Weehawken1.Level3.net 05.01.05, 22:21
      Katarzyno, probowalam wyslac maila na podany przez Ciebie adres, ale wrocil
      sie. Prosze sprawdz czy jest poprawny. A ja podaje swoj:
      katarzynalewinska@hotmail.com.
      Na razie pozdrawiam, Kasia
    • agastaga Re: polipy mlodziencze u dzieci 19.02.05, 08:53
      uff, pocieszyłyście mnie. Włąśnie wczoraj dowiedziałam się o prawdopodobnych
      polipach jelita grubego u syna (5 l.). Z tym, że jeszcze nie było kolonoskopii
      i czekamy na termin.Ale może nie będzie tak źle.
      Agnieszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka