Dodaj do ulubionych

beatawww artroskopia barku

30.05.06, 18:45
Artroskopia barku jest rodzajem operacji. Mialam robioną w Piekarach
Ślaskich. Zabieg jest wykonywany pod pełnym znieczuleniem. W zalezności od
uszkodzenia są robione 3 lub 4 niewielkie cięcia na ramieniu. Wprowadza sie
do barku światełko i cały obraz barku jest na monitorze. w zależności od
uszkodzenia ( najczęściej ścięgna, mięsień) lekarz zszywa, nacina lub robi
rekonstrukcje.Ja miałam robioną 11 maja i do 14 czerwca muszę mieć załozoną
ortezę. Jazda samochodem odpada, gdyż ręka jest zgięta w łokciu i
unieruchomiona. Jak długo będzie rehabilitacja to się dowiem dopiero 14
czerwca po zdjęciu ortezy
Obserwuj wątek
    • pia.ed artroskopia barku 30.05.06, 21:24
      A co Ci dolegalo konkretnie?
      • barbara1610 Re: artroskopia barku 31.05.06, 11:09
        Miałam ograniczone ruchy prawą ręką, do tyłu nie mogłam wygiąć wogóle, do góry
        podnieść też tylko do pewnego stopnia. Przy nagłym nikontrolowanym ruchu ból
        przedramienia. Wiadomo podczas spania było najgorzej, bo złe ustawienie ręki
        sprawiało ból i budzenie ze snu.
    • beatawwww Re: beatawww artroskopia barku 30.05.06, 22:38
      Dzięki za info. Trochę jestem zaniepokojona tym długim czasem dochodzenia po
      zabiegu. Ja mam uszkodzone ścięgno. A jak sobie radzisz z pisaniem na kompie i
      z innymi czynnościami? Chyba, że masz chorą lewą rękę.Czy po operacji miałaś
      bóle? Czy trzeba chodzić na jakieś opatrunki? Czy zaraz po artroskopii jest
      jakaś rehabilitacja? Jak długo byłaś w szpitalu? Czy taką ortezę mozna
      ściągnąć, np. do spania, bo to chyba bardzo niewygodne.Chciałam wyjechać na
      urlop w dwa tygodnie po zabiegu, al eto pewnie bez sensu, bo będę
      unieruchomiona :( .
    • beatawwww Re: beatawww artroskopia barku 30.05.06, 22:50
      Przed chwilką odczytałam Twoje info z poprzedniego postu. Podobnie choruję, ale
      u mnie nie ma uszkodzeń mięsni tylko ścięgien, boję się jednak, że po tych
      kilku miesiącach(w styczniu mialam rezonans) moje zdrowie uleglo pogorszeniu.
      Boję się, obym tylko była sprawna. Pozdrawiam i zyczę Ci szybkiego powrotu do
      zdrowia.
      • barbara1610 Re: beatawww artroskopia barku 31.05.06, 11:03
        Nie denerwuj się. Wszystko będzie OK. Orteza jest trochę niewygodna podczas
        spania, ale po paru dniach się dostosujesz. Ja mam operowany prawy bark. Na
        komputerze piszę tylko troszkę musiałam podnieść klawiaturę - na wysokość
        dłoni.Być może twoje uszkodzenie będzie inne i będzieesz miała unieruchomiony
        bark tylko poprzez założony temblak lub coś innego- W szpitalu były różne
        przypadki i różne sposoby unieruchomienia. Ja wstałam z łóżka po 3 godzinach,
        ale to ze względu na narkozę. Nic się nie denerwuj bo skoczy ciśnienie i
        termin operacji się przesunie. Naprawdę będzie dobrze. Po operacji prawie nic
        nie boli, chyba że zrobisz jakiś gwałtowny ruch ręką, ale to jest raczej
        wykluczone. Jaki będzie efekt operacji zobaczymy po kontroli 14.06. Pozdrawiam.
      • barbara1610 Re: beatawww artroskopia barku 31.05.06, 11:19
        Ja miałam tylko 7 szwów. Będąc w szpitalu zmienią ci zawsze rano opatrunek.
        szwy będziesz miała zdjęte między 10 a 14 dniem po operacji, też nic nie boli.
        Przy artroskopii cięcia są niewielki i szybko się wszystko zagoiło.
        • beatawwww Re: beatawww artroskopia barku 31.05.06, 22:49
          Dzięki za wszystko i za wsparcie.Jak długo przebywałaś w szpitalu? Czy do 18.06
          nie masz żadnej rehabilitacji? Ale pewnie nie, skoro jesteś unieruchomiona.Czy
          ponosiłaś jakieś dodatkowe koszty, np. zwiazane z implantami. Podobno sa
          materiały łatwiej adoptujące się i nie wymagajace usunięcia z barku.Nie wiem,
          czy w ogóle miałaś implanty wstawiane. Mnie lekarz powiedział, że zalezy w
          jakim stanie będzie moje ścięgno-albo pozszywają albo nadrobią implantem. Czy
          ta orteza jest bezpłatna? Pozdrawiam
    • agnieszka_lll Re: beatawww artroskopia barku 31.05.06, 11:39
      Mam podobny problem i chcę uniknąć opeacji. Nie mam nic zerwanego, tylko
      wyrostek w kości obojczykowej trze o ścięgno i to boli przy pewnych ruchach.
      Szukałam na necie ćwiczeń, które można wykonywać w domu. Nie udało mi się
      znaleźć czegoś przydatnego.
      Polecicie mi jakąś stronę z ćwiczeniami?
      :)
      • beatawwww Re: beatawww artroskopia barku 31.05.06, 22:39
        Z twojego opisu wynika, ze nie masz podobnych schorzeń do nas. Nie polecę Ci
        żadnej strony.Pewnie wypadałoby dobrac indywidualne ćwiczenia dla Ciebie.
        Najlepiej zgłoś się do dobrego fizykoterapety. Tu wielu ludzi ma namiary.Dla
        pocieszenia, jesli nie masz nic naderwanego, pewnie operacja Ci nie zagraża:).
        • beatawwww Re: beatawww artroskopia barku- do barbara1610 04.06.06, 18:34
          Czesc, wysłałam Ci maila.Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka