Dodaj do ulubionych

Duragesic-pytanie

28.09.05, 11:29
Mam pytanie. Mój ojciec 68lat, rak płuc, leczenie paliatywne cierpi na
okropne bóle pleców. Jako leki przeciwbólwe lakarz zapisał mu Duragesic, czy
jest to mocny lek, czy jest jeszcze cos mocniejszego? Bóle stają się coraz
gorsze. Moze są inne, skuteczniejsze leki. Dodatkowo Duragesic powoduje u
ojca uciażliwe obstrukcje. Bardzo proszę o odp.
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: Duragesic-pytanie 28.09.05, 11:35
      Leczenie bólu nowotworowego
      www.borgis.pl/czytelnia/nm_bol/06.php
    • 5_monika Re: Duragesic-pytanie 28.09.05, 11:43
      zarzyj tu:
      www.onkolink.pl/
    • listopad8 Re: Duragesic-pytanie 28.09.05, 13:12
      jest to silny środek przeciwbólowy /morfina/ stosowany w chorobach
      nowotworowych zaawansowanych w plastrach MOzna tez podawać morfinę w kroplach,
      tyle. Pozdrawiam.
      • do.ki Re: Duragesic-pytanie 28.09.05, 13:37
        listopad8 napisała:

> jest to silny środek przeciwbólowy

Zgadza sie.

> /morfina/

Nie zgadza sie. Fentanyl, zawarty w Durogesicu, ma bardzo niewiele wspolnego z
        morfina.

Jednak kilka spraw:

1. Durogesic wystepuje w kilku roznych wiekosciach, od 25 do zdaje sie 100
        mikrogramow uwalnianego leku na godzine. Moze to po prostu kwestia doboru dawki?
        2. Durogesic dziala bardzo wolno. Pierwszego dnia po przyklejeniu nie ma co
        spodziewac sie efektu.
        3. Leczenie przeciwbolowe nie polega na podawaniu "czegos silniejszego".
        Zazwyczaj stosuje sie terapie kombinowana kilkoma lekami, podaje sie tez leki
        inne niz przeciwbolowe, na przyklad wlasnie przeczyszczajace, bo zaparcia to
        "staly fragment gry" w leczeniu przeciwbolowym. Dlatego zamiast szukac na oslep
        "czegos silniejszego", potrzebny jest ktos, kto cale to leczenie jakos
        usystematyzuje.
        • biedronka73 Re: Duragesic-pytanie 29.09.05, 07:30
          Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i linki.

do.ki napisał:

> Jednak kilka spraw:
          >
          > 1. Durogesic wystepuje w kilku roznych wiekosciach, od 25 do zdaje sie 100
          > mikrogramow uwalnianego leku na godzine. Moze to po prostu kwestia doboru
          dawki

Ojciec już dość długo stosuje Durogesic- zaczynał od dawki 25, teraz ma 50.

> 2. Durogesic dziala bardzo wolno. Pierwszego dnia po przyklejeniu nie ma co
          > spodziewac sie efektu.

Jak wspominałam wyzej stosowanie Durogesticu trwa już dłuższy czas.

> 3. Leczenie przeciwbolowe nie polega na podawaniu "czegos silniejszego".
          > Zazwyczaj stosuje sie terapie kombinowana kilkoma lekami, podaje sie tez leki
          > inne niz przeciwbolowe, na przyklad wlasnie przeczyszczajace, bo zaparcia to
          > "staly fragment gry" w leczeniu przeciwbolowym. Dlatego zamiast szukac na osle
          > "czegos silniejszego", potrzebny jest ktos, kto cale to leczenie jakos
          > usystematyzuje.

Właśnie wczoraj ojciec był u swojego lekarza. Lekarz przypisał mu Majamil.
          Czytałam o tym leku w necie. Majamil stosuje się w leczeniu bólu i opuchnięć w
          chorobach reumatycznych. Nie wiem co o tym mysleć.....
          Dodoatkowo lekarz wspomniał ojcu, iż po prześwietleniu skieruje Go jeszcze na
          dodoatkową chemię. Dodoam tylko, że choroba jest bardzo zaawansowana, zmiana ma
          rozmiar 100x70 mm, samopoczucie ojca kiepskie, widać, ze jest niedotleniony,
          sina obwódka ust mówi sama za siebie. Czy chemia pomoże w tym wypadku czy tylko
          narazi ojca na dodatkowe cierpinie. Wszystkie cykle chemii przechodził bardzo
          ciężko.
          A jeszcze odnośnie leków na obstrukcje- lekarz przypisał je ojcu lecz ten nie
          bardzo chce je łykać, bo według niego to jest niezdrowe.:(((

do.ki bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
          • reszka2 Re: Duragesic-pytanie 29.09.05, 08:08
            50 um Durogesicu to jest niewielka dawka - spokojnie można ja zwiększyć, wybór
            plastrów jest dość szeroki, poza tym można łączyć plastry o różnych dawkach. Do
            leczenia bólów "przebijających" można stosowac leki z innych grup, np.
            niesterydowe przeciwzapalne, np. Majamil, choć on akurat siłę działania ma
            niewielką. W razie silniejszych bólów przebijających stosuje si np. morfinę w
            roztworze do picia. Oczywiście tu tym bardziej obowiązuje leczenie zaparć...
            Chory na nowotwór nie musi cierpieć z bólu. Jesli tak jest - poszukaj innego
            lekarza i skonsultuj leczenie przeciwbólowe.
            • wadera3 Re: Duragesic-pytanie 29.09.05, 08:22
              Przepraszam ,że się wtrące i odniosę do Twojej wypowiedzi, Majamil jednemu
              pacjentowi służy bardziej innemu mniej...
              A i Durogesic to nie lek , który mozna całkiem samemu "regulować", najpierw
              małe, potem stopniowo większe dawki-czyż nie?
          • wadera3 Re: Duragesic-pytanie 29.09.05, 08:19
            Majamil jest jednym z leków NLPZ z trójstopniowej drabiny analgetycznej
            stosowanych w połączeniu z opioidami w celu łagodzenia bólów nowotworowych, zaś
            bóle Twojego Taty mogą się nasilać przy uporczywych zaparciach i niesensowne
            jest wówczas zwiękasznie dawek leków p/bólowych (które zresztą nie pomogą) a
            należy skupić się na przekonaniu Taty co do przyjmowania leków
            p/zaparciom.Niektórym pacjentom pomagają ziółka, dieta itp...
    • biedronka73 Re: Duragesic-pytanie 29.09.05, 09:11
      Oczywiście nie zamierzamy na własną rękę zwiększać dawki Duragesicu, póki co
      zobaczymy jak zadziała w połączeniu z Majamilem.

Będę przekonywać ojca o konieczności zażywania środków przeczyszczających.
      Zastanawia mnie, w jakiej sytuacji lekarz przypisuje morfinę np. tę do picia i
      czy nie jest ona skutecznijesza niż np. Duragesic.
      Ojciec jest trudnym pacjentem,mało chętnym do współpracy, dodatkowo sytuację
      pogarsza fakt, iż ciężko mu sie porozumiewać, ma okropną chrypkę, męczy go
      mówienie.
      Niejednokrotnie mówi, że chce juz umrzeć- i ja wiem, że to nieuniknione, chcę
      tylko żeby nie cierpiał.

Dzięki za wszytskie odpowiedzi.
      • wadera3 Re: Duragesic-pytanie 29.09.05, 09:29
        Jeśli Ojciec nie chce współpracować, tym bardziej nie "zmusisz " Go do
        przyjmowania morfiny w płynie, leki doustne muszą być przyjmowana w ściśle
        określonych porach i dawkach, dlatego Durogesic jest wygodniejszy i wbrew
        pozorom nie ma takich skutków ubocznych o jakichu się mówi i pisze w ulotkach
        (znaczy miewa, ale niezwykle rzadko).
    • zlakobieta Re: Duragesic-pytanie 30.09.05, 20:40
      Duragesic jest lekiem z najwyzszego szczebla drabiny analgetycznej. Oznacza to,
      ze nie ma juz silniejszego dostepnego srodka usmierzajacego bol. Sila dzialania
      przeciwbolowego fentanylu wielokrotnie przewyzsza sile dzialania morfiny. Tak,
      jak napisali moi poprzednicy - bol przebijajacy mozna dodatkowo leczyc
      doustnymi lekami z grupy NLPZ.
      Byc moze u Twojego taty powinno sie zwiekszyc dawke duragesicu np. do
      75mikrogramow. Jezeli lekarz rodzinny ma jakies watpliwosci lub jego dzialania
      nie przynosza oczekiwanego przez Was efektu, to postaraj sie poszukac w okolicy
      poradni leczenia bolu. W kazdym wiekszym miescie istnieja takie poradnie.
      Lekarze w nich pracujacy sa doswiadczeni i potrafia sobie radzic w takich
      sytuacjach pewnie lepiej niz lekarz w POZ, bo maja z bolem do czynienia na
      codzien.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka