Dodaj do ulubionych

Drętwienie

13.11.05, 17:11
Od paru tygodni drętwieje mi lewa ręka. Z początku wyglądało to tak, że
praktycznie przez cały dzień mi drętwiała bez przerwy, w tej chwili jest
trochę lepiej jednak martwię się i zastanawiam jaka może być tego przyczyna?
Dodam, że nigdy nie miałam żadnych problemów z tym zjawiskiem, reumatyznem i
innymi tego typu rzeczami.
Obserwuj wątek
    • dcloud Re: Drętwienie 13.11.05, 19:36
      Przebadaj sobie serce i potas
      • kasiulek_mysiulek Re: Drętwienie 15.11.05, 23:24
        Mi kiedyś drętwiała noga po infekcjach-nic poważnego, ale idź do lekarza.
    • katarzynaa5 Re: Drętwienie 19.11.05, 16:33
      Moja kolezanka miala podobne dolegliwosci i okazalo sie , ze przyczyna jest
      stosowanie hormonow (tabletki antykoncepcyjne)
      • 1_sickgirl Dretwienie od pigulek? 21.11.05, 10:50
        A to bardzo ciekawe.... Bo u mnie tez sie tak zaczelo - dretwienie lewej reki.
        Pierwsze moje skojarzenie to byly pigulki, ktore wowczas jeszcze bralam. Ale
        gin powiedziala ze noga-jeszcze,jeszcze, ale reka - niemozliwe.

Jak uzasadniono to Twojej kolezance ze przyczyna sa pigulki? I tak wlasciwie co
        jej zdiagnozowano?
        • katarzynaa5 Re: Dretwienie od pigulek? 22.11.05, 09:47
          Hej. Wiem, ze moja kolezanka mogla wykluczyc wszystkie inne przyczyny,a po zamianie
          hormonow na inne, dolegliwosci ustaly. Niestety nie mam dokladniejszych informacji.
          Przewaznie w dolaczanej ulotce informacyjnej jest wypisana cala masa skutkow
          ubocznych (jesli chodzi o hormony) i tam cos wlasnie bylo. Pozdrawiam
    • re-flex Re: Drętwienie 21.11.05, 12:02
      a jak Twój kręgosłup. A Serce?
      • valley Re: Drętwienie 21.11.05, 14:38
        Tabletek anty nie biorę już od ponad roku, więc raczej to nie ta przyczyna.
        Jeśli chodzi o kręgosłup czy serce do tej pory nie miałam problemów, chociaż
        muszę przyznać, że od 2-3 dni jak próbuję zasnąć strasznie wali mi serce, czego
        wcześniej nie miałam. Od paru osób słyszałam jednak, że najprawdopodobniej to
        jednak kręgosłup, że jakiś tam krąg uciska czy coś i daje takie objawy. W
        każdym bądź razie w najbliższym czasie planuję się jednak przebadać, aby mieć
        pewność.
        • 1_sickgirl Re: Drętwienie 22.11.05, 10:13
          Ja anty tez nie biore od dobrych paru miesiecy, a dretwienia, skurcze mam nadal.
          U mnie stwierdzono zaburzenia elektrolitowe.
          Wlasciwie jedynym badaniem, ktore wykazalo cokolwiek to byla proba tezyczkowa i
          densytometria kregoslupa ledzwiowego. To drugie jest nawet wazniejsze, bo
          pokazuje, ze proces ubytku mineralow dotknal juz kosci:(
          serce nie sprawia mi (odpukac) problemow, ale wiem, ze moze wariowac.

Co do anty to nikt tego u mnie nie powiazal, ale caly czas mam pewne
          podejrzenia;)
          • betka-b Re: Drętwienie 22.11.05, 17:20
            Ja mam pytanie o te proby tezyczkowe co to takiego -kiedy sie je
            wykonuje.....Ja tez mam dretwienia glownie lewej reki ,bol palcow az mnie
            rwa ,czesto w nocy-jak przychodza deszczowe dni....choc nie wiem czy to ma
            zwiazek z pogoda bo latem jak bylo cieplo to mialam przez 3 tyg.okropne bole
            chyba gorsze niz teraz.Wogole to miewam zawroty glowy ,sztywnienie
            karku ,mroczki przed oczami czasem robi mi sie slabo.Mam wrazenie ze to od
            kregoslupa ale moze to co innego?
            • 1_sickgirl Proba tezyczkowa 23.11.05, 10:00
              Proba tezyczkowa to odmiana badania elektromiograficznego (EMG) wykonywana w
              przypadku podejrzenia tezyczki, oczywiscie;)
              Potrzebne skierowanie od neurologa.
              Pozytywny wynik badania wskazuje na zaburzenia elektrolitowe.
    • bardu Re: Drętwienie 22.11.05, 11:08
      Zrób sobie prześwietlenie kręgów szyjnych - takie drętwienia mogą świadczyć o
      zwyrodnieniach.
      • betka-b Re: Drętwienie 23.11.05, 12:56
        Dzieki za te proby tezyczkowe ,ciekawi mnie kiedy ,przy jakich objawach lekarz
        zleca te badania.
        Przeswietlenie szyjne mialam -zwyrodnienia sa i owszem ale czy to od tego to
        lekarze nie umieja powiedziec .
        • 1_sickgirl Re: Drętwienie 24.11.05, 10:19
          Probe tezyczkowa zalecono mi przy objawach typu: bolesne dretwienie lewej reki,
          nogi + skurcze w lewym kolanie.
          Przeswietlenia u mnie byly OK.
          Poziom elektrolitow we krwi rowniez OK - tym nie trzeba sie sugerowac.
          Polecam zrobienie densytometrii kregoslupa, bo na probe tezyczkowa to lekarze
          roznie patrza.
        • bardu Re: Drętwienie 24.11.05, 12:33
          > Przeswietlenie szyjne mialam -zwyrodnienia sa i owszem ale czy to od tego to
          > lekarze nie umieja powiedziec .
          A u jakich specjalistów byłaś? Idź do neurologa, nie będziesz mieć wątpliwości.
          Piszę, bo od wielu lat mam problemy z kręgosłupem i właśnie mam drętwienia rąk.
          • jardinek Re: Drętwienie 26.11.05, 20:15
            Polecam natychmiastową wizytę u neurologa. Moja córka miała podobne objawy.
            Drętwienie ręki i nogi ( lewej ), mroczki, zawroty głowy. Potem doszedł szum (
            ustepujący ) w uchu.
            Wyniki badań tomografu nie pozostawiły wątpliwości - guz mózgu. Teraz czeka na
            operację.
            Nie czekaj tylko pędź do lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka