Dodaj do ulubionych

Brak mleczaków?????????????

16.05.05, 13:38
Niedawno byłam z moją córeczką na szczepieniu. Lekarz zajrzał przy okazji do buźki i usłyszałam, że Patrysia prawdopodobnie nie
będzie miała wogóle górnych mlecznych dwójek.
Lekarz mnie niby uspokajał, że to nic nie szkodzi, że czasem tak się dzieje itp itd, ale ja potrzebuję opinii kogoś kto ma taką
historię za sobą.
Czy u któregoś z Waszych dzieci zdarzyło się coś takiego? I co później ze stałymi zębami? Czy to ma jakiś wpływ na późniejszą
budowę zgryzu? A może któreś z Was wie dlaczego tak się dzieje, że nie wyrosły mleczaki? A może jest tu jakiś fachowiec, który udzieli mi odpowiedzi?
Z góry dziekuję za Wasze odpowiedzi.
Pozdrawiam
Karolina
Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: Brak mleczaków????????????? 16.05.05, 13:54
      Nie słyszałam o czymśtakim, ale ja np, nie mam stałych szóstek:( I nic na to nie
      poradzisz.
    • konti7 Re: Brak mleczaków????????????? 16.05.05, 17:45
      A w jakim wieku jest córka?Kiedy zaczęła ząbkować i czy pierwsze ząbki to były
      dolne jedynki?
      • 8listopada Re: Brak mleczaków????????????? 17.05.05, 13:06
        Moja córeczka ma 18 miesięcy, zaczeła ząbkować w normie tzn. ok. 6. m-ca i pierwsze były dolne jedynki.
        Czy to coś oznacza?
        • konti7 Re: Brak mleczaków????????????? 17.05.05, 16:59
          Nie było tych informacji w twoim pierwszym poście (plus wieku córki).A znaczy to
          tylko tyle,że ząbkowanie nie było opoznione (plus prawidłowa kolejność) i nie
          mozna spodziewac się,że górne dwójki jeszcze się pokażą.Brak zawiązków
          mlecznych dwójek nie musi oznaczac braku zawiązków stałych.Pewność będziesz
          miała dopiero po wykonaniu RTG (za dwa-trzy lata najwcześniej).Dla powstania
          ew.poważnych wad ortodontycznych w przypadku jedynek i dwójek mlecznych to też
          nie ma aż tak dużego znaczenia.
          Na razie nie mozna zrobić nic -oczywiście powinnaś dziecko konsultować i pod tym
          kątem u stomatologa przy okazji wizyt profilaktyczno-kontrolnych.Pierwsza wizyta
          konieczna jest już u dwulatka.
          • 8listopada Re: Brak mleczaków????????????? 18.05.05, 14:40
            Bardzo dziękuję za odpowiedź i ... no cóż pozostaje mi czekać.
            Pozdrawiam.

Karolina
            • chochlik5 Re: Brak mleczaków????????????? 18.05.05, 14:52
              Nie czekać. Szczęka dziecka rozwija się. Przy braku zebów mlecznych może
              zabraknąć w łuku zębowym dostatecznego miejsca dla zębów stałych i będą
              kłopoty ze zgryzem. Konieczne zdjecie szczęki i konsultacja i opieka ortodonty,
              • konti7 Re: Brak mleczaków????????????? 18.05.05, 16:16
                chochlik5 napisała:
                . Przy braku zebów mlecznych może
                > zabraknąć w łuku zębowym dostatecznego miejsca dla zębów stałych i będą
                > kłopoty ze zgryzem.
                To twierdzenie nie dotyczy odcinka przedniego szczęki.Za utrzymanie
                wystarczającego miejsca dla pozostałych zębów odpowiadają kły

>Konieczne zdjecie szczęki

Jakie zdjęcie? Wenątrzustne,pantomograficzne,w projekcji a-p? Polaroidem ?
                Czemu ma służyc to zdjęcie?Stwierdzeniu,że nie ma zawiązków?To już chyba
                wiadomo.Analizie telemetrycznej?A ktoś tu zamierza wdrażać jakieś leczenie orto?

>i konsultacja i opieka ortodonty,

W tej chwili (18 miesięcy) ortodonta nie może niczego zaproponować.Stąd też nie
                ma sensu wykonywać zdjęcia ,skoro nie może ono posłużyć nikomu do niczego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka