Dodaj do ulubionych

doki, artur ....inni

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 16:25
mam problem. od dwoch tygodni meczy mnie straszny kaszel i w dzien i w nocy.
jest suchy, taki duszacy. oczywiscie bylam u lekarza juz dwa razy. podczas
pierwszej wizyty slyszal szmery w oskrzelach , podczas drugiej bylo wszystko
ok. dodam ze od dwoch tygodni przyjmuje antybiotyk. dziwne jest to ze moj
brat ma takie same objawy od trzech tygodni - czyzby to cos zarazliwego ?
ostatnio slyszalam ze do lask powraca krztusiec? moze jakies sugestje? dodam
ze wyniki mam dobre i gdyby nie ten kaszel byloby wszystko ok .
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: doki, artur ....inni IP: *.ss.shawcable.net 03.02.05, 18:27
      Nie wiem, na ile chetni sa lekarze w Polsce by brac zdrapke na badanie mikrobiologiczne w kierunku krzusca. Pewnie jak bedziesz sie bardzo domagac to ci to w koncu sprawdza.
      • Gość: yolanda Re: doki, artur ....inni IP: *.icpnet.pl 03.02.05, 19:10
        A moze to objawy alergiczne ?
    • Gość: Doki Re: doki, artur ....inni IP: *.7-200-80.adsl.skynet.be 03.02.05, 20:13
      Krztusiec mozna wykluczyc tylko posiewem w tym kierunku (specjalne podloza) ale
      przeciez calkiem mozliwe sa inne przyczyny, np infekcje wirusowe, alergie...
    • Gość: groszek_n Re: doki, artur ....inni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 20:40
      Miałem taki sam problem miesiac temu.Strasznie męczaca przypadłość.Umnie to
      trwało jakiś miesiac.Nie pomagały antybiotyki ,syropki,pastylki.Lekarze a było
      ich dwóch doszukiwali sie nawet astmy,skierowali mnie na spirometrię i
      nic.dalej nie mogłem spac w nocy bo czesto zdarzały się napady kaszlu.Wresznie
      udałem sie do laryngologa i jedyna jego rada było dużo pic jakieś 2,5 litra wody
      niegazowanej,dobrze nawilżac pomieszczenie i pić napar z siemienia lnianego oraz
      wodnisty kisiel- po trzech dniach przeszło.Było to zwykłe podrażnienie śluzówki
      po przebytym i wyleczonym zapaleniu gardła!!Powodzenia
    • Gość: Nike Re: doki, artur ....inni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 23:48
      Jednym z objawów charakterystycznych dla krztuśca jest tzw. pianie przy
      nabieraniu powietrza. Tak kaszlesz?
      • pia.ed Pianie przy krztusccu 04.02.05, 00:05
        Przypomniala mi sie pewna historia, kiedy moj syn mial 10 lat.
        Zaczal bardzo kaslac, lekarka szkolna stwierdzila zapalenie pluc,
        i przepisala penicyline.

Syn nie przestawal kaslac.
        Pewnej nocy zaczal siniec, rzezic i dusic sie od kaszlu.
        Wsadzilam go do samochodu i pojechalam do kliniki dzieziecej.
        Momentalnie stwierdzili ... koklusz!
        Powiedzieli, ze to wlasnie przesilenie, dlatego tak pieje i dusi sie !

Do dzis nurtuje mnie pytanie jak doswiadczona lekarka dziecieca mogla pomylic
        koklusz z zapaleniem pluc!
        • Gość: Artur Re: Pianie przy krztusccu IP: *.ss.shawcable.net 05.02.05, 22:33
          Pianie wystepuje jednak tylko gdzies w polowie przypadkow. Wiec wylacznie liczac na pianie mozna nie rozpoznac polowy chorych na krztusiec.
    • Gość: Duszkan Re: doki, artur ....inni IP: 194.63.132.* 05.02.05, 22:41
      Z posiewem w kierunku zakażenia Bordatella pertussis (bakteira odpowiedzialna
      za krztusiec) będzie trudno. Prościej wykonać badanie serologiczne z surowicy
      krwi w klasach IgG, A i M. Obecność przeciwciał w klasie IgA
      potwierdza "aktywność" infekcji. Przebieg krztuśćca obecnie b. się zmienił, i
      często się zdarza ,że nie ma charakterystycznego "piania".
    • Gość: agnieszka Re: doki, artur ....inni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 09:41
      dziekuje za wszelkie wskazowki. dzisiaj ponownie to juz czwarty raz odwiedzilam
      lekarza i ciagle to samo ... nie ma pani zmian ani w plucach ani w oskrzelach ,
      jedynie garglo jest przekrwione. a pani ma juz serdecznie dosyc nieprzespanych
      nocy i lykania antybiotykow . ale coz mi pozostaje wezme jeszcze ten antybiotyk
      i zobaczymy czy kluska z gardla znikinie - bo to chyba ona jest przyczyna tego
      okropnego kaszlu .
      pozdrawaim i zycze zdrowka
      • Gość: feline Re: doki, artur ....inni IP: *.dial.proxad.net 09.02.05, 10:07
        A czy do tej pory NIKT nie podejrzewal refluksu??????????????????????
        • Gość: agnieszka Re: doki, artur ....inni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 12:13
          wiesz nikt na to nie wpadl ! myslisz ze moze to byc to ? ten kaszel raczej na
          taki nie wyglada , ale przy nastepnej wizycie zasugeruje to lekarzowi .
          dziekuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka