dantonmax 09.12.05, 09:38 Nie znam sie na biologi i mam pytanie tylko proszę o sensowne wypowowiedzi czy gdy ojciec ma grupę krwi A1rh[+] matka A2Brh[+] czy dziecko może mieć Brh[+] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
franc_tireur Re: Czy możlia jest taka grupa krwi ? 09.12.05, 10:21 Tak. (czy to wypowiedź sensowna? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
dantonmax Re: Czy możlia jest taka grupa krwi ? 09.12.05, 10:39 tak sensowna ! tylko pytanie ma głębszy sens grupa krwi A z tego co wiem jest tzw. wiodaca , czy w takim wypadku jest możliwe żeby była grupa krwi B ? Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur j.w 09.12.05, 11:12 Nie wiem czy coś Ci to powie, jeśli się nie znasz na biologii, ale spróbuję. Grupę krwi wyznaczają 3 allele (geny) - nazwijmy je roboczo A (w uproszczeniu nie będę uwzględniała A1 i A2), B oraz i. Te duże (A oraz B) są dominujące nad tym małym (i), ale równożędne względem siebie. U pojedynczego człowieka są zawsze 2 allele we wszystkich komórkach organizmu (z wyjątkiem komórek płciowych, w których jest po jednym)- możliwe są więc kombinacje : AA (osoba ta ma grupę grwi A), Ai (gr. A, bo A jest "ważniejsze" niż i), BB (gr. B), Bi (gr. B), AB (gr. AB) oraz ii (gr.0). Komórki płciowe przekazują dziecku tylko po jednym allelu od każdego z rodziców - na podanym przez ciebie przykładzie: matka ma grupę krwi AB, więc ma na pewno allele A oraz B, więc jej komórki jajowe mogą zawierać albo allel A albo B, ojciec ma grupę A, więc może być posiadaczem alleli AA (i wtedy grupa krwi B u dziecka byłaby niemożliwa) lub Ai - w tym wypadku każdy plemnik może mieć allel A lub i. Jeżeli komórki rozrodcze mają allele A lub B (komórki jajowe) oraz A lub i (plemniki), to u dziecka z połączenia tych komórek są możliwe następujące kombinacje: AA (gr. krwi A), AB (gr.AB), Ai (gr. krwi A) albo Bi (gr. krwi B). The end. Jaśniej chyba nie umiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dantonmax Re: j.w 09.12.05, 11:44 Dziekuje bardzo ! Wyjaśnienia bardzo jasne i czytelne !pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś