Dodaj do ulubionych

Błyski, zygzaki - nadciśnienie

12.01.17, 14:48
Jestem po wizycie okulistycznej - badanie wzroku ok, było chyba badanie dna oka jakimś pistoletem dr zaglądała do oka, jeszcze drugie patrzyłam w mikroskop coś na kształt ;]
na koniec jeszcze badanie ciśnienia w oku i niestety wyszło za wysokie,
potem druga wizyta powtórny pomiar, badanie pola widzenia wyszło niby ok.
Czekam jeszcze na drugą opinię, mam termin w centrum okulistycznym, gdzie wizyta kosztuje 400 zł, więc i diagnostyka poszerzona no i sprzęt profesjonalny.
Czy mogą być dysproporcje w diagnozie, mogła moja dr coś przeoczyć?
Bo według niej wszystko jest ok nie odwarstwia się nic itp. jak się pytałam, ale znowu pojawia się lęk i wątpliwość po tym, jak wyposażony jest gabinet.
Czy nadciśnienie oczne może dawać objawy aury migrenowej?
Obserwuj wątek
    • aneta-1989 Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 13.01.17, 00:26
      Witam jaki jest dokładny pomiar ciśnienia? Jeśli mogę spytać do jakiego okulisty jest Pani zapisana? Prawidłowe ciśnienie wewnątrzgałkowe wynosi 10-21 mm Hg
      Objawy ataku ostrej jaskry:

- gałka oczna twarda jak kamień (ciśnienie powyżej 60 mm Hg)
      - silny ból oka i głowy, nudności i wymioty
      - zamglenie pola widzenia, pojawienie się tęczowych kół dookoła źródła światła
      - przekrwienie gałki ocznej
      - zmętnienie rogówki
      - poszerzenie i pionowo–owalne zniekształcenie źrenicy.
      Więcej tu:
      poradnik-medyczny.dziennikpolski24.pl/zeszyt-9-narzad-wzroku/jaskra/

• too_funky Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 13.01.17, 12:30
        pierwszy pomiar 24 i 27 w drugim oku, drugi 23 w obydwu, miałam objawy aury migrenowej, ale na migreny jestem za stara (39 l.) żeby się zaczęła w moim przypadku
        • aneta-1989 Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 13.01.17, 17:22
          Rozumiem to ma Pani podwyższone ciśnienie, dobrze że jeszcze jest Pani zapisana do okulisty a kiedy ma Pani wizytę? Jeśli mogę wiedzieć to do którego okulisty jest Pani zapisana?
          • too_funky Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 13.01.17, 21:22
            wizyte ma 17.01. Centrum Okulistyczne Lens w Olsztynie
            • aneta-1989 Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 13.01.17, 21:36
              Rozumiem,a czy nosi Pani okulary? Życzę powodzenia na wizycie :-)
          • too_funky Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 13.01.17, 21:50
            Pani Aneto, moja lekarka na "prowincji" już na drugiej wizycie pomiarowej przywitała mnie w ten sposób, że kolejna jaskrowa pacjentka przyszła,
            bardzo się denerwuje przed wizyta u profesjonalistów, najbardziej przerazaja mnie te krople, które sie zapuszcza przed badaniem, potem są podobno problemy z widzeniem, trzeba zabrac okulary ze sobą - moja mama badała się tam, pierwotnie we Wrocławiu, poziom w Olsztynie równie wysoki,
            • aneta-1989 Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 13.01.17, 23:32
              Rozumiem Panią doskonale,ja też zawsze przed każdą wizytą bardzo się denerwuję,ja zawsze na wizycie mam wpuszczane kropelki na rozszerzenie źrenic,wtedy dokładnie można zbadać dno oka,tak po tych kropelkach widzi się niewyraźnie,za mgłą,ale proszę się nie martwić to minie (u mnie po około 2 godzinach)
              • too_funky Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 14.01.17, 00:07
                :) u mnie jest obciazenie w rodzinie, pradziadek, prababcia, obecnie ciocia w kierunku jaskry, z tym ze ona miala zabieg odtykania kanalikow czy jakos tak. Wstyd sie przyznac ale to byla moja pierwsza wizyta u okulisty w zyciu. Okularow nie dostalam ale jest maly astygmatyzm i krotkowzrocznosc. Najbardziej boje sie rozbieznosci w diagnozie, ze cos innego sie pojawi itp.
                • aneta-1989 Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 14.01.17, 01:04
                  Rozumiem ja mam krótkowzroczność :
                  OP-3,5 cyl -2
                  OL-4,75
                  Mimo okularów mam niską ostrość wzroku ,raz w roku kontroluję wzrok,mimo,że wizyta nie jest tania koszt wizyty to 400zł,ale warto tyle zapłacić,ja jeżdżę do prof.Marka Prosta z Warszawy,to wybitny specjalista,bardzo dokładnie bada wzrok,poświęca dużo czasu pacjentowi,wszystko wytłumaczy to bardzo sympatyczny lekarz.
                  • too_funky Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 14.01.17, 09:43
                    A terminy ma pewnie odległe?
                    • aneta-1989 Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 14.01.17, 10:42
                      Tak ja zawsze czekam na wizytę 3 miesiące;ale gdy potrzeba pilnie skonsultować się z profesorem to Pani z rejestracji zapisze z dnia na dzień.
    • aneta-1989 Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 13.01.17, 00:50
      pl.wikipedia.org/wiki/Jaskra
    • aneta-1989 Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 14.01.17, 22:32
      profesor wykonuje badania takie jak :
      - badanie ostrości wzroku
      - komputerowe badanie wzroku
      - pomiar ciśnienia śródgałkowego (tonometria)
      - pomiar długości gałek ocznych
      - pomiar grubości rogówek,(pachymetria)
      - badanie dna oka w lampie szczelinowej
      - badanie oftalmoskopem
      - wziernikowanie dna oka czyli lusterkiem powiększającym
      - test wortha
      • too_funky Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 14.01.17, 22:43
        dzieki wielkie za informacje :)
    • aneta-1989 Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 14.01.17, 23:12
      Proszę bardzo -:) Niech Pani napisze po wizycie,ja na szczęście mam dobre ciśnienie
      • aneta-1989 Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 14.01.17, 23:51
        Jeszcze zapomniałam napisać,że profesor wykonuje USG oczu
      • too_funky Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 15.01.17, 09:26
        Dam znać dziękuję :) za wspracie :)
        • aneta-1989 Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 15.01.17, 11:38
          • aneta-1989 Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 15.01.17, 22:49
            Jaką ma Pani krótkowzroczność?ile dioptrii? Po wpuszczeniu kropelek 15 minut trzeba odczekać,aż zaczną działać.
            • aneta-1989 Re: Błyski, zygzaki - nadciśnienie 06.04.17, 22:44
              Witam,jak po tej styczniowej wizycie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka