Dodaj do ulubionych

Hashimoto problem z ustaleniem dawki

16.01.15, 18:45
Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post, także jeżeli coś źle piszę to przepraszam

Postanowiłem napisać tutaj, ponieważ sam nie mogę wyprowadzić się na prostą pomimo wielu starań

mam około 30lat,stwierdzone Hashimoto, Atpo powyżej 1000, czułem się fatalnie, zacząłem brać Euthyrox 25 I Thybon 5, nic nie zauważyłem, żadnych zmian w samopoczuciu, zmieniłem na Euthyrox 50i thybon 5 po czym poczułem przypływ energii, ale trwało to tylko kilka dni, następnie podniosłem dawkę do 75 i 5Thybon po czym poczułem się znacznie lepiej ale tylko na około dwa tygodnie i znów powrót do piekła, zrobiłem badania na dawce 75 i 5thybon i oto wyniki-
TSH- 1,490
FT3- 69,33%
FT4- 41,34%
Z powodu fatalnego samopoczucia lekarz zalecił podniesienie dawki do Euthyrox 100 i 5 thybon po czym poczułem jeszcze większe objawy niedoczynności, oto wyniki na tej dawce-
THS- 1,786
FT3-58,33%
FT4- 45%
Powiedzcie proszę co robić bo sam już nie wiem, lekarz proponuje zwiększyć thybon do 10 lub euthyrox do 125 ale wydaje mi się, że im więcej euthyroxu to bardziej dają o sobie znać objawy niedoczynności
bardzo proszę o jakieś rada, z góry dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 16.01.15, 20:52
      Nie widzę powodu, aby zwiększać tybon. Masz wyższe ft3 od ft4, co dalej sygnalizuje niedoczynność. TSH też wysokie. Ja bym podniosła o 25 euthyrox.
      • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 17.01.15, 12:04
        wczoraj podniosłem sam o 25 euthyrox ale jeszcze gorzej się czułem, czy to normalne, że zwiększenie dawki daje takie symptomy, wcześniej gdy zwiększałem to czułem się lepiej, a teraz odwrotnie, jak myślisz, to normalne?? człowiek robi się taki jakby był za mgłą....
        • gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 17.01.15, 12:17
          Ja źle znoszę podnoszenie dawki, ale mam objawy nadczynności. Co to znaczy, że czujesz sie gorzej?
          • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 17.01.15, 13:27
            gorzej czyli mam większe objawy niedoczynności- bardzo mi zimno i zaczynam się czuć jakbym był za mgłą- taka strasznie ciężka głowa.........
            • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 17.01.15, 13:31
              właśnie gdy zwiększałem z 50 na 75 euthyrox to czułem się już pierwszego dnia dużo lepiej, objawy ustępowały i miałem dużo energii, ale tylko na kilka dni. Teraz gdy podnoszę dawki jest odwrotnie- czuję się gorzej
              Sam już nic nie rozumiem, ciekawe dlaczego tsh wzrosło gdy zwiększyłem euthyrox, normalnie powinno spadać, co tu może być nie tak????
              • gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 17.01.15, 18:24
                Prawdopodobnie masz za małą dawkę. Dlatego tsh rośnie, mimo zwiększenia. Odczekaj na tej dawce co najmniej 4 tygodnie i powtórz wyniki. A robiłeś badania w kierunku anemii? Ferrytynę, b12? Przydałoby się jeszcze zbadać d3.
                A właściwie dlaczego do razu dostałeś t3 w tabletce?
                • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 17.01.15, 19:54
                  witam, dziękuję, że odpisujesz, ferrytynę, b12, d3 robiłem badania i wszystko dobrze, nie pamietam dokładnie wyników ale mieszczą się w 50-100% normy
                  w kierunku anemii nie robiłem, a powiedz mi jakie to są badania??
                  t3 dostałem od razu ponieważ jeździłem do lekarza około 300km i przepisał mi kilka lekó, euthyrox, thybon i novothyral, zacząłem od euthyroxu i thybonu i sam nie wiem czy dalej to ciągnąć czy coś zmieniać, w sumie na dawce 100 byłek około 5dni i zrobiłem badania więc może tak jak mówisz, że warto poczekać te 4 tygodnie i jeszcze raz zrobić badania, jak myslisz zrezygnować z thybonu?? czy brać go nadal??
                  • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 17.01.15, 20:04
                    wiesz z tym hashimoto to dowiedziałem się około roku temu, odkąd pamiętam zawsze bardzo kiepsko się czułem, miałem robione masę badań i żadne nic nie wykazały, każdy mówił, że jestem super zdrowy, a ja czułem się zupełnie inaczej, dopiero około roku temu doszedłem do tego, że mam hashi...... twoim zdaniem, jakie wartości w %tach są najlepsze dla dobrego samopoczucia ft3 i ft4?? jakie tsh??

• gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 17.01.15, 20:56
                    Wklep te wyniki. Jakoś nie mogę uwierzyć, że masz 50% normy d3 smile To są właśnie te wyniki na anemię.

Podaj też wyniki sprzed leczenia. Dziwi mnie, że dostałeś t3 w tabletce. Dlatego pytam, na jakiej podstawie. I gdzie kupiłeś Thybon?

Masz usg tarczycy?

Robienie wyników co 4 dni jest bez sensu. W ogóle niemiarodajne. Trzeba odczekać co najmniej 4 tygodnie na stałej dawce, no chyba że się jest w ciąży, ale to zdaje się Ciebie nie tyczy.
                    • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 17.01.15, 21:10
                      już idę szukać tych wyników
                    • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 17.01.15, 21:26
                      wyniki z przed lecenia
                      ths- 3,5
                      ft4- 39%
                      ft3- 97%
                      teraz badania z przed dwóch miesięcy
                      ferrytyna-206 normy 22- 322
                      b12- 569 norma 211- 911
                      d3 jednak nie robiłem

thybon kupiłem w Niemczech
                      • gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 17.01.15, 21:40
                        W ogóle nie widzę podstawy do wdrożenia t3. Może od tego się źle czujesz. Twoje wyniki jasno wskazywały na niedoczynność. Przede wszystkim mówi o tym wyższe ft3 od ft4. Ja bym odstawiła Thybon i została na Euthyroxie. Co za lekarz Ci to przepisał?
                        • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 17.01.15, 21:46
                          endokrynolog podobno super, ale teraz gdy trochę zacząłem czytać to masz rację, po co t3 skoro ono było wyższe od ft4, w takim razie jutro euthyrox 100 i tak przez dwa tygodnie, zobaczymy czy będzie zmiana.
                          Powiedz mi, skoro ferrytyna i b12 dobre to czy jest sens robić d3??
                          • gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 17.01.15, 22:36
                            Tak. Bo te parametry są akurat od siebie niezależne. Mamy duże braki d3, szczególnie w Hashi.
                            • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 17.01.15, 22:53
                              dobrze, dziękuję Ci bardzo za pomoc, jak zrobię badania odezwę się

pozdrawiam i do usłyszenia pa
                  • zanyen Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 21.01.15, 23:23
                    >t3 dostałem od razu ponieważ jeździłem do lekarza około 300km i przepisał mi kilka leków,
                    > euthyrox, thybon i novothyral, zacząłem od euthyroxu i thybonu

Jestem w szoku, że ktoś przepisuje t3 (thybon i novothyral) od razu, z marszu, na początku leczenia, zamiast porządnie i systematycznie ustawić dawkę. Poważnie zastanowiłabym się nad tym, czy by nie zmienić lekarza. Hormony tarczycy w przypadku niedoczynności działają cuda, ale to nie są cukierki i nie zawsze zasada "im więcej, tym lepiej działa".

Życzę autorowi wątku cierpliwości i systematyczności przy ustawianiu dawki i uzupełnianiu niedoborów. To się da zrobić. Ja po 5 miesiącach zaczęłam się już czuć dużo lepiej. Ale chyba warto zmienić lekarza na bardziej myślącego (!).
    • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 18.01.15, 15:02
      Hej,
      Nie rozumiem dlaczego dostałeś dodatkowo t3. Według mnie wystarczy że będziesz uzupełniał t4. Ponadto sprawdź poziom vit. d3. uzupełniaj braki. w tej chwili nie przemęczaj się staraj się najpierw wyjść na prostą to potrwa i trzeba cierpliwości. Staraj się wysypiać i dbać żeby się nie przeziębiać. Każde przeziębienie przemęczenie zwiększa zapotrzebowanie na hormon i zaczynasz wątpić w terapię. Ja zacząłem od tsh 18 teraz czuję się dobrze po 7 miesiącach walki.
      pozdrawiam
      • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 18.01.15, 21:22
        dziękuję za odpowiedź, wiesz, ja chyba za szybko zacząłem zwiększać te hormony, bo w ciągu miesiąca z 50 skoczyłem na 100, nie wiedziałem, że trzeba brać około 4 tygodni i teraz czuje się jakbym miał gorączkę i objawy które miałem wcześniej jakby się trochę nasilały, co byś mi radził, zejść do 75 czy trzymać 100??
        na 75 czułem się dobrze około dwóch tygodni i później klapa, dlatego od razu podniosłem na 100 i jest jeszcze gorzej..... t3 już dzisiaj nie brałem, jeżeli możesz to powiedz jak powinienem Twoim zdaniem teraz to rozegrać, będę wdzięczny, pozdrawiam
        ps. 7 miesięcy to gratuluję, ja może już 18 lat tak się czuję i dopiero nie dawno wszystko wyszło....... dlatego też tak szybko zacząłem zwiększać te dawki, a tu chyba nie tędy droga.......
        • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 19.01.15, 10:48
          Nie chce doradzać bo nie jestem w twojej skórze. Miałeś robione usg a jak tak co wyszło. Żeby stwierdzić że masz hashimoto musisz potwierdzić usg. Fakt masz podniesione przeciwciała ale to jeszcze nie świadczy że masz uszkodzoną tarczycę. Hashi trwa całe lata aż zniszczy tarczyce. Podniesione t3 wskazuje na to że potrzebujesz tyroksyny. Dziwne że tsh tego wyraźnie nie pokazuje. żeby z tego wyjść musisz spokojnie podchodzić do dawkowania. ja bym zrobił tak. zszedł na 75 i odczekał z 4 tygodnie wiem ze może być ciężko ale żeby coś wiedzieć trzeba mieć dane. Musisz analizować swoje samopoczucie i dawkowanie. podaj priva to podeśle Tobie moją analizę w excelu. To ze czuję się lepiej nie świadczy że za miesiąc też tak będzie. W tej chorobie do końca życica musisz sobie kontrolować i korygować dawkowanie.
          Pozdrawiam
          • gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 19.01.15, 15:15
            Z tymi przeciwciałami to nie jest tak do końca - skoro są, to znaczy, że zaczęły niszczyć tarczycę. Ale to prawda - zazwyczaj to trochę trwa.

TSH pokazuje - przy zażywaniu syntetycznej tyroskyny nie powinno być wyższe niż 1.
            • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 20.01.15, 10:01
              Gala dali, Ty również masz hasi?? jak długo ustalałaś dawkę?? jakie masz, poziomy %towe hormonów przy których czujesz się dobrze?? ja już nie mogłem czekać dłużej i w czasie około miesiąca podniosłem dawkę o 50 thyroxyny, kilka dni czułem się gorzej, ale teraz od wczoraj idzie wszystko na plus, zobaczymy na jak długo
              Powiedz mi proszę, czy Ty też tak miałaś, że przy zwiększeniu dawki reagowało Twoje samopoczucie?? jeżeli tak to proszę opisz mi w jaki sposób

• gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 20.01.15, 13:19
                Tak, mam w pakiecie smile Dawkę ustalałam jakieś 4 miesiące, po czym zaszłam w ciążę smile Dobrze czuję się przy poziomie powyżej 50%, ale to jest w kwestia bardzo, bardzo indywidualna. Takie poziomy osiągnęłam, przy jednoczesnym spadku tsh poniżej 1. Natomiast w ciąży moje tsh były właściwie nieoznaczalne, przez co lekarze dostawali rozwolnienia smile
                Niestety, w tej chorobie pośpiech szkodzi. Nie rozumiem, co to znaczy że nie możesz czekać? Musisz przyzwyczajać organizm powoli, obserwować siebie. Zazwyczaj jest tak, że jak podnosisz dawkę, to kilka dni jest super, potem samopoczucie spada. Po 4 tygodniach kontrola i ewentualna korekta dawki. Nie da się zrobić od razu, że będzie ok po kilku dniach braka tyroksyny. Sam musisz wyczuć, jaka dawka jest dla Ciebie optymalna, ale do tego niestety potrzeba czasu. Robienie badań co tydzień jest stratą pieniędzy, bo te wyniki nie są miarodajne.
                U mnie ze zwiększaniem dawki w ogóle jest cyrk, bo organizm reaguje źle - ja podnoszę o 6,25 co kilka dni. Kiedyś podniosłam od razu o 12,5 i prawie zawału dostałam. Ale to jak mówię, jest sprawa bardzo indywidualna.
          • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 20.01.15, 09:56
            witam ponownie i dziękuję za zainteresowanie, Hashimarcin- bardzo chętnie zobaczę Twoją drogę z dawkowaniem, tylko powiedz mi proszę gdzie jest ten priv, jak go odszukać?? bym mógł go podać??
            • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 20.01.15, 10:54
              podaj twojego maila wink
          • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 20.01.15, 10:03
            hashimarcin- jednak zostaję na dawce 100, czułem się trochę gorzej, ale od wczoraj wszystko idzie na plus, z tego co zauważyłem to to, że trzeba brać dużo magnezu, a zwłaszcza jeżeli pijemy mocną kawę.....
            • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 20.01.15, 10:04
              jeżeli możesz, Ty również opisz mi twoją reakcję organizmu na zwiększanie dawek, jak się czułeś i w ogóle jak to u Ciebie postępowało, dziękuję z góry i pozdrawiam Ciebie i was wszystkich lol
              • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 20.01.15, 10:41
                Dezorientacja, brain fog, drażliwość, depresja, słaba pamięć, tętno rosło do 80 wcześniej miałem nawet 45 smile teraz się ustabilizowało na 65 70. Lekka kolka sercowa. Czym dłużej bierzesz hormon tym organizm coraz bardziej się do niego adaptuje i zmiana dawki nie powoduje większych sensacji. W tej chwili jestem na 137 i jak bym przeszedł na 150 nie odczułbym tego wyraźnie. Tyroksyna jest w korelacji z innymi hormonami i potrzeba czasu aby układ hormonalny się przestawił. Sprawdź cukier u mnie po wyraźnym podniesieniu dawki pojawiła się poranna hipoglikemia. glukoza na czczo 72 dla mnie to za mało. W tej chwili cukier w normie jest coraz lepiej ale jak się przepracuję wracają objawy niedoczynności. Głównie opuchnięte powieki górne, objawy depresji i zaniki pamięci. Mi głównie przeszkadza depresja i słaba pamięć. Miałem 3 zajdy po ustaleniu dawki organizm po 2 tygodniach dopominał się o więcej. Prawdopodobnie jet to związane z czasem w jakim było się w niedoczynności.
                • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 20.01.15, 16:58
                  mariusz703@op.pl
    • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 21.01.15, 10:50
      Witam Wszystkiech, Hashimarcin to jest właściwy mail mariusz706@op.pl
      • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 21.01.15, 10:51
        Witam wszystkich, Hashimarcin to jest właściwy mail mariusz706@op.pl
        • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 21.01.15, 17:33
          dziękuję bardzo za maila, mam pytanie, na przykład zaczynasz brać dawkę 75, kiedy i jak to odczuwasz?? czy pierwsze kilka dni czujesz się ok, a później źle?? i czy za jakiś czas się samo poprawia - samopoczucie?? czy jeżeli nie czujesz się lepiej to po miesiącu podnosisz dawkę??
          • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 22.01.15, 08:29
            Inaczej jest jak dopiero zaczynasz brać hormon a inaczej jak już go bierzesz dłuższy czas. Na początku boli. Dla organizmu to stres ale po jakimś czasie jest coraz lepiej. Nie wiem jakie jest to twoje hashi u każdego jest inaczej. Czym dłużej byłeś w niedoczynności tym większy stres dla ciała.
            • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 22.01.15, 09:41
              dokładnie nie powiem ale tak po 5 miesiącach podnoszenie dawki nie miało aż tak złego wpływu. uważam że bardzo długo byłem w lekkiej niedoczynności a większa pojawiła się gdzieś z 3 lata temu. jeżeli masz mocno uszkodzoną tarczyce to bierzesz od 1,5 do 1,7 a nawet 2 razy masy ciała. Czyli jeżeli warzysz 70 kg to bierzesz ok 140 ug. Ale nie możesz zaraz wejść na taką dawkę trzeba czasu adaptacji. Zapotrzebowanie zmienia się.
      • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 23.01.15, 16:41
        Hashimarcin dziękuję Ci bardzo za materiały i wszystkim wam, że pomagacie mi to wszystko zrozumieć, powiem Wam, że jestem ciągle na dawce 100thyroxyny i dzisiaj jest naprawdę ok, to już około tygodnia, ciekawe czy już tak zostanie czy znów wszystko wróci............
        Jak u Was z samopoczuciem?? jak Się trzymacie??
        • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 23.01.15, 21:10
          Znam to uczucie optymizmu - wtedy słońce świeci nawet w pochmurny dzień. U mnie w porządku czuję się dobrze. Najważniejsze dla mnie że pamięć mi się poprawiła.
          Interesuje mnie jaki miałeś wynik USG. Twoje wyniki hormonów nie są takie złe. Niektórzy lekarze mówią że podaje się l-tyroksynę od tsh>10. Lekarz nie szukał innej przyczyny złego samopoczucia ?. Jeżeli tsh nie jest takie wysokie może nie jest tak źle z Twoją tarczycą. Może warto powalczyć. Niektórym podobno udało się wyleczyć hashimoto. Ja ale jestem sceptyczny. Poczytaj np. commed.polki.pl/djfafa-historia-choroby-aktualizacja-18-07-2014-vt71916.html. Gościu pisze że się wyleczył. Też na początku myślałem że jakoś znajdę rozwiązanie problemu. Widzisz przeczytałem całą masę wiedzy na temat hashimoto, immunologii. Stosowałem suplementy, dietę bezglutenową, zdrowe odżywanie i nie zauważyłem żeby to miało jakiś sens. Po wynikach widziałem że selen poprawia konwersję ale to wszystko. Widzę że dobra dawka l-T4 jest najlepsza na hashimoto smile Posłuchaj o historii tego gościa www.youtube.com/watch?v=cNT_X1m5ta4 też podobno się wyleczył. Proponuję Tobie abyś jeszcze sprawdził jak to jest z twoją tarczycą.
        • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 23.01.15, 21:20
          W USG powinno być wyraźnie napisane o niejednorodności, obniżonej echogeniczności i o stopniu zwłóknienia miąższu tarczycy.
    • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 25.01.15, 16:38
      witam wszystkich, chciałem powiedzieć, że u mnie znów wszystko wraca, znów jest coraz gorzej, dlaczego tak?? co teraz robić? nadal brać 100 euthyroxu?? biorę go około dwóch tygodni.......
      Jak było u Was, czy też po zwiększeniu dawki przez kilka dni było dobrze, a później źle?? jeżeli tak to proszę Was powiedzcie jak doszliście dalej??
      • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 25.01.15, 16:38
        co zrobić by było dobrze??
        • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 25.01.15, 17:30
          Mario ja od czasu kiedy wziąłem pierwszą tabletkę euthyroxu przez kilka miesięcy czułem się fatalnie. Nie miałem problemów z sercem ale brain fog, utrata pamięci i dół te trzy objawy mnie dobijały. Oprócz tego cała lista innych objawów niedoczynności. Podnosiłem dawkę i nawet nieźle się poczułem przy tsh 1,85 patrz na mój wykres minęły 3 miesiące od pierwszej dawki hormonu. Potem kilka raz jeszcze wracały objawy. Od pierwszej dawki hormonu wprowadzasz burze w systemie hormonalnym i trzeba czasu aż wszystko się poustawia.
          Napisz jakie masz dokładnie objawy co Tobie przeszkadza najbardziej i podaj wynik usg. Dla radiologa wynik przeciwciał i to co widzi na monitorze jest jednoznaczne.
          Jakie masz wynik cholesterolu ? jak z twoimi elektrolitami(nadnercza)?
      • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 25.01.15, 18:07
        ja miałem tak samo na początki brania hormonu. Po podniesieniu dawki na początku rozdrażnienie ok tygodnia potem coraz lepsze samopoczucie po trzech tygodniach od podniesienia dawki samopoczucie spada. Pojawiają się objawy niedoczynności. przy dawce 137 tez miale zjazd ale zatrzymałem się na w miarę dobrym samopoczuciu i narazi nie koryguje tej dawki.
        • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 25.01.15, 18:10
          pogoda wyraźnie wpływa na objawy niedoczynności. brak słońca, spadek temperatury - zapotrzebowanie na hormony rośnie i to wyraźnie. patrz na mój wykres myślałem że zatrzymam się na 88 ale przyszły zimniejsze dni i się rozjechało. teraz tez jak spada temperatura czuje że wchodzę w niedoczynność.
        • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 25.01.15, 19:11
          dziękuję za odpowiedź, właśnie odnalazłem wynik usg
          zmiany rozlane- zapalne, obniżenie gęstości, nieostro obrysowane strefy hypodensyjne w przednich częściach płatów i cieśni.
          czyli ja teraz jeżeli będę się czuł bardzo źle przez np. tydzień to podnosić dawkę??
          objawy mam takie jak Ty opisywałeś........
          • gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 25.01.15, 19:55
            NIE!!! Pisałam już kilka razy. Poprawa przychodzi po czasie. Nie można co kilka dni podnosić dawki. Na jednej dawce co najmniej 4 tygodnie, badania, i ewentualna modyfikacja dawki.
          • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 25.01.15, 22:12
            Jeżeli nie masz jakiś sercowych sensacji to musisz poczekac zeby mieć informacje zwrotna. w taki sposób się uczysz swojego organizmu. Zastanów sie czy nie masz jakiś zapaleń w organizmie np. Chory ząb, zapalenie zatok, przeziębienie na początku leczenia to wyraźnie wpływa na samopoczucie(zapotrzebowanie na hormon).
            • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 26.01.15, 00:04
              rozumiem, dziękuje za odpowiedzi, Wiecie co, tak teraz gdy szukałem tego usg to odnalazłem wyniki badań z przed leczenia i t4 miałem na poziomie 20% czyli teraz wszystko chyba jasne że to wina tarczycy, prawda??
              te wyniki które podałem na początku to sam już nie pamiętam dokładnie bo one chyba były gdy brałem 25 thyroxyny. Od zawsze coś było nie tak ze mną, zawsze nie nadążałem za innymi, a że jestem uparty to robiłem wszystko ponad siły, po czym po jakimś czasie nie miałem siły funkcjonować, byłem kompletnie wypalony, w końcu uparłem się i zrobiłem kilka badań, między innymi tarczycę i te wyniki właśnie odnalazłem t4 20%, ale, że w normie to nikt nie wpadł na pomysł hashimoto. następnie wyjechałem do Anglii po dwóch latach pracy niemiałem siły żyć, okropna mgła umysłu, ciągle czułem się tak jak wtedy gdy mamy gorączkę 40 stopni. Ponownie do lekarza- wyniki- jest pan zdrowy jak mało kto i tak to było, przez jakiś czas. Patrzyłem w necie, znajdywałem różne choroby i robiłem na nie badania, wychodziło dobrze, w końcu Hashimoto- i tutaj mam nadzieję strzał w sedno sprawy. Dlatego tak Was wypytuję bo sam już nie wiem co o tym wszystkim myśleć, ja to bym najchętniej ciągle zwiększał ale zrobię jak mówicie i będę trzymał 100 thyroxyny.
              Ja również jestem z wami i trzymam kciuki za wszystkich i mam nadzieję, że razem dojdziemy do celu, mam nadzieję, że osoby które to czytają tak jak ja kiedyś zrobią badania od razu i nie zmarnują sobie tyle cennego czasu. Pozdrawiam
            • myszka19891 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 26.01.15, 14:21
              a jak ktoś ma zapalenie w organizmie ale euthyrox bierze już kilka lat to tez cos zmienia? ma jakies powiazania? ja miałam przewlekle zapalenie zatok i w związku z tym roku temu przeszłam opeacje, ale niestety zatoki dalej bola mimo ze na tk wszystko jest ok ;/
              • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 26.01.15, 14:36
                Pisałem o wychodzeniu z niedoczynności. Zauważyłem że zapalenia, choroby na początku brania hormonu wyraźnie wpływają na samopoczucie - potęgowanie objawów niedoczynności. Jeżeli jest się w stanie eutyreozy to zapalenia nie powinny się pojawiać. Jednym z objawów niedoczynności jest przewlekłe zapalenie zatok.
              • gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 26.01.15, 16:35
                Tess pisała, że powracające zapalenie zatok może mieć związek z przerostem candidy.
                • myszka19891 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 26.01.15, 17:11
                  oooo initeresujące.... mam dość czeste infekcje :tych: spraw.... jakiś czas temu w badaniach wyszlo wlasnie>candidy... co z tym zrobić??
                  • gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 26.01.15, 18:56
                    To się leczy. Poszukaj na forum przez wyszukiwarkę.
                    • myszka19891 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 26.01.15, 19:36
                      dodam, że miałam też gronkowca złocistego, po operacji dalej okropnie się czułam i miałam zbadany wymaz z nosa i brałam antybiotyki przez 3tyg.
                      • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 28.01.15, 15:16
                        witam, powiem wam, że raz czuje się lepiej a raz gorzej, ciekawe jak ta thyroxyna wejdzie i czy już wszystko się unormuje......... to już drugi tydzień, jak myślicie ciągnąć do 4 tygodni czy delikatnie zwiększyć??
                        • gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 28.01.15, 17:20
                          Czy Ty czytasz, co Ci się pisze? Bo wydaje mi się, że niestety nie. To nie zabawa, a choroba. Poczytaj na forum, co piszą o wprowadzaniu nowej dawki. Nie można skakać z dawki na dawkę, jak się chce, w zalezności od humoru.
                        • zanyen Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 28.01.15, 19:54
                          @myszka19891, załóż swój wątek i tam zadawaj pytania. Tu śmiecisz innej osobie.

@38mario, ustawianie dawki hormonów to nie jedzenie cukierków, do tego trza cierpliwości. Huśtanie dawkami nie poprawia sytuacji. Niestety trza się przemęczyć trochę czasu. 100 tyroksyny to już spora dawka, a nadczynność nie jest miłą rzeczą
                        • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 28.01.15, 20:32
                          Nie przemęczaj się. Zdrowo się odżywiaj i cierpliwie czekaj. Luknij też tutaj www.thyroid-info.com/articles/tsh-fluctuating.htm. Pamiętaj o zasadach brania tyroksyny.
                          • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 28.01.15, 23:29
                            Rozumiem, dziękuję za odpowiedzi, Zawsze było źle, teraz gdy wiem jak jest gdy człowiek zaczyn funkcjonować inaczej, chciałbym od razu by już się nie męczyć, ale Macie rację, ciągniemy dalej te 100
                            dam znać za jakiś czas co dalej, nie wiem tylko jak Się Wam odwdzięczyć za to wszystko
                            Pozdrawiam Wszystkich i życzę wszystkiego dobrego
                            dobranoc
                            • zanyen Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 29.01.15, 11:53
                              "Rozumiem, dziękuję za odpowiedzi, Zawsze było źle, teraz gdy wiem jak jest gdy człowiek zaczyn funkcjonować inaczej, chciałbym od razu by już się nie męczyć"

mnóstwo osób tutaj to przechodziło (i przechodzi), ja osobiście też, dlatego doskonale rozumiem Twoją motywację - niemniej jednak oprócz entuzjazmu potrzebna jest też cierpliwość. Odczekaj i zrób badania na setce. Pamiętaj o uzupełnianiu niedoborów (zwłaszcza o magnezie! on jest bardzo potrzebny przy tyroksynie, mleczan/ cytrynian to najlepiej przyswajalne formy).
                              • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 04.02.15, 22:35
                                dziękuję za rady zanyen i przepraszam, że dopiero teraz piszę
                                cały czas czuje się lepiej, miałem tylko dwa dni gdzie wszystko wracało i teraz zaczyna się stabilizować mam nadzieję, aż trudno mi w to uwierzyć bo czuję że cały organizm zaczyna naprawdę działać.
                                co u Was?? jak Wasze samopoczucie? za około tydzień robię badania więc odezwę się
                                Pozdrawiam Wszystkich
    • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 08.02.15, 11:40
      Witam wszystkich, moje samopoczucie jest ciągle na plus, mam do was pytanie, chodzę na siłownię i teraz gdy jest coraz lepiej chciałbym zacząć brać jakieś białko, wcześniej gdy próbowałem brać czy białko czy kreatynę czułem się jeszcze gorzej, teraz myślę, że nie powinno tak być, sam nie wiem, jak myślicie, dlaczego tak było?? czy jest jakieś wskazanie ku danemu białku czy kupić pierwsze lepsze??
      • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 08.02.15, 11:43
        Powiem Wam, że sam nie mogę uwierzyć, kiedyś miałem może dwa dni w miesiącu gdy czułem się tak jak teraz ciągle przez 3 tygodnie, myślicie, że już tak zostanie??
        • zanyen Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 08.02.15, 20:27
          Przy dobrej dawce samopoczucie powinno być w porządku. Ale warto pamiętać, że człowiek to nie zegarek, czasem coś się zmienia. Wtedy należy zrobić badania, skonsultować się z lekarzem i ewentualnie korygować dawkę.
          Cieszę się, że czujesz się lepiej smile Powodzenia dalej smile
          • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 09.02.15, 11:43
            dzięki i wzajemnie
            pozdrawiam
    • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 10.02.15, 18:28
      Kurde ale mnie wzięło przeziębienie, z jednej strony to nie mogę uwierzyć bo mam gorączkę i całą głowę zatkaną a mimo to czuje się ok, kiedyś było całkowicie inaczej........ te Hormony chyba naprawdę zaczynają działać
      • zanyen Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 10.02.15, 18:32
        Jak jesteś przeziębiony, to się nie przemęczaj, bo infekcje zużywają czasem więcej hormonów. Odpocznij i wylecz się najpierw.
    • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 12.02.15, 15:28
      Witam, powiem wam że czuje się dużo gorzej, choroba niby przeziębienie niby przechodzi, a znów wszystko zaczyna wracać, dlaczego tak?? jak myślicie??
      • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 13.02.15, 17:22
        ciągle jest gorzej niż przed chorobą, jest na to jakieś wytłumaczenie?? to normalne czy dzieje się tak dlatego, że jeszcze hormony mogły się nie unormować??
        • zanyen Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 13.02.15, 18:55
          Infekcje sprawiają, że organizm zużywa więcej hormonów, dlatego czasem samopoczucie się pogarsza. Wylecz dokładnie przeziębienie, a jeśli niespecjalnie chce przechodzić, to wybierz się z tym do lekarza.
    • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 13.02.15, 22:55
      rozumiem, dzięki za odpowiedź, niby już przeszło, ale czuje się okropnie, nic już nie rozumiem, tak długo było dobrze a teraz znów jest jak kiedyś
      • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 20.02.15, 20:56
        witam, przeziębienie przeszło i jest dobrze, jutro robię badania więc się odezwę
        pozdrawiam
        ps. na zewnątrz pierwsze oznaki wiosny
    • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 25.02.15, 18:57
      witam Wszystkich, dzisiaj zrobiłem badania i mam już wyniki, oto one:
      -TSH- 1.290
      -FT3- 56%
      -FT4- 70.45%
      -Witamina D- 16 przy normach 30- 80
      Ogólnie to czuje się lepiej, ale powiedzcie co Wy o tym myślicie?? zmieniać dawkę, podnieść?? co z witaminą D3?? ile brać jednostek dziennie?? jak się ją bierze- przed jedzeniem, po??
      Proszę Was, powiedzcie jak waszym zdaniem powinienem zrobić.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
      • gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 25.02.15, 20:16
        Na jakiej to dawce i przez ile czasu?
        • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 25.02.15, 20:23
          dawka 100 euthyrox 6 tygodni
      • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 25.02.15, 20:45
        Ostatnie wyniki mam podobne do Twoich. Jestem cały czas na dawce 137. Czuję się dobrze ale jak się przepracuję to samopoczucie się pogarsza. Wit d3 robiłem sobie w zeszłym roku miałem 15 przy normie 30-80. Od tego czasu biorę d3 w dawce 2000 j.m. Jak poczytasz na forum to inni radzą brać 4000 lub więcej. Pozdro
        • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 05.03.15, 13:44
          Witam Wszystkich, dawkę euthyroxu jednak podniosłem do 112,5 a witaminę D3 suplementuję biorąc tran około 4000- 6000 jednostek dziennie. Powiedzie proszę jak długo trzeba suplementować witaminę D by odczuć jakieś zmiany??
          Po zwiększeniu dawki ze 100 na 112,5 czułem się gorzej przez kilka dni, teraz widzę delikatną poprawę, ale nie jest jeszcze jak być powinno
      • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 11.03.15, 22:28
        Sam już nie wiem, wyniki niby dobre:
        TSH- 1.290
        -FT3- 56%
        -FT4- 70.45%
        a czuje się ciągle źle, co robić proszę Was o radę
        • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 12.03.15, 19:29
          Wyniki masz dobre. Ostatnio byłem u ogólnego i jak zobaczyła moje wyniki to powiedziała że wszystko ok wink. Ale tylko ja wiem jak. Wyniki miałem podobne do twoich tylko ft4 wyższe. Nie wiem co jest grane u Ciebie. Może masz jakieś zapalenie w organizmie sprawdzałeś CRP, OB itp. Sprawdź obciążenie glukozą. Czym objawia się złe samopoczucie u Ciebie ?
        • gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 12.03.15, 21:50
          Bo jest spory rozrzut między ft3 a ft4. Ponadto, tsh za wysokie jak na osobę łykającą syntetyczna tyroksynę.
          • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 13.03.15, 09:44
            ja miałem rozrzut 106 % ft4 do 53 ft3 % i nie czułem się tragicznie. Każdy organizm jest inny. Podając duże dawki tyroksyny organizm zbija ft3 jedna z przyczyn.
    • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 08.03.15, 16:51
      Marcin, co u Ciebie?? jak samopoczucie na 137,5??
      ja chyba nie potrzebnie zwiększałem, po kilku dniach, zamiast być mi zimno jest gorąco, serce szybciej bije i jakby delikatne drżenie mięśni, miałeś tak kiedyś??
      • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 08.03.15, 19:17
        hej u mnie po staremu są dni lepsze i gorsze cały czas staram się sprawdzać od czego to zależy. Ostatnio pogoda się poprawiła i samopoczucie też. Dawki nie koryguję będę robił badania aby sprawdzić jak tam żelazo, ferrytyna, B12, D3. Uzupełniam braki i obserwuję wpływ na samopoczucie.
        Znam to uczucie drżenia mięśni takie jakby wewnętrzne nie widać tego. To może być za wysoka dawka na dworze się robi cieplej i zapotrzebowanie na hormony spada przynajmniej u mnie tak jest. Mozę też masz rzut choroby. Większa dawka hormonów uwolniła się z twojej chorej tarczycy i wchodzisz w nadczynność.. Ja bym zmierzył hormony i zobaczył co jest grane. A mierzyłeś kiedyś przeciwciała jeżeli tak to ile wyszło ? A jaki masz cukier to ważna sprawa a w niedoczynności tarczycy często jest z tym problem.
        pozdro
        • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 12.03.15, 22:31
          hej, przeciwciała powyżej 1000
          jak u Ciebie?? czy po przyjmowaniu witaminy D czujesz poprawę?? jak długo ją bierzesz i do ilu już ją uzupełniłeś??
          • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 13.03.15, 09:53
            no duże przeciwciała. Ja miałem atop poniżej 100. Podobno jest tak że jak już jest po tarczycy przeciwciała spadają. Miałem wit d3 15 a jest od 30-80. Biorę wit. d3 już 4 miesiąc ale zmniejszyłem dawkę z 4000 jednostek do 2000 miesiąc temu. Nie badałem jeszcze d3. Aptekarka mówiła że dobrze jest zbadać wit tak po 3 miesiącach suplementacji. Nie mogę stwierdzić wpływu d3 na samopoczucie. Biorę bo mam niedobory.
    • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 14.03.15, 12:29
      rozumiem, a czujesz jakąś poprawę biorąc d3?? Ja ze względu na złe samopoczucie zrobiłem wczoraj ponowne badania po około tygodniu zwiększonej dawki ze 100 na 112,5 euthyroxu i oto wyniki
      TSH- 0,669
      FT4- 42%
      FT3- 76%
      po mojemu to teraz mam nadczynność, czy tak?? sam już nie wiem co dalej robić, zmniejszać euthyrox??
      Wcześniej tsh- 1,290, ft4- 70,45% i ft3- 56%- przy tych wynikach mam wrażenie że było całkiem dobrze. Co waszym zdaniem powinienem zrobić, zmniejszyć do 100 albo i niżej czy brać 112,5?? a może 6 tygodni to za krótko i samo 100 euthuroxu jeszcze dobrze nie weszło i nie dało pełnego, znaczy prawdziwego wyniku- może to za krótko i powinienem być dłużej na tej dawce, co o tym myślicie?? z góry dziękuję i pozdrawiam Wszystkich. Ps. witaminę D biorę po 6000j
      • gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 14.03.15, 13:23
        Maro, Ty to czasem jesteś oporny na wiedzę smile Po pierwsze - po tygodniu na nowej dawce, te wyniki są kompletnie niewiarygodne. Po drugie, jaka nadczynność? jak się czujesz? Ja bym została na tej dawce te 4 tygodnie i dopiero powtórzyła badania.
        • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 16.03.15, 00:09
          dziękuję za zainteresowanie, ale posłuchajcie z tymi wynikami po tygodniu to powiem jeszcze raz, brałem 100 euthyroxu na które wszedłem w bardzo krótkim czasie i na tej dawce czyli 100 euthyroxu byłem 6 tygodni, czułem się lepiej ale tak pod koniec, powiedzmy, że w piątym tygodniu zaczynały wracać objawy niedoczynności, poczekałem jeszcze tydzień i po sześciu tygodniach zrobiłem badanie, oto wynik na 100ce:
          TSH- 1,290
          FT4- 70,45%
          FT3- 56%
          to że zacząłem się znów gorzej czuć uznałem, że dawka jest za niska więc podniosłem ją do 112,5, pobrałem około tygodnia, ale zanieokoiło mnie to, że teraz zaczęły pojawiać się inne objawy, takie jak kłucie serca i szybkie męczenie się więc myśląc, że coś jest nie tak z dawką zrobiłem ponownie badania i oto wyniki:
          TSH- 0,669
          FT4- 42%
          FT3- 76%
          Dawkę podniosłem sobie sam bez konsultacji z lekarzem dlatego też wróciłem do 100. Czuje się tak średnio
          Jak myślicie dlaczego pomimo wyższej dawki i niższego THS, Ft4 maleje zamiast rosnąć a Ft3 rośnie zamiast oba FT3 i FT4 rosnąć?? wcześniej mimo wyższego TSH Ft4 było wyższe....... Dziękuję z tym Magnezem- zacznę suplementować
      • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 14.03.15, 20:59
        Nie widzę wpływu wit d3 na samopoczucie. Biorę bo mam niedobory. Wit d reguluje układ immunologiczny. Badania pokazują że brak witaminy d sprzyja chorobom z autoagresji. Biorę dodatkowo selen(orzechy brazylijskie), d3, cynk, B2, B6, B12. Powinno się też brać wit A+E i żelazo w tej chwili nie biorę. Oczywiście powinno się odpowiednio odżywiać żeby zapewnić właściwy poziom tych składników a nie brać chemie z apteki.
        Nie wiem jakie masz teraz przeciwciała. Badania pokazują że selen i kwasy omega 3 obniżają przeciwciała. Może jesteś na coś uczulony gdzieś widziałem badanie gdzie po odstawieniu glutenu przeciwciała wyraźnie spadły.
        Nie jestem w twojej skórze to ty musisz siebie obserwować i działać ale nie możesz zmieniać dawki musisz poczekać. Na Twoim miejscu wróciłbym do 100 i czekał. Znajdź sobie dobrego lekarza.
        Tu sobie przeczytaj www.drrichardhall.com/Articles/hashimoto.pdf niektórym trzeba dużo czasu żeby wrócić do normalności.
      • mi-lla Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 15.03.15, 18:37
        Jesli bierzesz 6000 jednostek wit D3 to mam nadzieje bierzesz tez duzo magnezu? wit D zeby dzialac zuzywa magnez i mozna sie dorobic powaznego niedoboru (bo jakis chyba kazdy z nas ma). Pijesz kawe? Masz stresujaca prace?
        Tak jak tutaj mowia - wyniki po tyg od zmienionej dawki sa kompletnie niemiarodajne. takie badanie jest w ogole bez sensu. poczekaj min 4 tyg, a najlepiej 5-6 i dopiero wtedy. Ja rozumiem ze sie zle czujesz ale niczego w tej chorobie niestety nie przyspieszysz. cierpliwosc, cierpliwosc, jeszcze raz cierpliwosc.
        • mi-lla Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 15.03.15, 18:40
          aha, wit D3 najlepiej brać przez jakies pol roku, odstawic na 2 tyg i wtedy zrobic badanie. mozna sprobowac wczesniej, np po 3-4 miesiacach, ale chyba jest malo takich osob, ktorym wystarcza tylko tyle suplementacji. Masz duzy niedobor wiec podejrzewam ze to potrwa dluzej.
          • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 16.03.15, 00:27
            dziękuję za zainteresowanie, ale posłuchajcie z tymi wynikami po tygodniu to powiem jeszcze raz, brałem 100 euthyroxu na które wszedłem w bardzo krótkim czasie i na tej dawce czyli 100 euthyroxu byłem 6 tygodni, czułem się lepiej ale tak pod koniec, powiedzmy, że w piątym tygodniu zaczynały wracać objawy niedoczynności, poczekałem jeszcze tydzień i po sześciu tygodniach zrobiłem badanie, oto wynik na 100ce:
            TSH- 1,290
            FT4- 70,45%
            FT3- 56%
            to że zacząłem się znów gorzej czuć uznałem, że dawka jest za niska więc podniosłem ją do 112,5, pobrałem około tygodnia, ale zanieokoiło mnie to, że teraz zaczęły pojawiać się inne objawy, takie jak kłucie serca i szybkie męczenie się więc myśląc, że coś jest nie tak z dawką zrobiłem ponownie badania i oto wyniki:
            TSH- 0,669
            FT4- 42%
            FT3- 76%
            Dawkę podniosłem sobie sam bez konsultacji z lekarzem dlatego też wróciłem do 100. Czuje się tak średnio
            Jak myślicie dlaczego pomimo wyższej dawki i niższego THS, Ft4 maleje zamiast rosnąć a Ft3 rośnie zamiast oba FT3 i FT4 rosnąć?? wcześniej mimo wyższego TSH Ft4 było wyższe....... Dziękuję z tym Magnezem- zacznę suplementować
            • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 16.03.15, 00:29
              pozdrawiam wszystkich i dobranoc
            • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 16.03.15, 09:04
              to są tylko badania zawsze obarczone błędem. Ja np w jednym labie miałem tsh 10 a w innym 15. Zależy też od tego ile czasu mija do umieszczenia krwi w analizatorze. Zasada jest taka że jak podajesz duże dawki hormonu to ft3 spada
              • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 16.03.15, 09:19
                a jak wytłumaczyć to na moim przypadku?? większa dawka a ft3 w górę poszło.........

badania robione w tym samym luxmedzie
                • gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 16.03.15, 09:54
                  Wyższe ft3 od ft4 świadczy o za małej dawce. Ale u Ciebie trudno o tym w tej chwili dyskutować, skoro wyniki są zrobione po 1 tygodniu na nowej dawce, ponieważ nie są miarodajne. Dlatego napisałam, żeby odczekać na nowej dawce co najmniej 4 tygodnie i powtórzyć badania.
                  Przy odpowiednio ustawionej dawce ft3 i ft4 powinny być mniej więcej na tym samym poziomie.
                  • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 16.03.15, 21:14
                    rozumiem, a powiedz mi czy nadal musze czekać 4 tygodnie?? byłem na dawce 100 6 tygodni, potem zwiększyłem na 112,5 i po pięciu dniach wróciłem na 100.
                    Jak myślisz, kiedy teraz zrobić badania?? Jak twoim zdaniem powinny przedstawiać się wyniki, TSH, FT3, FT4?? By było dobrze??
                    • zanyen Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 16.03.15, 21:27
                      Zawsze należy poczekać minimum 4 tygodnie po zmianie dawki.
                      • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 16.03.15, 22:34
                        rozumiem, dziękuję za odpowiedź i do usłyszenia.

Pozdrawiam Wszystkich i Zdrówka życzę pa
                    • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 17.03.15, 07:50
                      Ja się czuje dobrze przy TSH około 1. FT3 i FT4 powinno być powyżej 50% mniej więcej na podobnym poziomie. Ale musisz się liczyć z tym że na początku brania hormonu FT4 będziesz miał większe od FT3 to się unormuje ale trzeba czasu i cierpliwości.
                      • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 21.03.15, 15:35
                        już tyle czasu mija a ja nadal kiepsko funkcjonuję, ciągle ziewam, jest mi zimno, kiepska pamięć, przybieram na wadze, wiem, że już o tej dawce pisaliśmy ale skoro ciągle jest źle to czy te 100 euthyroxu nie jest za mało??
                        • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 22.03.15, 21:52
                          dzisiaj czuje się trochę lepiej, ciekawe co będzie dalej. Co u Was??
                          ps. jak można wiedzieć jaka dawka jest dawką właściwą?? jaka jest najlepsza metoda by się tego dowiedzieć?? czy po prostu najlepiej jest trzymać ths koło 1 i hormony w górnej granicy normy??
                          • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 22.03.15, 21:55
                            a jeżeli już tak jest, że mamy tsh około 1 i hormony w górnej granicy a nie czujemy się dobrze to czy to oznacza, że trzeba czekać na poprawę, jeżeli tak to jak dużo potrzeba czasu by zacząć czuć się jak zdrowy człowiek??
                            • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 24.03.15, 21:55
                              hej, żyjecie????? Mam nadzieję, że u Was wszystko dobrze

Pozdrawiam
                            • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 25.03.15, 12:25
                              Ja po 4 miesiącach brania l-tyroksyny nie czułem się dobrze. A u lekarza byłeś ? coś powiedział ?
                              • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 25.03.15, 22:35
                                hej u lekarza nie byłem, zacząłem się czuć znów lepiej stale jestem na dawce 100. Powiedz mi, skąd wiedziałeś jaka dawka jest dobra skoro się lepiej nie czułeś, ja rozumiem to tak, tsh ustawiamy koło 1 go i hormony by były poza połową normy, czy dobrze mówię?? a na poprawę po prostu musimy czekać, czy tak??
                                • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 27.03.15, 13:20
                                  Moim celem jest branie możliwie małej dawki euthyroxu. Najlepiej będzie jak będziesz słuchał lekarza jak mówi że masz brać 100 to tyle bierz. Czujesz się źle to idź do niego niech się wypowie co jest grane. Ja nawet w tej chwili mam gorsze dni ale cały czas widzę że idzie ku lepszemu. Cierpliwie czekam. Jeżeli nie czuję się tragicznie wolę poczekać. Cały czas namawiam Ciebie na pójście do lekarza.
                                • hashimarcin Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 27.03.15, 13:22
                                  możesz iść do rodzinnego nie do endokrynologa
                                  • zanyen Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 27.03.15, 13:44
                                    Na pewno od czasu do czasu warto się pokazać u jakiegoś medyka. Trzeba też brać pod uwagę, że nawet na dobrej dawce trzeba pobyć trochę czasu, żeby wszystko było dobrze, a zmiany trybu życia (typu więcej wysiłku fizycznego, stresu czy przemarznięcie) też wpływają na poziom hormonów. Ja osobiście dążę do tego, żeby mieć dawkę odpowiednią do potrzeb organizmu, bo wtedy czuję się dobrze (przy za małej i przy za dużej czuję się gorzej). Ale badania, medyk od czasu do czasu, notatki na temat samopoczucia to ważna rzecz.
                                    Powodzenia smile
                                    • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 02.04.15, 21:34
                                      witam Was Wszystkich i życzę Zdrowych, wesołych Świąt oraz Abyście czuli się jak najlepiej

Pozdrawiam
                                      • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 11.06.15, 18:55
                                        Witam Wszystkich po długiej nieobecności, Mam do was pytanie, od ostatniej wiadomości czułem się na plus ciągle było dobrze, ale od około miesiąca jest coraz gorzej, dwa tygodnie temu zrobiłem badania bo czułem się naprawdę kiepsko i oto wyniki :
                                        Ft4- 43.09%
                                        Ft3-21.43%
                                        Tsh- 0.66 norma 0.25-5.00

od razu podniosłem dawkę za 100 na 112.5 i przez pięć dni czułem się lepiej, a później czyli do dzisiaj bardzo słabo, na tej dawce 112.5 jestem prawie dwa tygodnie, mam objawy niedoczynności jak kiedyś, co robić?? czy zwiększać euthyrox?? Na dawce 100 byłem około 3-4 miesiące

Ps. jak myślicie- dlaczego hormony tak poleciały w dół a tsh jest przy dolnej granicy?? czy zwiększenie euthyroxu nie spowoduje zbyt niskiego Tsh??
                            • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 10.07.15, 12:46
                              hej, jest tam ktoś?????????
                              • gala_dali83 Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 12.07.15, 13:06
                                Czy Ty robiłeś badania ferrytyny, b12 i d3? Masz za duży rozrzut pomiędzy ft3 i ft4. Coś Ci zaburza konwersję.
                                • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 14.07.15, 12:43
                                  tak, robiłem i wszystko było w okolicach połowy normy, kurcze sam już nie wiem co robić, któryś już dzień z kolei jest coraz gorzej i cały czas chce mi się wymiotować, czy to normalne??
                                  • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 14.07.15, 12:43
                                    jestem miesiąc po zwiększeniu dawki ze 100 na 125
                                    • 38mario Re: Hashimoto problem z ustaleniem dawki 15.07.15, 14:38
                                      witam, właśnie odebrałem wyniki miesiąc na dawce 125 euthyroxu
                                      TSH- 0,41
                                      Ft3-7,50%
                                      Ft4-43,09%
                                      Fe- 159, norma 60-160
                                      Teraz pytanie, dlaczego mimo zwiększenia dawki ft3 poszło w dół i czuje się jeszcze gorzej......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka