IP: proxy / *.bresa.com.pl 18.11.02, 09:53
Moja przyjaciółka leży na Oddziale Intensywnej Terapii z ciężką
niewydolnością płuc. Prawdopodobnie to sepsa, ale nikt z lekarzy nie mówi
tego wprost, jest jakaś zmowa milczenia wokół tego tematu w ogóle w Polsce.
Obawiam się poważnie o Jej zdrowie. Przeczytałam już wszstko co znalazłam w
internecie i jestem zdruzgotana. Czy z tego nie da się wyjść cało?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: SEPSA IP: *.51-136-217.adsl.skynet.be 18.11.02, 10:51
      Jak zwykle za malo danych. Przyjmijmy, ze Twoja przyjaciolka ma ARDS z powodu sepsy. Z jakiego zrodla: po urazie, zakazenie pologowe, drog moczowych, po operacji brzusznej? Jakie sa wspolistniejace choroby? Jak dlugo to juz trwa? Czy oprocz pluc sa jeszcze inne niewydolne uklady narzadow?
      Smiertelnosc w ARDS w przebiegu sepsy bez innych niewydolnosci i powiklan mozna oszacowac na ok 30%, wiec szanse Twojej przyjacoilki sa calkiem niezle, chyba ze nie powiedzialas wszystkiego.
      • Gość: maria Re: SEPSA-do DOKI IP: proxy / *.bresa.com.pl 18.11.02, 11:32
        Serdecznie dziękuję. Nie powiedziałam wszystkiego bo wszystkiego nie wiem, wiem
        jeszcze tylko tyle, że ma kiepską morfologię, prawie zero żelaza i powiększoną
        śledzionę i watrobę. Zgłosiła się do lekarza, bo zaczęła odczuwać ostre bóle w
        okolicy lędźwiowo-krzyżowej i zaraz te płuca. Wiem, że ostatnio walczyła z
        jakąś bakterią w obrębie narządów rodnych, może to z tego?
        • Gość: Doki Re: SEPSA-do DOKI IP: 217.136.51.* 18.11.02, 12:44
          Gość portalu: maria napisał(a):

> Serdecznie dziękuję. Nie powiedziałam wszystkiego bo wszystkiego nie wiem, wiem
          > jeszcze tylko tyle, że ma kiepską morfologię, prawie zero żelaza i powiększoną
          > śledzionę i watrobę. Zgłosiła się do lekarza, bo zaczęła odczuwać ostre bóle w
          > okolicy lędźwiowo-krzyżowej i zaraz te płuca. Wiem, że ostatnio walczyła z
          > jakąś bakterią w obrębie narządów rodnych, może to z tego?

Nie powiedzialas nawet ile przyjaciolka ma lat.
          Zelazo zawsze spada w stanach zapalnych, to reakcja obronna, no chyba ze masz na mysli niskie zelazo PRZED cala afera. Kiepska morfologia w czasie sepsy bierze sie z rozcienczenia, bo podstawa leczenia jest podanie sporej ilosci plynow, poza tym sporo krwi jest pobierane do badan (tak, to juz sa znaczace ilosci).
          Sepsa z odmiedniczkowego zapalenia nerek to domena ludzi starych i dzieci, ale nigdzie nie jest napisane, ze nie mozna jej dostac w dowolnym wieku.
          Nie odwaze sie zgadywac co jest z Twoja przyjaciolka i co bedzie dalej na podstawie tego, co wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka