Dodaj do ulubionych

RTG zębów szkodliwe?

29.07.05, 20:43
Byłem wczoraj u ortodonty mam małe problemy ze szczęką więc kazał mi iść
najpierw na RTG ale aż 8 razy(bo na różne partie twarzy)!!
Nie jestem do końca pewien ale chyba kiedyś słyszałem, że już jeden zabieg na
rentgenie w jakiś sposób szkodzi i dlatego powinno się je robić w odstępach
czasowych.Czy nic mi się nie stanie jak ja musze sobie zrobić 8 rentgenów pod
rząd???
Pzdr
Obserwuj wątek
    • okrent9 Re: RTG zębów szkodliwe? 30.07.05, 00:28
      Mam w rodzinie dentystkę :) (z tym, że w USA) Wiem od niej, że promieniowanie
      używane w nowoczesnych (a chyba takie już w Polsce są) dentystycznych aparatach
      rentgenowskich to bardzo mała dawka. Oczywiście nie robi się jednak zdjęć
      kobietom w ciąży. Poza tym robi się wlaściwie wszystkim, również małym
      dzieciom, i to zdjęcia całej szczęki, czyli około 4-5 "pstryknięć". Widocznie u
      Ciebie, przypuszczam że dorosłego, ortodonta potrzebuje obejrzeć dokładnie
      wszystkie części szczęki i wszystkie zęby, dlatego potrzebuje ośmiu zdjęć. W
      USA ortodonta miałby aparat rentgenowski we własnym gabinecie... chyba KAŻDY
      dentysta ma tam swój aparat RTG. W Polsce być może jeszcze czasem dentyści
      odsyłają do innego gabinetu na zdjęcia. Radziłabym się dowiedzieć, jaka dawka
      promieniowania jest używana w aparacie, którym mają być robione zdjęcia Tobie.
      Jesli to będzie taka dawka uznana za bezpieczną wg nowych standardów, to nie ma
      obaw. Jeśli aparat RTG jest stary... cóż, lepiej byłoby poszukać nowego w
      jakimś lepszym gabinecie albo rzeczywiście robić te zdjęcia w duuużych
      odstępach czasu...
    • marenta Re: RTG zębów szkodliwe? 30.07.05, 02:16
      a pantomogram (jedno zdjęcie wszystkich zębów) nie mógłby być?przy okazji można
      obejrzeć resztę zębów
      koszt ok.40pln
      • ania_05 Re: RTG zębów szkodliwe? 30.07.05, 20:18
        dopilnuj, żeby w czasie wykonywania zdjęc założono ci oprócz fartucha, ochronę
        na szyję- chroni tarczycę. nie w każdym gabinecie zakładaja
        • menopauzalna Re: RTG zębów szkodliwe? 30.07.05, 22:17
          czasami po prostu trzeba wykonać te zdjęcia. zwie się to statusem. pewne rzeczy
          inaczej wyglądają na pantomogramie niż na punktowym.
      • pia.ed Re: RTG zębów szkodliwe? 31.07.05, 19:59
        Jedno zdjecie WSZYSTKICH zebow nigdy nie da tak dobrego rezultatu
        jak fragmentaryczne, bo te sa bardziej dokladne.

Przy okazju pytanie.
        Czy zdjecia robione rentgenem sa wyrazniejsze, niz te robione
        metoda komputerowa (standart we wszystkich gabinetach w Szwecji)?

Nie bardzo chce w to wierzyc... To chyba jest rozpowszechniane przez tych
        dentystow, ktorych NIE STAC komputer.
        • konti7 Re: RTG zębów szkodliwe? 31.07.05, 23:27
          pia.ed napisała:

> Jedno zdjecie WSZYSTKICH zebow nigdy nie da tak dobrego rezultatu
          > jak fragmentaryczne, bo te sa bardziej dokladne.

Dokladnie.Trzeba robic takie zdjecia,jakie zalecil lekarz a nie amatorzy na
          forum.Poza tym zdjecia zalecone przez ortodonte to zdjecia do analizy
          telemetrycznej i maja sie do panoramicznego jak i zdjec AP jak piesc do nosa.

Przy okazju pytanie.
          > Czy zdjecia robione rentgenem sa wyrazniejsze, niz te robione
          > metoda komputerowa (standart we wszystkich gabinetach w Szwecji)?

Istotnie,prawidlowo wykonane i wywolane sa z reguly troche ostrzejsze od
          komputerowych.Jednakze analiza komputerowa obrazu daje dodatkowe mozliwosci
          (imaging,contrast,sharpening,measurement,itd) co z nawiazka to kompensuje.

> Nie bardzo chce w to wierzyc... To chyba jest rozpowszechniane przez tych
          > dentystow, ktorych NIE STAC komputer.

A z czego ma byc ich stac? Najtansze prywatne leczenie w Europie( o kontraktach
          NFZ nawet nie wspomne) i w gabinetach maja stac wszystkie gadgety swiata?A za co?
          • karina385 Re: RTG zębów szkodliwe? 01.08.05, 08:28

> A z czego ma byc ich stac? Najtansze prywatne leczenie w Europie( o
            kontraktach
            > NFZ nawet nie wspomne) i w gabinetach maja stac wszystkie gadgety swiata?A za
            c
            > o?

no ten fragment to nie wiem czy bardziej budzi we mnie uśmiech, powątpiewanie,
            czy złość--wiem że to nie miejsce na taką dygresje, ale nie mogłam sie oprzeć -
            i za to przepraszam autora pytania
            • misiania Re: RTG zębów szkodliwe? 01.08.05, 09:05
              ale coś w tym jest, że wizyta u lekarza-specjalisty, który uczy się wiele lat,
              a potem dokształca się przez całe zawodowe życie, kosztuje w Polsce mniej
              więcej tyle, ile wizyta hydraulika. fakt - hydraulik uskutecznia wizyty domowe,
              to sobie dolicza za dojazd...
            • konti7 to zastanow sie,prosze... 01.08.05, 17:05
              karina385 napisała:
              > no ten fragment to nie wiem czy bardziej budzi we mnie uśmiech, powątpiewanie,
              > czy złość--
              ...i sprecyzuj,jakie uczucia obudzil w tobie "ten fragment" i dlaczego? Ciekawi
              mnie to bardziej z socjologicznego punktu widzenia.Chyba ,ze masz cokolwiek
              merytorycznego do dodania?
              • taki.marek Badanie komputerowe??? 01.08.05, 20:29
                A moze ktos mi wyjasnic o jaiie to badanie komputerem chodzi? Moj pecet raczej
                mnie nie przebada..... ;-)
                Podejrzewam, ze moze tu chodzic o radioogie cyfrowa, ale tam tez jest lampa
                rentgenowska i pacjent dwake dostaje.
                • konti7 Re: Badanie komputerowe??? 01.08.05, 21:23
                  taki.marek napisał:

> A moze ktos mi wyjasnic o jaiie to badanie komputerem chodzi? Moj pecet raczej
                  > mnie nie przebada..... ;-)
                  > Podejrzewam, ze moze tu chodzic o radioogie cyfrowa, ale tam tez jest lampa
                  > rentgenowska i pacjent dwake dostaje.

To potoczne okreslenie radiowizjografii cyfrowej( digital RVG).Twoj PC nie
                  przebada cie bez sensora,glowicy RTG,software'u i lekarza.Ze wzgledu na wieksza
                  czulosc sensora niz blony fotograficznej,dawke promieniowania X mozna obnizyc
                  minimum kilkukrotnie,najczesciej 8-12 razy.Co oznacza,ze np. podczas leczenia
                  endodontycznego mozna wykonac 5-6 naswietlen w ciagu godziny czasu,a i tak nie
                  przekroczy sie polowy dawki "klasycznego" pojedynczego zdjecia PA (wewnatrzustnego).
    • kurgan88 Re: RTG zębów szkodliwe? 18.11.23, 15:54
      Jak u Pana sprawa zdrowia, po tylu latach, od tych zdjęciach RTG? Pytam, ponieważ pół roku temu, wykryto u mnie zmianę ogniskową tarczycy, która się powiększa. W 2018 roku miałem wstawiane implanty. Zrobiono mi wiele zdjęć panoramicznych oraz dodatkowe zdjęcia co rok od tamtego czasu, w ramach kontroli. Fakt, że te zdjęcia wykonywano na nowoczesnych sprzęcie, ale mocne podejrzenie co do moich obecnych problemów pozostały, czy to jednak wina tych prześwietleń. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka