Dodaj do ulubionych

Czy możlia jest taka grupa krwi ?

09.12.05, 09:38
Nie znam sie na biologi i mam pytanie tylko proszę o sensowne wypowowiedzi czy gdy ojciec ma grupę krwi A1rh[+] matka A2Brh[+] czy dziecko może mieć Brh[+]
Obserwuj wątek
    • franc_tireur Re: Czy możlia jest taka grupa krwi ? 09.12.05, 10:21
      Tak.
      (czy to wypowiedź sensowna? ;))
      • dantonmax Re: Czy możlia jest taka grupa krwi ? 09.12.05, 10:39
        tak sensowna ! tylko pytanie ma głębszy sens grupa krwi A z tego co wiem jest tzw. wiodaca , czy w takim wypadku jest możliwe żeby była grupa krwi B ?
        • franc_tireur j.w 09.12.05, 11:12
          Nie wiem czy coś Ci to powie, jeśli się nie znasz na biologii, ale spróbuję.
          Grupę krwi wyznaczają 3 allele (geny) - nazwijmy je roboczo A (w uproszczeniu
          nie będę uwzględniała A1 i A2), B oraz i. Te duże (A oraz B) są dominujące nad
          tym małym (i), ale równożędne względem siebie. U pojedynczego człowieka są
          zawsze 2 allele we wszystkich komórkach organizmu (z wyjątkiem komórek
          płciowych, w których jest po jednym)- możliwe są więc kombinacje : AA (osoba ta
          ma grupę grwi A), Ai (gr. A, bo A jest "ważniejsze" niż i), BB (gr. B), Bi (gr.
          B), AB (gr. AB) oraz ii (gr.0).

Komórki płciowe przekazują dziecku tylko po jednym allelu od każdego z rodziców
          - na podanym przez ciebie przykładzie: matka ma grupę krwi AB, więc ma na pewno
          allele A oraz B, więc jej komórki jajowe mogą zawierać albo allel A albo B,
          ojciec ma grupę A, więc może być posiadaczem alleli AA (i wtedy grupa krwi B u
          dziecka byłaby niemożliwa) lub Ai - w tym wypadku każdy plemnik może mieć allel
          A lub i.

Jeżeli komórki rozrodcze mają allele A lub B (komórki jajowe) oraz A lub i
          (plemniki), to u dziecka z połączenia tych komórek są możliwe następujące
          kombinacje: AA (gr. krwi A), AB (gr.AB), Ai (gr. krwi A) albo Bi (gr. krwi B).

The end. Jaśniej chyba nie umiem.
          • dantonmax Re: j.w 09.12.05, 11:44
            Dziekuje bardzo ! Wyjaśnienia bardzo jasne i czytelne !pozdrawiam !
            • franc_tireur Re: j.w 09.12.05, 11:47
              Nie ma za co. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka