tomek.toms 17.06.04, 21:49 Witam bardzo serdecznie :] Bardzo prosiłbym o jakieś zioło które byłoby skuteczne w leczeniu łupieżu. Mam już go od dawna i jak dotąd żaden lek nie pomaga. Z góry dziękuje za ewemntualne odpowiedzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexander_82 Re: Łupież 17.06.04, 23:27 Wspaniałe rezultaty daje spożywanie cytryny jako środka zapobiegającego wypadaniu włosów. Jeśli macie Państwo łupież i wypadają Warn włosy należy nacierać skórę głowy kawałkami cytryny przez 10 dni. Łupież zniknie, a włosy staną się silne. przepis 2: Codziennie 3 g oleju z wiesiolka (np 3 kapsulki po 1 g kazda) i lyzeczka oleju lnianego. Lupiez za kilka tygodni sie poprawi a za pol roku zniknie. Odpowiedz Link
vitalia Re: Łupież 18.06.04, 11:33 Do olejku z wiesiołka można dodać kilka kropel olejku herbacianego,wymieszać i nałożyć na głowę.Trzymać tak 5-8 minutek i zmyć.Naprawdę świetnie działa.Olejek herbaciany działa bakteriobójczo i ma inne właściwości niż wiesiołkowy.Naprawdę polecam.Jest używany też na problemy grzybiczne i wirusowe np.opryszczka... Odpowiedz Link
marchewunia Re: Łupież 19.06.04, 13:44 Ale czy po zrobieniu tego należy umyć włosy? Czy lepiej zostawić na kilka minut i dopiero później zmyć? Odpowiedz Link
vitalia Re: Łupież 19.06.04, 15:13 Zostawić na 5-8 minut i dopiero potem zmyć....Można też robić płukanki Albo dodawać do szamponu kilka kropelek,i normalnie myć,ale też parę minut potrzymać. Odpowiedz Link
kwiatek223 Re: Wazne pytanie 19.09.05, 15:37 Czy trzeba myc glowe codziennie przez 10 dni i nacierac ja sokiem z cytryny czy mozna myc tak jak ja co 4 dni? Czy sama cytryna wystarczy do umycia glowy, czy dodatkowo umyc czyms jeszcze, np żółtkiem?? Odpowiedz Link
deczi Re: Łupież 14.06.05, 13:17 No to dodam jeszcze taką informacyjkę popartą własnym doświadczeniem, że "śnieżyca" dopadała mnie zawsze, kiedy używałam kolorowych szamponów z marketów. Odkąd używam ziołowych, skóra głowy ma się świetnie. Pozdr. D. Odpowiedz Link
kwiatek223 Re: Łupież 20.07.05, 12:10 Deczi czy moglabys podac mi nazwy szamponow ktorych uzywasz i odżywek??? Bardzo prosze Odpowiedz Link
deczi Re: Łupież 20.07.05, 12:32 Mogłabym;-) Przez ostatni rok z okładem używałam szamponów z Farmony (najczęściej skrzypowego) i mgiełki rewitalizującej tej samej firmy. Koleżanka chwaliła sobie kiedyć szampon pokrzywowy w szklanej butelce, niestety nazwy nie pomnę. W czasach licealnych używałam zaś szamponu Bambino i bardzo mi odpowiadał, ale ostatnio spróbowałam znowu i mam wrażenie, że trochę się zmienił. Po jednorazowym użyciu łupieżu nie mam, ale to nie jest miarodajna ilość. Teraz wspinam się szczebelek wyżej i chcę wypróbować 100% natury. Zastanawiam się nad szamponem Eco Cosmetics albo Dr. Hauschka. Zamówiłam już płukankę ziołową DH (w ramach odżywki). Ciekawa jestem, czy różnica będzie znacząca. To jest jednak spora inwestycja, więc jeśli Ci nie przeszkadzają różne dodtaki chemiczne, to szukaj ziołowych szamponów niekoniecznie drogich. Może być przecież tak, że to, co dobre dla mnie, dla Ciebie takie nie będzie. pozdrawiam, D. Odpowiedz Link
kwiatek223 Re: Łupież 20.07.05, 15:58 Ja mam od kilku dni taki problem- wysuszona skora glowy- Strasznie!!! Na dodatek mnie piecze okropnie, jak sie przyjarzalam dokladnie to zauwazylam ze skora jest jakby popekana ale to nie lupiez bo sie nie sypie. Jest chyba wysuszona. Co mam zrobic zeby ja troche odzywic??? A i jeszcze musze zapobiegawczo uzywac Stieproxu, bo wyleczylam łupież pstry i musze stosowac jako kuracje profilaktyczne. A ten szampon Farmony to gdzie dostane?? Odpowiedz Link
kwiatek223 Re: Łupież 21.07.05, 09:12 A jednak zajrzalam w moja glowe i cos se zaczyna powoli sypac, deliktanie. Tylko ze ja juz sama nie wiem czy to łupież czy nadwrażliwosc skóry głowy na wszystkie ''kolorowe'' szampony, w moim przypadku Herbal Essences. Moze mam po prostu wyszuszoną skore,ktora zaczyna sie łusczyc, a nie łupież, bo przeciez co jakis czas uzywam Stieproxu ktory tez dziala na łupież- nigdy nie maialam problemow z łupieżem... Co mam zrobic??? Slyszalam ze Wax dobrze nawilza, ale co jeszcze?? Ktos zna jakies sposoby??? Odpowiedz Link
no1teresa Re: Łupież 21.07.05, 10:04 ja wiem jak Cie oczyscic, wzmacniac i regulowac gotowymi mieszankami odzywczymi i regenerujacymi na bazie tradycyjnej medycyny chinskiej daj znac, jak sie bedziesz wybierala do Warszawy Odpowiedz Link
deczi Re: Łupież 21.07.05, 11:12 Popularne szampony bardzo często wysuszają skórę głowy ze względu na zawartość różnych substancji, głównie Sodium Laureth Sulfate. Powinnaś szukać szamponów bez tego składnika, co jest dość trudne. Zajrzyj na forum Naturalnie! (Fora prywatne - Kobieta - Uroda i kosmetyki), gdzie na pewno ktoś podpowie Ci kilka nazw, choć w większości będą to produkty do kupienia przez sieć. Oprócz tego odżywki - najlepiej takie domowe. Wypróbuj może sposób Vitalii podany wyżej (olej jojoba i olejek z drzewa herbacianego), jajko, płukanki ziołowe (zwłaszcza z pokrzywy, szałwii, podbiału, brzozy, skrzypu). Jeśli kupno naturalnego szamponu będzie problemem, to staraj się przynajmniej używać takich ziołowych, bo są delikatniejsze od marketowych i nie tak drażniące. Farmonę i inne niezłe szampony ziołowe kupisz w sklepie zielarskim albo przez internet. pozdrawiam, D. Odpowiedz Link
kwiatek223 Re: Łupież 21.07.05, 13:09 Dzieki za odpowiedz, ale do Wawy na razie sie nie wybieram wiec jesli mozesz mi cos doardzic na forum albo przez maila to bylabym wdzieczna. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kwiatek223 Re: Łupież od żółtka i cytryny??? 19.09.05, 15:22 Od kilku tygodni myje glowe co 4dni żółtkiem i cytryna. Dzisiaj zauwazylan na glowie biale platki. Po umyciu glowy zawsze mam problem z bialkiem ktore tak latwo nie chce sie splukac wiec myslalam ze to bialko. Ale przyjrzalam sie dobrze i zauwazylam to na skorze. Nie jest tego duzo ale jest. Od czego to moze byc. Od zoltka i cytryny??? Co zrobic zeby sie tego pozbyc??? Chce szybko dzialac zeby sie nie pogorszylo Odpowiedz Link
deczi Re: Łupież od żółtka i cytryny??? 20.09.05, 09:48 A używasz tylko tego żółtka, czy w międzyczasie myjesz głowę szamponem? Jeśli tak, to jakim? O marketowych kolorowych zapomnij, najlepsze są ziołowe, choć niektórych drażni plątanie się włosów po nich. Ja tam wolę splątane włosy niż łupież. Możesz wykorzystać do spłukiwania zioła przeciwłupieżowe. pozdr. D. Odpowiedz Link
kwiatek223 Re: Łupież od żółtka i cytryny??? 20.09.05, 15:52 Nie uzywam w ogole zadnych szamponow bo calkowicie przeszlam na nature jakis miesiac temu. Co 3-4 dni myje glowe samym zoltkiem i cytryna. Wlosy nadal mi wypadaja i teraz na dodatek zauwazylam to cos. Te biale platki nie sa na calej glowie tylko na czubku. Wiem ze zawsze mam problem ze splukaniem jajka i zawsze musze po myciu wyplatywac biale kawalki z wlosow wiec myslalam ze to moze to. Glowa mnie nie swedzi. Co to jest- czy łupiez czy po prostu naturalne złuszczanie skory glowy- bo tak napisala mi jedna osoba na forum Naturalnie. Nie jest tego duzo ale jest i zaprzata mi glowe. Czym mam myc glowe? odstawic żółtko? Wczoraj na mokre wlosy wycisnelam cala cytryne i trzymalam na glowie 10 minut. Potem nalozylam żółtko i splukalam. Ale nie dosc ze mialam we wlosach jajko to jeszcze kawalki cytryny. Czy powinnam wycisnac cytryne na mokra glowe czy sucha? Chce zamowic sobie szampon Farmony ale nie wiem ktory bylby dla mnie odpowiedni- czy przeciwlupiezowy czy do wlosow wypadajaych??? Nie pojade do dermatologa bo bylm u niego jakies 2-3 tygodnie temu. Zajrzal mi w glowe i powiedzial ze nie widzi zadnej choroby skory, bo skarzylam sie na wypadanie wlosow. Powiedzial ze to wina hormonow. Wiec kolejne pytanie czy ten ''lekki'' lupiez- jesli to lupiez, to czy jest spowodowany hormonami??? Pomozcie prosze bo naprawde nie wiem co zrobic Odpowiedz Link
deczi Re: Łupież od żółtka i cytryny??? 21.09.05, 10:23 Szampony z Farmny znam dobrze. Najczęściej używałam skrzypowego, który ma wzmacniać włosy i zapobiegać wypadaniu. Na wypadanie zw. z zab. hormonów raczej nie pomoże, zresztą dla mnie szampon to po prostu środek do mycia, a nie lek na wypadanie czy inne problemy. Faktem jest jednak, że po kolorowych szamponach sklepowych zawsze dostawałam suchego łupieżu, a po ziołowych wszystko było w porządku. Polecam więc ten skrzypowy, albo delikatnie myjący z mydlnica i pokrzywą. Cytryna w pielęgnacji włosów powinna być raczej tylko dodatkiem, chyba że włosy Ci się mocno przetłuszczają. Jeśli chcesz jej sok wcierać w skórę głowy, to najpierw przecedź go przez gazę, żeby farfocle się nie wplątywały. Nie wiem, czy łuszczenie skóry główy związane jest z hormonami. Może powinnaś na jakiś czas odstawić jajko i myć włosy szamponem ziołowym. Dobrze jest co jakiś czas zmieniać sobie środek do mycia. pozdr. D. Odpowiedz Link
kwiatek223 Re: Łupież od żółtka i cytryny??? 21.09.05, 16:33 Ojejku po raz kolejny mi pomoglas. Wlasnie wrocilam z apteki gdzie kupilam Radical ze skrzypem. Na razie odzywki z tej serii nie kupilam bo mam cale opakowanie Waxu wiec musze go zurzyc. Masz racje chyba przesadzam z tym zoltkiem a zwlaszcza z cytryna i na razie je odstawie. Boje sie tylko czy takie odejscie od natury nic nie pogorszy. Nie przecedzilam cytryny przez gaze dlatego pewnie mialam we wlosach bialko i cytryne. Dzieki Deczi jestes the best. Moze od razu zapytam co jest lepsze odzywka czy serum Radical? Bo nie wiem na co sie zdecydowac pozniej jak skoncze Wax Odpowiedz Link
deczi Re: Łupież od żółtka i cytryny??? 23.09.05, 11:13 Serum pewnie jest "mocniejsze". Nie używałam. Dawno temu miałam taką wodę do wcierania w skórę głowy (całkiem całkiem), niedawno zaś mgiełkę (przyjemna). Cudów nie oczekiwałam, więc byłam zadowolona. Nie sądzę, żeby miało to podziałać na wypadanie włosów spowodowane hormonami, ale dla samych włosów i skóry głowy na pewno warto. pozdr. D. Odpowiedz Link
paszczak44 Re: Łupież 25.09.05, 10:17 Ktoś tu wspomniał o Sodium Laureth Sulfate- rzeczywiście, ten składnik mocno wysusza skórę i powoduje złuszczanie się naskórka co może być mylone z łupieżem o etiologii grzybiczej. Oprócz laurylosiarcznu sodu negatywne działanie mają barwniki oraz niektóre subastance wchodzące w skład tzw. fragrance, czyli zapachu. Obecnie używam szamponu Nivea Baby (niebieskiego) i jestem zadowolony. Bez barwników, SLS znajduje się na końcu listy. Delikatny szampon, nie powoduje u mnie wysuszenia. Odpowiedz Link
kwiatek223 Re: Łupież 25.09.05, 12:51 Ja wiem ze SLS moze powodowac łuszczenie sie skory glowy, ale ja uzywalam przeciez żółtka i cytryny, wiec czy one mogly spowodowac u mnie te biale pylki. Najgorsze ze nie wiem czy to łupiez czy nie i jak to zlikwidowac. Przed wczoraj umylam glowe Radicale ze skrzypu i zobaczylam to czego nigdy nie mialam- łupiez!!! Czemu ziolowy szampon to wywolal. Odstawilam zółtko i cytryne i chcialam wyprobowac jakis nat. szampon,a tu takie cos. Dobrze ze mialam pod reka Stieprox, ktory mi zostal po kuracji łupieżu pstrego. Biale pylki zniknely ale co dalej, czym myc glowe?? Lekarz mi powiedzial ze mam za duzy poziom testosteronu i dlatego wypadaja mi wlosy, pojawil mi sie tradzik na twarzy a na ciele takie pryszczyki. Czy to moze miec zwiazek z tym ze teraz pojawil mi sie ten lupiez - jesli to lupiez. Pamietam ze w sierpniu jak zmienilam szampon z Bambi na szampon Joanny to tez dostalam delikatneg lupiezu i lekarz kazal mi wrocic do starego szamponu. Prosze doradzcie cos- czy to łupiez- jak na razie od piatku jest moze kilka niewidocznych pylkow- czy zwykle łuszczenie sie skory- alo przesuszenie spowodowane nadmiernym uzywaniem cytryny. Nie moge isc znowu do dermatologa, bo bylam u niego na poczatku wrzesnia i on powiedzial ze nie widzi zadnej choroby skory, tyle tylko ze wtedy nie mialam tych pylkow. Odpowiedz Link
kwiatek223 Re: Łupież 25.09.05, 12:54 Zapomnialam dodac ze nie mam problemow z przetluszczaniem wlosow i nie swedzi mnie glowa. No wlasnie czy przy lupiezu swedzi glowa? Odpowiedz Link
paszczak44 Re: Łupież 25.09.05, 22:02 To, że się doda trochę ekstraktu ziołowego do szamponu nie oznacza wcale, że stanie się on ziołowy. Jest stworzony na bazie olejów mineralnych. Podobnie w przypadku Radicalu Farmony. Odpowiedz Link
marko_moni Re: Łupież 25.09.05, 22:21 Byłam kiedyś u faceta a la zielarza i ten na wypadanie włosów i ich odrzywienie poradził, by na głowę wcierać 2 żółtka .. potrzymać kilka chwil na głowie.. spłukać wodą z cytryną. Żółtka podobno naturalnie odrzywiają włosy, a cytryna nie tyle wysusza a uelastycznia włosy. Ja czym bym nie myła głowy zawsze mnie swędzi, po podrapaniu pod paznokciem mam białe niewielkie gródki. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kwiatek223 Re: Łupież 26.09.05, 09:30 Qrcze to ja juz nic nie wiem. A czy Ty mylas glowe zoltkiem i cytryna? Czy to tez powodowalo u Ciebie swedzenie i biale grudki?? Czy myslisz ze to lupiez??? Ja nie wiem czy to lupez czy przesuszenie wywolane zwlaszcza cytryna. Odpowiedz Link
deczi Re: Łupież 27.09.05, 09:31 Szampony z Farmony nie są całkiem naturalne, zawierają SLS. Z moich doświadczeń wynika, że są lepsze dla zdrowia skóry głowy od szamponów sklepowych typu Timotei, Elseve i in., ale może Ty powinnaś używać jeszcze bardziej delikatnego szamponu, bez SLS i śr. zapachowych. Myślę, że masz po prostu bardzo wrażliwą skórę głowy, co objawia się właśnie łuszczeniem przypominającym łupież. Powinnaś rozejrzeć się w ofercie Eco Cosmetics, Hauschki, Weledy - na forum Naturalnie! znajdziesz na pewno więcej propozycji. W aptekach są wprawdzie szampony specjalnie do pielęgnacji takiej skóry, ale nie znam ich składu i nigdy ich nie używałam. Musiałabyś popytać w aptekach i poczytać składy. pozdr. D. Odpowiedz Link
setkic Re: Łupież 12.02.14, 17:50 Próbowałam Dandrene, ale moim zdaniem nie działa. Znacznie lepiej na moich włosach sprawdzały się produkty DSD, a szczególnie ten szampon: www.realbeauty.pl/991-dixidox-de-luxe-przeciwlupiezowy-szampon-2-1.html. Już po tygodniu używania była znaczna poprawa. Odpowiedz Link
juliaa8 Re: Łupież 02.01.16, 15:43 Wiele lat miałam łupież, przetestowalam setki szamponów które albo nie pomagały albo problem znikał na kilka tygodni. Właściwie pogodziłam się z myślą, że łupieżu się nie pozbędę nigdy. Koleżanka poleciła mi lokalną zielarkę, która przygotowała dla mnie tonik który stosowałam jakieś dwa tygodnie i łupież zniknął !!!!!!!!!!!! Mija już rok od czasu kiedy pożegnałam się z łupieżem. Zielarka robi różne mikstury dla skóry. Można się z nią kontaktować mailem atopowezapaleniekrem@gmail.com lub odszukac na facebook ? atopowe zapalenie skóry krem Odpowiedz Link
porta.1234 Re: Łupież 09.09.23, 20:58 Ja osobiście nie mam łuszczycy ale wie czym ta choroba jest mąż ma. Miał bardzo dużo stresu w pewnym okresie w życiu i dopadła go ! konsekwencje nerwów wypełzły na skórę - pojawiły się wstrętne łuski na kościach ramion i łokci.Przez długi czas przetestowaliśmy już wiele produktów też niestety sterydów aby zwalczyć paskudztwo bywało lepiej i gorzej . Śledziliśmy każde forum aby dowiedzieć się jak inni sobie radzą z wyleczeniem tego paskudztwa próbowaliśmy myślałam już wszystkiego jednak nie. Na jednym z forum wyczytałem pozytywną opinie na temat stosowania maści konopnej z olejem konopnym dr.24% Retter , kąpieli soli morza martwego z olejem konopnym Palacio i MSM od Pharmovit czyli siarki organicznej. Zrobiliśmy tak jak ta osoba opisywała . Rano i wieczorem, aż do całkowitego wchłonięcia smarowałam ręce i łokcie męża. Kąpiel z tą solą Palacio, plus 2 kapsułki tej siarki organicznej do kąpieli . Jedną kapsułkę MSM przed snem. Na noc łokcie i ramiona owijaliśmy folią spożywczą około tygodnia trwało aż wszystko zaczęło znikać !! Wypróbujcie ten sposób nam się udało więc wierzę że wam też pomoże a ps. ułatwię wam zadanie te wszystkie produkty dostaliśmy w jednym sklepie w Poznaniu w Konopnej Farmacji jak ktoś z miasta jak nie to szukajcie u siebie jak nie to w sieci dostaniecie kupicie ta oryginalna maść konopna Retter 24% z hologramem na opakowaniu i tej maści szukajcie bo ta bez tego hologramu nie będzie niestety tym samym :( chcielismy zaoszczedzić i kupiliśmy raz bez hologramu Odpowiedz Link