17.06.04, 21:49
Witam bardzo serdecznie :]

Bardzo prosiłbym o jakieś zioło które byłoby skuteczne w leczeniu łupieżu.
Mam już go od dawna i jak dotąd żaden lek nie pomaga.

Z góry dziękuje za ewemntualne odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • alexander_82 Re: Łupież 17.06.04, 23:27
      Wspaniałe rezultaty daje spożywanie cytryny jako środka za­pobiegającego wypadaniu włosów. Jeśli macie Państwo łupież i wypadają Warn włosy należy nacierać skórę głowy kawałkami cytryny przez 10 dni. Łupież zniknie, a włosy staną się silne.

przepis 2:
      Codziennie 3 g oleju z wiesiolka (np 3 kapsulki po 1 g kazda) i lyzeczka oleju
      lnianego. Lupiez za kilka tygodni sie poprawi a za pol roku zniknie.
      • vitalia Re: Łupież 18.06.04, 11:33
        Do olejku z wiesiołka można dodać kilka kropel olejku herbacianego,wymieszać i
        nałożyć na głowę.Trzymać tak 5-8 minutek i zmyć.Naprawdę świetnie działa.Olejek
        herbaciany działa bakteriobójczo i ma inne właściwości niż wiesiołkowy.Naprawdę
        polecam.Jest używany też na problemy grzybiczne i wirusowe np.opryszczka...
      • marchewunia Re: Łupież 19.06.04, 13:44
        Ale czy po zrobieniu tego należy umyć włosy? Czy lepiej zostawić na kilka minut
        i dopiero później zmyć?
        • vitalia Re: Łupież 19.06.04, 15:13
          Zostawić na 5-8 minut i dopiero potem zmyć....Można też robić płukanki Albo
          dodawać do szamponu kilka kropelek,i normalnie myć,ale też parę minut potrzymać.
      • kwiatek223 Re: Wazne pytanie 19.09.05, 15:37
        Czy trzeba myc glowe codziennie przez 10 dni i nacierac ja sokiem z cytryny czy
        mozna myc tak jak ja co 4 dni? Czy sama cytryna wystarczy do umycia glowy, czy
        dodatkowo umyc czyms jeszcze, np żółtkiem??
    • very_martini ratuję wątek od śmierci:) 14.06.05, 13:04

16%VOL
      22%VAT
    • deczi Re: Łupież 14.06.05, 13:17
      No to dodam jeszcze taką informacyjkę popartą własnym doświadczeniem,
      że "śnieżyca" dopadała mnie zawsze, kiedy używałam kolorowych szamponów z
      marketów. Odkąd używam ziołowych, skóra głowy ma się świetnie.
      Pozdr.
      D.
      • kwiatek223 Re: Łupież 20.07.05, 12:10
        Deczi czy moglabys podac mi nazwy szamponow ktorych uzywasz i odżywek??? Bardzo
        prosze
        • deczi Re: Łupież 20.07.05, 12:32
          Mogłabym;-)
          Przez ostatni rok z okładem używałam szamponów z Farmony (najczęściej
          skrzypowego) i mgiełki rewitalizującej tej samej firmy. Koleżanka chwaliła
          sobie kiedyć szampon pokrzywowy w szklanej butelce, niestety nazwy nie pomnę. W
          czasach licealnych używałam zaś szamponu Bambino i bardzo mi odpowiadał, ale
          ostatnio spróbowałam znowu i mam wrażenie, że trochę się zmienił. Po
          jednorazowym użyciu łupieżu nie mam, ale to nie jest miarodajna ilość. Teraz
          wspinam się szczebelek wyżej i chcę wypróbować 100% natury. Zastanawiam się nad
          szamponem Eco Cosmetics albo Dr. Hauschka. Zamówiłam już płukankę ziołową DH (w
          ramach odżywki). Ciekawa jestem, czy różnica będzie znacząca. To jest jednak
          spora inwestycja, więc jeśli Ci nie przeszkadzają różne dodtaki chemiczne, to
          szukaj ziołowych szamponów niekoniecznie drogich. Może być przecież tak, że to,
          co dobre dla mnie, dla Ciebie takie nie będzie.
          pozdrawiam,
          D.
          • kwiatek223 Re: Łupież 20.07.05, 15:58
            Ja mam od kilku dni taki problem- wysuszona skora glowy- Strasznie!!! Na
            dodatek mnie piecze okropnie, jak sie przyjarzalam dokladnie to zauwazylam ze
            skora jest jakby popekana ale to nie lupiez bo sie nie sypie. Jest chyba
            wysuszona. Co mam zrobic zeby ja troche odzywic??? A i jeszcze musze
            zapobiegawczo uzywac Stieproxu, bo wyleczylam łupież pstry i musze stosowac
            jako kuracje profilaktyczne. A ten szampon Farmony to gdzie dostane??
            • kwiatek223 Re: Łupież 21.07.05, 09:12
              A jednak zajrzalam w moja glowe i cos se zaczyna powoli sypac, deliktanie.
              Tylko ze ja juz sama nie wiem czy to łupież czy nadwrażliwosc skóry głowy na
              wszystkie ''kolorowe'' szampony, w moim przypadku Herbal Essences. Moze mam po
              prostu wyszuszoną skore,ktora zaczyna sie łusczyc, a nie łupież, bo przeciez co
              jakis czas uzywam Stieproxu ktory tez dziala na łupież- nigdy nie maialam
              problemow z łupieżem... Co mam zrobic??? Slyszalam ze Wax dobrze nawilza, ale
              co jeszcze?? Ktos zna jakies sposoby???
              • no1teresa Re: Łupież 21.07.05, 10:04
                ja wiem jak Cie oczyscic, wzmacniac i regulowac gotowymi mieszankami odzywczymi
                i regenerujacymi na bazie tradycyjnej medycyny chinskiej
                daj znac, jak sie bedziesz wybierala do Warszawy
              • deczi Re: Łupież 21.07.05, 11:12
                Popularne szampony bardzo często wysuszają skórę głowy ze względu na zawartość
                różnych substancji, głównie Sodium Laureth Sulfate. Powinnaś szukać szamponów
                bez tego składnika, co jest dość trudne. Zajrzyj na forum Naturalnie! (Fora
                prywatne - Kobieta - Uroda i kosmetyki), gdzie na pewno ktoś podpowie Ci kilka
                nazw, choć w większości będą to produkty do kupienia przez sieć.
                Oprócz tego odżywki - najlepiej takie domowe. Wypróbuj może sposób Vitalii
                podany wyżej (olej jojoba i olejek z drzewa herbacianego), jajko, płukanki
                ziołowe (zwłaszcza z pokrzywy, szałwii, podbiału, brzozy, skrzypu). Jeśli kupno
                naturalnego szamponu będzie problemem, to staraj się przynajmniej używać takich
                ziołowych, bo są delikatniejsze od marketowych i nie tak drażniące.
                Farmonę i inne niezłe szampony ziołowe kupisz w sklepie zielarskim albo przez
                internet.
                pozdrawiam,
                D.

• kwiatek223 Re: Łupież 21.07.05, 13:09
                  Dzieki za odpowiedz, ale do Wawy na razie sie nie wybieram wiec jesli mozesz mi
                  cos doardzic na forum albo przez maila to bylabym wdzieczna. Pozdrawiam
                  • kwiatek223 Re: Łupież od żółtka i cytryny??? 19.09.05, 15:22
                    Od kilku tygodni myje glowe co 4dni żółtkiem i cytryna. Dzisiaj zauwazylan na
                    glowie biale platki. Po umyciu glowy zawsze mam problem z bialkiem ktore tak
                    latwo nie chce sie splukac wiec myslalam ze to bialko. Ale przyjrzalam sie
                    dobrze i zauwazylam to na skorze. Nie jest tego duzo ale jest. Od czego to moze
                    byc. Od zoltka i cytryny??? Co zrobic zeby sie tego pozbyc??? Chce szybko
                    dzialac zeby sie nie pogorszylo
                    • deczi Re: Łupież od żółtka i cytryny??? 20.09.05, 09:48
                      A używasz tylko tego żółtka, czy w międzyczasie myjesz głowę szamponem? Jeśli
                      tak, to jakim? O marketowych kolorowych zapomnij, najlepsze są ziołowe, choć
                      niektórych drażni plątanie się włosów po nich. Ja tam wolę splątane włosy niż
                      łupież.
                      Możesz wykorzystać do spłukiwania zioła przeciwłupieżowe.
                      pozdr.
                      D.
                      • kwiatek223 Re: Łupież od żółtka i cytryny??? 20.09.05, 15:52
                        Nie uzywam w ogole zadnych szamponow bo calkowicie przeszlam na nature jakis
                        miesiac temu. Co 3-4 dni myje glowe samym zoltkiem i cytryna. Wlosy nadal mi
                        wypadaja i teraz na dodatek zauwazylam to cos. Te biale platki nie sa na calej
                        glowie tylko na czubku. Wiem ze zawsze mam problem ze splukaniem jajka i zawsze
                        musze po myciu wyplatywac biale kawalki z wlosow wiec myslalam ze to moze to.
                        Glowa mnie nie swedzi. Co to jest- czy łupiez czy po prostu naturalne
                        złuszczanie skory glowy- bo tak napisala mi jedna osoba na forum Naturalnie.
                        Nie jest tego duzo ale jest i zaprzata mi glowe. Czym mam myc glowe? odstawic
                        żółtko? Wczoraj na mokre wlosy wycisnelam cala cytryne i trzymalam na glowie 10
                        minut. Potem nalozylam żółtko i splukalam. Ale nie dosc ze mialam we wlosach
                        jajko to jeszcze kawalki cytryny. Czy powinnam wycisnac cytryne na mokra glowe
                        czy sucha? Chce zamowic sobie szampon Farmony ale nie wiem ktory bylby dla mnie
                        odpowiedni- czy przeciwlupiezowy czy do wlosow wypadajaych??? Nie pojade do
                        dermatologa bo bylm u niego jakies 2-3 tygodnie temu. Zajrzal mi w glowe i
                        powiedzial ze nie widzi zadnej choroby skory, bo skarzylam sie na wypadanie
                        wlosow. Powiedzial ze to wina hormonow. Wiec kolejne pytanie czy ten ''lekki''
                        lupiez- jesli to lupiez, to czy jest spowodowany hormonami??? Pomozcie prosze
                        bo naprawde nie wiem co zrobic
                        • deczi Re: Łupież od żółtka i cytryny??? 21.09.05, 10:23
                          Szampony z Farmny znam dobrze. Najczęściej używałam skrzypowego, który ma
                          wzmacniać włosy i zapobiegać wypadaniu. Na wypadanie zw. z zab. hormonów raczej
                          nie pomoże, zresztą dla mnie szampon to po prostu środek do mycia, a nie lek na
                          wypadanie czy inne problemy. Faktem jest jednak, że po kolorowych szamponach
                          sklepowych zawsze dostawałam suchego łupieżu, a po ziołowych wszystko było w
                          porządku. Polecam więc ten skrzypowy, albo delikatnie myjący z mydlnica i
                          pokrzywą.
                          Cytryna w pielęgnacji włosów powinna być raczej tylko dodatkiem, chyba że włosy
                          Ci się mocno przetłuszczają. Jeśli chcesz jej sok wcierać w skórę głowy, to
                          najpierw przecedź go przez gazę, żeby farfocle się nie wplątywały.
                          Nie wiem, czy łuszczenie skóry główy związane jest z hormonami. Może powinnaś
                          na jakiś czas odstawić jajko i myć włosy szamponem ziołowym. Dobrze jest co
                          jakiś czas zmieniać sobie środek do mycia.
                          pozdr.
                          D.
                          • kwiatek223 Re: Łupież od żółtka i cytryny??? 21.09.05, 16:33
                            Ojejku po raz kolejny mi pomoglas. Wlasnie wrocilam z apteki gdzie kupilam
                            Radical ze skrzypem. Na razie odzywki z tej serii nie kupilam bo mam cale
                            opakowanie Waxu wiec musze go zurzyc. Masz racje chyba przesadzam z tym
                            zoltkiem a zwlaszcza z cytryna i na razie je odstawie. Boje sie tylko czy takie
                            odejscie od natury nic nie pogorszy. Nie przecedzilam cytryny przez gaze
                            dlatego pewnie mialam we wlosach bialko i cytryne. Dzieki Deczi jestes the
                            best. Moze od razu zapytam co jest lepsze odzywka czy serum Radical? Bo nie
                            wiem na co sie zdecydowac pozniej jak skoncze Wax
                            • deczi Re: Łupież od żółtka i cytryny??? 23.09.05, 11:13
                              Serum pewnie jest "mocniejsze". Nie używałam. Dawno temu miałam taką wodę do
                              wcierania w skórę głowy (całkiem całkiem), niedawno zaś mgiełkę (przyjemna).
                              Cudów nie oczekiwałam, więc byłam zadowolona. Nie sądzę, żeby miało to
                              podziałać na wypadanie włosów spowodowane hormonami, ale dla samych włosów i
                              skóry głowy na pewno warto.
                              pozdr.
                              D.
    • paszczak44 Re: Łupież 25.09.05, 10:17
      Ktoś tu wspomniał o Sodium Laureth Sulfate- rzeczywiście, ten składnik mocno
      wysusza skórę i powoduje złuszczanie się naskórka co może być mylone z łupieżem
      o etiologii grzybiczej. Oprócz laurylosiarcznu sodu negatywne działanie mają
      barwniki oraz niektóre subastance wchodzące w skład tzw. fragrance, czyli zapachu.
      Obecnie używam szamponu Nivea Baby (niebieskiego) i jestem zadowolony. Bez
      barwników, SLS znajduje się na końcu listy. Delikatny szampon, nie powoduje u
      mnie wysuszenia.
      • kwiatek223 Re: Łupież 25.09.05, 12:51
        Ja wiem ze SLS moze powodowac łuszczenie sie skory glowy, ale ja uzywalam
        przeciez żółtka i cytryny, wiec czy one mogly spowodowac u mnie te biale pylki.
        Najgorsze ze nie wiem czy to łupiez czy nie i jak to zlikwidowac. Przed wczoraj
        umylam glowe Radicale ze skrzypu i zobaczylam to czego nigdy nie mialam-
        łupiez!!! Czemu ziolowy szampon to wywolal. Odstawilam zółtko i cytryne i
        chcialam wyprobowac jakis nat. szampon,a tu takie cos. Dobrze ze mialam pod
        reka Stieprox, ktory mi zostal po kuracji łupieżu pstrego. Biale pylki zniknely
        ale co dalej, czym myc glowe?? Lekarz mi powiedzial ze mam za duzy poziom
        testosteronu i dlatego wypadaja mi wlosy, pojawil mi sie tradzik na twarzy a na
        ciele takie pryszczyki. Czy to moze miec zwiazek z tym ze teraz pojawil mi sie
        ten lupiez - jesli to lupiez. Pamietam ze w sierpniu jak zmienilam szampon z
        Bambi na szampon Joanny to tez dostalam delikatneg lupiezu i lekarz kazal mi
        wrocic do starego szamponu. Prosze doradzcie cos- czy to łupiez- jak na razie
        od piatku jest moze kilka niewidocznych pylkow- czy zwykle łuszczenie sie skory-
        alo przesuszenie spowodowane nadmiernym uzywaniem cytryny. Nie moge isc znowu
        do dermatologa, bo bylam u niego na poczatku wrzesnia i on powiedzial ze nie
        widzi zadnej choroby skory, tyle tylko ze wtedy nie mialam tych pylkow.
        • kwiatek223 Re: Łupież 25.09.05, 12:54
          Zapomnialam dodac ze nie mam problemow z przetluszczaniem wlosow i nie swedzi
          mnie glowa. No wlasnie czy przy lupiezu swedzi glowa?
          • paszczak44 Re: Łupież 25.09.05, 22:02
            To, że się doda trochę ekstraktu ziołowego do szamponu nie oznacza wcale, że
            stanie się on ziołowy. Jest stworzony na bazie olejów mineralnych. Podobnie w
            przypadku Radicalu Farmony.
            • marko_moni Re: Łupież 25.09.05, 22:21
              Byłam kiedyś u faceta a la zielarza i ten na wypadanie włosów i ich odrzywienie
              poradził, by na głowę wcierać 2 żółtka .. potrzymać kilka chwil na głowie..
              spłukać wodą z cytryną.
              Żółtka podobno naturalnie odrzywiają włosy, a cytryna nie tyle wysusza a
              uelastycznia włosy.
              Ja czym bym nie myła głowy zawsze mnie swędzi, po podrapaniu pod paznokciem mam
              białe niewielkie gródki.
              Pozdrawiam
              • kwiatek223 Re: Łupież 26.09.05, 09:30
                Qrcze to ja juz nic nie wiem. A czy Ty mylas glowe zoltkiem i cytryna? Czy to
                tez powodowalo u Ciebie swedzenie i biale grudki?? Czy myslisz ze to lupiez???
                Ja nie wiem czy to lupez czy przesuszenie wywolane zwlaszcza cytryna.
        • deczi Re: Łupież 27.09.05, 09:31
          Szampony z Farmony nie są całkiem naturalne, zawierają SLS. Z moich doświadczeń
          wynika, że są lepsze dla zdrowia skóry głowy od szamponów sklepowych typu
          Timotei, Elseve i in., ale może Ty powinnaś używać jeszcze bardziej delikatnego
          szamponu, bez SLS i śr. zapachowych. Myślę, że masz po prostu bardzo wrażliwą
          skórę głowy, co objawia się właśnie łuszczeniem przypominającym łupież.
          Powinnaś rozejrzeć się w ofercie Eco Cosmetics, Hauschki, Weledy - na forum
          Naturalnie! znajdziesz na pewno więcej propozycji. W aptekach są wprawdzie
          szampony specjalnie do pielęgnacji takiej skóry, ale nie znam ich składu i
          nigdy ich nie używałam. Musiałabyś popytać w aptekach i poczytać składy.
          pozdr.
          D.
    • setkic Re: Łupież 12.02.14, 17:50
      Próbowałam Dandrene, ale moim zdaniem nie działa. Znacznie lepiej na moich włosach sprawdzały się produkty DSD, a szczególnie ten szampon: www.realbeauty.pl/991-dixidox-de-luxe-przeciwlupiezowy-szampon-2-1.html. Już po tygodniu używania była znaczna poprawa.
    • juliaa8 Re: Łupież 02.01.16, 15:43
      Wiele lat miałam łupież, przetestowalam setki szamponów które albo nie pomagały albo problem znikał na kilka tygodni. Właściwie pogodziłam się z myślą, że łupieżu się nie pozbędę nigdy. Koleżanka poleciła mi lokalną zielarkę, która przygotowała dla mnie tonik który stosowałam jakieś dwa tygodnie i łupież zniknął !!!!!!!!!!!! Mija już rok od czasu kiedy pożegnałam się z łupieżem. Zielarka robi różne mikstury dla skóry. Można się z nią kontaktować mailem atopowezapaleniekrem@gmail.com
      lub odszukac na facebook ? atopowe zapalenie skóry krem
    • porta.1234 Re: Łupież 09.09.23, 20:58
      Ja osobiście nie mam łuszczycy ale wie czym ta choroba jest mąż ma. Miał bardzo dużo stresu w pewnym okresie w życiu i dopadła go ! konsekwencje nerwów wypełzły na skórę - pojawiły się wstrętne łuski na kościach ramion i łokci.Przez długi czas przetestowaliśmy już wiele produktów też niestety sterydów aby zwalczyć paskudztwo bywało lepiej i gorzej . Śledziliśmy każde forum aby dowiedzieć się jak inni sobie radzą z wyleczeniem tego paskudztwa próbowaliśmy myślałam już wszystkiego jednak nie. Na jednym z forum wyczytałem pozytywną opinie na temat stosowania maści konopnej z olejem konopnym dr.24% Retter , kąpieli soli morza martwego z olejem konopnym Palacio i MSM od Pharmovit czyli siarki organicznej. Zrobiliśmy tak jak ta osoba opisywała . Rano i wieczorem, aż do całkowitego wchłonięcia smarowałam ręce i łokcie męża. Kąpiel z tą solą Palacio, plus 2 kapsułki tej siarki organicznej do kąpieli . Jedną kapsułkę MSM przed snem. Na noc łokcie i ramiona owijaliśmy folią spożywczą około tygodnia trwało aż wszystko zaczęło znikać !!
      Wypróbujcie ten sposób nam się udało więc wierzę że wam też pomoże a ps. ułatwię wam zadanie te wszystkie produkty dostaliśmy w jednym sklepie w Poznaniu w Konopnej Farmacji jak ktoś z miasta jak nie to szukajcie u siebie jak nie to w sieci dostaniecie kupicie ta oryginalna maść konopna Retter 24% z hologramem na opakowaniu i tej maści szukajcie bo ta bez tego hologramu nie będzie niestety tym samym :( chcielismy zaoszczedzić i kupiliśmy raz bez hologramu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka